Jaosto tiedottaa

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 04 Helmi 2020, 01:08

SPJ:n Talvipäivät 14.-15.3.2020 lähestyvät, varaa majoitukseksi ajoissa
Vuosikokous ja järjestön päänäyttely

Tapahtuman sivu järjestön nettisivuilla:
https://spj.fi/events/talvipaivat-14-15-3-2020/
Tapahtuman facebook-sivut:
Talvipäivät 2020 - SPJ:n vuosikokous ja päänäyttely
https://www.facebook.com/events/1177792029219228/
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 30 Huhti 2020, 18:37

Suomenpystykorvajaoston sähköpostikokous 3/2020

Aika: 21.04.2020 klo 12.00 – 25.04.2020 klo 12

Paikka: Sähköpostikokous

Läsnä: Antti Korhonen, Juha-Petteri Lehtonen, Petri Siironen, Pekka Tiainen, Thommy Svevar, Teemu Moilanen, Kaisa Huttunen, Marika Tuomela, Salla Fagerstöm

1 KOKOUKSEN AVAUS

Puheenjohtaja avasi kokouksen

2 KOKOUS PÄÄTÖSVALTAINEN

Kokous todetaan päätösvaltaiseksi

3 PYSTYKORVAPÄIVÄT 2020

Suomenpystykorva jaoston vastuulla on pystykorvapäivien järjestäminen. Jaosto on yhteistyössä Pohjanpystykorva jaoston kanssa suunnitellut järjestävän vuoden 2020 pystykorvapäivät Orilammella. Koronaviruksesta(Covid-19) johtuen Suomen hallitus on päättänyt kokoontumisrajoituksista, jossa yli 10 henkilön tilaisuudet ovat kielletty. Viruksen tartunta tilanteesta ja kokoontumisrajoituksista johtuen esitetään, että vuoden 2020 pystykorvapäiviä ei pidetä.

Päätös: Suomenpystykorvajaosto päättää, että vuoden 2020 pystykorvapäiviä ei järjestetä, vaan katseet siirrämme vuoteen 2021.

4 JAOSTON VASTUULLA OLEVIEN PALKITSEMISOHJEIDEN PÄIVITYS

Järjestön puheenjohtaja on pyytänyt jaostoja päivittämään palkitsemisohjeet, jotka ovat kyseisen jaoston vastuulla. Päivitykseen nimetään työryhmä, joka käy läpi Suomenpystykorvajaoston vastuulla palkitsemisohjeet. Työryhmä esittää tarvittavat päivitys tarpeet jaostolle, joka päättää jatkotoimenpiteet.

Päätös: Työryhmään nimetään seuraavat henkilöt Antti Korhonen, Pekka Tiainen ja Juha-Petteri Lehtonen

5 HAUKKUOTTELUN VALINTASÄÄNNÖN MUUTTAMINEN.

Järjestön hallitus käsitteli asiaa Suomenpystykorvajaoston esityksen pohjalta 24.1.2020 kokouksessaan, kohdassa 136.1 Haukkuottelun valintasäännön muuttaminen (lohkojako).

Päätös: Suomenpystykorvajaosto ja karjalankarhukoirajaosto nimeävät työryhmän, joka jatkaa selvitystyötä, ollen yhteydessä Suomen Ajokoirajärjestön kanssa. Valmisteluun liittyen tulee selvittää Kennelliiton kanta asiaan.

Päätös: Suomenpystykorvajaosto nimeää edustajakseen Pekka Tiaisen.

6 SUOMENPYSTYKORVALLE MONIRIISTA KOE

Suomenpystykorvalle on kevään aikana kehitelty RIISTAVALIO arvoa.

Koira joka suorittaa Lint3, Hirv3 tulokset kyseisitä koe muodoista ja tämän jälkeen vielä lisäksi taipumuskoe pienpedolta tai karhulta. Koirat jotka saavuttavat kyseiset tulokset, palkittaisiin RIISTAVALIO arvolla.

Päätös: Jaosto hyväksyy esitetyn Riistavalio arvonimen ja miten Suomenpystykorva voi hankkia kyseisen arvonimen. Arvonimen saa se koira joka saavuttaa Lint3, Hirv3 oikeuttavat tulokset ja yhden taipumuskokeen pienpedoille tai karhulle suoritettua hyväksytyksi. Työryhmä Matti Mäkelä, Pekka Salomäki, Ville Ylläsjärvi ja jaoston edustaja Petri Siironen laativat ohjeet riistavalion saavuttamiseen ja hakemiseen. Tämän jälkeen asiat tulevat jaostolle päätettäväksi. Tämän jälkeen viedään asia sitten hallitukseen, kun meillä on "paketti" valmis.

7 MUUT ESILLE TULEVAT ASIAT

Ei muita asioita

Kokous päättyi kello 25.4 klo 12:00

Pöytäkirjan laatija Antti Korhonen
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 30 Huhti 2020, 18:45

SPJ:n koiratietokanta Metsästyspystykorvat.com on päivitetty ja sivut ovat taas toiminnassa
Tästä selailemaan ja virtuaaliparittamaan:
http://www.metsastyspystykorvat.com/
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 31 Touko 2020, 23:38

Suomenpystykorvajaoston sähköpostikokouksen pöytäkirja 4/2020
Aika: 25.05.2020 klo 23:30 – 28.05.2020 klo 18:00
Paikka: Sähköpostikokous
Läsnä: Antti Korhonen, Juha-Petteri Lehtonen, Petri Siironen, Pekka Tiainen, Thommy Svevar, Teemu Moilanen, Kaisa Huttunen, Marika Tuomela, Salla Fagerstöm

1 KOKOUKSEN AVAUS
Puheenjohtaja avasi kokouksen

2 KOKOUS PÄÄTÖSVALTAINEN
Kokous todetaan päätösvaltaiseksi
3 KANNANOTTO JÄRJESTÖN HALLITUKSELLE ROTUKIRJAN AUKAISEMISESTA JA ROTURISTEYTYSPROJEKTISTA

Suomen kennelliitto on pyytänyt lausuntoa Suomen Pystykorvajärjestöltä liittyen suomenpystykorvan rotukirjan aukaisemiseen ja roturisteysprojektiin.
Päätös: Suomenpystykorvajaosto katsoo, että suomenpystykorvan rotukirjaa ei ole perusteita avata yksittäisen koiran takia. Ainoastaan rotukirjan avaamiseen voisi olla perusteita, jos tulevaisuudessa rotua uhkaava kriisi, jonka torjumiseksi tämä olisi välttämätöntä.
Jaosto pyytää hallitusta määrittelemään, että minkälaiset poikkeusluvat kuuluu jalostusryhmän puheenjohtaja vastuulle ja mitkä vastaavasti jaosto / hallitus.

4 JAOSTON VASTUULLA OLEVIEN PALKITSEMISOHJEIDEN PÄIVITYS

Järjestön puheenjohtaja on pyytänyt jaostoja päivittämään palkitsemisohjeet, jotka ovat kyseisen jaoston vastuulla. Edellisessä kokouksessa päätettiin, että työryhmään valitaan Antti Korhonen, Pekka tiainen ja Petteri Lehtonen. Hallitus 14.-17.5 sähköposti kokouksessaan on päättänyt suomenpystykorvan jaoston uuden kokoonpanon, jonka takia työryhmään valitaan uudet henkilöt

Päätös: Työryhmään nimetään seuraavat henkilöt Heikki Alatalo, Pekka Tiainen ja Petri Siironen


5 PYSTYKORVAPÄIVIEN TUTKAN UUDELLEEN KÄYTTÄMINEN.

Suomenpystykorvajaoston käyttöön on luovutettu vuosittain koiratutka, jonka se on voinut käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Aikaisemmin tutka oli tarkoitus käyttää pystykorvapäivillä, mutta kun päivät peruttiin, jaoston on päätettävä mitenkä tutka uudelleen käytetään.

Päätös: Asian suhteen tuli muutamia ehdotuksia, mutta asia jää hautumaan.
Asiaan päätetään seuraavassa kokouksessa.


6 SUOMENPYSTYKORVALLE MONIRIISTA KOE

Suomenpystykorvalle on kevään aikana kehitelty RIISTAVALIO arvoa.
Koira joka suorittaa Lint 3, Hirv3 tulokset kyseisitä koe muodoista ja tämän jälkeen vielä lisäksi taipumuskoe pienpedolta tai karhulta. Koirat jotka saavuttavat kyseiset tulokset, niin ne palkittaisiin RIISTAVALIO arvolla.

Päätös: Työryhmä Matti Mäkelä, Pekka Salomäki, Ville Ylläsjärvi ja jaoston edustaja Petri Siironen ovat laatineet ohjeet riistavalion saavuttamiseksi ja tittelin hakemiseksi (Liite 1).
Suomen pystykorvajaosto hyväksyy Suomenpystykorvien Riistavalio- tittelin sääntö esityksen. Jaosto esittää hallitukselle moniriista koe sääntöjen hyväksymistä.


7 MUUT ESILLE TULEVAT ASIAT

Haluan itseni puolesta kiittää Suomenpystykorvajaoston jäseniä todella hienoista yhteisistä hetkistä. Olemme käsitelleet vähemmän mukavia ja iloisia asioita hyvässä yhteishengessä ja kunnioittaen toistemme mielipidettä. Paljon on asioita saatu yhdessä eteenpäin. Hienoa on ollut olla yksi teistä.


Siilinjärvellä 29.5.2020

Pöytäkirjan laatija Antti Korhonen




Liitteet koskien Riistavalio-asiaa:

Perustelut RIISTAVALIO-tittelin käyttöönotolle

Suomenpystykorvan asema ”kaikenviljan koirana” on nostettu merkittäväksi tekijäksi rotujärjestössä. Myös uudessa Jalostuksen tavoiteohjelmassa (JTO) tämä asia on todettu monessa kohdassa.

Asia konkretisoituu ”Maailman Monipuolisin Metsästyskoira” sloganissa.

Koe- ja kilpailutoiminta kiinnostaa vain murto-osaa suomenpystykorvan omistajia. Valtaosa metsästäjistä haluaa ottaa koiran pelkästään metsästyskäyttöä varten. Tosin nämäkin haluavat mielellään ottaa pennun sellaisista vanhemmista, joilla on todistettavia näyttöjä metsästyspuolelta.
Koska kokeissa menestyneiden koirien pennut menevät parhaiten kaupaksi, kasvattajiksi uskaltautuvat pääosin sellaiset pystykorvanartun omistajat, joilla on aikaa ja mahdollisuuksia harrastaa kokeita ja kilpailuita. Usein nämä kasvattajat myyvät pentunsa mieluusti sellaisiin koteihin, joissa harrastetaan kokeita ja kilpailuja, jotta kasvateista saadaan näyttöä. Kasvatustoiminnan voimakas kytkeytyminen kilpailuharrastukseen supistaa väistämättä sekä kasvattajien että jalostuksessa käytettävien koirien määrää. Moni terve, hyväluontoinen ja metsässä toimiva koira jää jalostuksen ulkopuolelle, kun omistaja katsoo kokeissa käymisen eteen nähtävän vaivan, verrattuna korkeisiin tuloskynnyksiin, liian suureksi.

Linnun- ja hirvenhaukkukokeet ovat yhä tärkein keino säilyttää mahdollisimman eriperimäinen koirien jalostuspohja. Koetoiminnan tärkein arvo on tuoda esiin uusia koiria jalostusta varten. Linnun- ja hirvenhaukkukoetoiminnasta on purettava esteitä ja byrokratiaa sekä rohkaista kokemattomia omistajia osallistumaan niihin.
Lintupuolen kokeet ovat hyvin toimivia ja niiden kautta saadaan hyvin tietoa linnuille pelaavista koirista. On pyrittävä siihen, että myös kohtalaisesti hirvelle toimivat koirat saataisiin haukkukokeisiin. Näin niitä voitaisiin hyödyntää mahdollisimman laajan ja heterogeenisen koirakannan säilyttämiseksi. Siitä on etua niin hirvenmetsästäjille kuin koko rodullekin.

Suomenpystykorvan maine monen riistan koirana on vielä osittain tuntematon. Jotta saataisiin rodun monipuolisuus kunnolla esiin, on kehitetty monen riistan haukkutesti. Siihen sisältyisivät linnunhaukku LINT- koe, hirvenhaukku HIRV- koe, KARH- karhunhaukku taipumustesti sekä pienpetotesti. Sopivan tason edellyttämä ”RIISTAVALIO”-titteli voisi tuoda runsaasti uusia koiria esiin ja niiden suoritukset saataisiin talteen tietokantoihin. Tämä helpottaisi kasvattajien työtä koska näin saataisiin dokumentoitua näyttöä koirien toimivuudesta metsässä, ja myös koirien omistajien nimet ja yhteystiedot tulisivat näkyville.


Suurimpana tavoitteena on saada kokeisiin uusia koiria ja kokeiden tulosrajat on laitettu tarkoituksella niin alas, että se motivoi lähtemään kokeisiin ja testeihin.



Valmistelutoimikunnan puolesta 28.5.2020

Matti Mäkelä


Suomenpystykorvien Riistavalio- tittelin sääntö

1. Riistavalio- titteli koskee suomenpystykorvia.

2. Tittelin myöntää toimikunta, jonka jäseniä ovat pienpetotestin vastaanottaja ja suurriistayhteyshenkilö, sekä suomenpystykorvajaoston puheenjohtaja. Jatkossa suomenpystykorvajaosto nimeää toimikunnan, edellä mainitut tehtävät huomioiden vuosittain järjestäytymiskokouksessaan.

3. Riistavalio- tittelistä jaetaan rotujärjestön Talvipäivillä tai Jalostuspäivillä suomenpystykorvajaoston tilaisuudessa kunniakirja.

4. Tittelin ansainneet koirat esitellään Pystykorva- lehdessä kuvan ja omistajatietojen kanssa, valioesittelyn tapaan.

- koirien nimet ja omistajan yhteystiedot tallennetaan suomenpystykorvajaoston tiedostoihin, ja näkyvästi rotujärjestön nettisivuille suomenpystykorva osioon.

5. Tittelin saavuttamiseksi on suoritettava kolme seuraavista neljästä kokeesta/ testistä:

Linnunhaukkukokeessa vähintään LINT 3 palkintosija (50 p), hirvenhaukkukokeessa vähintään HIRV 3 palkintosija (50p)
sekä lisäksi joko hyväksytty pienpetotesti tai hyväksytty karhunhaukkutaipumustesti.

6. Tittelin myöntäminen alkaa 1.8.2020. Jos koiralla on jo tätä ennen titteliin vaadittavia tuloksia, ne huomioidaan takautuvasti.

Nämä säännöt on hyväksytty ja niitä voi jatkossa muuttaa Suomenpystykorvajärjestö ry:n suomenpystykorvajaosto Riistavalio-toimikunnan esityksestä.
Hyväksytty x.x.2020

Antti Korhonen
Puheenjohtaja,


Valmistelutoimikunnan puolesta 28.05.20
Matti Mäkelä
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 31 Touko 2020, 23:50

Terkkuja pentulaatikosta!
Kennelliitolla on parhaillaan menossa Terkkuja pentulaatikosta -kampanja, jonka avulla halutaan kannustaa ihmisiä hankkimaan koiria vastuullisilta kasvattajilta.
Kennelliiton YouTube-kanavalla pääsee seuraamaan Höyheneukon kenneliin viime maaliskuussa syntyneiden neljän suloisen suomenpystykorvapennun kasvua luovutusikäisiksi. Kasvattaja Heidi Lahtinen kertoo pentueesta ja koirankasvatuksesta myös Kennelliiton blogissa, ja antaa samalla vinkkejä koiranpennun hankkijalle. Kennelliiton Pentulaatikkoon ilmestyy Höyheneukon uusi blogikirjoitus joka keskiviikko. '

Videot löytyvät tuolta: https://www.youtube.com/user/SuomenKennelliitto/videos
Ja blogi tuolta: https://www.kennelliitto.fi/tietoa-meista/blogi
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 08 Heinä 2020, 21:30

Suomenpystykorvajaoston kokous 4.7.2020
Raahe Klo 11-13:05

Läsnä: Heikki Alatalo, Pekka Tiainen, Teemu Moilanen, Petri Siironen ja Marika Tuomela, sekä etäyhteydellä Thommy Svevar.

1. Kokouksen avaus

Jaoston uusi puheenjohtaja Heikki Alatalo avasi kokouksen.

2. Kokouksen päätösvaltaisuus

Kokous on päätösvaltainen

3. Jaoston järjestäytyminen sekä taloudellinen tilanne

Käsiteltiin jaoston taloudellinen tilanne.

4. Haukkuottelun valintasäännön muuttamisesityksen jatkotyö

Karjalankarhukoirajaostolta, Suomen Ajokoirajärjestöltä ja Kennelliitolta on saatu kannat asiaan. SPJ:n hallituksen toimeksiannon mukainen jatkotyö toimitetaan hallitukselle toimenpiteitä varten. Liitteet lopussa.

5. Linnunhaukun maaottelu ja otteluavustukset

Tiedoksi saatiin Kennelliiton ohje vuoden 2020 otteluavustuksista.
(Tiivistettynä: Kennelliiton hallitus on päättänyt avustaa virallisten SM-kokeiden ja kilpailujen tukemiseen 2000e per järjestö sekä määräaikaan mennessä tulleita EM ja MM avustuksia 2665e / tapahtuma (tai todellisten kulujen mukaan). Maaottelu- ja PM avustuksien osalta tilanne on vielä auki vallitsevan nykytilanteen vuoksi. Kennelliitto on päättänyt että mikäli yksikin pohjoismainen kennelliitto peruuttaa osallistumisen, jää suomen kennelliiton edustusjoukkuekin pois.)
Jaosto ei ota tähän kantaa, sillä avustukset tulevat järjestölle eli SPJ:n hallitus jakaa tuet rotujen kesken. Kyseessä olevat avustukset koskevat Hirviherra-, ja kuningatar-ottelua sekä Pohjanpystykorvien SM-kilpailua.


6. Covid-19 viruksen vaikutus haukkukokeisiin

Moni suunnittelee Ruotsiin metsälle lähtöä 25.8 alkaen ja heti perässä kolkuttavat jo Piirinmestaruuskisat. THL suositteleekin Ruotsissa käyneille omaehtoista kahden viikon karanteenia. Kokeiden järjestäjä ei voi estää henkilöä osallistumasta kokeisiin Suomessa, vaikka henkilö olisi Ruotsissa ollut ja ei karanteenia noudata. Palkintotuomarilla on kuitenkin oikeus kieltäytyä lähtemästä tuomariksi tälläiselle henkilölle. Tämä kieltäytyminen on hyvä kirjata koepöytäkirjaan. Jaosto toivoo Kennelliiton suunnalta vielä tarkempia ohjeistuksia nykytilanteen pohjalta ottaen huomioon eri näkökulmat (kuten esimerkiksi tilanne, jossa tuomari onkin se joka on käynyt Ruotsissa). Pekka Tiainen ottaa yhteyttä Kennelliittoon asian tiimoilta.
Maalaisjärjen käyttö on sallittua ja jopa suotavaa näissä tilanteissa. Toivottavasti riskinottajat ymmärtävät ajatella muita harrastajia.

Alla Kennelliiton TÄLLÄ HETKELLÄ voimassa olevat ohjeet korona tilanteeseen liittyen:
https://www.kennelliitto.fi/tietoa-meis ... zAGlBKeVEg

"Tuomarit ja toimihenkilöt voivat halutessaan peruuttaa toimimisen tapahtumissa pandemiatilanteen vuoksi
ilman seuraamuksia. Tämä oikeus on voimassa vuoden 2020 loppuun asti. Näissä tilanteissa tapahtuman
järjestäjän ja henkilön tulee sopia keskenään mahdollisista jo aiheutuneista kustannuksista, kuten esimerkiksi
henkilölle syntyneistä matka- ja majoituskuluista.
Tilaisuuden järjestäjän tulee mahdollisuuksien mukaan informoida osanottajia etukäteen näistä
erikoismääräyksistä.
Kokeiden, kilpailujen ja testien järjestäjätahot, kuten esimerkiksi Suomen Agilityliitto, voivat tehdä vielä
yksityiskohtaisempia ohjeita, mutta ne eivät saa olla ristiriidassa voimassa olevien viranomaismääräysten eikä
Kennelliiton ohjeen kanssa.
Tämä ohje on voimassa toistaiseksi ja sitä voidaan tarvittaessa päivittää.”

7. Monimuotoisuuteen ja rotukirjan avaamiseen liittyvät asiat

Hallitukselta tiedustellaan kantaa sille, onko meillä tarvetta teettää ja saada asiantuntijoiden faktapohjaista arviota siitä, onko suomenpystykorvalla rotuna todellista tarvetta monimuotoisuuden lisäämiselle esimerkiksi pohjanpystykorvan kanssa risteyttämällä.

8. Rodun tukihenkilöverkosto ja sen kehittäminen

Suomenpystykorva harrastajien ja kasvattajien tukihenkilölista päätetään käydä läpi ja kartottaa kuuluuko jokaisessa kennelpiirissä ja kerhossa henkilöitä tukihenkilöihin, jotta saadaan listasta alueellisesti kattava. Päätetään ottaa yhteyttä Kennelpiirien pystykorvajaostoihin ja kerhoihin maakunnittain tukihenkilöitä koskien. Myös Kartta pystykorvaharrastajille päivitetään ja tarkastellaan löytyisikö kartan “katvealueilta” aktiivisia henkilöitä listalle. Mietitään tapoja saada sekä kartta että tukihenkilöt paremmin näkyville ja löydettäville, sekä aktiiviset henkilöt helposti lähestyttäviksi. Asioiden valmistuttua työstetään Mainosta someen ja Pystykorva-lehteen ja mietitään tapoja kohdentaa ne tiedon tarvitsijoille. Listan ylläpitäjä haluaa siirtää tehtävän ja uudeksi ylläpitäjäksi ehdotetaan Sallaa. Tiedustellaan myös kartan ylläpitäjältä haluaako hän jatkaa kartan ylläpitäjänä.
Asiaa lähtevät työstämään Marika Tuomela ja Salla Fagerström.

9. Uusien henkilöiden aktivointi kilpailu-, näyttely- ja jalostustyöhön
sekä keinoja miten asiaa voidaan edistää

Kokeissa käymättömissä koirissa on valtava potentiaali joka pitäisi saada kannustettua mukaan kokeisiin ja näyttelyihin ja sitä myötä myös aktiivisemmin jalostuksen piiriin. Pennuista on kova kysyntä. Tarvittaisiin lisää kasvattajia ja tukiverkolla on osuutensa siihen kannustamisessa. Kasvattajat voisivat myös helpottaa kasvattajien pääsyä kokeeseen kannustamalla ja esimerkiksi tuomarien etsinnöissä auttamalla. Pohjanpystykorvajaostolla oli edellisellä koekaudella ensikertalaisten kampanja, joka oli onnistunut (41 uutta kävijää). Jaosto pitää hyvänä ideana vastaavaa yhdistettyä kampanjaa, jossa molemmat jaostot arpovat omat tutkat kummallekin rodulle. Jaoston tutka voisi sopia erinomaisesti tähän tarkoitukseen.

Kerhot pitää haastaa mukaan ensikertalaisten saamiseksi kokeisiin ja koetoimintaan. Suunnitellaan tämän tiimoilta yhteydenottoja ja ideoita. Onko kerhoilla matalan kynnyksen kokeita: esim kootut pitkän kokeen päivät, ensimmäisen kokeen tukeminen jne.
Ideoidaan seuraavaa koekautta varten jos järjestetään nuorisotyössä ansioituneiden kerhojen kesken tutka-arvonta. (Avius?) Kokeen järjestäjät anoisivat matalan kynnyksen kokeen/kokeet/ ja saattaisivat vaikkapa tehdä siitä vuosittain jatkuvan uuden perinteen ensikertalaisten houkuttelemiseksi koetoimintaan. Toteutuneiden kokeiden yhteenvedot toimitettaisiin kerhojen toimesta jaostolle ja siten pääsisi mukaan arvontaan, josta joku onnekas kerho voittaisi tutkan vapaasti katsomaansa tarkoitukseen.

10. Muut esille tulevat asiat
Ei muita käsiteltäviä asioita.


Kokous päätettiin 13:05

Pöytäkirjan laatija
Marika Tuomela


Liitteet

Haukkuottelun valintasäännön muuttamisesityksen jatkotyö

Suomenpystykorvajaosto on laatinut 30.7. 2019 selvityksen haukkuottelun valintaprosessista muutosesityksineen. Suomenpystykorvajaosto on kokouksessaan 30.11. 2019 päättänyt esittää SPJ:n hallitukselle jatkovalmistelua yhden esitetyn vaihtoehdon pohjalta. Alla esitetään työn nykyinen (heinäkuu 2020) vaihe. Sekä jaoston selvitystyö että esitys ovat olleet tutustuttavana karjalankarhukoirajaostossa sekä Suomen Ajokoirajärjestössä.

1. SPJ:n hallituksen toimeksianto (ote kokouspöytäkirjasta 24.1.2020)
136.1 Haukkuottelun valintasäännön muuttaminen (lohkojako)
Suomenpystykorvajaosto on esittänyt, että Suomen Pystykorvajärjestö ryhtyy
toimenpiteisiin valintasäännön muuttamiseksi tehdyn selvitystyön perusteella
esitetyn vaihtoehdon ”kolme lohkoa” pohjalta. Lohkojen rajoista (kennelpiirit) ei
esityksessä ollut mainintaa.
Päätös: Suomenpystykorvajaosto ja karjalankarhukoirajaosto nimeävät työryhmän,
joka jatkaa selvitystyötä, ollen yhteydessä Suomen Ajokoirajärjestön kanssa.
Valmisteluun liittyen tulee selvittää Kennelliiton kanta asiaan.

2. Suomenpystykorvajaoston käsittely (ote kokouspöytäkirjasta 21.-25.4.)
HAUKKUOTTELUN VALINTASÄÄNNÖN MUUTTAMINEN.
Järjestön hallitus käsitteli asiaa Suomenpystykorvajaoston esityksen pohjalta 24.1.2020 kokouksessaan, kohdassa 136.1 Haukkuottelun valintasäännön muuttaminen (lohkojako).
Päätös: Suomenpystykorvajaosto nimeää edustajakseen Pekka Tiaisen.

3. karjalankarhukoirajaoston kanta 3.6.2020
Jari Hakulinen
3.6.2020 7.22


-> minä


Huomenta,

käsittelimme tätä eilen jaostossa ja tulimme siihen lopputulemaan ettemme ota kantaa Haukkuottelun valintasääntöön tai sen lohkoihin. Osaltamme kuitenkin jatkamme 4:llä lohkolla omien kilpailuidemme osalta, joka on ollut meidän osaltamme hyvin toimiva ratkaisu niin järjestelyjen kuin tasapuolisuudenkin nimissä.

t.

Jari Hakulinen

4. Suomen Ajokoirajärjestön kanta 12.6.2020
Hänninen Tuomo Kuusamon kaupunki
7.22 (3 tuntia sitten)


-> minä


Terve!
Käsittelimme asian työvaliokunnan kokouksessa Oulussa. Asia ei sen jäsenten mielestä ole ajankohtainen SAJ:n mielestä eikä nykyisen lohkoajaon tiimoilta ole tullut vuosiin kritiikkiä. Toimistosihteeri Jaana Leppiaho voi toimittaa vielä kirjauksen pöytäkirjasta.

Tämä meidän jäsenkunta keskustelee edelleen PEVISA:sta ja terveysasioista. Siinä meillä riittää vielä pureksimista eikä uusia aiheita nähty tarpeelliseksi nostaa ramille. Käsittelemme asiaa tarvittaessa esityksen mahdollisesti edetessä. Valitan vastauksen viivästymistä.
Aurinkoista kesää edelleen!
Tuomo Hänninen


5. Suomen Kennelliiton kanta asiaan (Kaisa Åkerman 29.6.2020)
Kennelliitto on tietoinen hankkeesta ja on jo ilmoittanut SPJ:lle, että sen on hankittava kaikkien kennelpiirien kanta ennen asian tuomista Kennelliittoon.
Kennelpiirien kantaa ei kannata kysyä kirjallisesti, vaan kaikkien kennelpiirien edustajien fyysisessä tapaamisessa, jossa asian tuotaisiin esiin perusteellisesti, asiallisesti ja puolueettomasti. Tapaamisen järjestäminen pelkästään tätä varten olisi tietenkin SPJ:lle kallista ja kaikkien edustajien paikalle saamien ei olisi taattua. Tapahtuma kannattaisikin yhdistää sellaiseen tilaisuuteen, jossa kennelpiirien edustajat ovat muutoin paikalla. Yksi vaihtoehto olisi kennelpiirien neuvottelupäivät, joita järjestää Maarit Nordström.
Kennelliitto ei edellytä kennelpiirien yksimielisyyttä, vaan ratkaisee sinne viedyn asian ottaen huomioon kokonaisuuden.

29.6. 2020 Pekka Tiainen
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 08 Heinä 2020, 21:35

**Koronan vaikutus syksyn haukkukokeisiin**
JOS OHJEITA EI NOUDATETA, VOIDAAN KOETAPAHTUMA KESKEYTTÄÄ
Mikäli annettuja ohjeita ei noudateta, on ylituomarilla oikeus keskeyttää koe, kilpailu, testi tai koesuoritus sekä
poistaa tilaisuudesta henkilö, joka ei noudata ohjeita.


Huomioitavaa Ruotsiin matkaaville linnunmetsästäjille.

Huomattava joukko järjestömme jäsenistä on perinteisesti aloittanut linnunmetsästyskauden Ruotsista.
Ruotsin koronavirustilanne on huolestuttava varsinkin sen pohjoisissa maakunnissa, jonne pääosa metsästäjistä on suunnannut matkansa. Tällä hetkellä Ruotsista tuleville henkilöille on voimassa useassa maassa 14 vuorokauden karanteenisuositus, niin myös Suomessa.

Linnunmetsästys alkaa Ruotsissa 25.8.2020. Sinne lähtevien metsästäjien tulee huomioida matkasuunnitelmissaan ja etenkin matkalta palatessaan senhetkiset tartuntatautilakien rajoitukset.
Esimerkiksi Haukku-ottelun karsintakokeet ovat 5.9.2020 eli tämänhetkisten terveysviranomaisten suositusten mukaisesti Ruotsista palaavat eivät voisi osallistua karsintakokeisiin.

Uskon jäsenkuntamme olevan vastuuntuntoista ja noudattavan elokuussa voimassa olevia terveysviranomaisten suosituksia, eivätkä näin vaaranna muiden kokeeseen osallistuvien kilpailijoiden ja järjestäjien terveyttä.
Suomen Pystykorvajärjestö korostaa, että toimihenkilöiden ja osallistujien on noudatettava ensisijaisesti Suomen valtion ja viranomaisten antamia ohjeita, eikä hengitysoireinen henkilö saa tulla koepaikalle.
Tämän lisäksi jokainen osallistuu koetapahtumaan omalla vastuullaan.

Lisäksi pyydän huomioimaan, mitä Kennelliitto ohjeistaa koronaan liittyen. Tuomarit ja toimihenkilöt voivat halutessaan peruuttaa toimimisen tapahtumissa pandemiatilanteen vuoksi ilman seuraamuksia. Tämä oikeus on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.
Kennelliiton ohjeet kokonaisuudessaan löytyvät täältä: https://www.kennelliitto.fi/tietoa-meis ... Z5JXD0rkuQ

7.7.2020 Suomen Pystykorvajärjestön puheenjohtaja Pentti Isoviita
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 01 Syys 2020, 19:06

LINT Suomen Cup 2020 – 2021

Suomen Cupin tilanneseuranta löytyy tästä linkistä:

https://drive.google.com/file/d/1a3p5mn ... sp=sharing
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 26 Marras 2020, 21:27

Hirviherra
Hirviherra 2020 kisataan huomenna Orivedellä. Kisasivut löytyvät täältä:
https://kilpailut.spj.fi/events/hirviherra-2020

Kisat päivityksineen, livelähetyksineen ja kuvineen löytyy myös facebookista: Hirviherra 2020
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 02 Joulu 2020, 10:19

Metsopoika 2020 Siirrettiin korona-tilanteen takia 20-21.2.2021
**Ottelu jouduttiin vallitsevan tilanteen takia perumaan
Kilpailusivut:
https://kilpailut.spj.fi/events/metsopoika-2020/

Kisaan osallistuvat koirat:

Mehtämikun Rekku

Kotirovan Piika

Fight For It Corleone

Murtsukan Viima

Metsokorven Ilona

Pihkaniskan Peppi

Pihkaniskan Silva

Koppelokankaan Iivo

Hookoo Saaga

Kiepin Unna

Varalle valitaan:

Lehtokiven Justiina

Lintulaakson Riida

Peurakankaan Faktahomma

Nuuskulammen Una

Pihapehtoorin Taika

Tunturivaaran Kamu
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 18 Helmi 2021, 18:16

Huomio!

Suomenpystykorvajaostossa auki olevat paikat, jotka täytetään, kun uudet jaostot nimetään:

- Terveysvastaava
- Koe- ja näyttelyvastaava
- Sääntö- ja koulutustoiminnasta vastaava
- Puheenjohtaja

Mikäli olet kiinnostunut näistä paikoista, ota yhteyttä: heikki.alatalo@isannointityo.com
Petri "Pete" Siironen

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 05 Maalis 2021, 14:26

SUOMEN PYSTYKORVAJÄRJESTÖ– Finska Spetsklubben ry
Kokouksen pöytäkirja 6/2020
Suomenpystykorvajaoston sähköpostikokous 6.12.20 klo 15 - 7.12.2020 klo 18

Läsnä: Heikki Alatalo, Pekka Tiainen, Teemu Moilanen, Petri Siironen, Salla Fagerström,
Kaisa Huttunen, Marika Tuomela, Thommy Svevar.

1 KOKOUKSEN AVAUS
Puheenjohtaja avasi kokouksen

2 Kokous päätösvaltainen
Kokous todetaan päätösvaltaiseksi

3 KANNANOTTO JALOSTUSPÄIVIEN OSALLISTUMISESTA
Suomenpystykorvajaosto katsoo, että jalostuspäiville ei osallistuta
COVID-19 viruksen vuoksi

4 METSOPOIKA OTTELUN AJANKOHTA VUONNA 2021
Poikkeava ajankohta: Metsopoika ottelua on aikaistettu lumitilanteen
vuoksi. Metsopoika ottelu 2021 järjestetään Pudasjärvi-Taivalkoski alueella
06.11.2021.

5 PIENPETOTESTIN TUTKAPALKINNON ARVONNAN
SUORITTAMINEN
Esitys: Arvonnan suorittaa Heikki Alatalo ja Petri Siironen

6 MUUTOS JAOSTON HENKILÖIHIN JA TEHTÄVIIN
Esitys: Thommy Svevar laatii esityksen henkilöistä
- Tiina Komulainen – uusi terveys- ja projektiasiat
- Kaisu Ratinen jolla on ollut tuo y.m pesti ottaa Terveysvastaavan
roolin
- Kullervo Mansikkala, Äänekoski – uusi jalostusneuvoja.

7 MUUT ESILLE TULEVAT ASIAT
Jätetään mietintämyssyyn idea koota suomenpystykorvakasvattajista
jonkinlainen henkilömatrikkeli, jossa esitellään kasvattajat, heidän kasvatustoimintaansa ja
menestyneitä koiriaan.

Kokous päätettiin 7.12. klo 18

Pöytäkirjan laatija
Marika Tuomela
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 05 Maalis 2021, 14:49

SUOMEN PYSTYKORVAJÄRJESTÖ– Finska Spetsklubben ry
Suomenpystykorvajaoston sähköpostikokous 16.2.2021 klo 15
Läsnä: Heikki Alatalo, Pekka Tiainen, Teemu Moilanen, Petri Siironen, Salla Fagerström,
Marika Tuomela, Thommy Svevar.

1. Kokouksen avaus
Jaoston puheenjohtaja Heikki Alatalo avasi kokouksen.

2. Kokouksen päätösvaltaisuus
Kokous on päätösvaltainen

3. Jaoston, jalostusryhmän ja pentuvälittäjien avoimet paikat sekä erovuorot
Keskustelua jaoston pj:n ja tehtävät jättävien jäsenten paikoista. Tiedotetaan avoimista
paikoista pystykorvalehdessä 2/21 ja sosiaalisessa mediassa sekä pystykorvainfossa.
Jaostossa erovuorossa Puheenjohtaja, Koe- ja näyttelyvastaava, terveysvastaava, sekä
koulutus- ja sääntövastaava. Hallitus nimittää jaoston kokoojan.

4. Vuosikokouksen palkitsemiset
Hakojen kennelin kiertopalkinto 2020.
Jaosto esittää ettei Hakojen kiertopalkintoa jaeta vuodelta 2020, vaan palkinnon ottaa
vastaan vuodeksi henkilö jolle palkinto myönnettiin vuodelta 2019. Vuoden
2020 peruuntuneen vuosikokouksen takia palkintoa ei päästy luovuttamaan.

SPK Kasvattajakilpailu.
Osallistujat:
Sija 1. xxxx
Sija 2. xxxx

Vuosimalja 2020 Osallistujat:
Paras uros
1. xxxx
Paras narttu
1. xxxx
Perinteitä kunnioittaen vuosimaljat jaetaan voittajille SPJ:n vuosikokouksessa ja tulos
julkaistaan Pystykorva-lehdessä.

LINT Suomen Cup:
Kansainvälisiin linnunhaukkukokeisiin osallistui 64 koiraa, joista vaadittavaan
vähintään neljään osakilpailuun osallistui 1 koira:
1. xxxx

Metsopoika 2020 (jäi kisaamatta)

5. Maaottelujoukkueen nimeäminen
SPJ:n edustusjoukkue - Linnunhaukku Suomi-Ruotsi-Norja maaottelu 6.-7.11.2021
Ylivieska:
*Joukkueenjohtaja Thommy Svevar, Maalahti
Suomen joukkueen koirat:
xxx
xxx
xxx
xxx
varakoirat:
1. xxx
2. xxx
3. xxx

6. Henkilön palkitseminen
Päätettiin palkita henkilö rodun eteen tehdystä työstä.

7. Tutkapanta-arvonnat
Pienpetotesti-kisan tutka arvotaan. Ensikertaa kokeissa kilpailevien paikannin arvotaan järjestön
vuosikokouksessa.

8. Muut esille tulevat asiat
Ei muita käsiteltäviä asioita.

9. Kokouksen päättäminen.
Kokous päätettiin 22.2.21 klo 22.

Pöytäkirjan laatija
Marika Tuomela
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 18 Maalis 2021, 23:31

SUOMEN PYSTYKORVAJÄRJESTÖ– Finska Spetsklubben ry

Kokouksen pöytäkirja 2/2021
Suomenpystykorvajaoston sähköpostikokous 14.3.2021–16.3.2021

Läsnä: Heikki Alatalo, Pekka Tiainen, Teemu Moilanen, Petri Siironen, Salla Fagerström, Marika Tuomela, Thommy Svevar.

1. Kokouksen avaus
Jaoston puheenjohtaja Heikki Alatalo avasi kokouksen

2. Kokouksen päätösvaltaisuus
Kokous on päätösvaltainen

3. Pekka Hautamäen aloitteesta haasteeksi muotoiltu Avaimet käteen -koe paikalliskerhoille (liite 1)

4. Jalostustyökalun kehittämisen avustushakemus opetus- ja kulttuuriministeriölle (liitteet 2 ja 3)
Tietokannan rakentamisen kokonaishinnaksi tulisi 7440 €. Haetaan 3000 € OKM:lta (17.3.2021 klo 16:15 mennessä) sekä 3000 € Tuuliaisen säätiöltä (15.4. mennessä). SPJ:n omavastuuosuudeksi tulisi arvonlisäveron osuus, 1440 €.

5. Muut esille tulevat asiat
LINT1-tuloksen vaatiminen lohkovalintoihin
Jaosto käsittelee jäsenen antamaa esitystä, ettei tulevan syksyn lohkovalintoihin olisi vaatimuksena edelliskaudella haukuttua LINT1 koetulosta. Perusteena tälle ovat koronan vuoksi viime kaudella peruuntuneet linnunhaukkukokeet. Jaosto katsoo, ettei vuosittainen koesuoritusten määrä ole kuitenkaan vähentynyt kokonaisuudessaan niin dramaattisesti, että sääntömuutosta tässä vaiheessa esitettäisiin Kennelliitolle. Asia otetaan uudelleen pohdintaan, mikäli alkukauden kokeita joudutaan vielä perumaan.
(Koekaudella 2019-2020 suomenpystykorvat tekivät 1111 koesuoritusta ja koekaudella 2020-2021 929 koesuoritusta. Pudotusta on 182 koesuoritusta eli 16,4 prosenttia. Pudotus johtuu lähinnä vuodenvaihteen (2020/21) molemmilla puolilla perutuista suurista kansainvälisistä kokeista. Tammi-helmikuussa 2020 tehtiin 139 koesuoritusta ja vastaavana aikana vuonna 2021 51 koesuoritusta eli pudotus on iso. Lumioloilla saattaa olla kuitenkin tässä koronaa suurempi vaikutus.)
Ei muita käsiteltäviä asioita.

6. Kokouksen päättäminen

Kokous päätettiin 16.3.21 klo 23

Pöytäkirjan laatija
Marika Tuomela

LIITE 1
SPJ:n suomenpystykorvajaosto haastaa paikalliskerhot järjestämään AVAIMET KÄTEEN -kokeen koekaudella 2021.

Suomessa on tuhansia metsästäviä suomenpystykorvia, joita ei ole koskaan käytetty haukkukokeessa. Ilman koetulosta jalostuskoirien löytäminen on vaikeaa ja arvokasta geeniperimää jää käyttämättä. Piilossa olevien koirien lisäksi harrastuksen piirissä liikkuu satoja ihmisiä, joissa on oivallinen uusi resurssi. Nämä henkilöt on tärkeää saada tutustumaan paikallis- ja järjestötoimintaan.

Jaosto haastaa Avaimet käteen -kokeella paikalliskerhot kartoittamaan alueensa ”tuntemattomia suomenpystykorvia” ja niiden omistajia.

Avaimet käteen -kokeen säännöt:
– järjestetään koekauden aikana vapaavalintaisena ajankohtana
– toteutustapana voi olla arpakoe tai koko koekauden koe tai molemmat
– maasto, opas ja tuomari kerhon puolesta
– joko koiran tai koiranohjaajan tulee olla ensikertalainen linnunhaukkukoe-osallistuja. Myös molemmat voivat olla ensikertalaisia
– koe ei ole kilpailu, eikä osallistujia palkita erikseen

Kaikkien haasteeseen osallistuneiden paikalliskerhojen kesken arvotaan UP-koirapaikannin SPJ:n talvipäivillä 2022. Järjestävä kerho saa jokaisesta kokeen ensikertalaisesta yhden arpalipukkeen. Ensikertalainen voi olla joko osallistuva koira tai koiranohjaaja. Jos molemmat ovat ensikertalaisia, tienaa kerho koirakosta kaksi arpaa. Kerho voi käyttää paikantimen edelleen jäsentensä palkitsemiseen. Lisäksi kerhosta tehdään juttu Pystykorva-lehteen. Kaikki haasteeseen osallistuvat kerhot mainitaan jutun yhteydessä. Haasteeseen osallistuvan kerhon tulee pitää kirjaa osallistujista yksityiskohtaisine tietoineen (koepäivä, paikkakunta, koiran rekisterinumero ja nimi, ensikertalaisuus on/ei, koiranohjaajan tiedot, ensikertalaisuus on/ei). Osallistumistiedot toimitetaan suomenpystykorvajaostolle 1.3.2022 mennessä.

LIITE 2
Hakija: Suomen Pystykorvajärjestö – Finska Spetsklubben ry
Yhteyshenkilö: puheenjohtaja Pentti Isoviita
Avustuksen tarkoitus: jalostustyökalun kehittäminen

Hankkeen taustaa
Suomenpystykorva on Suomen kansalliskoira. Rotu polveutuu suoraan
luonnonkannasta: se on jalostunut nykymuotoonsa ilman ihmisen merkittävää
väliintuloa. Suomenpystykorvalla metsästäminen on osa ikiaikaista
kulttuuriperintöämme. Ensimmäiset pystykorvat elivät ihmisten kanssa EteläSuomessa jo 6000 vuotta sitten. Suomen Pystykorvajärjestö (SPJ) on ehdottanut suomenpystykorvalla metsästystä osaksi Unescon maailmanperintöluetteloa.
Kansalliskoiran jalostus on rotujärjestölle kunniatehtävä. Takavuosina siinä tehtiin
vakavia virheitä, muun muassa käyttämällä samoja uroksia useaan kertaan.
Tämän takia rotuun levisi geenejä, jotka altistivat suomenpystykorvat epilepsialle,
perinnöllisille silmäsairauksille ja polvilumpioluksaatiolle. Suomenpystykorvan
perimä kaventui vaarallisesti, mikä on johtanut siihen, että erisukuisten
parituskumppanien löytäminen on vielä tänäkin päivänä työlästä.
SPJ on tehnyt hartiavoimin töitä tilanteen korjaamiseksi: suomenpystykorvan
terveyden varmistamiseksi rodulla on nyt perinnöllisten vikojen ja sairauksien
vastustamisohjelma (PEVISA). SPJ tarjoaa jalostusneuvontaa koiran astutusta
suunnitteleville jäsenilleen. Jalostusneuvojat ovat kokeneita ja koulutettuja rodun
asiantuntijoita.
Suomenpystykorvan suosio on lähtenyt taas nousuun. Jo ennen koronaepidemian
koirabuumia suomenpystykorvan pennuille oli valtava kysyntä, mikä ei ole
laantunut vieläkään. Rodun pariin on tullut viime vuosina paljon uusia harrastajia,
joita kiinnostaa myös kasvatustyö. Rodun kannalta tämä on hyvä asia, mutta
optimaalisen jalostustuloksen varmistamiseksi tarvitaan parempia työkaluja. Suomen Pystykorvajärjestöllä on yhteinen tietokanta (http://koiratietokanta.fi)
Suomen Harmaahirvikoirajärjestön, Suomen Dreeverijärjestön, Suomen
Ajokoirajärjestön ja Suomen Laikajärjestön kanssa. Koiratietokannan alla on
metsästyspystykorvien oma koirahakemisto (http://metsastyspystykorvat.com),
johon on tallennettu koirien sukutaulut sekä epilepsiatiedot.
Koiratietokanta on tärkeä työkalu koirien jalostukseen. Sen avulla kasvattaja voi
etsiä koiralleen sopivia parituskumppaneita ja perinnöllisten sairauksien (esim.
epilepsia) riskiä pystytään hallitsemaan paremmin. Haku tapahtuu manuaalisesti
syöttämällä eri koirien rekisterinumeroita järjestelmään ja vertailemalla
yhdistelmiä yksitellen. Eri tietojärjestelmien selaaminen on aikaa vievää ja
monimutkaista. Kaikkien etu olisi, että hajallaan olevat tiedot keskitettäisiin
samaan paikkaan.

Hankkeen kuvaus
SPJ hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta suomenpystykorvien
jalostustietokannan kehittämiseen siten, että koiratietokantaan voisi syöttää
parituskumppanien nimet ja järjestelmä listaisi yhdistelmän taustalla olevat sukuja terveystiedot. Niiden perusteella kasvattaja pystyy helpommin arvioimaan
yhdistelmän mahdollisia terveysriskejä.
Jalostussuunnittelun digitalisoiminen on merkittävä askel kohti uudenaikaista,
perimältään monipuolista suomenpystykorvaa. Nyt vireillä oleva kehitystyö on osa
laajempaa kokonaisuutta. Jalostustietokantaa kehitetään lähivuosina askeleittain
siten, että järjestelmään syötetään yhä yksityiskohtaisempia tietoja ja lopulta olisi
mahdollista laskea automaattisesti optimaalisin parituskumppani kullekin koiralle.
Tämä edellyttää myös järjestön jäsenistön ja koiranomistajien aktivointia, jotta
tietokantaan saataisiin mahdollisimman paljon koiria.
Tähdätessään terveiden koirien kehittämiseen hanke tukee OKM:n strategiaa
seuraavilla osa-alueilla:
1) yhteiskunnan uudistaminen luovalla, tutkivalla ja vastuullisella toiminnalla: tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan vahvistuminen
2) merkityksellisen elämän edellytysten turvaaminen: aktiivinen kansalaisuus ja
elämäntapa vahvistuvat; yhteinen vastuu, osallisuus, avoimuus ja yhteisöllisyys
lisääntyvät.
Suomenpystykorva on rakastettu perheenjäsen ja arvostettu metsästyskumppani.
Terve, kestävä ja pitkäikäinen rotu on arvokasta yhteiskunnallista pääomaa.
Luonnossa liikkuminen vahvistaa hyvinvointia ja metsästys on kestävä,
yhteisöllinen ja ekologinen harrastus, jolla on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia
riistakantojen säätelyyn ja metsänhoitoon.

Avustuksella toteutettavan työn tarkempi kuvaus
Metsastyspystykorvat.com -tietokannasta kehitetään jalostuksen työkalu, johon
lisätään jokaisen koiran kohdalle tarkempia tietoja. Tietoja kootaan keskitetysti eri
tietokannoista (Kennelliiton luvalla Koiranet-jalostustietokanta sekä
Koiratietokanta.fi, jossa SPJ on jo mukana). Järjestelmään ajetaan manuaalisesti
epilepsiatietoja (ns. epilukuja) ja muita terveystietoja, joita edellä mainituista
tietokannoista ei saada, esimerkiksi saatavilla olevia hammaspuutostietoja.
Jalostustyökalu on käytännössä hakukone, jossa voi ruksia monipuolisesti
hakukriteerejä (ks. liite). Tällaisia ovat terveystietojen lisäksi koiran taipumus
haukkua tiettyä riistalajia (lintu, hirvi, suurpedot), sillä metsästysominaisuudet
ovat myös periytyviä. Kun toivotut kriteerit on valittu, etsi-nappia painamalla tulee
lista koirista, jotka täyttävät hakuehdot. Järjestelmän listaamien terveystietojen
perusteella voidaan kartoittaa yhdistelmän mahdollisia riskejä. Tässä ns.
virtuaaliparituksessa listataan molempien koirien osalta viiden (5) sukupolven
esivanhempien terveystiedot, jolloin kokonaiskuva on mahdollisimman kattava.
Tietokantaan tehdään kirjautumismahdollisuus SPJ:n toimihenkilöille (esim.
jalostusneuvojat), jotka voivat lisätä sinne myös ei-julkisia tietoja. Näitä tietoja
käytetään muun muassa rodun yleisen terveyden sekä yksittäisten koirien
seuraamiseen.

Hankkeen aikataulu
Tietokannan ohjelmointityö alkaa kesäkuussa. Ensimmäinen testiversio valmistuu
heinäkuun alkuun. Valmis jalostustyökalu julkaistaan 1.9.2021 osoitteessa
https://haku.metsastyspystykorvat.com.

Hankkeen kustannukset ja rahoitussuunnitelma
Hankkeen kokonaiskustannukseksi on arvioitu korkeintaan 7440,00 euroa (sis. alv
24 %). Suurin osa kustannuksista menee käyttöjärjestelmän koodaamiseen ja
tietojen syöttämiseen järjestelmään. Työtunteja arvioidaan kuluvan korkeintaan
100.
Haemme avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä 3000,00 € (haku päättyy
17.3.2021).
Haemme avustusta Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiöltä 3000,00€ (haku päättyy
15.4.2021, päätöskokous 10.5.2021).
SPJ osallistuu hankkeen kustannuksiin omavastuuosuudella 1440,00 €.

LIITE 3
(liite sisältää havainnollistavia kuvia jotka valitettavasti puuttuvat nyt tänne liitetyssä tekstistä)
Koiratietokannan kehittäminen
Tietokannan kehittämisen tarkoituksena on saada eri tietojärjestelmissä oleva tieto
haettua yhteen paikkaan. Tällä hetkellä tietoja etsitään useista eri paikoista
(Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä, metsästyspystykorvat.comista, sekä
koiratietokannasta ja osa tiedoista kerätään erillisillä lomakkeilla). Kehitettävä
metsästyspystykorvat.com sivusto on alapuolella olevassa kuvassa. Kuvassa näkyy
haettu koira, sen sukutaulu ja epilepsiatiedot.
Yksittäisten koirien kohdalle haluttaisiin lisää seuraavia tietoja:
Terveystiedot Koiranetistä
Koe- ja näyttelytulokset, joko haettuna Koiranetistä…
…tai koiratietokannasta.
Sekä hammaspuutostiedot, jotka kerätään erillisillä ilmoituksilla. Epilepsiatiedot
pysyisivät ennallaan. Koiria halutaan hakea tiettyjen kriteerien perusteella. (nimi, sukupuoli, syntymävuosi, haukkukoetulokset, näyttelytulokset, polvi- ja silmätutkimustulokset)
Hakukriteereihin lisättäisiin myös epi-luku ja hammaspuutokset.
Yksi haluttu ominaisuus olisi kirjautuminen jalostusryhmäläisille. Kirjautumalla
sivustolle näkyviin tulisi muokattavat kentät, joihin voisi kirjoittaa koirien kohdalle
muistiinpanoja esimerkiksi muista ilmoitetuista terveystiedoista sekä
riistataipumuksista.
Alla olevassa kuvassa nykyinen virtuaaliparitus, jossa näkyy epilepsiatiedot ja
pennulle muodostuva epi-luku.
Tähän virtuaaliparituksen yhteyteen haluttaisiin sukutaulussa esiintyvien koirien
terveystietoja listattuna. Vähän samaan malliin, kuin Koiranetissä näkyvät yhteiset
esivanhemmat: (sukulainen, yhteisen sukulaisen oma sukusiitosprosentti, laskentaparit, sukupolvet, osuus sukusiitosprosentista)
Sekä alla olevat tiedot listattuna 7 sukupolven mukaan.
(uroksen ja nartun yhdistelmän tiedot 7:n sukupolven mukaan: sukutaulussa xxx sukulaista tiedossa xxx:sta [xxx%], eri yksilöä kokonaismäärästä [sukukatokerroin], sukusiitosprosentti)
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

kaartilaismartta
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Helmi 2016, 15:01
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa

Viesti Kirjoittaja kaartilaismartta » 25 Huhti 2021, 19:32

Aika: 17.04.2021 klo 19.30 – 22.04.2020 klo 12
Paikka: Sähköpostikokous
Läsnä: Heikki Alatalo (pj), Petri Siironen, Pekka Tiainen, Thommy Svevar, Teemu Moilanen, Marika Tuomela, Salla Fagerström (sihteeri)


1. KOKOUKSEN AVAUS
Puheenjohtaja avasi kokouksen

2. KOKOUS PÄÄTÖSVALTAINEN
Kokous todetaan päätösvaltaiseksi.


3. SPJ:N JALOSTUSLUENNOT KEVÄÄLLÄ 2021
Yhteistyössä karhukoira- ja pohjanpystykorvajaostojen kanssa järjestetään koirien terveyteen ja jalostukseen liittyviä luentoja kevään 2021 aikana. Jaostot jakavat luentojen kustannukset.

Päätös: Hyväksytään yksimielisesti luentokustannusten jakaminen.


4. MUUT ASIAT
Ei muita asioita.


5. KOKOUKSEN PÄÄTTÄMINEN
Kokous päättyi 22.4. klo 12:00.
Marika Tuomela
Sisulla ja hymyllä

Vastaa Viestiin