Joko epiluku avoimeksi?

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
TikkaM66
Viestit: 60
Liittynyt: 27 Tammi 2005, 22:42

Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja TikkaM66 » 01 Helmi 2011, 21:11

Vuosikokous lähestyy pikkuhiljaa. Millä mielellä väki on epiluvun suhteen tällä hetkellä? Itselläni aatokset ovat siihen suuntaan, että joko olisi aika siirtyä eteenpäin ja tuoda epiluvut kaikkien nähtäväksi. Minulla ainakin on sellainen tuntuma, että yhä useampi on siirtymässä sille kannalle, että luvut pitäisi olla muidenkin kuin jalostusneuvojien tiedossa. Heittäkääpä mielipiteitä kehiin!
Kari Puominen

masa.k
Viestit: 47
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 23:04

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja masa.k » 02 Helmi 2011, 11:52

Ehottomasti sitä mieltä että epiluvut avoimeksi !
Matti Kinnunen
--Harrastukset maksaa-- ja pitääkin maksaa-- :)

Anatoli
Viestit: 227
Liittynyt: 20 Joulu 2004, 18:15
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Anatoli » 02 Helmi 2011, 12:17

Periaatteessahan ne ovatkin tarvittavan avoimia, vai? Saat oman koirasi luvun tietoosi milloin vain ja tarvittaessa uuden (oman koiran) yhdistelmän yhdistelmän luvun. Omien koirieni lukuja en ole nähnyt mitään tarvetta salailla ja olen mielestäni saanut riittävästi tietoa jalostusneuvonnalta, kun olen ollut heihin yhteydessä.

Voihan julkisilla luvuilla hieman täyttää omaa uteliaisuuden tarvetta, mutta mitä muuta apua siitä on?
Antti Turpeinen

Aallontie

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Aallontie » 02 Helmi 2011, 22:51

Eikös samalla kannattas julkasta epi koirien nimet ja rekkarit niin ei menis ihan epiluvun jalostamiseksi pelekästään.

Topiosku
Viestit: 49
Liittynyt: 12 Joulu 2008, 15:08
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Topiosku » 03 Helmi 2011, 12:33

Jos oman koiran lähisukulainen sairastuu, saako siitä tiedon jalostusneuvojilta? Tietysti sen epi-luvun nousemisesta arvaa, jos näin on käynyt, mutta voivatko he kertoa tarkemmin mistä lähisukulaisesta on kyse? Jollei muuten saa tietoa esim. kasvattajan kautta.
Terhi Rantanen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 03 Helmi 2011, 23:06

Pitäisi saada tieto onko kyse jälkeläisestä, sisaresta, vanhemmasta, puolisisaresta ym:sta. Nykyäänhän omaa koiraa koskevaa syventävää tietoa on mahdollista saada keskeisistä mahdollisista riskeistä.

Ehottomasti sitä mieltä että epiluvut avoimeksi !

Mitäs näillä epi-luvuilla tehtäisiin ja mitkä ovat mielestänne sopivat lukuarvot oman koiranne mahdolliseksi partneriksi?
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

malipasi
Viestit: 12
Liittynyt: 22 Helmi 2007, 18:11
Paikkakunta: pudasjärvi

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja malipasi » 04 Helmi 2011, 00:07

avoimuutta jalostukseen iliman muutta epi kertoimet julkiseksi :lol:

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 04 Helmi 2011, 08:37

Julkiseksi ilmanmuuta! "Epiluvun jalostus" loppuisi ainakin. En jaksa uskoa että julkisista epi luvuista haittaa olisi. Jalostusneuvonnan suositushan pitäis yhdistelmille olla tavoitteena jatkossakin. Geenipohjan kaventumisella vai millä syyllä ne salaisena pitää olla? Jos tietokannasta luvun näkis olis omien vinkkejen antaminen neuvojalle suositusta pyydettäessä helppoa. En usko että monikaan lähtis koiranjalostuksesta epinjalostukseen...

Pete Siironen
Petri "Pete" Siironen

Avatar
enp
Viestit: 999
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja enp » 04 Helmi 2011, 10:51

Anatoli kirjoitti: Voihan julkisilla luvuilla hieman täyttää omaa uteliaisuuden tarvetta, mutta mitä muuta apua siitä on?
Mielestäni tämä asia olisi kyllä hyvä ottaa rotujärjestössä laajempaan keskusteluun mutta esitys pelkkien epi-lukujen avoimuudesta on jo hiukan vanhakantainen. Rotujärjestöllä on nykyisin käytössään selainpohjainen tietokanta, jolla voidaan tarkastella koirayksilön epi-taustaa sukutauluja selaamalla ja virtuaaliparituksia tekemällä. Koirien ja suunniteltujen yhdistelmien todelliset taustat epilepsian suhteen ovat tietokannasta todettavissa, oli epi-luku sitten mitä tahansa. Mahdollinen selailu mahdollisuus myös ”taviksille” antaisi jokaiselle koiraharrastajalle kaivatun mahdollisuuden tarkastella jalostukseen aiottujen narttujen sekä siitokseen käytettävien urosten todellista jalostuskelpoisuutta.

Rotujärjestön tehtävä on ohjata jalostusta niin, ettei rodun terveys ja käyttöominaisuudet vaarannu. Rotujärjestö on nyt määritellyt uudessa JTO:ssa ne terveydelliset rajat, joita rodun kasvattajien edellytetään noudattavan. Jokaisen SKL:n uuden kasvattajasitoumuksen allekirjoittaneen mutta myös muiden suomenpystykorvan kasvattajien kunnia-asiana on siis tuottaa tällaisia terveitä suomenpystykorvia. Jotta he tähän myös käytännössä pystyisivät, tulisi heille antaa kaikki se terveydellinen tieto mitä koirista on sillä hetkellä saatavilla.

Tilanne koiranjalostuksessa on mielestäni oleellisesti muuttunut sen jälkeen kun SKL on vuodenvaihteen jälkeen vaatinut kaikkia kasvattajia allekirjoittamaan uuden kasvattajasitoumuksen. Uuden sitoumuksen mukaan kasvattaja sitoutuu avoimesti antamaan ja julkaisemaan koiriensa viat ja sairaustiedot. Tämä olisi mielestäni selkeä mahdollisuus ja selkänoja rotujärjestölle, jotta se toisi päätökseen nojaten myös rotujärjestön keräämät terveystiedot julkisuuden piiriin. Samalla hyväksyttäisiin se tosiasia, että jokaisen tekemä jalostustyö on myös muiden harrastajien avoimesti tarkasteltavana ja mahdollisesti kritisoitavana.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

sergio
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Loka 2010, 18:35

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja sergio » 04 Helmi 2011, 13:56

En näe siinä mitään salailun aihetta,päinvastoin. Olisi ehkä hyväksi lisääntynyt avoimuus tälläkin saralla.
Kari-Pekka Paananen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 04 Helmi 2011, 14:44

Minusta koko rodun ongelman ydin tulee ilmi ennen enp:n kommenttia olevista mielipiteistä heittämääni kysymykseen. Pelkillä epi- luvuilla ei voi jalostaa yhtään mitään, pelkästään niiden julkistamisella ei päästä yhtään turvallisempiin yhdistelmiiin, ainoastaan mahdollisesti haitataan rodun parantamista mahdollisimman erilaisen perimän hukkaamisena käyttämällä pelkkiä pienilukuisina koiria suvunjatkamiseen, mikä on tietenkin täysin inhimillistä ajattelua ymmärtämättä suurempaa kokonaisuutta.
Epi- luku on usein täysin eriarvoinen riskeiltään vaikka lukuarvo olisikin sama, tai pienempi vaarallisempi, ei niitä tuijottamalla voi nähdä vielä itse totuutta asiasta suoraan. Pitää tietää mistä luku koostuu, eli kuinka lähellä olevista merkinnöistä. Jonkin koiran luku voi koostua sukutaulussa esim. taustalla kahden paljon käytetyn uroksen yhdestä jälkeläismerkinnästä vaikka sadasta jälkeläisestä puolisisar merkinnän muodossa. Jonkin toisen suoraan sisaren tai vanhemman merkinnästä.
Toki luvun(matemaattisen riskin saada ilmiasuun sairaita) keinotekoiset hinaamiset alaspäin reippaasti yli rajan olevan isolukuisen koiran pienilukuisella koiralla astuttamalla tulisi suurelle yleisölle ilmi, muttei muuta.

Edellä mainitsemani ongelma ja sen ydin tulee mielestäni juuri siitä, että nyt useimmat tuijottavat pelkkään lukuun ja suuri osa täysin kelpoisista koirista jää jalostuskäytön ulkopuolelle. Tämä näkyy osaltaan rekisteröintimäärissä mm. liikana uroksen omistajien valkkaamisena narttujen suhteen odottaessa astutuksille vain pienilukuisia käyttövalio narttuja. Vaikuttaa myös samalla taas huonompaan suuntaan menneessä 2010 käytettyjen urosten suhteessa pennutettuihin narttuihin, joka oli tippunut 0,6:een välillä jo parempaan suuntaan menossa olevasta trendistä. Mielestäni tänä vuonna ei kannattaisi astuttaa enää yhdelläkään uroksella(ainakaan montaa kertaa) joilla oli useampi pentue viime vuonna, on niitä muitakin hyviä uroksia. Erilaisen perimän niukkuuden pullonkaulasta on hiukan päästy pois, ei sinne takaisin kannata yrittää. Hiukan kärjistetty kommentti, mutta pohjimmiltaan mietittävä asia.

Asian mahdollistamista kannattaa varmasti tutkia, kuten Kuopion Jalostupäivilläkin jaoston palaverissa oli puhe. Aika voisi olla kypsempi avoimuudelle ja oikealle tiedonvälitykselle, mutta mielestäni pelkkien epi- lukujen julkistaminen ei vielä vie itse asiaa yhtään mihinkään, tyydyttää vain utelaisuuden.

Vaikka olen itsekin enemmänkin kuin taipuvainen kritisointiin, siitä tulisi ehkä päästä irti. Uskon että julkisuus tekisi itse tehtävänsä sen enempää ketään syyllistämällä ja pennun ostajat voisivat tarkistaa myös itse asiat puheiden todenperäisyyden tarkistamiseksi. Samalla viimeiset mohikaanitkin voisivat herätä todellisuuteen omasta kasvatustyöstään.

Kaikki keinot tällä hetkellä jotka voisivat lisätä pennuttamisintoa kannattaa katsoa. Jos asiassa on kyse jostain muusta, kannattaa miettiä miksi.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

masa.k
Viestit: 47
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 23:04

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja masa.k » 04 Helmi 2011, 14:59

enp kirjoitti:, Mahdollinen selailu mahdollisuus myös ”taviksille” antaisi jokaiselle koiraharrastajalle kaivatun mahdollisuuden tarkastella jalostukseen aiottujen narttujen sekä siitokseen käytettävien urosten todellista jalostuskelpoisuutta.
Tästä syystä meikäläinen haluais ne julki ja luulen että aika moni muukin.
Matti Kinnunen
--Harrastukset maksaa-- ja pitääkin maksaa-- :)

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Artsi » 04 Helmi 2011, 16:01

Aika kulkee ja asenteet muuttuvat ja epilepsiasta puhutaan nykyisin paljon avoimemin kuin vuosia, vuosia sitten. Eli varmaan kysymys on kaiketi vain aikataulusta ja tavasta millä koirien epitaustaa avataan julkiseksi. On todellakin riski että herkästi käydään jalostamaan epilukua pienemmäksi ja muut ominaisuudet jäävät liiaksi taustalle, niin olisiko parempi julkistaa pelkästään "epi-sukutaulua" ja jättää epiluvun käyttö ennalleen? Saisivatko "tavikset" harrastajat pelkästään siitä riittävän ja todenmukaisemman kuvan kun epiluku ei olisi "kummittelemassa" taustalla? Vai mikä olisi paras tapa? Pelkän epiluvun julkistaminen ei todellakaan kannattane.
Arto Sikiö

Avatar
enp
Viestit: 999
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja enp » 04 Helmi 2011, 16:43

Artsi kirjoitti: ...niin olisiko parempi julkistaa pelkästään "epi-sukutaulua" ja jättää epiluvun käyttö ennalleen?

Epi-luku järjestelmä on selvitetty omana lukunaan uudessa JTO:ssa. Järjestelmästä eikä sen raja-arvojen käytöstä jalostusneuvonnan työkaluna ei olla lähitulevaisuudessa luopumassa. Kuten Kuopioj jalostuspäivillä kuulimme SKL:n jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtajan suusta sanottuna, se on tällä hetkellä paras ja ainoa työkalu epilepsian vastustamiseksi suomenpystykorvilla.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Aallontie

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Aallontie » 04 Helmi 2011, 16:43

Onko tuo epiluvun käyttö edes enää tarpeellinen sen jälkeen jos epi koirat näkyy tietokannassa?
Samallahan siellä näkyy muutkin asiat kuten esim polvet,sukusiitokset jne...

Eikö tässä epilepsia asiassa olla päästy jo sille asteelle,että epilepsia on riski siinä missä muutkin ja päästään arvioimaan kokonaisuutta.

Tarvitseeko jalostusbeuvonta ko lukua paria valitessaan ?

Vastaa Viestiin