Joko epiluku avoimeksi?

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Artsi » 22 Maalis 2011, 12:32

Tuutikki kirjoitti:Verikokeilla ei näy esimerkiksi arpikudos aivoissa. Alkava kasvain voi jo aiheuttaa epikohtauksia, mutta ei näy verikokeissa eikä muissa kliinissä tutkimuksissa useinkaan ennen kuin sairaus on jo pitkällä. Sydän viat ei näy verikokeissa, eikä välttämättä tavallisessa sydänkuuntelussa. On myös paljon muita sairauksia joita ei pelkillä verikokeilla ja kopeloinnilla saada selville.
Jos nyt sairaiksi ilmoitetut koirat tulevat julkisiksi ja mikäli näitä ilmoitettuja sattuukin olemaan useammassa sukupolvessa niin kuin taitaa epin suhteen olla niin varmaan keksisit siihenkin mainion selityksen, esim. perinnöllinen arpikudos aivoissa :shock:
Arto Sikiö

Aallontie

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Aallontie » 22 Maalis 2011, 12:40

Verikokeilla ei näy esimerkiksi arpikudos aivoissa.
Arpikudokset aivoissa eivät periydy,epilepsia kyllä ja harvoin näitä kohtauksen saaneita tulee ilman,etteikö niille olisi perinnöllistä taustaa nähtävissä.

Tietenkin jos aivan terveeseen sukuun ilmaantuu ensimmäinen epilepsia tapaus niin se kannattaa tutki viimeisen päälle.

Tosin liekkö sellaisia sukuja ylipäätään olemassakaan etteikö niihin nopeastikin saa epilepsian ilmenemään jos tekee vääriä jalostusvalintoja esim. kasaamalla
riskejä sopivasti.
Varmaankin epilepsia on jo niin pitkälle rodun geeneihin leivottu sisään.että venettä ei tarvitse paljoa keikuttaa niin jo virinnyt hyvä suunta hukataan.

Jos jäädään odottamaan koiran kuolemaa(ruumiin avausta) ja hakemaan absoluuttista varmuutta niin taatusti saadaan silläaikaa uusia riskejä kasattua.

Tuutikki

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 22 Maalis 2011, 15:08

Ei periydy arpikudokset aivoissa se on totta, mutta ne aiheuttaa epilepsia tyyppisiä kohtauksia. Kasvaimet puoleastaan ovat koirilla hyvinkin yleisiä. Eli jos koiralla on arpikudoksen, kasvaimen ym. syyn takia epileptisiä kohtauksia niin ei se ole silloin epileptikko. Minusta sillä on pienessä koirapopulaatiossa hyvinkin suuri merkitys, että perinnölliset ja muusta syystä johtuvat " epileptikot" saadaan eriytettyä. Voisi sanoa että jokainen todettu " ei perinnöllinen" tapaus on voitto rodulle. Pystykorvia jos rekisteröidään vaikka 600 pentua vuodessa ja rodun epi % jos on vaikka niinkin korkea kuin 5%, niin se tekisi kuitenkin vain vuositasolla n.3 uutta epilepsiaan sairastuvaa koiraa. Näiden täydellinen tutkimus ei kyllä ole mahdottomuus ja jos näistä yksikin todetaan ei perinnölliseksi tapaukseksi niin sehän on prosentuaalisesti erittäin iso asia.

Artsille sen verran että tuskinpa jalostusneuvonta antaa edes suosituksia sellaisissa tapauksissa jossa sairaita on ilmoitettuna useassa polvessa ja kerta jokaiselle yhdistelmälle lasketaan tapauskohtaisesti jo nyt epi kerroin. Eli pelkään pahoin että ilmoituskynnys vaan nousee julkaisun myötä.

Itse en kyllä pitäisi epilepsia kohtauksia saavaa koiraa oli se perinnöllistä eli ei.

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 22 Maalis 2011, 17:01

Lie kunkin oma asia pitääkö oirehtivaa koiraa eli ei. Avainvastaus lie kuinka pahoja ja kuinka usein kohtaukset tulevat. Osalle koirat ovat metsästyksen lisäksi ystäviä, kaikkien ei tarvitse olla jalostajia tai pennuttajia.


Tietenkin jos aivan terveeseen sukuun ilmaantuu ensimmäinen epilepsia tapaus niin se kannattaa tutki viimeisen päälle.

Tämä on varmaankin oleellisinta kaikkien oireilevien esille saamisen lisäksi.
On näitä tutkittukin esim aivosähkökäyrillä, itsekin olen Turussa asti käynyt ystäväni koiraa tutkituttamassa, sillä kertaa verrokkina oirehtimattomasta vanhemmasta koirasta. Samaan aikaan paikalla oli yksi oirehtimaton "varmaa" puhdasta linjaa oleva lopetetteva iäkkäämpi suomenpystykorva. Sen aivot avattiin lopetuksen jälkeen. Niin hirvittävältä kuin tämä kuulostaakin, töitä on tehty ja kaikki täydellisten asiantuntijoiden johtamana. Joka tapauksessa mielenkiintoinen reissu, avarsi paljon ajatusmaailmaa missä mennään ja mitä varten.

ps. ja aina ilmoituksesta päättää omistaja ei naapuri tai lääkäri.

Kuva

Uploaded with ImageShack.us
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Tuutikki

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 22 Maalis 2011, 18:20

Totta maar, jokaisen oma asiahan se on. Usein voi tosin olla suurinta ystävyyttä se että ei kiusaa sitä koiraa. Vaan eipähän tämä aihe minua kyllä kosketakkaan millään muotoa, joten annanpa juttua jatkaa niiden joilla on itse asiaan enemmän perspektiiviä.

Tuutikki

Re: Joko epiluku avoimeksi?

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 22 Maalis 2011, 18:43

Laitan vielä tuon Suomen Bedlingtonkerhon sivuilta lainatun linkin, jossa kuitenkin on asiaa tästä koiran toimittamisesta avattavaksi ja siitä aiheutuvista kustannuksista.

http://www.bedlingtonkerho.fi/pdf/jtktiedottaa09_2.pdf

Vastaa Viestiin