Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8

Vastaa Viestiin
AM
Viestit: 187
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja AM » 02 Tammi 2020, 11:04

Kannattaa ehkä vielä hiukan odotella ennenkuin ilmoittaudutte tuolla pennulla hirvikokeeseen, koejärjestely on aika raskas kun tarvitaan kaksi tuomaria ja pitkä päivä (jos hyvä hirvi sattuu kohdalle). No nythän joudutte odottelemaan joka tapauksessa ensi syksyyn ja silloin koiran kehitys on jo ihan toisella tasolla.
Tuo kysymyksesi kokeeseen viemisestä on erittäin hyvä, voisi olla erittäin hyvä käyttää koiraa hirvikokeessa jos se osoittaa nuorena kiinnostusta hirvelle vaikka tarkoituksena on tehdä koirasta puhdas lintukoira. Meille alan miehille riittää mainiosti jos näemme kokeen tuloksesta, että edes jonkinmoinen hirvityöskentely on kirjaantunut arkistoihin. Tämä koskee erityisesti narttuja, se auttaa selvittämään missä yksilöissä/suvuissa on jäljellä tätä vahvaa suurriistaviettiä. Kun tulos on tallentunut niin se löytyy sitten helposti listaamalla vaikka kaikki hirvikokeissa käyneet pystykorvat tietyllä ajanjaksolla joko koiratietokannasta tai kennelliiton jalostustietokannasta. Sieltä pääsee sitten suoraan katsomaan kyseisen koiran taustat ja koehistorian.
Itse seuraan mielenkiinnolla lintukoetuloksia ja jos siellä on "suljettu" - merkintä, niin monta kertaa kyseessä saattaa olla hirvityöskentely ja siitä on sitten hyvä kysellä tarkemmin ko. koiran kiinnostuksesta suurriistaan.
Matti Mäkelä

TMo
Viestit: 4
Liittynyt: 14 Joulu 2007, 19:58

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja TMo » 03 Tammi 2020, 23:45

Minunkin Vekulla oli nuorena kova kiinnostus hirviinkin. 6 kk:n ikäsenä oltiin kaverin kanssa ottamassa kuvia suon laidalla Vekusta, kun se hävisi siitä ja n. 300m päässä alkoi haukku, luulin linnuksi, mutta haukku siirtyi hiljalleen poispäin meistä n. 400m päähän jossa kesti n. 30min. Kaveri on hirvimiehiä ja sanoi, että tuo on hirvi ja niinhän se oli. Saatiin Vekku pois ja siirryttiin "teeri maihin" jossa alkoi heti haukku vastatuulessa n. 200m päässä mentiin kuin teerihaukulle mennään ja hirvihän siellä taas oli. Se karkkosi meitä n. 2 km:n päähän jossa haukkui muistaakseni vähän vaajaan tunnin. Käytiin autolla kuuntelemassa 500m päässä, kun huomasin tutkasta Vekun lähtevän takaisin omia jälkiään.
Kolme voutiaaksi näitä riitti ihan haitaksi asti, mutta nykyisin haukkuu enään n. 10min ja tulee viheltämällä pois.
Linnunhaukku kokeissa on ollut monta hirvihaukkua, mutta yhtään hirveä ei päästy näkemään vain jäljet ja lumessa tuoreet makuupaikat joten nämä haukut meni aina toteamattomiksi.
Vekku on minun neljäs koekoira ja kaikilla on ollut suunnillen sama tavat ja jos nämä koirat olisi ollut hirvimiehillä niin varmaan olisi tullut hyviä hirvikoiria.
Astutettiin tuon kaveri hirvisukuinen narttu josta tuli 4 pentua, mielenkiinnolla seurataan mitä niistä tulee.

Hyviä haukkuja kaikille.
Timo Montonen

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Paljon porua, vähän villoja”