Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8

Vastaa Viestiin
Timo Kettunen
Viestit: 323
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 14:48

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja Timo Kettunen » 15 Maalis 2018, 13:53

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana
Lainaa
ViestiKirjoittaja katy » Eilen, 11:55

Parasta Tyystälää mitä muistan lukeneeni :D

Kytösavu
Viestit: 1763
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 21 Maalis 2018, 09:23

KaTykirjoitti...

Vaikka meneekin aiheen viereen, niin Pekan kommenttiin tuosta linnustuksesta pohjoisessa.
Kun haluan lintumetsälle, niin ilman muuta menen pohjoiseen.
Kun haluan ja olen halunnut saada varmimmin haukutettua hyvän tuloksen lintukokeessa, menen ja olen mennyt kokeisiin pohjanmaalle.
Näin olen toiminut mm. pyrkiessäni saamaan tulosta Metsopoika- ottelua varten tms. Arpaonni ja kelit ovat sattuneet kohdilleen; lähes aina.
Veikkaan, että nyt uusilla säännöillä selvä enemmistö esim. Metsopoika- otteluun valittuja koiria menee sinne tuloksella, joka on tehty teeriparvella muualla kuin pohjoisessa ja niistäkin enemmistö ns. pitkässä kokeessa. Vuosimaljoista kisattaessa käy samoin.

Hyvä, että elämää pystykorvan kanssa on muuallakin kuin Lapissa.
Viime syksynäkin linnunpyynti suurimmassa osassa oikeaa Lappia loppui käytännössä jo lokakuun puolivälissä lumen määrän ja laadun vuoksi.




Hienoa kun voimme hyötyä toistemme alueista. Me etelän vetelät tulemme ampumaan linnut teiltä pohjoisen miehiltä, ja te voitte tulla kokeisiin tänne missä lintuja ja kelejä riittää myöhemminkin.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

AM
Viestit: 183
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja AM » 10 Tammi 2019, 00:18

Tämä Pystykorvainfon keskustelu on näköjään karannut tuonne facebookin puolelle. Erittäin mielenkiintoisia keskusteluja ja kokemuksia myös suurriistaominaisuuksia omaavista koirista käydään tuolla Suomenpystykorva pentupalstalla. Käykääpä lukaisemassa niin saadaan taas jotain keskusteluaihetta Jalostuspäiville.

https://www.facebook.com/groups/1534407 ... =bookmarks
Matti Mäkelä

AM
Viestit: 183
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja AM » 25 Kesä 2019, 11:21

Tehdään pieni katsaus alkuvuoden pennutuksiin.
Vuosi on ollut hyvä kun ajattelee suurriistaominaisuuksien säilyttämistä populaatiossamme. Noin 10-15 varmasti ko. ominaisuuksia omaavaa narttua on saanut pentuja ja ne ovat kaikki löytäneet hyvät kodit. Pentuja on syntynyt n. 30-50 kpl ja narttu-uros jakauma on aika lailla 50/50.
Nämä siis vain ne jotka itse tiedän, pentupalstalla on kovasti mainintoja myös muista hirvestä kiinnostuneista nartuista mutta nämä esille nostamani ovat jo osoittaneet kykynsä joko metsästyksessä tai koekäyntien muodossa.
Kysyntä on ollut kova ja kaikki halukkaat eivät ole onnistuneet pentuja saamaan. Toivotaan vain, että pentuja teetetään myös syksyllä sillä silloin pentu olisi jo ensi syksynä valmis tositoimiin.

Myös viime vuonna syntyi kiinnostavia pentueita hyvin, joten uskon, että jatkossa mm. Hirviherraan pääseminen voi olla huomattavasti vaikeampaa kuin parina viime vuotena. Kiitokset kaikille nartunomistajille työstänne rodun eteen. Ensin on etsitty sopiva uros ja sitten tehty raskaat astutusreissut ja sitten vielä pennutus ja pentujen hoito kaiken päälle. Positiivista on ollut, että pentuja ei ole tarvinut markkinoida kovin aktiivisesti :D
Matti Mäkelä

AM
Viestit: 183
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja AM » 14 Elo 2019, 09:12

Kokemuksia pystiksen näkökyvystä, olen itse ollut sitä mieltä, että rotumme koirien näkökyky on parempi kuin yleisesti koirista arvioidaan. Eilen nuori 5kk pentu kyllä osoitti mielestäni poikkeuksellista "näkemistä". Olimme kiertäneet metsässä ja pentu oli mennyt kaemmaksi ja tuli sitten etsimään minua. seisoin hiljaa paikallani ja hämmästyin kun se selkeästi löysi minut katseellaan n.70-80m päästä sekametsässä.
Jatkoa seurasi, koira eksyi ja löysi jälkeni mutta lähti takajälkeen ja kiersi n. 300m lenkin mutta eksyi minusta n. 100m päässä uudelleen ja alkoi ulvomaan ikäväänsä. Annoin sen touhuta ja odottelin,että se perkaa jäljen ja joutuu etsimään minut. Koira lähtikin tulemaan suuntaani mutta meni n. 50-60 m sivussa tulojälkeäni kunnes yhtäkkiä se katsoi sivusta minuun päin, tunnisti minut ja tuli suoraan luokseni. Olimme molemmat tiheässä kuusikossa jossa alaoksistossa oli kyllä jonkin verran näkyvyyttä mutta kovasti ihmettelin koiran temppua. Hajua minusta en usko koiran saaneen.
Tästä tuli mieleen, että jos hirvillä, karhuilla yms. elikoilla olisi vastaava näkökyky niin kyllä pitäisi passimiesten piiloutua ihan erilailla kuin nykyisin on tapana.

Järvellä liikkuessani olen kyllä huomannut, että koirat erottavat varsinkin lentävät linnut hyvinkin kaukaa mutta olisi mukava kuulla onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia koiristaan.
Matti Mäkelä

AM
Viestit: 183
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja AM » 20 Elo 2019, 12:51

Oli hyvä tarina tältä aamulta tuolla metsästäjät Facebookissa. Laitan tekstistä kopion tähän mutta kuvia en osaa valitettavasti vieläkään liittää mukaan.
Punaiset ovat kunnostautuneet hyvin karhunpyynnissä Lieksassa aamulla, Santeri Nieminen laittoi kuvauksen jahdista omilla koirillaan:

"Tänään sattui tähdet monella tapaa kohdilleen!

Sedälläni ollut aiemmin samassa paikassa huonoa tuuria, edellisen kerran karhu jäi saamatta, ja ainut konkreettinen muisto tilanteesta oli nallissa jälki ilman pamausta. Tällä kertaa pamahti, ja sedälle ensimmäinen kontio! Ja komeasti alkoi n. 200kg uroksella (tassu 15cm).

Myös koirien työskentely jää itselle ja isälle ikimuistoisena mieleen. Nuorempi Knihtin Äijä (2v) näytti jo edellisenä syksynä merkkejä karhulle ja hirviäkin tuli saaliiksi. Toisinaan isänniltä unohtui, että kyseessä oli 1v koira, ja pitkäjännitteisyyden perään heiteltiin ärräpäitä. Tänään Äijä näytti että vuosi lisää on tehnyt tehtävänsä, ja otti karhua ylös 45min jälki jäljeltä. Tämän jälkeen haukkui komeasti puolisen tuntia ottaen tänä aikana muutaman karkonkin. Viimeisen karkon sattuessa myös Kasper (12v) yhtyi haukkuun, ja oppipoika ja - isä saattelivat karhun kävelyhaukussa sedälleni kopiksi. Melkoisen komia päätös Kasperin ikimuistoiselle uralle!

Karhu ei olisi voinut mennä oikeampaan osoitteeseen, ja nyt voi luottavaisin mielin siirtää vetovastuun nuoremmalle Äijälle, ja antaa Kasperin nauttia eläkepäivistä 😊
"
Matti Mäkelä

AM
Viestit: 183
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja AM » 20 Elo 2019, 12:54

Täsmennetään vielä, että Äijän isä on Illansuun Kustaa, Kasperilla on kyllä myös karhua ja hirveä haukkuva pentu Urpo jonka omistaa kaataja Markku Nieminen.
Matti Mäkelä

Kukkoaho
Viestit: 734
Liittynyt: 11 Marras 2007, 19:02

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja Kukkoaho » 29 Syys 2019, 18:37

Pitkästä aikaa palstalla :)

Meitin 4kk ikäinen neiti päätti ensimmäisenä "oikeana" riistana haukkua hirveä, ei se ihan ammattilaisen tavoin, mutta minusta tuntuu ettei se ainakaan lopussa pelännyt otusta? Töpeksin tilanteen kun olin 100 varma saavani hirven videolle, en saanut kolppasi tiehensä mokoma!

Sellaisen ajatuksen tämä toki herättää, että mitä jos tätä neitokaista alkaisi ohjaamaan hirvelle? Tulisiko siitä hirvikoira? Sitä emme saa tietää, sillä tyttären mukaan siitä tulee lintukoira.
Eero Honka
Helsinki

AM
Viestit: 183
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja AM » 02 Loka 2019, 08:53

Tämän vuoden Hirviherra kilpaillaan 8.11.19 Pyhäjoella, ilmoittautumisaikaa on 29.10 saakka.

Nyt on jo tullut muutamia uusia koiria, jotka ovat saavuttaneet HIRV 1 tällä kaudella mutta vielä on aikaa käydä kokeissa ja varmistella osanottomahdollisuuksia. Ainakin yksi äiti ja tytär ovat lähdössä kisaan ja uskon narttukiintiön täyttyvän hyvin tänä vuonna.

Tässä vielä linkki SPJ:n sivuille:

https://kilpailut.spj.fi/events/hirviherra-2019/

PS.
Kukkoaho, ei sitä tiedä jos pentu alkaa toimimaan hyvin suurriistallekin ja kilpailuhenkisyyttä riittää tyttärelläsi...
Matti Mäkelä

AM
Viestit: 183
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Suomenpystykorva hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja AM » 31 Loka 2019, 12:07

Nyt on Hirviherran koirat valittu ja valitettavasti lupaamani äiti- tytär kisa jää näkemättä sillä äiti karsiutui vanhemman koetuloksen myötä kisasta pois. Sen sijaan siellä nähdäänkin isä-tytär kisa.
Narttujen omistajat ovat aktivoituneet hyvin ja tänä vuonna osallistujissa on peräti 5 narttua ja mikä parasta nuorisokaarti haastaa vanhoja jermuja.
Suurriistasta kiinnsotuneiden koirien tulevaisuus näyttää hyvältä ja uusia harrastajia rodun ulkopuolelta on tulossa mukaan. Toivotaan, että saamme ensi keväänä hyvän sadon pentuja koska kysyntää näyttää olevan hyvin. Muutama syyspentuekin on mennyt hujauksessa heti kun ne on ilmoitettu palstoille.
Matti Mäkelä

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Paljon porua, vähän villoja”