PYSTYKORVAMIEHEN KESÄHAJATUKSIA 2019

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8

Vastaa Viestiin
peija04
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

PYSTYKORVAMIEHEN KESÄHAJATUKSIA 2019

Viesti Kirjoittaja peija04 » 24 Touko 2019, 23:41

Tuleva kesä on hyvää aikaa hajattelulle. Ainakin toivon niin näin keväällä kesän jälkeistä syksyä nopeasti tulevaksi odotellessa. Ja kun pentuhommatkin meni karille, eivätkä täten ole haittaamassa perinteisesti kesään niin olennaisena osana kuuluvaa ajankäytön suunnitteluprosessia.

Eduskuntavaalit kuitenkin käytiin suunnitellusti, ja ylihuomenna äänestetään mepit Brysseliin. Puheita ja lupauksia on kuultu kyllästymiseen saakka. Muunnellun totuuden toitotuksella ei näy olevan mitään rajaa. Ilmaston muutos olkoon esimerkkinä. Ja siihen liittyen ns. hiilinieluina toimivat metsät. Ja itse HIILINIELU? Kukahan tämänkin tavalliselle ihmiselle ikuiseksi arvoitukseksi jäävän sanahirviön on keksinyt?

Nielu on olemassa. Sen huomaa helposti menemällä esim. Retkikartta-palvelun sivulle ja tarkastelemalla koko Suomesta saatavilla olevia ilmakuvia. Samalla huomaa, että Nielu on pohjaton. Ei löydy Äiti-Suomen kamaralta kolkkaa, jossa Nielu ei olisi vieraillut. Tämä Nielu ei ole hiilinielu, se on metsänielu. Se on nielu, joka ahmii kitaansa kaiken metsästä saatavissa olevan puun. Ja tappaa samalla vääjäämättömästi satoja eliölajeja sukuputtoon. Ihan tosta vaan, hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi.

Sen enempiä politisoimatta, ja ko. asiaan syvemmälle menemättä, veikkaan mitä mieltä harrastuksessamme olennaisena olevat kanalinnut tuumaavat hiilinieluista.

Entä mitä hajattalee pystykorvamies. Onko hän samaa mieltä erään puolueen puheenjohtajan kanssa, että suomalaisilla ei ole osaa eikä arpaa ns. ilmastonmuutokseen. Ja että täällä on tehty jo enemmän kuin tarpeeksi asiantilan parantamiseksi.

Siinäpä pystykorvamiehinä itseään pitäville aprikoitavaa.
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: PYSTYKORVAMIEHEN KESÄHAJATUKSIA 2019

Viesti Kirjoittaja peija04 » 06 Kesä 2019, 15:34

Taisi tulla kesä. Etelään annettu varoituksia tukalasta helteestä. Omenapuut meilläkin täydessä kukassa, ja vihdoin ilmestyneet hyttysetkin. Mustikka kukkii paremmin kuin vuosiin, eikä hillankaan tilanne näytä huonolta. Puolukkakin jo paikoitellen yrittää kukkaa tunkea.

Pystykorvan pentuja syntyä putkahtelee sinne ja tänne, ja kauppa kuulemma käy. Kaikille halukkaille ei silti riitä, ainakaan toivotunlaisia, mutta niille jotka pennun saavat on edessä mielenkiintoinen syksy. Naaraspuolisia lintuja kuulema näkynyt teiden varsilla hyvin, ja pesähavainnoistakin oon kuullu. Lähiviikoille näyttäs olevan luvassa suotuisia kelejäkin, eli ei muuta kun maanantaina lupakaupoille.

Huomenna saatanee maahan uusi hallitus. Antin johdolla saaneet aikaiseksi himokkaan ohjelman. Saapa nähä. Toivottavasti menee hyvin ja Suomi pysys pinnalla seuraavatkin neljä vuotta. Töistä ei itellä niin väliä, kunhan palkan joku maksaa. Eikä EU-vaalitkaan ihan huonosti menny, paitsi natseilla. Mukavaa että ihmiset osaa ajatella omilla aivoillaan.
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: PYSTYKORVAMIEHEN KESÄHAJATUKSIA 2019

Viesti Kirjoittaja peija04 » 21 Kesä 2019, 01:35

Juhannus on hienoa aikaa. Saa valvoa ja vähän juopotellakin, melkein luvan kanssa. Ja saa antaa hajatuksen juosta. Ja hajatushan juoksee luvan saatuaan.

Toisaalla käydään jostain minulle käsittämättömästä syystä keskustelua, muka vakavalla mielellä, haukkuotteluun valittavien koirien valintasäännöstä. Miksi? Kysyn toistamiseen, miksi? Ja vastaan, että siksi, koska tietyt henkilöt kokevat sääntöjen olevan epäoikeudenmukaiset tai vääränlaiset koskien heidän omia koiria.

Ja tällaiseen piipittämiseen lähtee järjestö mukaan. Perustetaan porukka, ja järjestetään kysely. Voi hyvänen aika. Tulee mieleen työasiat. Kysytään onko töissä kivaa. Ja onko työilmapiiri hyvä. Ja vastaaja vastaa, että sisäilmassa on ajoittain ongelmia.

Järjestössä näyttää olevan käynnissä jäsenkato. Miksi? Ainakin osittain siksi, että jäsenmaksun ollessa ajankohtainen, saattaa olla muutakin maksettavaa, ja on pakko miettiä ja tehdä valintoja mitä milläkin rahalla saa. Ja, että mitä SPJ:n jäsenmaksulla oikeasti saa?

Entä miksi sitä itse edelleen jaksaa, ja maksaa. Siksi koska se silloin alussa oli mukavaa, ja mukaansa tempaavaa. Ja koska mikään ei ole estämässä etteikö se voisi sitä edelleen olla. Niin itselle kuin uusillekin harrastajille.
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: PYSTYKORVAMIEHEN KESÄHAJATUKSIA 2019

Viesti Kirjoittaja peija04 » 30 Kesä 2019, 00:41

Tuli tänään käytyä omassa mielessä vähintäänkin kaksijakoisia Hajatuksia herättäneessä tilaisuudessa.

Pystykorvapäivillä. Oolusa, eli tossa melkeen naapurisa. Ja se varmaan tekiki sen maholliseksi. Lyhyt ajomatka sinne, kuten myös takasi. Takasi ei tarvinnu kuitee lähtee sinänsä ennen aikoja, siitä kiitos järjestäjille. Ohjelma, se mihin otettii osaa, täytti odotukset.

Jaosto tiedotti Anttiin henkilöityneessä muodossa sitä sun tätä kuten aina ennenkin. Eli ei paljon mitään, kun ei kuulema ollu mittää sen valmiimpaa. Työn alla, eli mistä ois voinu olla, mutta ei kuitenkaan ollu, on kuulema JTO, pevisa ja haukkuottelun valintasääntö.

Sitten käytii Eevan kans äkkii syöpäsemäsä, että ehitää kuulemaa pastori Niemeliinin ”luento”. Heikki oli luppautunu ( vaikka Muhoksella oli menosa …) kertomaa miten penukasta taiotaan mestarihaukkuja.

Eipä tuostakaa suoraa sanoen paljo kätee jääny. Eeva hyvä ettei nukahtanu.

Eipä siinä, Heikki kertoi ja koitti pukea sanoiksi mahdotonta. Mahdotonta siksi, koska se on mahdotonta.

Heikille kuitee täydet propsit. Aihe on kestosuosikki. Ei sitä itekään aikanaan tienny mistään mittää. Jos niin vieläkää? Ja ketäpä se ei haluttaisi käyttää mahollista kuulemalla saatua apukeinoo hyväksee? Ei tarvihtis kaikkea ite, jne?

Vaan onneks on niin, ja tulee olemaa, että hyvää koiraa ei saa helpolla. Eikä haukku-otteluunkaan kuulu jatkossakaan päästä helpolla. Ei lappalaisten, pohjalaisten eikä muidenkaan.

Ja siitä kaksijakoisuudesta? Sain muutamien muiden kanssa kokea taannoin Iso-Syötteellä ikuisiksi ajoiksi miellyttävällä tavalla mieleen jääviä kokemuksia. Kokemuksia, joita tulen kaipaamaan todennäköisesti lopun elämääni. Mennyt on kuitenkin mennyttä, ja kuuluu menneisyyteen. Nykyisyyttä on äsken livenä Oulun Nallikarista kuulemani uutiset. Siellä mahetaan panna paremmaksi. Kadehdittavaa, eikä onneksi millään lailla minulta pois.
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: PYSTYKORVAMIEHEN KESÄHAJATUKSIA 2019

Viesti Kirjoittaja peija04 » 27 Heinä 2019, 00:41

Hajatuksia, hajatuksia. Niitä tulee, niitä menee, ja jostain syystä niistä suurin osa unohtuu, eivätkä ne samat jo menneet koskaan ainakaan sellaisinaan palaa.

Siksi on pakko kirjoittaa itselleen ylös pari lähimenneisyydessä hajatuksia herättänyttä asiaa.

1. Kennelliiton lajissaan vertaansa vailla olevaa tietokantaa pitkästä aikaa selaillessani tökkäsi terveystutkimustuloksissa silmääni polvilausunto 4 / 4. Tarkoittaa ns. määritelmien mukaan, että ko. koiran polvet toimivat normaalisti normaali liikkeessä korkeintaan ajoittain. Ja että asia toisin ajateltuna koira on liikuntakyvytön.

Heränneessä mielenkiinnossa kävin tsekkaamassa sukutaulun jne. Kohta hoksasin läheltä löytyneen 0 / 2 tuloksen. Eikä siinä, paitsi että sama koira oli lopetettu. Syynä ko. vika, eli ”sairaus”.

Aikani selailtuani palasin 4 / 4 koiraan, ja äsköttäin syttyneen mielenkiintoni pauloissa tutustuin lähemmin ko. tapaukseen. Siitäpä sitten syntyikin syttöjä Hajattelulle. Kyseessä oli loistavasti näyttelyissä menestynyt koira. Hajatukset sen kuin lisääntyivät, kun katsoin kenenkä ulkomuototuomarin (jumalasta seuraavan) kehässä koira oli liikkumistaan esittänyt.

2. Minulla oli aikoinaan kaikkinaiset tuurit kohdillaan, kun eräs herrasmies kysyi meiltä pentua. Silloinen pentuneuvoja (Luukinen, anteeksi en muista varmuudella etunimeä, arvaan Hannele) oli vinkannut. Hänelle meni meiltä koira, josta sain aikanaan takaisin Kettutytön, ja …

Sittemmin, lukuisten ja moninaisten vaiheiden jälkeen, hän tällä kertaa pentuneuvojan sijaan kääntyi suoraan minun puoleeni, ja kysyi uutta pentua. Jouduin ikäväkseni kertomaan muutamia mutkia selvittäen, että meille ei pentuja aivan lähitulevaisuudessa ole tulossa.

Hän, ymmärrettävistä syistä, tiedusteli olisiko jostain muista hänen koiraansa ”lähellä” olevista koirista tulossa pentuja. Minulla oli yksi tiedossa, josta hänelle tietenkin kerroin.

Aika kului ja alitajunnassani odotin ilouutisia. Vaan niitäpä ei tullut. Ei koskaan. Tuli omaakin mieltä suuresti sotkevia suru-uutisia. Hän ei saanutkaan pentua, joka olisi ollut osaltaan lohduttamassa sitä ymmärryksen yläpuolelle iäksi jäävää kaipuuta, jonka pystykorvainen parasystävä lähtiessään jättää.

Ja taas kului aikaa. Kunnes eilen tuli kuvaviesti, josta kuvastui jotain ihmeellistä. Hän oli vaimonsa ”avustuksella” saanut haluamansa. Vaimonsa avustuksella, koska vaimokin oli huomannut, että pystykorvan kaipuu tappaa miehen. Pystykorvalla ei ole papereita, mutta se pelasti yhden miehen elämän.

Suomenpystykorva on ihmeellinen koira. Näin ainakin minä Hajattelen.
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: PYSTYKORVAMIEHEN KESÄHAJATUKSIA 2019

Viesti Kirjoittaja peija04 » 11 Elo 2019, 01:26

Vielä on kesää jäljellä, lauletaan laulussa. Ja näin on, ainakin Vihannissa. Tänään oli aivan oikea kesäpäivä.

Hajatuksiakin vielä syttyy ja sammuu. Yksi päällimmäisenä syttyneistä ja päälle pyrkivistä on tämä palsta. Kuin myöskin sammuneista. Täällä ei tapahdu enää mitään. Itseäni se ei sen enempää viskaa suuntaan eli toiseen. Kirjoitan minkä kirjoitan sen suurempia surematta.

Ilmiö ei ole uusi eikä äkkinäinen. Ns. trendi on ollut nähtävissä ja aistittavissa pitkän aikaa. Törkypalsta-nimen mahdoin kuulla ensikertaa vajaa kymmenen vuotta sitten. Ko. nimityksen antajien ihmetykseksi palstan suosio niin kirjoittelun kuin lukukertojenkin valossa nousi voimakkaasti. Palstan vartija oli pakotettu ottamaan käyttöön idässä toimivaksi todetut keinot. Idän konstit ovat purreet aina kun annetaan ajan kulua. Itse vaikenemalla vaikenee vastapuolikin. Harmiksi ja haitaksi jäljelle jää pelkkä hiljaisuus. Hiljaisuus, mikä huutaa mykkänä suu ammollaan.

Onneksi luonto ei kunnioita sen edempää idän kuin lännenkään oppeja. Hiljaisuus ei kuulu luontoon, ja ammollaan oleva suu saa pesään ruokaa tuovan emon vääjäämättä toimimaan oikein.

Tämän palstan tällaisena ylläpitäminen SPJ:n virallisena keskustelupalstana ei palvele ketään. Etenkään niitä tilanteessa täysin viattomina olevia tahoja, joista järjestöllä on huolehtimisvastuu.

Tämä on totuus, totuus järjestön tämän hetkisestä osaamisesta tai halusta olla mukana elämässä. Siinä elämässä, mitä rotujemme parissa todella eletään. Karhukoiralla menee paremmin kuin koskaan, Suomenpystykorvalla tosihyvin ja Pohjanpystykorvallakin ihmeen hyvin. Järjestön väkimäärä vähenee ja koirien olot paranee?

Olisiko järjestön viimeinkin aika kiinnittää huomio oikealla lailla tapahtuvaan kasvatustyöhön? Kasvattajien väliseen yhteistyöhön, kuin myös kasvattajien ja jalostusneuvonnan väliseen yhteistyöhön? Ja ennen kaikkea kasvattajien ja kasvattiensa omistajien väliseen yhteistyöhön? Nykykasvattajat ovat poikkeuksetta osaavia ja aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä. He eivät ole 30 euroa / pentu korkeampaa rekisteröintimaksua lukuun ottamatta millään muotoa riippuvaisia SPJ:stä. Saattaapa ajoittain tuntua asioiden olevan jopa toisin päin.
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: PYSTYKORVAMIEHEN KESÄHAJATUKSIA 2019

Viesti Kirjoittaja peija04 » 29 Syys 2019, 01:27

Kesä meni, syksy tuli.
Kaikki käy niin äkkiä nykyään.

Kirjoittaa piti paljonkin, etenkin Suomenpystykorvan ”jalostamisesta”.
Ja etenkin siitä kenen tehtävä se on. Etenkin Leilalle.

Oltiin vasta Eevan ja koirien kanssa viisi päivää metillä. Koirista ei ollu mihinkään, eli mitä pitäs jalostaa? Eevaa? Ehkä, mutta on oltu jo niin kauan naimisissa.

Leilalla varmaan mennyt paremmin, eli siellä jossain on ”jalostus” saavuttanut huippunsa.

Epävarmana edellisestä tohdin kuitenkin esittää omana, täysin omana, mielipiteenä, että…

Että, on kyseessä ihminen eli koira, tai mikä vaan muu elukka, niin korvienväli ratkaisee.
Olli Silvennoinen

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Paljon porua, vähän villoja”