Kuinka menetellään "Dopingin" suhteen ???

SPJ:n yleiseen toimintaan liittyvät keskustelut käydään täällä !

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Avatar
enp
Viestit: 997
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Kuinka menetellään "Dopingin" suhteen ???

Viesti Kirjoittaja enp » 24 Kesä 2007, 13:13

Suomen Kennelliiton tiedotteen mukaan antidoping sääntö näyttelyissä sekä kokeissa on astunut voimaan 1.1.2007.

Kun selaa Suomen kennelliiton aiheesta kokoamaa materiaalia joutuu pakostakin hämmennyksen valtaan. http://www.kennelliitto.fi/FI/toiminta/antidoping/

Onko kukaan perillä tai aikeissa selvittää mitä toimenpiteitä tämä esim. syksyn kokeissa tulee aiheuttamaan? Tuleeko kokeen järjestäjien valvoa koirien mahdollista lääkitystä ilmoittautumistilanteessa? Koska sairaat koirat eivät saa kilpailla, mitkä ovat ne sairaudet jotka roduillamme estävät kilpailun? Mikä on esim. epilepsiaa sairastavan koiran tai polvivikaiseksi todetun >2 koiran kohtalo? Mikä tulee olemaan Kennelliiton rahoittamien arvokisojen käytäntö valvonnan suhteen? Mitkä ovat rotujärjestön toimenpiteet niitä kohtaan joiden todetaan rikkovan sääntöjä?

Saavatko ylituomarit ennen syksyn kokeita selkeät ja yhteneväiset menettelyohjeet kuinka voimaan astunutta doping sääntöä kokeissamme noudatetaan vai varaudummeko mahdollisesti ennennäkemättömään valitusten tulvaan?

JKo
Viestit: 193
Liittynyt: 09 Elo 2004, 11:49
Paikkakunta: Multia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JKo » 25 Kesä 2007, 10:14

Kyllähän tuosta tulee selvästi ilmi ettei sairaalla koiralla saa kokeissa kilpailla, ainakaan lääkityksellä olevalla.
Se, miten asiaa valvotaan eri tasoisissa kokeissa, onkin vielä mysteeri?

Mestaruusotteluiden koirat luulisi tarkistettavan kaikki jottei tule jälkipuheita?

Huomasin että kiimansiirtolääkityskin aiheuttaa pitkän kilpailukiellon.

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Artsi » 25 Kesä 2007, 13:22

Käsitin mm. näiden ohjeiden perusteella, että nimenomaan kennelliitto suorittaa dopingvalvontaa eikä järjestäjien tarvitse tehdä mitään, ennenkuin kennelliitosta otetaan yhteyttä, että tulevat tekemään "valvontaiskun" tapahtumaan. Silloinkin järjestajien vastuulle jäänee lähinnä vain sopivien tilojen osoittaminen.

Itse touhu vaikuttaa kyllä melkoisen yliampuvalta. Hyvähän on dopingia on valvoa, mutta.... :?
Esimerkkinä lainaus lääkelistan tekstistä:
Antidopingsääntöjen tarkoitus on se, että vain terveet koirat osallistuvat kilpailuihin ja näyttelyihin,
sairaat ja toipilaat lepäävät kotona parantuakseen.
Ihan oikein, mutta mitenhän tuohon liittyy vaikkapa matkapahoinvointi lääkkeet mistä on todella apua pitkillä automatkoilla :shock:

tara4632
Viestit: 727
Liittynyt: 29 Tammi 2005, 15:13

Viesti Kirjoittaja tara4632 » 25 Kesä 2007, 18:00

Ja tuo sääntö, noista nukutusaineista esm. lonkkakuvauksen yhteydessä, eihän siinäkään ole sairaudesta tai sairaasta koirasta kyse :roll: vielä jos todetaan tervelonkkaiseksi ihan kenneliiton toimesta :shock:
Eikös ne silloin pitäisi myös ne D ja E lonkkaiset(+ silmäsairaat) karsia automaattisesti pois kilpailusta, kun nehän luokitellaan sairaiksi... Nuo lääkekuurit ja kipulääkkeitä + säännöllisellä lääkityksellä olevat ois ne jotka kaiken jären mukaan olisivat niitä antidoping säännöksissä mainittuja seurattavia.
Joku tolkku pitäisi saada tuohon hommaan mukaan ja toivottavasti se lääkäreiden alullepanema juttu menee läpi, jolloin nuo varoajat pienenisi huomattavasti.

Isot ristiriidat on vielä noissa säännöissä :shock:
Kuva

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Viesti Kirjoittaja Elkku » 25 Kesä 2007, 19:23

tara4632 kirjoitti:Ja tuo sääntö, noista nukutusaineista esm. lonkkakuvauksen yhteydessä, eihän siinäkään ole sairaudesta tai sairaasta koirasta kyse :roll: vielä jos todetaan tervelonkkaiseksi ihan kenneliiton toimesta :shock:
Tässähän tulee sitten se, millä määritetään, miksi on rauhoitettu. Mun mielestä on ihan selkeää, että kun kerran kielletään, kielletään sitten johdonmukaisesti "kaikki". Ja eiköhän noissa matkapahoinvointilääkkeissäkin voi ajatella taustalla olevan toisaalta sen, että jos koira on niin pahoinvoiva, että se tarvii lääkitystä, se on syytä jättää kotiin, ja toisaalta sitten taas säännöt pysyy selkeinä, kun ei ole poikkeuksia tyyliin "koira ei saa osallistua, jos sillä on lääkeaineita elimistössään, paitsi jos rauhoitus on tapahtunut lonkkakuvauksen takia, kortisonia on annettu varmuuden vuoksi ensiapuna ampiaisen pistoon, tai pahoinvointilääkkeitä matkapahoinvoinnin estämiseen". Kuka sellaistakin sääntöä vahtii?

En ylipäätään ymmärrä, miksi koiraväki on tässä asiassa niin muutosvastarintainen. On ihan totta, että nämä dopingsäännöt aiheuttaa osin "turhaa" vaivaa ja huolta koiranomistajille, mutta näkisin, että tarkoitus tässäkin pyhittää keinot, ja päämääränä on ollut selkeä ja valvottava säännöstö. Lopulta sellaiset tilanteet, joista terveelle koiralle aiheutuu dopingkarenssi ja joissa koiralla ei todellakaan ole mitään vaivaa ovat aika harvassa, eikä niistä luulisi ylitsepääsemättömiä ongelmia aiheutuvan koiran kilpailukalenteriin. Jos taas koira muusta syystä joutuu dopingkarenssiin, sen olisi ehkä syytäkin olla kotona eikä kisaamassa? Suurimmat uhkat omalla kohdallani näen esim. siinä, että koira onnistuu jostain roskapussista kaivelemaan vanhan teepussin tmv., ja eiköhän siihenkin voi vaikuttaa omalla toiminnallaan.

Kilapileminen, niin tärkeää kuin se (jalostusmielessä) onkin, ole kuitenkaan koiran omistamisen ja sen kanssa touhuamisen edellytys. Toivottavasti toisaalta kotioloissakaan ei koirasta tehdä toimivaa väkisin lääkkeillä yms. jos sen paikka olisi kotona toipumassa.

tara4632
Viestit: 727
Liittynyt: 29 Tammi 2005, 15:13

Viesti Kirjoittaja tara4632 » 25 Kesä 2007, 20:47

Elkku kirjoitti: En ylipäätään ymmärrä, miksi koiraväki on tässä asiassa niin muutosvastarintainen. .
Tuskin kukaan on ns. muutosvastainen. Itse tarkoitin ihan noita varoaikoja, joista löytyy juttua viewtopic.php?t=2679&highlight=varoajat+l%E4%E4kkeille

On se outoa, jos jollakin vanhemmalla kilpa konkarilla jää esm. hammaskivi poistamatta siksi kun kilpailukalenteri on täyteen pukattu :roll:

Nykyaikaiseen pieneläinpraktiikkaan kuuluu ns. balansoitu anestesia/rauhoitus, jonka avulla koira nukkuu turvallisemmin. Oleellinen osa käytäntöä on pienten opiaattimäärien yhdistäminen muihin rauhoitusaineisiin, jolloin esim. sydäntä lamaava vaikutus pienenee. Tällaisia rauhoituksia käytetään myös rutiinikuvausten (lonkkakuvaus) tai hammaskiven poiston yhteydessä. Rauhoituksiin usein käytetyn butorfanolin vaikutusaika koiralla on alle 2 tuntia, joten koemme suhteettomaksi 28 vuorokauden varoajan. Esim. hevosilla vaikutusaika on 4 tuntia ja ohjeellinen varoaika 96 tuntia. On myös hyvä muistaa, että opioidimäärityksiin käytetyt laboratoriomenetelmät ovat erittäin herkkiä havaitsemaan pieniäkin pitoisuuksia - nehän on suunniteltu ns. huumeseulatesteiksi ihmisille. Nopeavaikutteisten yleisanesteettien (mm. isofluraani, sevofluraani, propofoli) vaikutus päättyy lähes välittömästi kun niiden annostelu lopetetaan. Emme voi ymmärtää näillekään aineille asetettua käyttöaiheesta riippumatonta 28 vrk karenssiaikaa
Kuva

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Viesti Kirjoittaja Elkku » 25 Kesä 2007, 21:36

tara4632 kirjoitti:Tuskin kukaan on ns. muutosvastainen. Itse tarkoitin ihan noita varoaikoja, joista löytyy juttua viewtopic.php?t=2679&highlight=varoajat+l%E4%E4kkeille
Joo, onhan ne varoajat tuttuja ja varmasti ainakin osittain väärin mitoitettuja. Mutta mielestäni dopingsääntö on monilta osin ihan perusteltu ja sitä turhaan moni niin jyrkästi vastustaa kuin mitä aistittavissa on.
tara4632 kirjoitti:On se outoa, jos jollakin vanhemmalla kilpa konkarilla jää esm. hammaskivi poistamatta siksi kun kilpailukalenteri on täyteen pukattu :roll:
Joo, outoa on. :shock: Jos koiralla on hammaskiveä, joka täytyy poistaa, se poistetaan, ja muokataan kilpailukalenteria sen mukaan. Näin ainakin itse asian näkisin.

Kurimus
Viestit: 117
Liittynyt: 13 Touko 2007, 13:13
Paikkakunta: Hallamaat

Viesti Kirjoittaja Kurimus » 25 Kesä 2007, 22:02

Tässä nyt helposti kiinnostaa nuo sairaat koirat, epikoirat ja muut.
Tajuaakohan nuitten isännät vieläkään että taitaa olla kilipailu-ura ohi?

Sitähän tuo doupinkipykälä kaiketi meinaa
:roll:

tara4632
Viestit: 727
Liittynyt: 29 Tammi 2005, 15:13

Viesti Kirjoittaja tara4632 » 26 Kesä 2007, 10:16

Elkku kirjoitti:
tara4632 kirjoitti:On se outoa, jos jollakin vanhemmalla kilpa konkarilla jää esm. hammaskivi poistamatta siksi kun kilpailukalenteri on täyteen pukattu :roll:
Joo, outoa on. :shock: Jos koiralla on hammaskiveä, joka täytyy poistaa, se poistetaan, ja muokataan kilpailukalenteria sen mukaan. Näin ainakin itse asian näkisin.
Näinhän se pitäisi olla ja onneksi taitaa useimmilla ollakkin (ainakin meillä), mutta kun on sellaisia kilpailuvietillä olevia koiran omistajia, jotka pitkittää sitä lääkäriin menoa, vaikka huomaisivatkin ettei ihan kondiksessa koira olekkaan :roll: Tuumivat vain että jospa tuon kilpailun jälkeen sitten käytän :shock: Niitäkun on sellaisiakin vaivoja koiralla jotka ei vaikuta välttämättä koiran suoritukseen (esm. näyttelyitä, ei esm. korva, kurkku tai anaalivaivat haittaa, mutta tarvitsevat parantuakseen useimmin sen kuurin ) Noissakin kilpailuissa kun on se ilmoittautuminen aika usein monta viikkoa ennakkoon ja saattas mennä sitten hukkaan se maksu, kun ei siitä eläinlääkärin todistuksen ja palautusmaksujen jälkeen kyllä jää muuta kuin miinus merkki käteen annettavaksi ....

Näis se kyllä taitaa valitettavasti mennä, että pitkittää vain sitä lääkäriin hakeutumista, eikä takaa tuota terveenä kilpailua, ainakaan näyttelypuolelle :?
Kuva

Elkku
Viestit: 178
Liittynyt: 24 Elo 2005, 11:30
Paikkakunta: Orivesi

Viesti Kirjoittaja Elkku » 26 Kesä 2007, 22:34

^Näinhän se on, mutta tuossa kyllä haukutaan ihan väärää puuta, jos dopingsääntöä haukutaan.

Noin yleisellä tasolla siis, ei nyt kohdistu siinuun, Tara, mutta näitä nyt vaan netissä aika paljon saa lueskella. Pidetään peukut pystyssä ja muut sormet ristissä, ettei tarttisi koirien kovin paljoa sirastaa!

2cm
Viestit: 106
Liittynyt: 09 Syys 2005, 14:49

Viesti Kirjoittaja 2cm » 04 Heinä 2007, 06:14

Kannttaisi tutustutua ketjukirjeeseen, jonka on noin 100 suomalaista eläinlääkäriä allekirjoittanut. Kysyn vain että kenen etua tässä haeitaan. Samalla tavalla kuin Enp aloitti tämän kekustelun. Aika rohkeaa puhetta sulkea "EPI" koirat pois. Ilmeisesti minun tietämättä on löydetty dna-koe joka lajittelee koirat sairaiksi tai ei sairaiksi. Onko koto mangeleilta unohtunut lukea se palsta, että virhe geenin katajakin on arvokas suvun jatkaja. Lohi voi auttaa meitä paljon, mutta riittääkö meillä järki..

Kurimus
Viestit: 117
Liittynyt: 13 Touko 2007, 13:13
Paikkakunta: Hallamaat

Viesti Kirjoittaja Kurimus » 04 Heinä 2007, 09:19

Tämä liittyy enemmän isäntien doopinkiin mutta pitäskö alkolukko laittaa tietokonneisiinkin pakolliseks,sen verran tunteikkaan levotonta tekstiä näkkyy viimme yönä tulleen eri aiheisiin..

PM
Viestit: 200
Liittynyt: 09 Elo 2004, 21:39

Viesti Kirjoittaja PM » 05 Heinä 2007, 21:43

Näyttää hyvin todennäköiseltä, että Suomen Kkennelliiton dopingia koskevat päätökset eivät ole samansisältöisiä kun linnunhaukkukokeiden ylituomareille annettu jatkokoulutus ainakin Ranualla 17.6. oli. Muiden tilaisuuksien koulutuksen sisällöstä minulla ei ole tietoa. Joka tämän koulutuksen annin perusteella toimiii, niin hän saattaa joutua yllätetyksi varsin ikävästi sekä henkisesti että taloudellisesti. Ja rotumme pääsevät ikäviin otsikoihin.

Nyt ei kannata keskittyä Suomen kennelliiton päätösten arvostelemiseen, vaan niiden totuudenmukaiseen levittämiseen jäsenistölle. Tulevan elokuun Pystykorva-lehti on viimeinen todellinen kanava tavoittaa koirillaan erilaisiin syksyn kokeisiin osallistuvat jäsenemme. On täysi syy odottaa elokuun Pystykorvassa olevan tällä hetkellä voimassa oleviin sääntöihin perustuvan yhteenvetokirjoituksen.

Jos nyt voimassaolevat päätökset eivät ole jäsenistöämme tavoitteiden mukaisia, niin vasta silloin kannattaa yrittää vaikuttaa kennelliitton dopingia koskevien päätösten sisältöön. Niidenkin mahdollisten esitysten aika on myöhemmin.

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 05 Heinä 2007, 22:16

Juuri äsken puhelimen välityksellä Kennelliiton pj:n Mannersuon kanssa aiheesta keskustelleena voin kertoa, että dopingsääntö koskee vain lääkeainejäämiä.
Parikin epilepsiatyyppistä kohtausta saanut koira pääsee kokeisiin, ellei sillä ole lääkitystä kyseiseen diagnosoituun tautiin. Tätä ei estä dopingsääntö.
Polvivikainen koira ei dopingsäännöstön mukaan ole estynyt pääsemään kokeeseen, mutta sen estää taas koesääntö, sekä eläinsuojelulaki. Sama taitaa olla silmäsairauksien suhteen, dopingsääntö ei estä, koska niihin ei ole lääkitystä, mutta koesäännöt ja eläinsuojelulaki estävät tälläisen koiran osallistumisen kokeeseen.
Sen verran omaa vuodatustakin jossain mankuneena kommentoitava, että vuodenvaihteen jälkeen ei ole enää näyttelyynkään asiaa epilepsialääkityllä koiralla. Sitten sääntö alkaa olla tasapainossa tältä osin. Mielestäni kokeella ja näyttelyllä ei ole mitään eroa kohtauksen laukaisevaan rasitukseen.

Avatar
enp
Viestit: 997
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja enp » 06 Heinä 2007, 09:29

Kytösavu kirjoitti:Juuri äsken puhelimen välityksellä Kennelliiton pj:n Mannersuon kanssa aiheesta keskustelleena voin kertoa, että dopingsääntö koskee vain lääkeainejäämiä.
Parikin epilepsiatyyppistä kohtausta saanut koira pääsee kokeisiin, ellei sillä ole lääkitystä kyseiseen diagnosoituun tautiin. Tätä ei estä dopingsääntö.
Polvivikainen koira ei dopingsäännöstön mukaan ole estynyt pääsemään kokeeseen, mutta sen estää taas koesääntö, sekä eläinsuojelulaki..
Tämä aiheuttaa ainakin allekirjoittaneessa edelleen lisäkysymyksiä. Onko Mannersuo kysynyt esim. alan johtavilta tutkijoilta( Marjatta Snellman, Ranno Viitmaa ja Hannes Lohi )mielipidettä kohtauksia saaneiden koirien kilpailuttamiseen ? Eikö eläinsuojelulaki kiellä kohtauksia saavan koiran kilpailuttamisen ? Kuinka menetellään silloin kun koira saa arvokisoissa kohtauksen ? Kutsutaanko silloin automaattisesti dopingvalvoja paikalle mahdollista sääntörikkomusta tarkastamaan ?

Koiraväki sai yltiösuojelijat jo kimppuunsa ketjukarhukokeiden takia. Olisi hyvä jos asia mietittäisiin perinpohjaisesti ja heille ei jätettäisi seuraavaa oman maineensa ja egonsa ponkittämis keinoa.

Vastaa Viestiin