Tietota rotuunotosta

Tämän otsikon alla keskustellaan pohjanpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5

Vastaa Viestiin
eija_raikkonen
Viestit: 6
Liittynyt: 27 Loka 2004, 12:01

Tietota rotuunotosta

Viesti Kirjoittaja eija_raikkonen » 25 Maalis 2005, 23:11

HEI!
Haluaisin tietoa rotuunotosta. Koirani on nyt reilun 8kk:n ikäinen ja olisin kiinnostunut rekisteröimään sen. Koirani veljen omistaja otti minuun yhteyttä ja haluaisimmekin nytten tarkempaa tietoa käytännön jutuista, kokemuksi sekä mielipiteitä asiasta. Olen myös miettinyt sellaista asiaa, että missä ja millon rotuunottoja järjestetään???

Koirani tarkemmat tiedot löytyvät 'tahtoo pennun' otsikon alta. Sieläkin jo keskustelimme asiasta, mutta jokin asia jäi mietityttämään...

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Rotuunotto on mahdollista Sonkajärvellä

Viesti Kirjoittaja tkokko » 23 Kesä 2005, 16:19

Hei!
Katso seuraava linkki ja sovi asiasta esim. pohjistapahtuman vastuuhenkilön Juha Sahlströmin kanssa tai jonkun muun. Pohjistuomarit tekevät katselmuksen ja eläinlääkäri Pevisa -terveystarkastuksen. Terveystarkastuksessa koirasi tulee olla täyttänyt 12 kuukautta.

Ennakkotarkastuksen ja -arvion , minkä voit tehdä itse tai jonkin kokeneen koiraharrastajan kanssa on hyvä katsoa ettei koirallasi ole ole: purentavirhettä, liiallisia P -hampaiden puutoksia, häntämutkaa, huskyn silmiä, vaaleasilmäisyyttä, kirsun maksalaikkukaista väriä, taittokorvaisuutta,
haittaavia raaja- ja ryhtivikoja, uroksella kivespuutosta tai -vikaa, häntämutkaa, turkin pehmytkarvaisuutta ja jouhisuutta ja liiallista pituutta, turkin kokomustaa väriä, ihmisvihaisuutta ja tutkittua arkuutta. Ulkomuodolliset seikat eivät saa estää koiran rodunomaista metsästyskäyttöä.
Koirasi korkeus säkältä tulee olla tarkasti mittalaitteella mitattuna 40 - 44 cm narttu ja uros 43 - 47 cm.

Selvitä myös koirasi vanhemmat ja kasvattajan nimi. Mikäli koirasi molemmat vanhemmat ovat rekisteröity niin rotuunotto ei onnistu. Mutta koirasi toisen vanhemman - tai kauempana sukutaulussa oleva rekisterikoira (lue paperik.) ei ole rotuunoton esteenä.

Katso seuraava linkki:

http://www.spj.fi/ppk/pdf_kuvat/PPK-KESA2-96.pdf

Hyvää Jussia toivoo jalostustoimikunnan jäsen

black grouse

Viesti Kirjoittaja black grouse » 23 Kesä 2005, 20:27

Rotumääritelmässä pohjanpystykorvan korkeus uroksilla on 45 cm ja nartulla 42 cm. Sallittu poikkeama on 2 cm eli uros korkeintaan 47 cm ja narttu 44 cm.

Tuuli
Viestit: 12
Liittynyt: 02 Huhti 2005, 13:35

Jos muuten hyvällä koiralla joku näistä?

Viesti Kirjoittaja Tuuli » 25 Kesä 2005, 14:40

Entä sitten, jos muuten erinomaisella pohjanpystykorvan näköisellä koiralla on joku edellä mainituista vioista? Ovatko kaikki niistä hylkääviä vai sallitaanko jotain niistä, vaikkapa tuo ylikorkeus?

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Rotuunotto

Viesti Kirjoittaja tkokko » 25 Kesä 2005, 18:59

Hyvää Juhannusta lukijoille!

Rotuunotosta seuraavaa:
-ulkomuototuomarit toimivat itsenäisesti ja tukeutuen omaan kennelammattitaitoonsa, mihin vaikuttaa tietysti hänen tietotaitonsa ja henkilökohtainen näkemyksensä rodusta,
-jokainen koira arvioidaan yksilönä suhteessa rotumääritelmään,
-ulkomuototuomariden tulee tietää ja ymmärtää ppk rodun jalostuksesta ja populaation tila sekä nähdä rodun tulevaisuus,
-rotuunotettavassa yksilössä voi olla ulkomuodollisia tai muita puutteita suhteessa rotumäärielmään,
-puute tai vika laskee laatuluokkaa
-puute tai vika nostaa rotuunoton kynnystä,
-laatuluokaltaan tyydyttävä (T) yksilö täyttää aina rotumääritelmän,

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Metsästysominaisuudet

Viesti Kirjoittaja tkokko » 29 Kesä 2005, 11:37

Terve!

Olen tutkinut n. 70 rotuunotetun koiran SKL:n kirjalliset dokumentit. Osasta uroksista olen tiedot julkaissut aiemmin keskustelupalstalla. Pyydän selaamaan keskustelunaiheita! Yksittäistapauksena on otettu koira rotuun, millä ei metsästettäisi. Kaikkien koirien vanhempia on tai toista vanhempaa on käytetty metsästykseen - osaa jopa suuriistan pyyntiin. Nykyisessä rotuunotossa yksikään koira ei pääse rotuun ellei se täytä rotumäätitelmää tyydyttävästi tai jos sillä ei ole todistettavasti lue vakuuttavsati metsäveriä. Metsänpelko (lue myös vesipelko- ja arkuus) ja riistavietti testataan tarvittaessa rodunomaisella käyttökokella vahvistetuin säännöin. Tämän käyttökatselmuksen toteuttaa ppk jaoston tai SPJ ulkomuototumarin nimeämä henkilö.
Merkittävä osa rotuunotetista koirista on ollut kaikenviljan mehtä koiria.
Huomioitava asia on se, että koirat mehtää kaikkia riistaa rohkeutensa, luonteensa ja taipuvaisuutensa lue verien mukaisesti. Ainoastaan omistaja ja ohjaaja omien tarpeitensa tai mieltymyksiensä tai "urheilullisuuden l. kilpailuhenkisyytensä" mukaisesti.

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Palanen suomalaisen pohjanpystykorvan

Viesti Kirjoittaja tkokko » 24 Heinä 2017, 15:11

ja sen rotuunoton historiaa.

Vastaa Viestiin