Yleistä terveydestä

Täältä löydät pohjanpystykorvan terveys- ja jalostusasioihin liittyviä tiedotteita sekä ohjeita!
eliisan
Viestit: 39
Liittynyt: 17 Maalis 2015, 19:39

Yleistä terveydestä

Viesti Kirjoittaja eliisan » 12 Joulu 2017, 10:51

Pohjanpystykorva on erittäin terve ja monimuotoinen metsästyskoirarotu. Rotu on myös helppo pitää sellaisena tiedostavan ja vastuullisen kasvatustoiminnan myötä.

Pohjanpystykorvalla on rotukohtainen perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelma (PEVISA), joka asettaa vaatimuksia koskien silmien ja polvien ja yhdistelmän sukusiitosastetta:

http://spj.fi/web2017/wp-content/upload ... hjelma.pdf

Jalostuksen linjauksiin voi tutustua myös rotukohtaisilla sivuilla:
http://spj.fi/rodut/pohjanpystykorva/jalostus/

On huomattava, että kaksi kertaa hylätyn arvostelun näyttelyssä saanutta koiraa ei suositella käytettäväksi jalostukseen. Vaikka metsästyskoiria ei käytettäisikään näyttelyissä, on kasvattajan syytä kiinnittää huomiota seuraaviin ominaisuuksiin, jotka voivat johtaa hylkäämiseen näyttelyssä ja pyrkiä välttämään nämä omaavan koiran käyttöä jalostuksessa:

https://www.kennelliitto.fi/sites/defau ... ot2012.pdf

"HYLÄTTY tulee antaa koiralle, joka ei rakenteeltaan vastaa rotumääritelmää, jonka käytös ei ole rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen, jolla on sääntöjen vastainen kivespuutos, hammaspuutoksia tai poikkeavuutta purennassa tai leuoissa, jonka väritys tai karvapeite on puutteellinen tai joka osoittaa selvästi merkkejä albinismista. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös koiralle, joka ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi se voidaan antaa koiralle, jolla on rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.”

Vaikka vikaa tai sairautta ei olisikaan erikseen mainittu, kasvattajille pitäisi olla itsestäänselvyys, että ainoastaan terveitä koiria käytetään jalostukseen.

Avoimuus terveysasioissa on erittäin tärkeää tulevien koirasukupolvien sekä harrastajien kannalta. Sairas tai viallinen koira tarkoittaa yleensä menetettyä harrastajaa ja voi vaikuttaa mielikuvaan rodusta. Avoimuus onkin erikseen mainittu koiranomistajan ja kasvattajasitoumuksen säännöissä.

Koiranomistajan/haltijan perussääntö numero 6: Koirille tehtyjen terveystutkimusten tulokset ja perinnöllisiä sairauksia koskevat tiedot on luovutettava Kennelliitolle, jolla on oikeus niiden julkaisemiseen

Kasvattajasitoumuksen sääntö numero 5: En salaa koirieni vikoja ja sairauksia. Annan avoimesti tietoa koirieni ominaisuuksista. Luovutan Kennelliitolle omistamieni ja mahdollisuuksien mukaan myös kasvattamieni koirien terveystutkimustulokset ja suostun niiden julkaisemiseen.
Eliisa Niskanen

Palaa sivulle “PPK terveys- ja jalostustiedotteet sekä ohjeet”