Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 25 Tammi 2020, 18:03

Nyt Eerokin hokasi mistä on jalostuksen tavoiteohjelmassa kirjoitettu. Koetoiminta ei ole ongelma, sehän tuo uusia koiria esiin käytettäväksi astutuksiin mahdollisimman eriperintäisen koirakannan ylläpitämiseksi.
Liika kilpailullisuus on riski rodulle. Koska linnunhaukkukoe on vaikea, johtuen maaston, kelin, ja varsinkin lintukannan vaihteluista johtuen, monista koirista ei tule käyttövalioita. Kilpailu- eli tittelijalostus luo erilaisen perimän umpikujaa, koska käytetään liian suppeasti koiria jalostukseen, ja se on tuhon tie.
Tästä on Jto:ssa kirjoitettu ja kyse.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

MarkkuH
Viestit: 132
Liittynyt: 07 Syys 2009, 09:16

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja MarkkuH » 26 Tammi 2020, 16:36

Onkos tuo nyt ymmärrettävä niin että palkintopöydät kivääreineen koiranruokineen ym jäisi historiaan, valioarvojakaan varmaankaan ei tarvita/myönnetä.
Silloinhan mm piirinkokeet, lohkot ja ottelu joiden sääntöjä juuri kovasti pohdittu ja säädetty jäänevät, siis jätettävä pois, tuon kilpailupuolen "vahingollisuuden" takia.
Eipä ihan pientä säätöä ollakkaan nyt tekemässä :shock:
Vaikka moni koejärjestäjänä puuhasteleva saattaisi helpotuksesta huokaistakin
Markku Heikkinen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 26 Tammi 2020, 19:12

Ei ole ymmärrettävä esittämälläsi tavalla, mutta suurin painoarvo pitää olla uusien harrastajien ja koirien saamiseen linnun- ja hirvenhaukkukokeisiin. Avaimia tässä työssä ovat paikalliskerhot, ja varsinkin KASVATTAJAT. Paikalliskerhot järjestäköön mahdollisuuksia uusille päästä kokeisiin, kasvattajat innostakoon osallistumaan niihin.
Paras lopputulos saavutetaan, kun paikalliskerhot, kasvattajat, ja tukihenkilöt toimivat yhteistyössä. Hoitavat uusille tuomarit kokeeseen ja muun opastuksen.

https://www.pystykorva.info/viewtopic.php?f=7&t=11756
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja peija04 » 29 Tammi 2020, 16:27

Kommentteja PEVISA-esitykseen 2021-2025.

”Pentujen molemmilla vanhemmilla tulee olla ennen toista astutusta voimassa oleva polvitarkastuslausunto ja silmätarkastuslausunto, jotta niiden jälkeläiset rekisteröidään.”

Tekstin voi, ainakin minä voin, käsittää kahdella lailla.
Ensiksi niin, että kerran saa teettää tarkastamatta ja seuraavalla kerralla täytyy sekä uroksen että nartun olla tarkastettuja.
Toiseksi niin, että narttu pitää tarkastuttaa ennen toista astutusta, mutta sille voisi käyttää joka kerta eri ensikertalaista ja tarkastamatonta urosta, ja tietenkin kääntäen, että tarkastettu uros voisi polkea ensikertalaisia tarkastamattomia narttuja kiintiönsä täyteen.

Sen sijaan sen, että yhden pentueen voi teettää tarkastamattomalla, voi käsittää vain yhdellä tavalla: Yhden pentueen SAA teettää tarkastamattomalla. Kuin myös sen, että KOLME vuotta on autuaaksi tekevä aikaraja. Nämä kun laittaa yhteen, saa lopputulokseksi selkeän ohjeen pennuttamiseen: Teetä ensimmäiset pennut kolmanteen kiimaan ilman tarkastusta, ja tarkastuta koirasi tarvittaessa vasta sen täytettyä kolme.

Olenko tältä osin ymmärtänyt esityksen laatijan ajatukset oikein?
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja peija04 » 30 Tammi 2020, 17:12

Mietteitä JTO:sta ja PEVISA-ohjelmasta.

Taas pitää aloittaa alusta, eli siitä mitä jalostus on. Sitten siirtyä siihen, miten sitä voitaisiin saada aikaan. Ja edelleen pitäisi päättää mitä ominaisuuksia pitäisi jalostaa, eli kehittää, ja mistä ominaisuuksista haluttaisi kenties eroon. Ja ettei edellä kerrottu jäisi pelkäksi höpötykseksi, täytyisi kiireen vilkkaa aloittaa suunnitelmallinen jalostustoiminta, ja siinä sivussa samaan aikaan kehittää luotettavat mittaus- ja dokumentointimenetelmät, joilla mahdollinen kehitys voitaisi todentaa.

Ja tietenkin, ennen kuin kannattaa alkaa millekkään, tulee hyväksyä se tosiasia, että periytyvien ominaisuuksia pysyväisluonteinen muutos, jalostuminen, tapahtuu ilman vippaskonsteja erittäin hitaasti. Ja aina hitaammin, mitä pidempi lajin sukupolvi on.

Edellä kerrotun lisäksi, jalostusta mietittäessä, olisi ensiarvoisen tärkeää selvittää jalostettavan populaation lähtötaso. Ilman luotettavaa tietoa lähtötasosta, eli siitä millaisia rodun yksilöt ominaisuuksiltaan keskimäärin ovat, ei jalostuksesta kannata puhua yhtään mitään.

Jalostuksen tavoiteohjelma, hieno nimi. Ja hienoahan se oikeasti olisi, jos joku osaisi konkreettisen ja käyttökelpoisen sellaisen laatia. Ja vielä hienompaa olisi, jos sellaista noudattamalla päästäisi asetettuun tavoitteeseen. Jos sitä joku sattuisi noudattamaan?

Entä mikä voisi olla sopiva tavoite, eli taso? Koska kyseessä on jalostusohjelma, pitää lähteä siitä, että nykytaso ei riitä. Tasoa voi nostaa kahdella tavalla. Toivottuja ominaisuuksia lisäämällä, ja ei toivottuja vähentämällä. Eli käytetään parituksissa enemmän toivottuja ominaisuuksia omaavia koiria, ja vähemmän niitä, joilla on ei toivottuja ominaisuuksia. Itse asiassa pelkästään jo jompikumpikin keino saisi aikaan parannusta, eli jalostumista.

Entä olisiko järkevämpää yrittää jalostaa hyviä vielä paremmiksi, vai tavallisia hyviksi? Tietenkin tavallisia hyviksi, koska niitä on paljon enemmän, eli vaikutus keskiarvoon on moninkertainen.
Entä olisiko edellä mainittua järkevämpi toteuttaa käyttämällä hyvälle nartulle tavallisia uroksia, vai tavallisille nartuille hyvää urosta? Sitten kun olet vastauksesi miettinyt, mietipä sitä, miten tämä sopii yhteen sen kanssa, että uroksen jälkeläismäärä ollaan edelleen rajoittamassa.

Entä olisiko järkevää yrittää parasta 5 % edelleen parantaa? Ei koska se on normaalikeinoin mahdotonta. Entä onko järkevää keskittää kaikki voimat alle 5 % ”sairaiden” osuuden saamiseen mahdollisesti tasolle 3 %, mikä lienee sekin normaalikeinoin mahdotonta. Ei ole, siis jalostuksellisesti, koska vaikutus kokonaisuuteen on häviävän pieni. On eri asia puhua ”sairaiden” määrästä suhteessa ”sairaisiin”, ja sanoa että sairaiden määrä väheni viidenneksen, kun se putosi viidestä % neljään %, kuin ”sairaiden” vaikutuksesta koko populaation keskimääräiseen tasoon kaikissa ominaisuuksissa, jossa se on todennäköisesti lähempänä promillea kuin prosenttia.

Entä olisiko järkevämpää alkaa puhua ja keskittyä kasvattamiseen, ja jättää jalostus vähän taaemmas, ja niille jotka luulevat sen hallitsevansa? Todellakin olisi. Kasvattaminen on sananakin paljon miellyttävämpi.

Entä PEVISA?

Aloitetaan vaikkapa termistä ”jalostuskielto”, joka esiintyy aiheeseen liittyvässä tekstissä. Oikeasti sanalla ei ole mitään tekemistä jalostuksen kanssa. Sen on ollut tarkoitus tarkoittaa, että Kennelliitto ei rekisteröi koiran joka on jalostuskiellossa jälkeläisiä. Vaan eipä se tarkoita sitäkään. Kennelliitto on köyhyyttä välttääkseen keksinyt EJ-rekisterin (ja muitakin eri tarkoituksiin sopivia rekistereitä), jossa on tilaa myös epäkuranteille rotukoirille, jotka voivat täysillä osallistua vaikkapa haukkuotteluun.

Suomenpystykorvalla oli jonkinlainen pevisa-ohjelma jo vuonna 1994, jolloin minä ensimmäisen koirani laitoin. Silmiä ja polvia se taisi silloinkin koskea. Onko ohjelma tuottanut tulosta muutoinkin kuin eläinlääkäreille? Eipä taida olla tuottanut, koska sen parissa edelleen puuhaillaan. Taitaa olla käynyt toisin päin, kun näyttää olevan tarve ehtoja entisestään kiristää.

Siitä huolimatta, ja niin kuin aina ennenkin, en edelleenkään ole millään muotoa vastustamassa mitään ohjelmaa, jolla saattaisi olla positiivinen vaikutus Suomenpystykorvan tulevaisuuteen.

Tosiasiat tulee kuitenkin näissäkin asioissa hyväksyä tosiasioiksi. Tilanne ei siittä kummene, vaikka minä ja muutamat muut käyttäisimme koiriamme tarkastuksissa kuukauden välein. Vähän sama tuntuu olevan vanhempien koirien uusintatarkastusten kanssa. Tahtoo seuraukset olla kokonaisuutena enempi huonoja kuin hyviä. Ei olla helpon asian kanssa tekemisissä, ja tosi ymmärtäjät on hukassa.

Kasvattajille en kuitenkaan vastuuta olisi lisäämässä. Joku raja ja säännöt tulee olla. Minusta yksi kerta tarkastuksissa tulee riittää, ja olkoon se sitten vaikka kolme vuotiaana. Se vaan tulee tarkottamaan sitä, että ensimmäinen pentue syntyy meilläkin jatkossa tarkastamattomalle nartulle.

Lopuksi muistuttaisin vielä itse kutakin, että PEVISA-ohjelma on täysin vapaaehtoinen ja täysin SPJ:n päätettävissä oleva asia. Ja että esitys ohjelmasta tulee olla sanatarkasti lopullisessa muodossaan liitettynä vuosikokouskutsuun.
Olli Silvennoinen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 09 Heinä 2020, 17:18

Lueskelin uusinta jaoston kokouspöytäkirjaa jaosto tiedottaa osiossa.

Annan miljoonan dollarin vinkin, vaikka vanhan jaoston aikaansaamaahan tämä päätösehdotus on. Älkää käyttäkö kovin paljon energiaa Haukku- ottelun valintasäännön muutoksen, kolmen lohkon mallin työstämiseen. Ei tule ikinä menemään läpi.
Se ei ollut lähimpänä oikeudenmukaisinta vaihtoehtoa selvitystoimikunnan vaihtoehdoissa. Ainut oikeudenmukainen koira- ja koekäyntimäärien mukainen ja toteutettavissa oleva vaihtoehto on, että etelä ja länsi luovuttavat yhden paikan idälle ja pohjan lohkolle. Itä ja pohja neljä paikkaa, länsi ja etelä kaksi koiraa Haukku- otteluun.

4.7.2020 Pöytäkirjasta...

1. SPJ:n hallituksen toimeksianto (ote kokouspöytäkirjasta 24.1.2020)
136.1 Haukkuottelun valintasäännön muuttaminen (lohkojako)
Suomenpystykorvajaosto on esittänyt, että Suomen Pystykorvajärjestö ryhtyy
toimenpiteisiin valintasäännön muuttamiseksi tehdyn selvitystyön perusteella
esitetyn vaihtoehdon ”kolme lohkoa” pohjalta. Lohkojen rajoista (kennelpiirit) ei
esityksessä ollut mainintaa.
Päätös: Suomenpystykorvajaosto ja karjalankarhukoirajaosto nimeävät työryhmän,
joka jatkaa selvitystyötä, ollen yhteydessä Suomen Ajokoirajärjestön kanssa.
Valmisteluun liittyen tulee selvittää Kennelliiton kanta asiaan.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 20 Maalis 2021, 16:30

Hyvää työtä jaostolta ja jalostusryhmältä. Yhdestä ja monipuolisesta terveys- ja metsästyskoetietokannasta on haaveiltu ja puhuttu vuosia. Nyt on löytynyt ihan oikea idea sen mahdollistamiseen. Hatun nosto asianomaisille, vaikka työ on vielä tekemättä.
On loistavaa, että näihin töihin on löytynyt päteviä ja sielunsa maailman mahtavimmalle koko perheen metsästysseurakoiralle menettäneitä ihmisiä. Jatkakaa hyvää työtä ihan jokainen jaostossa ja jalostusryhmässä, ja tervetuloa uusille. :thumbsup:

Asia löytyy jaosto tiedottaa otsakkeen alta.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 11 Loka 2021, 17:26

Lueskelin jaoston kokouksen pöytäkirjaa, ja hyvää keskustelua on käyty oleellisista asioista.

Nuorten varhaiskypsien lintukoirien esiinsaamiseksi Kari Kallion ja Asko Ränkmanin toimesta perustettu Metsopoika- ottelu on päivitysvaiheessa, koska pohjanpystykorvat siirtyvät omaan vastaavaan kisaansa.

Lainaus.. "5. SPJ:n vuosikokousten 14.8.2021 velvoitteet spk-jaostolle
Vuosikokous hyväksyi jäsenaloitteen Pikkutilikku-ottelusta, mikä aiheuttaa tarpeen päivittää Metsopoika-ottelun säännöt. Päivitystyössä on huomioitava SPJ:n hallituksen ponsi (liite).

Päätös: Jaosto (Tiainen) päivittää Metsopoika-ottelun säännöt, minkä jälkeen ne esitellään SPJ:n hallitukselle hyväksyttäväksi. Päivitys tehdään siten, että uudet säännöt saadaan voimaan ennen vuoden 2022 Metsopoika-ottelun koeanomusta.
" Lainaus päättyy,

En nyt tiedä mikä tuo hallituksen ponsi lie, mutta osallistuvien koirien ikä on syytä palauttaa alkuperäiseen muotoonsa samalla nyt kun sääntö otetaan auki. Eli osallistuva koira ei saisi olla täyttänyt kilpailuvuonna kolmea vuotta. Tällöin koirat olisivat selvemmin varhaiskypsiä, eli toimivat enemmän perimänsä ansiosta, eikä ympäristön vaikutuksesta olevia kahden aikuissyksyn koulaamia linnunkeruukoneita.

https://drive.google.com/file/d/0B5vPFv ... ovIAg2Js9A
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Artsi » 11 Loka 2021, 22:15

Kytösavu kirjoitti:
11 Loka 2021, 17:26

En nyt tiedä mikä tuo hallituksen ponsi lie, mutta osallistuvien koirien ikä on syytä palauttaa alkuperäiseen muotoonsa samalla nyt kun sääntö otetaan auki. Eli osallistuva koira ei saisi olla täyttänyt kilpailuvuonna kolmea vuotta. Tällöin koirat olisivat selvemmin varhaiskypsiä, eli toimivat enemmän perimänsä ansiosta, eikä ympäristön vaikutuksesta olevia kahden aikuissyksyn koulaamia linnunkeruukoneita.

https://drive.google.com/file/d/0B5vPFv ... ovIAg2Js9A
Tai osallistuva koira saa olla max. 30 kk ikäinen ottelupäivänä olisi vielä parempi. Yli 2 ½ vuotiaat on jo aika kokeneita kisakoiria. MOT :roll:
Arto Sikiö

Räpikäs
Viestit: 143
Liittynyt: 12 Syys 2006, 22:11
Paikkakunta: HP

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Räpikäs » 27 Marras 2021, 00:47

Pikkutilikku- aloitteen tekijä antaa palautetta Pystykorvajaostolle ja vähän hallituksellekin:


Kyseinen pätkä on lainattu edellisestä jaoston kokouksesta. Tämä palaute on annettu ennen kokousta suoraan
myös jaostolle.


“6. Metsopoika -ottelun järjestämisohje

Tiainen on valmistellut uuden järjestämisohjeen luonnoksen (liitteenä). Samaan aikaan valmisteilla on ppk-jaostossa Pikkutilikku-ottelun järjestämisohjeen luonnos. SPJ:n hallituksen ponnen mukaisesti valmistelussa on tehty yhteistyötä, ja luonnokset ovat yhteismitalliset sekä mahdollistavat tarvittaessa myös yhteisen kisaviikonlopun järjestämisen.

Päätös: Ohjeluonnos hyväksyttiin luonnokseen tehdyin muutoksin ja tarkennuksin. Ohjeluonnos toimitetaan SPJ:n hallituksen käsiteltäväksi siten, että se voidaan ottaa käyttöön ennen vuoden 2022 ottelun anomista (31.12.2021 mennessä).
Ohjeluonnos julkaistaan Pystykorva.info -palstalla yhdessä kokouspöytäkirjan kanssa.”



Jaosto suorittaa vuosikokouksen velvoittamaa tehtävää, eikä siinä ole mitään väärää. Kehottaisin kuitenkin miettimään asiaa vähän syvällisemmin ja sen rodun kannalta, jota EI itse harrasta. Jos siihen ei pysty, on joko väärä henkilö asiaa hoitamaan tai laiska kysyäkseen. Toki jaostot ovat tehneet tässä yhteistyötä, mutta vaikuttaa siltä, että ajatus on karannut siellä toisessakin jaostossa, mitä sieltä huhuja on valmistelusta kuulunut mm. heti kisan nimen muuttamisesta alkaen. On tietenkin ihailtavaa, että peukalonjälki halutaan niin mielellään asiaan painaa, mutta mutta. Tarvis ehkä huomata jotain muutakin? Peukalonjäljestä todettakoon, että olette 8 vuotta myöhässä.
Vuosikokouksessa hyväksytty ponsi on toki antanut vapaat kädet, mutta etenkään Suomenpystykorvajaoston ei pitäisi ollenkaan heittää palloa toiseen suuntaan, toisen rodun asiaa tuskin kovinkaan tarkasti tuntien. Hyväksytyn vuosikokousaloitteen tekijän silmissä ainakaan.

Asiaan:
Tässä jaoston päätöskohdassa hiertää hyväksytyn aloitteen tekijää aika pahastikin tuo yhteisen kisaviikonlopun järjestäminen. Jos Pohjanpystykorvaväki on seitsemänä vuonna saanut kisan aikaan lähes omin voimin, toki molempien rotujen harrastajat ovat olleet mukana niinkuin yleensäkin, saadaan se aikaiseksi jatkossakin. Samoin kuin Metsopoika-ottelukin. Ei siihen kukaan näe tarvetta hankkia PPK väestä tekijöitä.
En näe hyvänä perusteluna sitä, että rotujen harrastajat, ne päättävät, hakevat mahdollisuutta “helpottaa järjestelyjä molempien otteluiden osalta”, kuten minulle päätöksestä etukäteen kerrottiin. Tähän asti on Pikkutilikku-kisan järjestysohjeessa on ikäänkuin selviönä ollut, että koe järjestetään omin voimin, joka osaltaan ruokkii sitä tosiasiaa, että PPK harrastajat tarvitsevat rekisteröintien noustessa, samaan tahtiin nousevaa intoa järjestää “jotain” ja kehittyä vähän muuallakin harrastuksessaan, kuin autonratissa haaveillen mestaruuksista. Muuten harrastajilta vesittyy pohja harrastukselle, jos oman rodun harrastajista ei myös järjestäjiä ym. tekijöitä rodun vaatimiin aktioihin löydy. Ja tämä malli on näiden kahdeksan järjestelyvuoden aikana toiminut. On ollut ihailtavaa, että milloin mistäkin suunnasta, jopa yllättävästä, on löytynyt tekijät kokeen järjestämiseksi. Kokonainen koirarotu kiittää heitä siitä työstä.

Ei rotujärjestön tehtävä todellakaan ole keksiä mitä sattuu tekosyitä, ettei kohta kenenkään tarvitse tehdä yhtään mitään. Tulisi olla aivan päinvastoin. Rotujärjestön tehtävä on jotain aivan päinvastaista. Tai ei se ainakaan yksittäisten harrastajien tehtävä ole näistä asioista huolta pitää.
Sen negatiivisen ein tilalle tulee yhä useammin käyttää positiivista kyllää.

Ponsi, joka hyväksyttiin sisälsi mokoman tekstin:
• sen järjestämisohje laaditaan riittävässä määrin yhteismitalliseksi Metsopoika ottelun järjestämisohjeen kanssa. Tässä työssä kuullaan myös suomenpystykorva jaoston mielipide. Tällä varmistetaan nuorten lintua haukkuvien koirien keskinäinen vertailumahdollisuus.


Ymmärrän kyllä yhteismitallisuuden niiltä osin, mitä SPJ.n alaisuudessa olevalta kokeelta yleisesti vaaditaan, mutta kenen hallitusjäsenen aivopieru oli tämä ajatus “vertailumahdollisuudesta”? Toivottavasti ei kovin monen jäsenen. Ja mitä tällä tavoitellaan? Jos haluaa rotuja vertailla, niin se on mahdollista eri tietokantojen avulla tai vaikkapa erilaisia vertailukokeita ja -testejä järjestämällä (voin alkaa järjestelyihin ja omalla koiralla osallistuakin), mutta eiköhän ole selvää, että rotua kehitetään vertaamalla sitä itseensä. Esim. edelliset vuodet, kun tulevaisuuteen ei vertailua pysty tekemään. Kuin sekaisin rotujärjestön päättävät ihmiset näiden asioiden kanssa voi mennä? Ei ainakaan päätöksenteossa olla valmistauduttu, ikävä kyllä. Saa nähdä sitten mitä PPK jaosto saa aikaan. Kuuroille korville sinnekin palaute tavallisesti menee ja siellähän on jo vuosikaudet oltu häärämässä sillä mielin, että “mitähän tästä SPK väki ajattelee” ja vertailua toiseen rotuun on tehty vallan kiihkeästi. Tosin ainut missä on pärjätty, hiukan kyseenalaisesti, on pennun hinta ja pettymykset.

Pohjisväki kaapissaan tekee tietenkin hallitukselle oman samantasoisen esityksensä ja ei hallitus tietenkään voi pyllistää omille jaostoilleen (nykyään), joten pitänee alkaa valmistautumaan vuosikokoukseen. Ei tässä puulaakissa edellisten vuosien kokemuksella asiat etene muulla tavoin. Sen verta kauas jäsenaloitteesta on karattu, ettei auta kuin mennä maaliin asti ja katsoa mihin se riittää rotujärjestön negatiivista ankeutusosastoa vastaan.


-Heikki Niemelin

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 01 Joulu 2021, 18:01

Heikki kirjoittaa asiaa. En ymmärrä ollenkaan miksi nuorien suomenpystykorvien Metsopoika ja nuorien pohjanpystykorvien Pikkutilkku kisa olisi samassa paikassa, samojen järjestäjien isona ponnistuksena ilmeisesti samaan aikaan, vai mitä luonnos oikein tarkoittaa?
Missään kohtaa Suomea joulukuussa ei ole jokaiselle koiralle tasapuolisia maastoja yli kymmenelle koiralle.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Uimonen
Viestit: 191
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 01 Joulu 2021, 18:38

Terve,

On näemmä syytä spk-jaoston puheenjohtajana kommentoida, kun vaikuttaa siltä, että Metsopoika-ottelun uutta sääntöluonnosta ei ole luettu oikein tai sitten se halutaan tahallisesti ymmärtää väärin. Niin tai näin, kiihkeyttä on taas nostettu turhaan...

Luonnoksen 3.§ menee näin:

3.§
Metsopoika-ottelu järjestetään vuosittain yksipäiväisenä kokeena joulukuussa taikka
erityisestä syystä suomenpystykorvajaoston päätöksellä muuna ajankohtana.

Ottelu voidaan järjestää myös samana viikonloppuna ja samoilla järjestelyillä
pohjanpystykorvien Pikkutilikku-ottelun kanssa. Tällöin otteluiden ajankohdan ja käytännön
järjestelyt sopivat SPJ:n suomenpystykorva- ja pohjanpystykorvajaostot yhdessä.

Yhteisillä järjestelyillä toteutettaessa kumpikin ottelu järjestetään vuorovuosina lauantaina
ja sunnuntaina.


Siis järjestetään omana kilpailuna, mutta voidaan järjestää yhdessä. Tämä tarkoittaa selväkielisenä, että yhteistä kisaviikonloppua ei välttämättä järjestetä ikinä, mutta näin voidaan tehdä, jos joskus tätä halutaan kokeilla. Ja toivon, että joskus myös kokeillaan. Tässä muodossa sääntöluonnos menee nyt hallituksen käsittelyyn. Aloite tällaiseen variaatioon tuli ppk-jaostolta ja spk-jaosto on todennut sen hyväksi mahdollisuudeksi.

On aina syytä perehtyä asioihin kunnolla ja sitten vielä miettiä mitä lausuttu tai kirjoitettu teksti tosiasiallisesti tarkoittaa.
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

punakone
Viestit: 145
Liittynyt: 29 Elo 2006, 22:09

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja punakone » 02 Joulu 2021, 07:29

Tyhmyyttäni kyselen mutta kun säännöissä puhutaan, "kuluvasta vuodesta ja järjestämisvuodesta".
Onko kyseessä molemmissa tapauksissa kalenterivuodesta eli 1.1.-31.12. ?
Joskushan puhutaan esim. koekaudesta joka on hieman eri asia...
Esko Taivalkoski

Uimonen
Viestit: 191
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 04 Joulu 2021, 23:38

Tervehdys Punakone,

Ei ole tyhmiä kysymyksiä; vain tyhmiä vastauksia tai asiattomia kysymyksiä.

Arvioit oikein l. molemmissa ilmaisuissa tarkoitetaan samaa kalenterivuotta. Toki olisi ollut selvempää kirjata kaikki samaa ilmaisua käyttäen, mutta ns. lauseyhteyteen istuva kieliasu on vienyt tekstin tuolla tavalla.

Tänään on SPJ:n hallituksen kokouksessa Jyskylässä hyväksytty sekä tämä Metsopoika-ottelun ohje, että Pikkutilikku-ottelun ohje esitetyissä muodoissaan ja molemmat astuvat voimaan kun ptk on hyväksytty.
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

Räpikäs
Viestit: 143
Liittynyt: 12 Syys 2006, 22:11
Paikkakunta: HP

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Räpikäs » 05 Joulu 2021, 03:06

Ensin pitää kertoa, että selvinpäin kommentoin. Siksi kerron, koska sitä edellisen kommentin jälkeen minulta kysyttiin ja selväpäisyyttä paheksuttiin. Pitänee ryhdistäytyä alkon käytön suhteen sinne arveluttavampaan suuntaan. Nokkelat tietenkin julkaisuajankohdan perusteella eivät usko, mutta puhalluskokeenkin saa tilata. Toiset vaan nukkuu silloin kun väsyttää, toiset on unissaan aika usein. Oikeastaan aika nolo, että mietitään milloin kenenkin kirjoitusta ja kuin päissään se onnkitjoitettu. Vai onko niin ettei itse asia ehkä kiinnosta yhtä paljon? Vai kyky?

Ei tarvi epäillä edes Uimosen, ettenkö osaisi lukea, saati ettenkö ymmärrä lukemani. Kyse on signaloinnista. Jos jotain EI erikseen kielletä, on se silloin SALLITTU.

Tuohon edelliseen kommenttiin viitaten: Olen kuullut sellaisenkin version, että ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä ihmisiä.

En hetkeäkään epäillyt, että nykyisen puheenjohtajan aikana jokin jaostosta tuleva esitys torpattaisiin hallituksessa. Siksikin tuttu mies. Jaostoissahan ja muissa toimielimissä ne asiantuntijat ovat ja hallituksen tehtävä on niihin luottaa. Suoraselkäistä toimintaa!

Tämä Metsopoika-ottelun ohje on oikein hyvä ikäuudistuksineen. Paluu juurille ja oikeassa ajankuvassa. Luulen että asian aikoinaan aloittaneet ovat asiasta samaa mieltä. Juuri näin saadaan nuoret, varhaiskypsät koirat hienosti esille. Rodun jalostukseen kärkikastia.

Tuo yhteinen järjestäminen on kyllä kiva juttu. Sitä toivottavasti kokeillaan. Onhan se vaan tuplaten hankala järjestää kaikkineen, mutta eikun tekemään vain. Ikävää asiassa on, ettei PPK harrastajat jälleen siipeilemällä toisten rotujen harrastajien mukana, saa uusia tekijöitä tällä systeemillä jatkossakaan. Mutta ei sitä ole kukaan kysynyt tai kaivannutkaan, eikä sillä vissiin ole merkitystäkään.

Miksihän Pikkutilikku-aloitteen tekijä halusi ottelun kiertävän lohkoissa parin vuoden välillä Metsopojan kanssa? Ja kertoivatko miksi kaipaillaan mahdollisuutta yhteisiin järjestelyihin? Vastaisiko Uimonen? Kertoivako PPK jaostosta vastausta? Rehellisesti?

-Heikki Niemelin

Vastaa Viestiin