JTO ja PEVISA-ohjelma

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Artsi » 09 Helmi 2019, 20:03

Suomenpystykorvan jalostuksen tavoiteohjelman sekä PEVISA-ohjelman valmistelu vuosille 2021 - 2025 on aloitettu. SPJ:n jäseniltä toivotaan kommentteja perusteluineen etenkin PEVISA-ohjelman sisällöstä, onko tarpen muuttaa ja miten.
JTO löytyy täältä
Nykyinen PEVISA-ohjelma on:
"Pentujen molemmilla vanhemmilla tulee olla ennen toista astutusta voimassa oleva polvitarkastuslausunto ja silmätarkastuslausunto, jotta niiden jälkeläiset rekisteröidään. Tutkittaessa koiran on oltava iältään vähintään 12 kk.
Polvitarkastuslausunto annetaan SKL:n polvilumpioluksaatio-ohjeen mukaisesti. Alle kolmen vuoden ikäiselle koiralle annettu lausunto on voimassa kaksi vuotta. Mikäli koira on tutkimushetkellä täyttänyt kolme vuotta, ei tutkimusta tarvitse uusia. Rekisteröinnin raja-arvo on polvilumpioluksaation aste 1. Astetta 1 sairastavalle koiralle on käytettävä parituskumppania, jonka polvilumpioluksaatiotulos on 0.

Perinnöllistä kaihia, PRA:ta tai PHTVL/PHPV-sairauden asteita 2 -6 sairastavan koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä. Astetta 1 sairastavalle koiralle on käytettävä parituskumppania, jonka silmätarkastuslausunto on "ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia.

Yhdelle koiralle rekisteröidään 50 jälkeläistä. Se pentue, jossa raja ylittyy, rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan.

Pentueen sukusiitosaste saa olla enintään 6,25 % seitsemästä sukupolvesta laskettuna. Laskennassa huomioidaan SKL:n tiedossa olevat esivanhemmat. Ohjelma on voimassa 1.1.2016 -31.12.2020"
Arto Sikiö

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja enp » 12 Helmi 2019, 12:02

Artsi kirjoitti:
09 Helmi 2019, 20:03
Suomenpystykorvan jalostuksen tavoiteohjelman sekä PEVISA-ohjelman valmistelu vuosille 2021 - 2025 on aloitettu. SPJ:n jäseniltä toivotaan kommentteja perusteluineen etenkin PEVISA-ohjelman sisällöstä, onko tarpen muuttaa ja miten.
Lähtökohtana keskustelulle tulisi mielestäni olla, että varsinaisesti jalostuksesta vastaavat henkilöt toisivat aluksi jäsenkunan tietoon oman perustellun arvionsa rodun jalostuksellisesta tilanteesta. Jos lähdetään aluksi "yleisöltä" kyselemään mielipiteitä ei se anna oikein hyvää ja uskottavaa kuvaa myöskään lopputuloksesta.

Kuinka hyvin esimerkiksi edellinen JTO on suomenpystykorvalla toiminut? Onko edelleen käytössä olevalla Pevisalla ennaltaehkäisty tai jopa vähennetty sellaisten perinnöllisten vikojen ja sairauksien leviämistä rodussa, jotka alentavat koiran elinkykyä tai –toimintoja? Alentavatko kyseiset sairauden edelleen suomenpystykorvan elämänlaatua. Vähentävätkö ne edelleen suomenpystykorvien jalostuskelpoisuutta?
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Artsi » 12 Helmi 2019, 20:41

Kevät talven aikana valmistellaan uutta JTO:ta ja kuten tiedät niin yksi osa sitä on arvioida aiemman JTO:n toteutumista. Tähän voidaan palata keväämmällä. Oma mielipiteeni on että JTO ei edes ole nimensä mukainen dokumentti. Edellinen JTO on 50 sivuinen dokumentti josta 5 sivua katsoo edes jollakin tavalla tulevaisuuteen ja loput on joko historiaa tai nykyisen tilanteen toteamista. Mutta tuo on Kennelliiton mukainen sisältö ja sillä mennään...
Edelleen oma mielipiteeni on että PEVISA-ohjelmaa paremmin on toiminut tiedottaminen ja kannustaminen terveystarkastuksiin ja tätä kautta polvi- ja silmäsairaudet ovat hyvin hallinnassa. PEVISA on kuitenkin hyvä olla "taustalla" mutta tämän päivän tilanne mielestäni todistaa että keppiä paremmin toimii porkkana.
Jokaisella on oma mielipiteensä asiasta ja jos asioita käsittelee vain ns. "omassa porukassa" niin omasta näkemyksestä muodostuu väkisinkin varsin suppea. Tämän takia jäsenistön näkemysten ja mielipiteiden tiedustelu on mielestäni varsin tärkeää jo valmisteluvaiheessa ja ettei edes muodostu mielikuvaa että asiat valmisteltaisi pienessä porukassa. Tätä kritiikkiä on kuultu aikaisemmin jo ihan tarpeeksi...
Arto Sikiö

leilaM
Viestit: 148
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 13:32

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja leilaM » 15 Helmi 2019, 00:51

Oletko Arto Sikiö tällä hetkellä jto:n ja Pevisan valmistelija, vai miksi kirjoittelet asiasta täällä foorumissa niin kuin johtaisit asiaa?

Hallitus on nimennyt suomenpystykorvalle terveysvastaavia kaksin kappalein. Miksi nämä henkilöt eivät vastaa oman vastuualueensa asioista ja aloita jto ja Pevisa keskustelua tai jalostusryhmän puheenjohtaja? Miksi tekninen vastaava täällä asiasta yrittää aloittaa keskustelu, joka ei näytä tuottavan hedelmää, eikä vaikuta muutenkaan lupaavalta. Luulisi asiantuntijat eli jalostusryhmän puheenjohtaja ja terveysvastaavien olevan niitä henkilöitä, joiden pitäisi tämän tason keskustelu käynnistää ja herättää jäsenissä luottamusta???

Olet Arto Sikiö moderaattori ja moitit edellistä moderaattoria siitä, kun hän kommentoi tai reagoi käytäviin keskusteluihin, jotka myöhemmin poistettiin. Mitenkä ajattelit tässä asiassa toimia jatkossa, kun aikaisempi toimintasi ei vakuuttanut ja ehdit jo moittia toista moderaattoria.Tämä on nimittäin aika tärkeä asia siinäkin mielessä, että kuka jäsen tänne kehtaa alkaa mitään kirjoittamaan tai perustelemaan asioita, kun voi käydä niin, että tekstit poistetaan siinä vaiheessa, kun moderaattorin kyky hallita kirjoitusten sisältöjä käy ylivoimaiseksi.

Arto Sikiö kirjoitti: ”Edelleen oma mielipiteeni on, että PEVISA-ohjelmaa paremmin on toiminut tiedottaminen ja kannustaminen terveystarkastuksiin ja tätä kautta polvi- ja silmäsairaudet ovat hyvin hallinnassa.” Voitko jäsenille tarkentaa, mihin tämä käsitys ”hallinnasta” perustuu. Jalostusryhmän puheenjohtaja on usein toimittanut sitä, että polviongelmat ovat rodussa lisääntyneet ja hänellä on asiasta ollut huolta niinkin paljon, että on haluttu käynnistää polviselvittelyt. Mikä on rotujärjestön virallinen kanta tällä hetkellä tähän asiaan? Toivon erityisesti jalostuksesta ja terveydestä vastaavien kommentointia, en niinkään teknisen vastaavan.
Leila Mukkala

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja peija04 » 15 Helmi 2019, 15:24

Artolta esimerkillistä toimintaa. Juuri tällä tavoin kuuluukin haastaa jäsenistö mukaan heitä koskevaan päätöksentekoon. Haasteen esittäneen tittelillä tai hierarkkisella asemalla harrastajayhteisössä ei ole merkitystä. Etenkään kyseessä olevan laisissa asioissa, joissa ns. asiantuntemus on puutteellista ja vajavaista läpi koko harrastajakentän.

Tuntuukin kummalta, kun ns. asiantuntemuksellaan ns. terveysasioissa viime aikoina voimakkaasti vaikuttamaan pyrkinyt aktiivikirjoittaja on mitä ilmeisimmin kovin tuohtunut Arton avauksesta.

Itse asiaan tässä vaiheessa sen verran kantaa, että JTO on, kuten Artokin sen totesi, melkoista liirum laarumia. Kennelliitto pönkittää egoaan ja harrastajaraukat tekevät hikipäässä korvauksetta työt. PEVISA:ssa on paljon mahdollisuuksia hyvään, mutta väärin käytettynä vielä paljon enemmän mahdollisuuksia pahaan. Molemmat ovat politiikan (näkemykseen tai aatteeseen perustuvaa toimintaa, jolla pyritään vaikuttamaan yhteisiin asioihin) tekovälineitä. Ja molemmat taitavat kiinnostaa tavantallaajaa yhtä paljon, kuin muukin politiikka.

Itseäni silti vähän kiinnostaa. Siispä palataan piakkoin asiaan.
Olli Silvennoinen

Haapajärvi
Viestit: 202
Liittynyt: 14 Huhti 2009, 20:40

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Haapajärvi » 15 Helmi 2019, 20:00

Tervehdys täältä kaakosta! Riitelemällähän rotumme tulevaisuutta on ennenkin viety eteenpäin ja tiettyjen mielipiteitä vain kuunneltu ja jälki on sen mukainen. Jatketaan samaan malliin! Kohta 10 vuotta olen odotellut Lohen tutkimus tuloksia, mitään ei ole kuulunut, mutta odotellaan toiset 10 vuotta!
Tapio Arola

Artsi
Viestit: 509
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Artsi » 15 Helmi 2019, 20:01

leilaM kirjoitti:
15 Helmi 2019, 00:51
Oletko Arto Sikiö tällä hetkellä jto:n ja Pevisan valmistelija, vai miksi kirjoittelet asiasta täällä foorumissa niin kuin johtaisit asiaa?
JTO:n osalta tehtäviä on jaettu jaoston ja jalostusryhmän yhteisessä palaverissa. Täytyy sanoa että on taas mukava tehdä hommia rodun eteen kun jaostossa ja jalostusryhmässä on todella hyvä yhteishenki, kukaan ei sooloile vaan kaikki vetävät köyttä samaan suuntaan
Arto Sikiö

TeemuM
Viestit: 23
Liittynyt: 30 Elo 2004, 09:20

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja TeemuM » 15 Helmi 2019, 23:14

Täällähän on keskustelu käynnistynyt taas niin tuiki tavalliseen tapaan :roll: . Toivon että pystymme keskustelemaan rakentavassa hengessä meidän yhteisestä kiinnostuksen kohteesta, suomenpystykorvasta. PEVISA:n ja JTO:n valmistelu on mielestäni nykyaikana käytävä avoimesti ja yhdessä tekemällä. Näin saamme mahdollisimman monen mielipiteen huomioitua. Käsittääkseni meidänkin järjestö edustaa demokratiaa, eikä diktatuuria. Tämä ei ole enää yhden miehen/naisen show, vaan porukalla tekemisen tulos. Ja kuten Arto tuossa aiemmin totesikin, on meillä suomenpystykorva jaostossa ja jalostusryhmässä tällä hetkellä erittäin hyvä henki päällä. Ja on ihan sama kuka ryhmästä tulee ”median” eteen, koska emme koe että kenenkään varpaille olisi astuttu. Jaostossa ja jalostusryhmässä on kaikilla toki nimetyt alueet, mutta ei enää nykyaikaa ajaa omassa lokerossa ”laput” silmillä. JTO:n osalta palastelimmekin tehtäviä useille eri henkilöille.

Tässä hieman ajatuksiani JTO:n ja PEVISA-ohjelman päivityksestä: JTO on nykyisellään täynnä rodun historiaa. Historia toki pitää tuntea, mutta katse pitää olla vahvasti tulevaisuudessa. Viestintästrategia on mielestäni loistava osoitus tulevasta.

Oma mielipiteeni PEVISA-ohjelmasta on, että jatketaan entisellä mallilla. Ainoa asia johon mielestäni voisi puuttua, on tuo yhden uroksen jälkeläismäärä. Onko meillä yhtään niin ylivertaista urosta, että sille tarvitaan 50 jälkeläistä? Näitä 50 jälkeläismäärän omaavia uroksia löytyy 2000 luvulta 49kpl ja viimeisen kymmenen vuoden ajalta 5kpl. Uroksen jälkeläismäärää voitaisiin mielestäni tiputtaa 35 pentuun. Terveyden suhteen ei isoja muutoksia ole kokonaiskuvassa tapahtunut. Polviprojektin osalta ei mitään uutta ja mullistavaa tietoa saatu. Enemmän olisin huolissani koiranomistajien halusta salata vikojaan koirissa. Tässä minun mielestäni meillä kaikilla olisi kasvamisen paikka avoimuutta, avoimuutta tätä me kaipaamme. Mielestäni pakottaminen ei ole nykyaikaa, vaan hoksauttaa koiranomistajia välttämään sudenkuoppia tuomalla koiransa PEVISA tutkimuksiin. Tietynlaisella ”vapaudella” PEVISA:n suhteen annamme kasvattajille mahdollisuuksia toimia erilailla yhteisten asettamiemme rajojen puitteissa. Itse näen tämän loppu viimein vain loistavana mahdollisuutena. Tulemme nimittäin tarvitsemaan toisiemme rakentamia ”rakennuspalikoita” tulevaisuudessa. Sillä näen että tämäkin on loppu viimein tiimityötä.

Tässä hieman tilastoa nykyisen PEVISA:n (1.1.2016-31.12.2020) ajalta polvien suhteen

Vuosi Tutkittu 0 1 2 3 4 operoitu
2016 11% 94% 4% 3% 0% 0% 0%
2017 6% 94% 3% 3% 0% 0% 0%
2018 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0%
2019 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0%
2020 0% 0% 0% 0% 0% 0%
Yhteensä 6% 94% 4% 3% 0% 0% 0%

Ja tässä taas vastaavalta ajankohdalta silmätutkimuksien osalta

Vuosi Syntyneitä Tutkittu Tutkittu % Terveitä Terveitä %
2016 699 74 11% 70 95%
2017 587 24 4% 22 92%
2018 577 0 0% 0
2019 6 0 0% 0
2020 0 0 0

Tässä hieman tilastoa edellisen PEVISA:n (1.1.2011-31.12.2015) ajalta polvien suhteen

Vuosi Tutkittu 0 1 2 3 4 operoitu
2011 23% 91% 6% 2% 1% 1% 1%
2012 29% 92% 6% 1% 0% 0% 0%
2013 29% 90% 7% 3% 1% 0% 0%
2014 30% 94% 4% 1% 1% 0% 1%
2015 20% 91% 5% 4% 0% 0% 0%
Yhteensä 26% 91% 6% 2% 0% 0% 0%

Ja tässä taas vastaavalta ajankohdalta silmätutkimuksien osalta
Vuosi Syntyneitä Tutkittu Tutkittu % Terveitä Terveitä %
2011 698 157 22% 136 87%
2012 695 195 28% 178 91%
2013 660 184 28% 174 95%
2014 624 184 29% 172 93%
2015 651 128 20% 121 95%

Innolla mielipiteitänne odottaen
Terveysvastaava Teemu Moilanen

ps. saa myös tulla kasvotusten juttelemaan päivän "polttavista" asioista
Teemu Moilanen

kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja kairat » 16 Helmi 2019, 00:54

Tämä nyt menee pahasti toiston puolelle, mutta menköön. Kuten Arto ja Teemu tuolla mainitsikin, niin nyt on hyvä yhteishenki. Asioita tehdään yhdessä innolla. Arto on ihan yhtä tasavertainen keskustelunaloittaja, kuin muutkin jaostolaiset/jalostusryhmäläiset. Hyvällä yhteistyöllä saavutetaan varmasti enemmän. Tämä yhteistyö tarkoittaa sitä, että myös jäsenistön mielipiteet/näkemykset otetaan huomioon ja ollaan vuorovaikutuksessa alusta asti.

Tällä palstalla oikein mikään keskustelu "ei näytä tuottavan hedelmää, eikä vaikuta muutenkaan lupaavalta." Meikein kaikki keskustelut alkaa samalla kaavalla. Toisten tekemisten/tekemättä jättämisten kritisoinnilla tai henkilökohtaisuuksiin menemällä. Jos haluatte keskustella kunnolla, niin keskustelkaa aiheesta, eikä sen vierestä.


Sitten itse asiaan. Teemulta tulikin jo hyvä vastaus, joten noita samoja asioita en ala enää toistelemaan. Samaa mieltä PEVISAsta ja jälkeläismäärää voisi laskea. Keskimääräinen pentuekoko on ollut 2018: 3,9 2017: 4,2 2016:4,1 (lähde: Kenneliiton jalostustietojärjestelmä). Joten 40 jälkeläisellä laskettuna ehtisi uros tehdä jo n. 10 pentuetta. Teoriassa.

Yhdessä rotumme parhaaksi!

Kaisu Ratinen
Terveys- ja projektiasiat

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja peija04 » 16 Helmi 2019, 01:47

PEVISA; pelastaja, peikko vai paholainen.

Esimerkki; Narttu tarkastettu reilu vuotiaana, pevisa ok. Astutettu, tullut pennut. Pennut tarkastettu reilu vuotiaana, kaikki ok. Ooteltu vuosi kaikki ok. Narttu viety ”varmuuen” vuoksi uuelleen pevisaan ja silmäpuolelta pukki, eli se oli siinä.

Olisiko kannattanut jättää uusinta-tarkastus tekemättä?

Kasvattajan näkökulmasta olisi ehdottomasti kannattanut jättää tekemättä.

Rodun kannalta asia ei olekaan niin yksinkertainen. Eikä täten vastuullisen kasvattajankaan.

Nykykäytäntö on, että terveystarkastusten suhteen terveeksi todettu on terve kunnes toisin todistetaan.

Onko kasvattajan asiana nykykäytännössä todistaa edellisen suhteen toisin, eli että terve ei ole sairas kunnes toisin todistetaan?
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja peija04 » 16 Helmi 2019, 02:10

JTO Suomepystykorva:
Suomenpystykorvan kasvatuksessa (huom. ei jalostuksessa) tulee pyrkiä ottamaan huomioon seuraavat seikat:
1. Into
2. Metsästysinto
3. Into liikkua metsässä
4. Into liikkua muuallakin kuin metsässä
5. Into pitää yhteyttä ”isäntään” (voi olla yhtä hyvin emäntä)
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja peija04 » 16 Helmi 2019, 18:00

Teemun esittämä muutos uroksen jälkeläismäärän rajoittamisesta tuntuu omassa mielessä lähinnä kosmetiikalta. Lisäksi se olisi uusi ”leikkuri” lisää jo olemassa oleville vastaaville. Tarkoitan tällä sitä, että meillehän saattaa tulla positiivinen tapaus tai tilanne, että rotuun syntyy poikkeuksellinen uros jonka käytölle olisi todistettavasti rotua eteenpäin vievä vaikutus.

Suurin vaikuttava tekijä harrastuksemme jatkuvuuden kannalta on, että uudet harrastajat saisivat heti ensiyrittämällä kohtuudella pelaavan koiran. Väitän, että lajimme piiriin tulevat uudet harrastajat ovat saaneet kipinän, kun ovat saaneet mahdollisuuden olla matkassa pelaavan koiran kanssa.

Ja mikä parasta, pelaava koira on lähes poikkeuksetta terve. Polvivikainen tai sokea koira ei hääviin suoritukseen pysty.

Tulevassa PEVISA:ssa olisi mielestäni hyvä miettiä mm. edellä mainitsemaani asiaa.

Palataan.
Olli Silvennoinen

MarkkuH
Viestit: 132
Liittynyt: 07 Syys 2009, 09:16

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja MarkkuH » 16 Helmi 2019, 20:36

Tuohon Ollin sanomaan että pääosin terve oltava että pelaa,
Matkan varrella nähty kun polvivikainen napsi hyviä ykkösiä lähes aina kun kokeeseen vei ja toiselta joka kuuro ja lähes sokea ammuttu yli kymmenen näätää talven aikana. Poikkeus vahvistaa Ollin säännön.
Markku Heikkinen

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja peija04 » 17 Helmi 2019, 00:47

Teemun julkituomat tilastot ovat totuus. Ainakin itse lähden tästä. Vaikkei totuudessa olekaan näiltä osin paljon
lapsille kerrottavaa. Ja lapsille on muutoinkin turha valehdella. Siitä jää nimittäin takuuvarmasti kiinni.

Tilastojen kertoma totuus on surullista luettavaa. Ei niinkään siksi, että niistä selviäisi sitä tai tätä, vaan siksi, että niistä selviää tarkastettujen määrä suhteessa koko populaatioon. Tämä suhdeluku on niin alhainen, että se vääjäämättä vesittää pohjan ns. tieteellisen tutkimuksen teolle.

Ja tästä herää kysymys, että eikö kattojärjestössämme Kennelliitossa ole todellakaan ed. mainittua epäkohtaa havaittu?
Olli Silvennoinen

leilaM
Viestit: 148
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 13:32

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja leilaM » 17 Helmi 2019, 01:21

Arto Sikiö kirjoitti:
JTO:n osalta tehtäviä on jaettu jaoston ja jalostusryhmän yhteisessä palaverissa. Täytyy sanoa että on taas mukava tehdä hommia rodun eteen kun jaostossa ja jalostusryhmässä on todella hyvä yhteishenki, kukaan ei sooloile vaan kaikki vetävät köyttä samaan suuntaan


Siinähän se tulikin hyvin mainittua. Arvelujen mukaan Sikiö taisi olla kykenivin tekemään jto:n, joten terveysvastaavat jäivät suosiolla sivuun tässä asiassa. Kannattaa kuitenkin pitää positiivinen meininki :D

Teemu kirjoitti: "Tässä hieman tilastoa nykyisen PEVISA:n (1.1.2016-31.12.2020) ajalta polvien suhtee....jne". Koiranetin tilastointitietoja voi kuka vaan esitellä monella tapaa, mutta on tärkeää, että tietoja esitellään siten, että niistä saadaan todellinen tilanne esille. Moni ei nimittäin ymmärrä näistä tilastoista juuri mitään.

Teemu sortuu tuohon vanhaan perinteeseen, eli katsoo suoraan Koiranetin tilastointiteidon terveystarkastuksista ja pyrkii tätä tuomaan nyt meidän kaikkien tietoon. Todellisuus on aivan toista. Totuus on se, että koirat tarkastetaan liian usein yksi vuotiaina tai reilun parin vuoden ikäisenä. Meidän tilastointitieto mm. silmien osalta vääristyy. Asian voi todeta seuraavien taulukoiden kautta.

Kuva
Kuva
Kuva

Ensimmäisessä taulukossa nähdään esmimerkkitapauksena miten kasvattajat ovat käyttäneet 2017 jalostukseen käytetyt nartut silmätarkastuksessa. Myös vastaavasti 2018. Narttujen jalostuskäyttö on pääasiassa 4-5 vuoden iässä ja urosten 5-6vuoden iässä. Aivan liian moni nartun omistaja vie koiransa heti yksi vuotiaana PEVISA-tarkistukseen. Kerkiäisi vallan hyvin myöhemmin jopa yli kolme vuotiaana. Selvittäkääpä asiantuntijat tätä asiaa, miksi näin moni koiran omistaja tarkistuttaa koiransa heti yksi vuotiaana silmien osalta ja se tulos on voimassa maailman loppuun asti? Ja kertokaa jalostuksen ja terveyden asiantuntijat minkä ikäisenä olette oman koiranne tutkineet ja onko uusintatarkistusta tehty jos olette tarkistaneet koiranne heti yksi vuotiaana? Nyt on se hyvä puoli että Kennelliitto velvoittaa yli kolme vuotiaat koirat kuitenkiin polvitarkistukseen. Hienoa esimerkkiä ovat osoittavat ne kasvattajista, jotka ovat oivaltaneet, että koirien terveyttä tulee tarkistaa vanehmpanakin.

Katarakta lausinnot keskittyvät 4-7 vuoden välille ja silmätarkistukset 1-3 vuoden välille eli täysin on pielessä tämä asia. Kun iän myötä silmäongelmat alkavat tulla esille, suomenpystykorvan omistajat katovat tarkastuksista. Mitä pienempi joukko koiran omistajista vie koiransa yli kolme vuotiaana ja sitä vanhempajna tarkistukseen sitä vähemmän löytyy silmäsairaita. Voidaan ilmoittaa että tilanne on "hallinnassa" eli tällä tavalla vääristetään rodun tilannetta.

Mitä asiantuntijat aikovat tälle nykyiselle ongelmalle tehdä?
Leila Mukkala

Vastaa Viestiin