UNESCO-hanke

SPJ:n yleiseen toimintaan liittyvät keskustelut käydään täällä !

Valvojat: Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4

Vastaa Viestiin
Avatar
heidi
Viestit: 439
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

UNESCO-hanke

Viesti Kirjoittaja heidi » 27 Huhti 2018, 10:30

Lähiviikkojen aikana ratkeaa, mikä on Suomen ensimmäinen esitys Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Me tietenkin toivomme, että se on suomenpystykorva ja siihen liittyvä eräperinne! https://www.kennelliitto.fi/uutiset/suo ... neettomien
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

Uimonen
Viestit: 179
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: UNESCO-hanke

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 27 Huhti 2018, 17:59

Sama kommentti tänne kuin tuonne facebookin puolelle:
Tuo Kennelliiton sivulla oleva teksti on sanasta sanaan sama kuin lehdistötiedote, joka lähti tänään valatakunnallisella jakelulla eri medioihin. Seuratkaapa oman alueen julkaisuja nähdäksemme miten aihe mediaa kiinnostaa.
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

AM
Viestit: 176
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: UNESCO-hanke

Viesti Kirjoittaja AM » 29 Huhti 2018, 12:50

Itä-Savo lehti julkaisi tänään ihan hiukan korostutetulla formaatilla yhteenvedon aiheesta.
Matti Mäkelä

Kytösavu
Viestit: 1762
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: UNESCO-hanke

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 29 Huhti 2018, 14:30

Kaverin mukaan YLEn teksti teeveessä oli ollut maininta.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

kairat
Viestit: 56
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: UNESCO-hanke

Viesti Kirjoittaja kairat » 30 Huhti 2018, 06:59

Sanomalehti Karjalaisessa oli uutinen.

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uuti ... luetteloon
Kaisu Ratinen

Kytösavu
Viestit: 1762
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: UNESCO-hanke

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 30 Huhti 2018, 16:24

Etelä-Pohjanmaan maakuntalehti Ilkassa oli 29.4 heti toisella sivulla juttu!
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com


Uimonen
Viestit: 179
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: UNESCO-hanke

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 30 Huhti 2018, 22:08

Eipä olla huolissaan, jos uutisointi ei ole ollut ns. tajunnan räjäyttävää. Vaikuttaa kokonaisuutena kuitenkin siltä, että asiamme jakelun laajuus on saavuttanut - tai jopa selvästi ylittänyt - asetetut tavoitteet. Positiivisista julkisuutta on saatu, ja se kaikki on hyvänä lisänä entisen pinon päälle.

Parempihan tämä on kuitenkin kuin se, että ei olisi tehty mitään...
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

Uimonen
Viestit: 179
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: UNESCO-hanke

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 01 Kesä 2018, 12:36

Tiedoksi jäsenkunnalle:

Ohessa hetki sitten saamani viesti Museovirastosta Unescon aineettomien kulttuuriperintökohteiden vastuuhenkilöltä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt päätöksensä, eikä SPJ:n, SML:n ja SKL:n yhteinen esitys "Suomenpystykorva ja eräperinteen vaaliminen" tullut tällä kertaa valituksi Suomen esitykseksi kansainväliseen luetteloon.Vaikka nyt kävi näin, niin hanke ei katoa, eikä työ pääty. Hanketyöryhmä voi vetää tämän osalta hieman happea, ja kokoontua sitten aikanaan valmistelemaan seuraavaa hakukierrosta vuodelle 2021. Asiantuntijaryhmältä saatu asiallinen palaute hakemuksesta on tässä hyvänä opastimena.

Kiitän kaikkia SPJ:n puolesta tähän asti hankkeeseen osallistuneita hyvistä ideoista ja tuesta. Korvat pystyssä eteenpäin!!!

* * * * *
Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt päätöksen koskien Suomen esitystä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ohessa tänään ministeriöstä ja Museovirastosta lähtenyt tiedote.

Hakuprosessin seurauksena Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon valmistaudutaan esittämään kahta kohdetta. Ensimmäisenä kohteena esitetään haettavaksi saunomista (maaliskuussa 2019) ja toisena kohteena Kaustislaista viulunsoittoa (maaliskuussa 2020). Hakemuksia saatiin 18, joista 16 oli hakukelpoisia. Kaksi hakemusta hylättiin, koska kohteet eivät olleet kansallisessa luettelossa. Kaikki hakemukset olivat Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon (Representative list).

Hakemusten arvioinnissa asiantuntijaryhmä huomioi Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelon kriteerit. Lisäksi kohteita arvoitiin suhteessa Suomen kansallisiin kriteereihin. Tämän lisäksi otettiin huomioon hakijatahojen resursointi sekä mahdollisuudet koordinoida ja tuottaa annetussa aikataulussa kansainvälinen hakemus.

Teidän hakemuksenne ei tullut valituksi prosessissa tällä erää. Uusia mahdollisuuksia hakea kansainvälisiin luetteloihin on kuitenkin tulossa tulevina vuosina. Ohessa aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän perustelut päätökselle.

”Suomenpystykorva on kulkenut suomalaisten mukana vuosisadasta toiseen ollen tärkeä apu metsästyksessä sekä vahti- ja seurakoirana. Hakemus kattaa metsästyksen ohella myös lintu- ja hirvenhaukkukokeet, näyttelytoiminnan ja muut koiraharrastuksen muodot. Ilmiön kuvaus ja rajaus kokonaisuutena eivät ole täysin selkeät. Hakemuksen taustalla on kolme perinteeseen keskeisesti liittyvää järjestöä. Hakemus on pääosin hyvin laadittu. Hakuprosessiin on suunniteltu erilaisia tapahtumia, mutta yhteisöjen osallistamiseksi vaaditaan vielä tarkempaa suunnittelua. Hakemusprosessi on suunniteltu yksityiskohtaisesti, työtä on jo tehty ja siihen on osoitettu resursseja. Kohde täyttää osin Unescon kriteerit ja pääosin myös kansalliset erityiskriteerit. Perinnettä uudistetaan ja eri taustoista tulevilla ihmisillä on mahdollisuus osallistua perinteen harjoittamiseen. Perinne liittyy myös kestävän kehityksen ja ekologisuuden teemoihin. Toisaalta eläinten oikeuksiin liittyvät eettiset näkökohdat metsästyksen sekä myös koirarodun jalostamisen kannalta ovat haasteellisia. Kyseinen hakemus olisi näiltä osin riskialtis valinta Suomen ensimmäiseksi ehdotukseksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, koska sen hyväksyntään voisi liittyä erityisiä haasteita.”

Asiantuntijaryhmä äänesti hakemuksesta ja äänet jakautuivat. Äänestyksen tuloksen mukaisesti asiantuntijaryhmä ei suosita kohdetta opetus- ja kulttuuriministeriölle esitettävien esitysten joukkoon.
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleiset rotujärjestön keskustelut”