JTO ja PEVISA-ohjelma

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja heidi » 07 Maalis 2019, 19:05

Varmasti joukkotarkastuksille olisi parempi olla oma viestiketjunsa, mutta tämän verran (sori) kommentoin kuitenkin aihetta JAA:lle ja miksei muillekin: POLVItarkastus-eläinlääkäreitä löytyy useimmilta paikkakunnilta, toisin kuin hyvin harvassa olevia silmälääkäreitä. Joukkotarkastuksia kannattaakin hyödyntää ensisijaisesti silmien tarkastuksessa. Polvet voi parhaassa tapauksessa tarkastuttaa omalla eläinlääkärillään esim sitten, kun koira on täyttänyt kolme vuotta.
Ja jos haluaa tutkituttaa joukkotarkastuksessa sekä polvet että silmät, niin alle kolmevuotiaalle tehty polvitarkastus on kuitenkin voimassa sen kaksi vuotta, eli esimerkiksi JAA:n tapauksessa uusintatarkastus on tarpeen vasta koiran 5-vuotispäivän kynnyksellä.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

JAA
Viestit: 40
Liittynyt: 02 Maalis 2019, 20:42

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja JAA » 07 Maalis 2019, 20:54

Mielen kiintoinen juttu. Minun tapauksessani koirani silmätarkastus menee vanhaksi kahden kuukauden päästä. Samalla ajattelin tarkistuttaa myös polvet. En ajatellut odottaa, että koirani lähestyy viittä vuotta (mistä lie moinen tieto ongittu). Kuitenkin olen tyytyväinen, että leilaM laittoi hyvän listan kohteista, joihin voi koiransa viedä PEVISA tarkastukseen. Tavallinen Pulliainen tarvitsee juuri tällaista tietoa, varsinkin kun ei ole Facebookissa tai muussa sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti muutkin koiran omistajat käyttävät ko. listaa hyödyksi.
Jyrki Pulliainen

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja heidi » 07 Maalis 2019, 21:17

Hei, JAA! Anteeksi, jos ymmärsin väärin, mutta käsitin aiemmasta kirjoituksestasi, että koirasi täyttää kolme vuotta 16.3. ja siksi emmit sen viemistä joukkotarkastukseen 15.3., jolloin koira olisi päivän alle kolmevuotias (?). Siihen perustin tuon toteamukseni, että koska alle kolmevuotiaalle tehty polvitarkastus on voimassa kaksi vuotta, niin vaikka tarkistaisit polvet 15.3., niin lausunto olisi voimassa lähes koiran 5-vuotispäivään asti.
Ilmeisesti ymmärsin jotakin väärin, josta pahoittelut.

Silmälausunto ei suomenpystykorvalla nykyisen pevisa:n mukaan mene vanhaksi, jos tarkastus on tehty vähintään vuoden vanhalle koiralle. Toki silmät on hyvä tarkastuttaa myös vanhempana, jotta tulos olisi luotettavampi. Mitään määräaikaa tälle uusintatarkastukselle ei suomenpystykorvalla kuitenkaan ole.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

JAA
Viestit: 40
Liittynyt: 02 Maalis 2019, 20:42

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja JAA » 07 Maalis 2019, 21:56

Sorry meni väärinpäin . Polvitarkastus menee vanhaksi 2kk päästäja silmät ajattelin tarkistuttaa samalla uudestaan.
Jyrki Pulliainen

leilaM
Viestit: 148
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 13:32

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja leilaM » 09 Maalis 2019, 02:05

Todella hieno uutinen Kaisu Ratisen tilannepäivityksestä. Hyvä että rakennetta aletaan tarkastelemaan tarkemmin. Se on pitkässä juoksussa, mutta kuitenkin ulkomuototuomareiden asia.

Pääasiallinen asia on PEVISA-päivityksen tekeminen ja siihen liittyvien asioiden tarkastelu. Mennään suoraan asiaan, eli kysytään Kaisulta, miten on tarkoitus päivittää patella- ja silmäasiat PEVISA-ohjelmaan? Rotujärjestö jätti tekemättä ristisideongelmaan liittyvät selvittelyt. Miten asia on tarkoitus nyt jälkeenpäin selvittää ja miten liittää PEVISA:n? Miksi asian selvittelyä ei toteutettu? Miten koko PEVISA muuttuu, saadaanko päivitystä tästä milloin?
Leila Mukkala

leilaM
Viestit: 148
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 13:32

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja leilaM » 09 Maalis 2019, 09:48

Ell Juha Kallio on omissa kirjoituksissaan ja jalostusneuvojille luennoidessaan korostanut polviluksaation merkitystä koirien hyvinvoinnin heikkenemisenä. Leikkaukset ovat suuri rasite, mutta leikkaamatta jättäminen vielä enemmän heikentää koiran elämänlaatua.

Kuva

Polven leikkaustarve ei kulje käsi kädessä Putnam-asteikon kanssa. Myös 1 diagnoosin saaneita koiria leikataan ja nolla polvisista voi ajan mittaan tulla jalostuskelvottomia. Ruotsissa pohjanpystykorvilla 1 diagnoosin saaneita koiria ei käytetä jalostukseen. Kysymyksessä on käyttökoirarotu, jonka tilannetta tulee arvioida eri tavalla kuin kotikoiria. Tämäkin on asia, jota joudutaan miettimään. Metsästyskoirien ”menopelit” tulee olla kunnossa.

Polviluksaatiolle altistava rakenne altistaa myös ristisideongelmille. Tervettä rakennetta tulee suosia. Vaivaa voidaan ennaltaehkäistä korjaamalla perinnöllinen rakennevika oikealla jalostuksella. Sivusta katsottuna liian suoraan polvikulmaukseen liittyy selvästi kohonnut ristisiteen vaurioitumisriski. Suora polvikulma muuttaa polvinivelen mekaniikkaa jalan työntövoiman suhteen: reisiluu ei tukeudu kunnolla painorasituksen avulla sääriluun nivelpintaa vasten. Tällöin jalan työntövoiman siirtyminen jää enemmän ristisiteen varaan.

Kuva

Tutkimusten määriä tulisi lisätä ja mukaan ottaa laajasti erisukuisia koiria, myös niitä, joita ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen. Indeksin laskeminen edellyttää riittävää kattavuutta. Tämä tarkoittaa suomenpystykorvan kohdalla sitä, että yhtäkään koiraa ei pidä käyttää jalostukseen jatkossa ennen PEVISA-tarkistusta. Tutkimatta jättäminen ja koirien käyttäminen jalostukseen on laiminlyöntiä.

Tärkeä muistutus ja toivon mukaan jokaisen sydämeen pistävä ohje on se, että polvileikattuja uudelleen tutkituttavat ja jalostukseen mahdollisesti käyttävät kasvattajat pettävät paitsi itseään, myös toisia kasvattajia ja pennunostajia. Polvileikattuja koiria ei pidä käyttää jalostukseen, ei edes lieväasteisia. Ongelmien salaamisesta ja peittelystä tulee päästä pois.


Kuva
Leila Mukkala

leilaM
Viestit: 148
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 13:32

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja leilaM » 09 Maalis 2019, 10:21

Heidi kirjoitti: "Silmälausunto ei suomenpystykorvalla nykyisen pevisa:n mukaan mene vanhaksi, jos tarkastus on tehty vähintään vuoden vanhalle koiralle. Toki silmät on hyvä tarkastuttaa myös vanhempana, jotta tulos olisi luotettavampi. Mitään määräaikaa tälle uusintatarkastukselle ei suomenpystykorvalla kuitenkaan ole."

Kuva

Suomenpystykorvan PEVISA-ohjelmassa on selkeästi kerrottu miten silmätutkimusten osalta tulee toimia. Uudelleen tarkistus 36 kk:n kuluttua ensimmäisestä tutkimuksesta. Tätä ohjetta ei vain missään ole kerrettu tai koiran omistajia asiassa ohjattu, ei edes pystykorvalehteen laitetuissa kriteereissä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että "suositukset" ovat yhtä tyhjän kanssa. Niitä ei noteeraa monikaan millään tavalla, eikä edes kaikki "silmäätekevät", kun mahdollisuudet on laistaa tässäkin velvoitteessa. Läheskään kaikki eivät tarkistuta koirien silmiä uudestaan vietyään koiran uudelleen polvitarkistukseen yli kolme vuotiaana.

Miten tuohon silmäasiaan tulee sitten suhtautua ja miten asia jatkossa tulee kirjata PEVISA-ohjelmaan on yksi asia josta odottelemme jalostusryhmän kannanottoa ja esitystä. Nykyinen malli ja käytäntö ei ole ollut toimiva, joten sitä on turha esittää jatkoon. Tämä asia on nyt hyvissä ajoin tullut selväksi perusteluineen, joten viimeistään suunnitellun aikataulun mukaan eli kesäkuussa pitää tulla uusi esitys meidän kaikkien tiedoksi.
Leila Mukkala

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja heidi » 09 Maalis 2019, 10:46

leilaM kirjoitti:
09 Maalis 2019, 10:21
Suomenpystykorvan PEVISA-ohjelmassa on selkeästi kerrottu miten silmätutkimusten osalta tulee toimia. Uudelleen tarkistus 36 kk:n kuluttua ensimmäisestä tutkimuksesta. Tätä ohjetta ei vain missään ole kerrettu tai koiran omistajia asiassa ohjattu, ei edes pystykorvalehteen laitetuissa kriteereissä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että "suositukset" ovat yhtä tyhjän kanssa.
Suositukset ovat nimensä mukaisesti suosituksia eivätkä "suosituksia" ja niillä on sen mukainen tärkeä merkityksensä. On myös tärkeää kertoa selvästi, mitkä ovat sellaisia pevisa-ohjelman asettamia vaatimuksia, jotka ovat rekisteröinnin ehto. Eli vaatimuksia, jotka estävät pentujen rekisteröinnin muuhun kuin EJ (ei-jalostukseen) -rekisteriin, jos ne eivät täyty.
Koiran jälkeäiset rekisteröidään normaalisti, vaikka sen silmiä ei uudelleentarkastettaisi 36 kuukauden kuluttua ensimmäisestä tarkastuksesta. Pentuja sen sijaan ei rekisteröidä, jos vanhemman silmiä tai polvia ei ole kertaakaan tarkastettu ja terveeksi todettu ennen vanhemman toista pentuetta. Rotujärjestö SUOSITTELEE, että kerran tarkastetulle koiralle tehtäisiin myös uusintatarkastus, mutta takastuttaako koiransa 40 viikon kuluttua vai jättääkö kokonaan uusintatarkastamatta, niin se ei vaikuta pentujen rekisteröintiin.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja peija04 » 09 Maalis 2019, 14:57

Eero kirjoitti: ” Onko mahdollinen ”politiikka” sitten kehitettävissä tilanteessa jossa tie tulevaisuuteen näyttäisi tunnollisimmilla harrastajilla nousevan todennäköisimmin pystyyn? Onko harrastustoiminnalta odotettavissa tulevaisuudessa jatkuvuutta jos uusien harrastajien jalostushaaveet pysähtyvät tai jopa katkeavat täytenä yllätyksenä tulevaan tarkastuslausuntoon?

Edellisestä vielä erikseen: ”tie tulevaisuuteen näyttäisi tunnollisimmilla harrastajilla nousevan todennäköisimmin pystyyn?”
Miksi lainaan Eeron kirjoitusta, ja vielä erikseen tiettyä kohtaa siitä?
Siksi, koska mitä todennäköisemmin kirjoituksen ko. kohdalla viitataan minuun. Ja samalla myös Eevaan, kuin myöskin Peijakkaan kenneliin. Ja samalla myös, ja todennäköisesti tarkoituksellisesti, kaikkiin meiltä lähteneisiin koiriin.

Mikä sai Eeron kirjoittamaan noin? Veikkaan, että hänelle äskettäin tietoon tullut omistamani koiran Peijakkaan Lustin uusinta PEVISA-tarkastuksessa ”saama” katarakta-diaknoosi.

Ja miksi minä jatkan ko. aiheesta? Siksi, koska tämä on lajityypiltään esimerkkitapaus siitä karmaisevasta suhtautumisesta ja toiminnasta, jota me aktiiviharrastajat toisiamme kohtaan harjoitamme. Pää poikki heti kun siihen on pienikin mahdollisuus. Enkä ole itse ”Pekkaa pahempi”, toisin sanoen olen täysin tietoinen itsessäni olemassa olevasta samasta sairaudesta. Sairaudesta, joka on pahinta mikä Suomenpystykorvaa rotuna uhkaa.

Kohtaamani kohtuu lievä vastoinkäyminen tuli yllätyksenä. Eikä yllätys ollut mitenkään mieleinen, mutta siitä hyvää hakeakseni on oikein että se sattui minulle itselleni. Minä, kuten useimmat kasvattajat olemme touhussamme täysillä mukana. Meidän intressissä on aina ykkösenä saada kokonaisuutena hyviä koiria minne ne sitten menevätkin. Me käytämme kymmeniä, itse satoja ellei tuhansia tunteja selvittääksemme asioita, joista päättelemällä päädymme yhdistelmään, eli tavoitteeseen, että syntyvät pennut olisivat sellaisia kuin tavoite on ollut. Innokkaita, riistasta kiinnostuneita, koko käyttöikänsä fyysisiltä ja henkisiltä ominaisuuksiltaan moitteettomia ja ulkomuodoltaan omistajaansa tyydyttäviä koiria.

Ja tämän kirjoituksen lopuksi hieman irrottelua.
Kuka tai ketkä tätäkin kirjoitusta lukevat, niin ajatelkaa hyvät ihmiset omilla aivoillanne. Antakaa mukkaloiden ja kukkaloiden kirjoitusten olla omassa arvossaan. Taulukoita parempana esimerkkinä olkoot mm. avoimuus kaikkeen koiraharrastukseen liittyen.

PS. Politiikkaa on tulossa.
Olli Silvennoinen

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja enp » 09 Maalis 2019, 16:40

Anteeksi Olli mielesi pahoittamisesta. Tekstiäni voi toki tulkita monella tapaa mutta tämä oli kyllä väärä tulkinta. Yhteinen tavoite voi näköjään mennä helposti vikaraiteelle jos itse asia "politisoituu".

Et ole yllätyksesi kanssa yksin eivätkä vastaavat tapaukset ole yksittäistapauksia. Nykytilanne kiusaa minua. Yllätyksiä ei tule henkilöille jotka eivät tarkastuta koiriaan tai salailevat niiden vikoja eikä sellainen ole hyväksi rodulle saati kasvatuksen tulevaisuudelle. Mielestäni tälle tiedossa olevalle ongelmalle tulisi järjestön löytää parempi ratkaisu.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 09 Maalis 2019, 18:05

Löytää parempi ratkaisu järjestössä tarkastamattomille koirille...

Niin, se ei ole sellainen ratkaisu, että tämän pienen ydinryhmän koiria tarkastetaan silmien ja polvien osalta parin vuoden välein.

Reilu 20 prosenttia suomenpystykorvista käy pevisassa edes kerran. Se että samoja koiria tarkistellaan parin vuoden välein, ei lopeta terveysongelmia missään koirarodussa, eikä missään eläinlajissa. Osa vioista periytyy selvemmin, osa täysin sattuman varaisesti, varsinkin silmäsairauksien osalta.
Koskaan ei päästä missään elävässä olennossa sellaiseen tilaan, ettei jotain vikoja ja sairauksia olisi olemassa ja tulossa.

Katselin eilen televisota. Siellä puhuttiin gepardista, jolla oli niin huonot kyynärnivelet, ettei se päässyt kunnolla liikkeelle. Luonnossa sairaat tuhoutuvat luonnon lakien mukaan, ilman tilastoja ja kuvaesityskäyriä, ja terveet jatkavat sukua ilman pevisatarkastuksia.

Tällä hetkellä ainoa ongelma maailman hienoimman ja parhaan metsästysseurakoira suomenpystykorvan osalta on, että vuositainen pentumäärä edelleen laskee. Minulle on ihan sama, vaikka silmä- ja polvitarkastus vaaditaan vuoden välein, selviän siitä tarkastus vaivasta helposti.
Mutta kaikille nämä asiat eivät ole ihan yhtä selviä ja helppoja. Ja heidänkin koiriaan tarvitaan pentujen teettämiseen, että seuraavatkin sukupolvet nauttia tämän ihanan koiran kanssa elosta seuraavat Suomen sata itsenäistä vuotta. Noh itsenäisyys on osin jo mennyt, suomenpystykorva ei.

Pevisan malli ja muoto pitää miettiä, siten mikä on kohtuullista ja varsinkin hyödyksi rodulle. Jossain kohtaa kulkee se metsään piirretty raja, jolloin vaatimukset muuttuvat heikennykseksi rodulle kokonaisuutta ajatellen.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Uimonen
Viestit: 191
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 09 Maalis 2019, 22:37

Otan nyt kantaa tähän keskusteluun yksityishenkilönä:

Edellä olleissa viimeisissä kirjoituksessa (Peija, Enp, Kytösavu) oli tämän keskustelun asiallisuuden kannalta erinomainen henki: vaikka erimieltä voidaan olla ja välillä ollaan, niin nyt kerrottiin avoimesti havaintoja, otettiin terveesti ymmärtäen kantaa ja pysyttiin keskustelun sisällä. Tämähän alkaa toimimaan... :thumbsup:

Mieltä lämmitti Peijan avoin rehellisyys, Enp:n myötäelävä ymmärrys ja Kytösavun varsin maltillinen ja oikeaan osuva lausuma (lainauksena):
Kytösavu kirjoitti:
09 Maalis 2019, 18:05
Minulle on ihan sama, vaikka silmä- ja polvitarkastus vaaditaan vuoden välein, selviän siitä tarkastus vaivasta helposti.
Mutta kaikille nämä asiat eivät ole ihan yhtä selviä ja helppoja. Ja heidänkin koiriaan tarvitaan pentujen teettämiseen, että seuraavatkin sukupolvet nauttia tämän ihanan koiran kanssa elosta seuraavat Suomen sata itsenäistä vuotta

Hyviä ja perusteltuja mielipiteitä on esitetty ja kannustan niitä edelleen tällä tavalla esittämään!
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 09 Maalis 2019, 23:26

Samille kiitos kommentista. Olet niitä tulevaisuuden miehiä, joita tämä ihana koira ja terve rotu tarvitsee. Enp ja Leila ovat ihmisiä paikallaan, mielipide eroistamme huolimatta. Mutta kaikille tiedoksi että meillä on yhteinen päämäärä, säilyttää maailman paras ja tervein seurametsästyskoira. Hau hau, nähdään Talvipäivillä :)
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 10 Maalis 2019, 09:53

Suomen suurin metsästyskoirajärjestö SHHJ eli harmaahirvikoirajärjestö oli eilen äänestänyt hallituksensa esityksen puolesta, eli rotunsa pois pevisasta kokonaan. Kennelliitto oli painostanut heitä tiukentamaan pevisaansa, joka salli yhden pentueen ilman lonkkakuvauslausuntoa.

Jatkossa harmaahirvikoirat eli käytännössä jämtlanninpystykorvat ja norjan harmaahirvikoirat ovat astutus vaatimusten suhteen pelkästään rotujärjestönsä jalostussuositusten varassa.

Käytännössä mikään ei muutu, kasvattajat kuvauttavat lonkat, ja pennun ottajat valitsevat pentunsa tarkistetuista vanhemmista.
Edellisellä sivulla löytyy kopioimani jämttien lonkkatilasto, hyvä ja terve rotu ei pevisapakkoa kaipaa. Hyvät kasvattajat tekevät hyvän tulevaisuuden.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

villepa
Viestit: 164
Liittynyt: 03 Heinä 2008, 21:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja villepa » 10 Maalis 2019, 10:04

Kuva

Tätä suorajalkaisten polvikulmattomien koirien hyvää näyttelymenestystä olen ihmetellyt jo vuosia.

Mielestäni erittäin tärkeä asia, ja myöskin osoitus siitä että kaikista korulauseista huolimatta näyttelytoiminta tuo hyvin vähän positiivisia asioita pystykorvalle rotuna(ja yleensäkään millekään rodulle).
Kennelliiton ensimmäinen intressi on edistää harrastajien välistä(epätervettäkin) kilpailua näyttelykehissä ja näin pitää näyttyiden kävijämäärät ja sitä kautta rahavirta mahdollisimman suurena.

Tämä on osoitus siitä että näyttelytuomarit eivät riittävästi kykene näkemään neliömäisyyden ihannoinnnin taakse, vaan arvioivat kulmauksettomia koiria erinomaisiksi rakenteeltaan, vaikka usein maallikonkin on kehän reunalla helppo todeta ettei kulmauksia ole.

Toki polvivikaisia voi olla niissäkin koirissa, joilla kulmaukset ovat kunnossa, mutta lienee yleisesti tunnustettu käsitys: missä suora jalka, siellä ongelma.

En tiedä miten tähän olisi pevisan avulla saatavilla korjausta. Tarkastusvaatimusten tiukentaminen ei auta.

Rotumääriteelmän täsmentäminen ja sitä kautta näyttelytuomarien arvioiden korjaaminen voisi toimia, mutta on erittäin hidas tie.
Mielestäni neliömäisyysvaatimuksen löysentäminen olisi enemmän kuin paikallaan ja liika korkeus suhteessa pituuteen pitäisi olla este sertille.
Neliömäisyyden ihannointi lähtee puhtaasti ihmissilmän mieltymyksistä, mitään käyttöominaisuuksiin vaikuttavaa tekijää sillä ei ole. Tällaisten ulkonäköasioiden ei pidä antaa tuhota rodun terveyttä tai olla esteenä terveyden parantamiselle! Näistä on monissa roduissa jo riittävästi ikäviä esimerkkejä.


Vastuu on myös yksittäisten koirien omistajilla ja kasvattajilla. On turha juoksuttaa ringissä muotovalioksi sellaisia koira, ja tarjota niitä jalostukseen, joissa on selvästi näkyvä rakenteellinen virhe. Siitäkin huolimatta että näyttelytuomarit niitä sertejä jakaisivat.
Yleisesti hyväksytty tapahan näyttelyissä on että ammattihandlerit huijaavat tuomareita niin paljon kuin pystyvät, tämä on kaukana rodun edun ajamisesta.
V ille P artanen

Vastaa Viestiin