Suomenpystykorvan tulevaisuus hirvenhaukkujana

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Suomenpystykorvan tulevaisuus hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 21 Heinä 2016, 16:22

Jaosto toivoo mielipiteitä hirveä haukkuvien suomenpystykorvien tulevaisuudesta. Koiriamme käytetään paljonkin myös hirven metsästykseen. Mutta hirvikoekäynnit ovat vähäisiä. Tuolta linkistä valitse... hirvenhaukkukoe, aikarajauksesta vuodet halutun mukaan, esim. 2012- 2015, ... jokainen tulos erikseen... näytä kappalemäärät.
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmTulo ... 49&Lang=fi

Mitkä ovat ne keinot, jolla koekäynnit saadaan nousuun. Mitä muutoksia hirveä haukkuvien suomen- ja pohjanpystykorvien Sm- kisa Hirviherra kaipaa, vai kaipaako mitään? Vapaa keskustelukin asiasta on toivottavaa.
Miettikää ainakin onko yksi- vai kaksipäiväinen parempi ja miksi? Onko 15 kuukauden näyttelytulos ikävaatimus kohdallaan?

Voimassa oleva sääntö alla. Runsasta palautetta ja yhteydenottoja toivotaan hirviyhteyshenkilölle, joka tekee jaostolle ehdotuksista yhteenvedon.
Ville Körkkö, Pyhäntä, 040 556 7545, vs.korkko@luukku.com
Tulevalle kaudelle ei enää ehdi muutoksia tehdä, mutta vuoden päästäkin on elämää.

HIRVIHERRA-OTTELUN JÄRJESTÄMISOHJE
Hyväksytty Kennelliitossa 7.5.2008 ja 3.5.2012. Voimassa 1.8.2012 alkaen
1.
Hirviherra-ottelu on ollut virallisena SM-tason kilpailuna hirveä haukkuville suomenpystykorville vuodesta 1990, jolloin se sai omat säännöt. Kilpailu on järjestetty epävirallisena vuodesta 1983 alkaen. vuodesta 2008 lähtien osallistumisoikeus on ollut myös pohjanpystykorvilla. Tässä ottelussa kilpaillaan koirakohtaisesta paremmuudesta ja samalla Hirviherra-tittelistä. Voittajan nimen eteen liitetään titteli: HH – vuosiluku. Ottelussa kilpaillaan Suomen Kennelliitto ry:n, myöhemmin mainittuna Kennelliitto, vahvistamien hirvenhaukkukokeiden sääntöjen ja ohjeiden sekä tämän järjestämisohjeen mukaisesti. Tarkoituksena on edistää suomenpystykorvan ja pohjanpystykorvan käyttökelpoisuutta hirvenmetsästyksessä, sekä lisätä suomenpystykorvien ja pohjanpystykorvien osallistumista hirvenhaukkukokeisiin.
2.
Hirviherra-ottelusta vastaa Suomen Pystykorvajärjestö ry, myöhemmin mainittuna Pystykorvajärjestö. Se voi siirtää ottelun järjestelytehtävät kyseessä olevan kennelpiirin jaostolle tai sen jäsenyhdistyksille, jotka ovat Pystykorvajärjestön jäseniä.
Pystykorvajärjestö tukee ottelua kulloinkin hyväksytyllä avustussummalla. Ottelutoimikunta vastaa kokeen järjestämiskustannuksista ja taloudesta. Ottelu rinnastetaan muihin SM-tason kilpailuihin mahdollisia Kennelliiton avustuksia jaettaessa. (Rinnastus ei koske valtakunnallista Kilpa-, Haukku- ja Hirvenhaukut-ottelua, jotka ovat Kennelliiton omia kilpailuja kotimaisille roduille.)
3.
Ottelu järjestetään vuosittain, syyskuun puolenvälin ja marraskuun lopun välisenä aikana. Pystykorvajärjestön hallituksen luvalla voidaan poikkeuksellisesti, pätevästä syystä poiketa mainitusta järjestämisajankohdasta. Mahdollisuuksien mukaan ottelua pyritään kierrättämään eri puolilla Suomea.
4.
Ottelun anomisessa ja myöntämisessä noudatetaan kulloinkin voimassa olevia Kennelliiton määräyksiä ja ohjeita. Ottelun järjestävä yhdistys lähettää ottelua koskevan koeanomuksen alueensa kennelpiirille tammikuun loppuun mennessä. Kennelpiiri lähettää koeanomuksen heti sen käsiteltyään lausunnollaan varustettuna Pystykorvajärjestölle. Koeanomus lähtee Kennelliittoon Pystykorvajärjestön lausunnolla varustettuna viimeistään huhtikuun loppuun mennessä. Tässä käsittelyjärjestyksessä kulkeneen ottelun anomuksen käsittelee Kennelliiton hallitus, joka on kokeen myöntäjä. Anomuslomake on täytettävä huolellisesti ja siinä on vastattava kaikkiin esitettyihin kysymyksiin, tarvittaessa sitä on täydennettävä ottelun vaatimilla erikoistiedoilla.
Ottelun ilmoittautumisajankohdan takarajaa määrättäessä on huomioitava riittävä ajan varaaminen kilpailijoiden valintaa varten. Ottelun osanotto-oikeuden saavuttaneille on ilmoitettava kirjallisesti ja tiedottamisen vaatima aika on huomioitava ilmoittautumisajankohtaa määrättäessä.
Pystykorvajärjestön hallitus nimeää etukäteen (pystykorvajaoston esityksestä) viimeistään ottelua edeltävänä vuotena otteluun ylituomarin ja hänen varamiehensä. Ylituomarin ja varamiehen yhteystiedot ilmoitetaan järjestäjälle.
Osanottomaksuna myötäillään sitä summaa, minkä Kennelliitto vuosittain määrää Kilpa-, Haukku- ja Hirvenhaukut-otteluiden osanottomaksuksi.
5.
Hirviherra-otteluun hyväksytään kahdeksan (8) urosta ja neljä (4) narttua, enintään kaksitoista (12) koiraa ja edellisen vuoden Hirviherra eli yhteensä kolmetoista (13) koiraa. SM-tason kilpailu edellyttää, että koirien on oltava HIRV 1 tuloksen haukkuneita. Koirien valinnan otteluun suorittaa
koetoimikunta tehtyjen ilmoittautumisten perusteella. Edellisen vuoden Hirviherra on itseoikeutettu osallistumaan otteluun. Muut osallistuvat nartut ja urokset valitaan omana ryhmänään seuraavassa järjestyksessä:
1. Kuluvana koekautena hirvenhaukkukokeen HIRV 1 tuloksen haukkuneet koirat pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, etusijalla yksipäiväisissä kokeissa haukutut tulokset.
2. Edellisenä koekautena hirvenhaukkukokeen HIRV 1 tuloksen haukkuneet koirat pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, etusijalla yksipäiväisissä kokeissa haukutut tulokset.
3. Käyttövaliot, jotka eivät ole haukkuneet HIRV 1 tulosta kuluvalla tai edellisellä kaudella valitaan pisteiden mukaan parhaimman HIRV 1 tuloksen määräämässä järjestyksessä.
4. Mikäli edellä mainittujen kriteerien perusteella ei kokeeseen saada yhteensä 13 koiraa, voidaan kokeeseen valita muita HIRV 1 tuloksen haukkuneita koiria pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.
Jos kolmanneksitoista sijoitettavan koiran kohdalle sattuvat tasapisteet kahdelle tai useammalle koiralle, niin valituksi tulee koira, jolla on seuraavaksi paras tulos lähimpänä ko. ajankohtaa. Ellei ratkaisu tapahdu vieläkään, niin sitten tilanteen ratkaisee arpa. Tilanteen selvittää ottelutoimikunta tulokset koiranomistajilta varmistaen. Mikäli hyväksyttäviä narttuja ei saada täyttä määrää (4), valitaan niiden tilalle uroksia.
Osallistuvien koirien tulee lisäksi olla palkittu koiranäyttelyssä vähintään laatuarvostelun palkinnolla hyvä (H), täytettyään viisitoista (15) kuukautta.
Ottelutoimikunta voi nimetä tarpeelliseksi katsomansa määrän varakoiria, mainittua valintamenettelyä noudattaen.
Ellei otteluun ilmoittaudu vähintään kuutta (6) koiraa, sitä ei järjestetä.
6.
Otteluun osallistuminen edellyttää koiranomistajalta kirjallista ilmoittautumista. Ilmoittautuminen on tehtävä koetoimikunnalle ilmoitettuun osoitteeseen määräaikaan mennessä. Ilmoittautumisessa on mainittava koiran nimi, rekisterinumero, syntymäaika, omistaja ja kotipaikka (kotikunta). Koetulokset ilmoitetaan 5 § mukaisesti; eli koetulos jolla koira ilmoitetaan kilpailuun: HIRV 1 pistemäärä, aika ja paikka missä tulos on haukuttu. Lisäksi on ilmoitettava koiranomistajan tai ohjaajan yhteystiedot; nimi, postiosoite, puhelinnumerot sekä muuta mahdolliset yhteystiedot.
Ottelutoimikunta ilmoittaa valittujen koirien omistajille riittävän ajoissa kirjallisesti tiedon valinnasta. Samalla annetaan yleinen ohjeistus, kuten esimerkiksi riittävät ohjeet kilpailupaikalla toimimisesta ja sinne saapumisesta, sekä osanottomaksun suoritustavasta.
7.
Hirviherra-ottelu koostuu kahdesta yhden päivän kokeesta. Näin ollen kummaltakin koepäivältä saa erillisen koetuloksen. Poikkeustapauksessa voi Pystykorvajärjestön hallitus myöntää Hirviherra-ottelun pidettäväksi yksipäiväisenä.
Vuoden Hirviherran arvon saa se koira, jolla on paras yhden kokeen pistemäärä. Jos useammalla koiralla on sama pistemäärä, nimettäköön Hirviherraksi tai vastaavassa tapauksissa muille sijoille se koira, jolla on korkeampi molempien päivien yhteispistemäärä. Jos vielä tämänkin jälkeen on tasatuloksia, käytetään ensimmäisen päivän koetuloksia ja hirvenhaukkukoesääntöjen ohjeita järjestystä määrättäessä.
Pystykorvajärjestön hallitus nimeää ottelutoimintaan, pystykorvajaoston lausunnon kuultuaan yhden jäsenen ja vastaa hänen matkakuluistaan. Hänen tehtävänään on ensisijaisesti (ottelutoimikunnan puheenjohtajan lisäksi) valvoa näiden järjestämisohjeiden noudattamista.
8.
Ottelun palkintotuomareiden on oltava hyvässä kunnossa olevia kokeneita hirvenhaukkukokeiden yli- tai palkintotuomareita.
jos ulkopuolinen haluaa tulla seuraamaan koetta koeryhmän mukaan maastoon, on hänen pyydettävä tähän lupa vähintään koetta edeltävänä päivänä. Lupa on saatava koiranohjaajalta ja ylituomarilta. Asia on ilmoitettava myös koetoimikunnan puheenjohtajalle.
9.
Ottelun järjestäjä vastaa kaikkien kilpailutapahtumaan liittyvien asianosaisten muonituksesta ja sitä tarvitsevien majoituksesta. Tämän lisäksi järjestäjä maksaa matkakorvauksen ylituomarille ja hänen varamiehelleen.
Järjestäjä ei vastaa koirille ja otteluun osallistuneille henkilöille sattuneista tapaturmista.
10.
Ottelussa tulee noudattaa kaikkia asiaan liittyviä kulloinkin voimassa olevia Kennelliiton sääntöjä ja ohjeita, kuten muun muassa yleistä jääviys- ja valitusmenettelysääntöjä.
11.
Kennelliitto hyväksyy tätä järjestämisohjetta koskevat muutosesitykset Pystykorvajärjestön esityksestä.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Suomenpystykorvan tulevaisuus hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja teekoo » 22 Heinä 2016, 00:24

Olen joskus jo aiemmin lupautunut avustamaan jos suomenpystykorvan tai paikkatakin joku tuo/vie hirv. kokeeseen. Työt rajoittaa elämäntapaa, mutta voin avustaa tuomarin ja maaston hankinnassa täällä Etelä-Karjalassa. Käytännössä voin luvata itseni ja maaston pitkään kokeeseen, suurella todennäköisyydellä saadaan Yt. ottamaan paperit vastaan samalle päivälle. Sama juttu eteenpäin pyrkiville nuorille karjalankarhukoirille. Tommi Kontunen puh. 0407002327

Reilussa sadassa hirv. kokeessa päässyt koiria näkemään, kertaakaan ei ole suomipystistä tai pohjista kohdalle osunut.
Tommi Kontunen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Suomenpystykorvan tulevaisuus hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 22 Heinä 2016, 12:54

Hienoa Tommi! Juuri tätä tarvitaan. Aika moni pystykorvilla hirveä pyytävä ei juurikaan tiedä miten kokeeseen pääsee, saati mistä saisi tuomarin.

Sovitaanko että tähän saa ilmoittautua muitakin vapaaehtoisia tuomareita kokeisiin haluaville. Nimellä, alueella ja puhelinnumerolla pääsee alkuun.
Voipa joku koiranomistajakin ilmoittaa halukkuuteensa lähteä kokeisiin, katsotaan saadaanko porukalla tuomari ja muut asiat järjestymään. Ja varmasti saadaan.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Suomenpystykorvan tulevaisuus hirvenhaukkujana

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 12 Loka 2016, 15:13

Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Vastaa Viestiin