Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
von_sabsen
Viestit: 4
Liittynyt: 02 Kesä 2016, 04:48
Paikkakunta: Nokia

Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja von_sabsen » 02 Kesä 2016, 05:21

Terve kaikki.
Uusi spk:n omistaja ilmoittautuu ja aloittaa heti kysymyksellä.:)
Meillä on 24.3.2016 syntynyt Suomenpystykorva urospentu Akseli tai tuttavallisemmin "Aksu". Vielä ei olla käyty rokotuksilla, mutta kahden viikon
päästä olisi tarkoitus. Mutta siis - itse kysymyksiin -
- Millä tavalla metsätyöskentely kannattaisi aloittaa ja missä vaiheessa? Kyseessä on siis vielä vajaa 10 vkoinen pentu, joten mitään hätäähän tässä ei ole.

Toistaiseksi ollaan käyty kävelemässä lähimetsässä vielä ihan liekassa, kun alueella
on reippaasti muitakin koiraansa ulkoiluttavia kansalaisia.

Aksu saa liikuskella ja harjoitella vapaana omakotitalon aidatulla pihamalla (yli 1000m2), jossa ollaankin jo aktiivisesti
harjoiteltu luoksetuloa ja muita perustaitoja, kuten istumista. Luoksetulo sujuu jo nyt kohtalaisen hyvin - kun antaa aikaa ja istuminen onnistuu herkkupalan avulla joka kerta. Paikallaan oloa ei meinaa oikein kestää, mutta mitäpä tuosta. Ei senkään kanssa mikään kiire tiettävästi ole.

Toinen kysymys olisi autoon totuttaminen:
- Miten ja missä vaiheessa autoon totuttaminen kannattaisi tehdä?
Aksu on meilletulonsa jälkeen autoillut paljon. Ei pelkää autossa oloa ja tutkiskelee usein ohi vilistäviä maisemia erittäin kiinnostuneena, tai sitten järsii lelua jalkatilassa. Mutta millä keinoin autoon nousua kannattaisi harjoitella niin, että autosta tulisi tuttu ja turvallinen paikka, johon nousun koira tuntisi yhtälailla turvalliseksi paikaksi kuin esim. oman koppinsa?

Kolmas kysymys koskee pennun kanssa veteen menoa;
- Missä vaiheessa ja millä keinoin kannattaa aloittaa. Rovapystiksen mukaan heittelmällä pieniä keppejä ja antamalla pennun itse edetä veteen. Meidän Aksu oli käytännössä tuossa hyppäämässä laiturilta järveen viimeksi kun rannassa käytiin, ja se tuskin on se oikea tapa antaa pentukoiran vesillemenoon tutustua :D

Mutta ajatuksia, ideoita ja näkemyksiä olisi kiva kuulla.

Ai niin, ja vielä - minkälaista ruokavaliota te pidätte pystiksillenne? Meillä kokolailla jauhelihaa, Jahti Vahti Puppya, porkkanaraastetta ja jauhettua keitetty kalaa syö (Näistä valtaosin jauhelihaa & porkkanaraastetta). Myös piimästä pitää kovasti. :)

Itse olen sitä mieltä, että vapaaksi en pentua uskalla mettässä päästää ennen kuin luoksetulo sujuu kutakuinkin mallikkaasti
ja rokotukset on rokoteltu.
Anttiolavi Salonen

"I actually live on a Hillstreet"

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja heidi » 02 Kesä 2016, 11:53

Hei,
Jos et saanut kasvattajalta Pennusta metsästyskoiraksi-opasta, niin laitatko tulemaan yhteystietosi (toimitus@spj.fi) niin lähetän sen Sinulle. Opas on Pystykorvajärjestön tekemä ja siinä käsitellään muun muassa juuri pennun opettamista. Ilmeisesti pentuasi ei ole vielä rekisteröity (?), rekisteripapereiden mukana saat myös Kennelliiton Iloinen pentu-oppaan, jossa kerrotaan kaikkia koiranpentuja koskevia yleisiä asioita.

Minusta tärkeintä on tässä ensimmäisen yhteisen kesänne aikana rakentaa molemminpuolista luottamusta. Metsään voi mennä heti, kunhan ei siellä ole paljon ulkopuolista häiriötä (eikä lisääntyvää riistaa häiritä). Noin pienen pennun kanssa se on pitkälti vain seisoskelua/kannon nokassa istumista Sinulta, pennulta tulevaan työmaahan tutustumista. Tärkeää on myös, että pentu oppii luottamaan siihen ettet sinä häviä. Eli älä vaihda paikkaa, kun pentu on näkymättömissä.

Uimaopetuksessakin on hyvä edetä pennun ehdoilla. Paljon puljaamista rannassa, jos se itse putoaa laiturilta veteen, niin ei hätää - kunhan Sinä et hätäänny. Pentu peilaa monia asioita Sinuun, eli jos Sinä huolestut, niin sekin on varma siitä että jotakin vaarallista tässä on oltava.

Kasvuaikana pentu tarvitsee tasapainoista ruokintaa, jotta sen luusto ja elimistö kehittyy normaalisti. Pentumuonissa hiven- ja kivennäisaineita sekä vitamiineja on yleensä sopivassa suhteessa, pääasialliseksi muonaksi jauheliha ja porkkanaraaste eivät kuulosta pennulle sopivilta. Koiran elimistö sulattaa huonosti raakoja vihanneksia ja porkkanankin pitäisi olla joko aivan sosetta tai sitten kypsennettyä, jotta siitä olisi koiralle ravitsemuksellista iloa. Itse lähtisin muuttamaan ruokintaa siten, että pentumuona olisi pääosassa ja mausteeksi siihen voisi sekoittaa hiukan jauhelihaa. Porkkananpalan voi antaa pari kertaa viikossa huviksi natusteltavaksi.

Onnea pennullesi! Teille on luvassa mukavia aikoja :)

p.s. Laitathan jatkossa myös oman nimesi näkyviin, SPJ:n palstalla on käytäntönä kirjoitella omalla nimellä.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

von_sabsen
Viestit: 4
Liittynyt: 02 Kesä 2016, 04:48
Paikkakunta: Nokia

Re: Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja von_sabsen » 02 Kesä 2016, 16:20

Hei,

ja kiitos paljon vinkeistä. Ei ole vielä rekistetöity, mutta nyt ennen rokotuksia olisi sekin tarkoitus tehdä.
Paljon hyviä neuvoja sain kasvattajilta. Niihin kuului myös nuo mainitsemasi retket metsään ja istuskelu kannonnokassa, kun pentu tutkiskelee maita.
No, tosiaan - vielä ei ihan noin pitkälle olla päästy mutta kyllä tässä rokotusten jälkeen viimeistään olisi tarkoitus lähteä katselemaan.

Onko noin, että porkkana ei ole hyväksi? Kun kaikki eläinlääkärit ovat muiden koiriemme kohdalla porkkanaa koiran vatsalle sopivana juureksena mainostaneet. Noh,
jauhelihaa, jahtivahtipuppya, porkkanaa ja jauhettua/keitettyä kalaa ollaan syöty ja hapanmaitotuotteitakin tarjottu, mutta pitänee kai nyt sitten painottaa enemmän
noita valmisvalmisteita. Mitenkäs noiden jahtivahtipuppyn kanssa muuten - olemme ne turvottaneet vedessä ja muutenkin aikalailla "vetisiä" ruokia ollaan annettu, kun jotenkin näin lämpimillä keleillä tuo juominen meinaa jäädä vähän turhan vähille. Mutta kiitos neuvoista tosiaan.

Laitoin yhteystietoni spostilla antamaasi osoitteeseen.
Anttiolavi Salonen

"I actually live on a Hillstreet"

Pyrykoira
Viestit: 179
Liittynyt: 01 Syys 2005, 21:38
Paikkakunta: Laihia

Re: Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja Pyrykoira » 02 Kesä 2016, 21:06

Istumisen oppimisesta aiheutuu mahdollisessa näytelykehässä ongelmia. Opeta koira mieluummin seisomaan rauhallisesti paikallaan, jos aiot näyttelykehään.
V-P Pouttu

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja heidi » 02 Kesä 2016, 21:07

Hei,
Rekisteröinnistä sen verran, että pentusi kasvattajan on huolehdittava siitä. Kukaan muu kuin kasvattaja (se, jonka nartusta/jonka luona pentue on syntynyt) ei voi pentua rekisteröidä. Lisäksi hänen on rekisteröitävä koko pentue samalla kertaa. Voi olla, että näin tapahtuukin, mutta mainitsen tästä kaiken varalta, sillä joskus valitettavasti törmää sellaisiinkin kasvattajiin, jotka antavat rekisteröinnin "pennunostajan tehtäväksi". Onneksi näitä on harvassa, mutta on kuitenkin :(

Jos eläinlääkärinne ovat kehuneet porkkanan hyväksi vatsalle, niin tulee mieleen, että ehkä he ovat tarkoittaneet sen puhdistavan koiran mahaa samaan tapaan kuin heinän syönti. Pentu kasvaa todella nopeasti ensimmäisen puoli vuotta ja senkin jälkeen kehittyy aina kahteen vuoteen asti. Vähintään tuo puoli vuotta pitäisi ruokintaan kiinnittää huomiota, jotta pentu saisi kaikki tarvitsemansa rakennusaineet. Jos nopean kasvun aikaan se joutuu kärsimään ravinteiden puutteesta, voi seurauksena olla rakennevikoja tai -heikkouksia, joita ei enää aikuisena voi korjata. Suomenpystykorva ei toki ole ihan niin tarkkaan ruokittava kuin suuret rodut, mutta nopean kasvun aikaan sekin tarvitsee oikeanlaista ravintoa. Tuolla eläinlääkäri-sivulla on aika hyvin kerrottu koiran ruokinnan perusteista (mainittu sattumoisin myös se porkkana): http://www.elainlaakariin.fi/terveellin ... -ruokinta/

Omille koirilleni, myös pennuille silloin kun niitä on ollut, olen antanut nappulat kovina, mutta veden kanssa. Eli jos kuppiin laittaa desin nappulaa niin siihen sekaan olen lorauttanut 1/2-1 desiä kylmää vettä ja tarjoillut saman tien. Omani syövät nappulat mieluummin kovina ja tuolla tavalla saavat samalla vettä sekaan. Silloin ei mahaa kipristä eivätkä munuaiset rasitu liian kuvasta murkinasta.

Kala ja hapanmaitotuotteet ovat hyvää ravintoa! Kuten myös se jauheliha, mutta sen nopeimman kasvun kaudella pelaisin varman päälle ja antaisin pääruokana pentunappulaa. Voihan jonkun aterian päivästä hyvin korvata lihalla/kalalla ja vaikka niihin sekoitetulla puurolla/riisillä tai vaikkapa keitetyllä kananmunalla. Aikuisen sapuskaan verrattuna pennun ruuassa pitää olla enemmän hyvälaatuista proteiinia ja rasvaa.

Pentuopas lähtee postiin huomenna :)
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

von_sabsen
Viestit: 4
Liittynyt: 02 Kesä 2016, 04:48
Paikkakunta: Nokia

Re: Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja von_sabsen » 03 Kesä 2016, 10:16

Hei, Rekisteröintiasia kunnossa. Tässä siis nyt inhimillinen notkahdus tapahtunut allekirjoittaneen puolelta ja kasvattajan puolelta.(Lue, pentua haettaessa unohtunut nimikirjoitus pennun papereista, joka siis nyt hoidossa postinkautta. :) ) Etäisyyttä kun kasvattajan luokse sen 350km, niin ei nyt olla lähdetty allekirjoitusta lähdetty hakemaan ihan vain hakemisen ilosta, vaan tosiaan etanapostilla asiaa hoidetaan. Pentu on siis tullut 15.5. meille.

Kyllä tuo meidän pentu siis nappuloitakin syö, mutta - silloin kun syö. Ennemminkin nokkii nuo jauhelihat ruuan joukosta ja jättää nappulat (turvotetut) syömättä, mutta ruokailujen välissä nekin yleensä häviävät. En nyt niin huolissani olisi tuosta, etteikö Pentu saa tarpeellisia ravinteita ja ravintoaineksia ravinnossaan. Tietenkin sitä aina pohtii, että miten pennun vointia voisi parantaa myös paremmalla ruualla - ja sillä tätä nyt kysyin. Vetisiä ruokia etupäässä ollaan tarjoiltu. :)
Anttiolavi Salonen

"I actually live on a Hillstreet"

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja heidi » 03 Kesä 2016, 11:49

Hienoa, että käytännön asiat ovat kunnossa :) Sitten vaan nauttimaan kesästä pennun kanssa!
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

virve
Viestit: 310
Liittynyt: 03 Helmi 2008, 16:19

Re: Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja virve » 05 Kesä 2016, 20:56

Ruokinnasta löytyy varsin hyvää tietoa tästä osoitteesta.
http://www.katiska.info/

Muuten pennun kanssa voi mennä ihan tavan pentukouluun. Siellä voi harjoitella perus tottelevaisuutta ja totuttaa toimimaan silloinkin kun paikalla on muita koiria.
SPJ pentu opas on hyvä ohjekirja metsästyskoiran uran alkuun :D
Virve Keravuori

Tulenliekki
Viestit: 4
Liittynyt: 17 Touko 2016, 19:01

Re: Metsätyöskentelyn aloittaminen.

Viesti Kirjoittaja Tulenliekki » 06 Kesä 2016, 12:21

Hei, täällä toinen urospennunomistaja. Meidän Liekki on syntynyt 3.3. ja tarkoitus olisi sen kanssa myös päästä metsälle, tuttujen metsästäjien siivellä.

Toistaiseksi lenkkeillään metsässä taajamissa eli koira on kiinni. Kerran käytiin tuttujen metsässä vapaanakin ja koira tuli kyllä pillistä paikalle pari kertaa...kolmannella jäi pöheikköön syömään tyytyväisenä jonkun elukan jätöksiä ja viimeisellä kerralla noudin koiran sadanmetrin päästä meidän hevosten kesälaitumen laidalta, missä se istui ja katseli polleja xD Lähempänä puhalsin pilliin ja tuli luokse ("ai niin joo...!").

Millainen pilli on hyvä? Nykyinen on kasvattajalta ja hyvä, mutta tuntuu ettei koira aina "kuule" sitä. Tiedä sitten onko tahtotilasta vaan kiinni...

Kotona jahdataan kissoja (ja otetaan niiltä selkään toisinaan), lintuja vaan ihmetellään puissa. Tiedä sitten onko pahaksi hirviveriselle metsästyskoiralle, että on jo tottunut hevosiin, kissoihin ja possuihin...
Johanna Valkama

Vastaa Viestiin