Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja4, Valvoja2, Valvoja8, Valvoja9

Vastaa Viestiin
Kytösavu
Viestit: 1784
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 25 Tammi 2020, 18:03

Nyt Eerokin hokasi mistä on jalostuksen tavoiteohjelmassa kirjoitettu. Koetoiminta ei ole ongelma, sehän tuo uusia koiria esiin käytettäväksi astutuksiin mahdollisimman eriperintäisen koirakannan ylläpitämiseksi.
Liika kilpailullisuus on riski rodulle. Koska linnunhaukkukoe on vaikea, johtuen maaston, kelin, ja varsinkin lintukannan vaihteluista johtuen, monista koirista ei tule käyttövalioita. Kilpailu- eli tittelijalostus luo erilaisen perimän umpikujaa, koska käytetään liian suppeasti koiria jalostukseen, ja se on tuhon tie.
Tästä on Jto:ssa kirjoitettu ja kyse.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

MarkkuH
Viestit: 122
Liittynyt: 07 Syys 2009, 09:16

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja MarkkuH » 26 Tammi 2020, 16:36

Onkos tuo nyt ymmärrettävä niin että palkintopöydät kivääreineen koiranruokineen ym jäisi historiaan, valioarvojakaan varmaankaan ei tarvita/myönnetä.
Silloinhan mm piirinkokeet, lohkot ja ottelu joiden sääntöjä juuri kovasti pohdittu ja säädetty jäänevät, siis jätettävä pois, tuon kilpailupuolen "vahingollisuuden" takia.
Eipä ihan pientä säätöä ollakkaan nyt tekemässä :shock:
Vaikka moni koejärjestäjänä puuhasteleva saattaisi helpotuksesta huokaistakin
Markku Heikkinen

Kytösavu
Viestit: 1784
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 26 Tammi 2020, 19:12

Ei ole ymmärrettävä esittämälläsi tavalla, mutta suurin painoarvo pitää olla uusien harrastajien ja koirien saamiseen linnun- ja hirvenhaukkukokeisiin. Avaimia tässä työssä ovat paikalliskerhot, ja varsinkin KASVATTAJAT. Paikalliskerhot järjestäköön mahdollisuuksia uusille päästä kokeisiin, kasvattajat innostakoon osallistumaan niihin.
Paras lopputulos saavutetaan, kun paikalliskerhot, kasvattajat, ja tukihenkilöt toimivat yhteistyössä. Hoitavat uusille tuomarit kokeeseen ja muun opastuksen.

https://www.pystykorva.info/viewtopic.php?f=7&t=11756
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

peija04
Viestit: 262
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja peija04 » 29 Tammi 2020, 16:27

Kommentteja PEVISA-esitykseen 2021-2025.

”Pentujen molemmilla vanhemmilla tulee olla ennen toista astutusta voimassa oleva polvitarkastuslausunto ja silmätarkastuslausunto, jotta niiden jälkeläiset rekisteröidään.”

Tekstin voi, ainakin minä voin, käsittää kahdella lailla.
Ensiksi niin, että kerran saa teettää tarkastamatta ja seuraavalla kerralla täytyy sekä uroksen että nartun olla tarkastettuja.
Toiseksi niin, että narttu pitää tarkastuttaa ennen toista astutusta, mutta sille voisi käyttää joka kerta eri ensikertalaista ja tarkastamatonta urosta, ja tietenkin kääntäen, että tarkastettu uros voisi polkea ensikertalaisia tarkastamattomia narttuja kiintiönsä täyteen.

Sen sijaan sen, että yhden pentueen voi teettää tarkastamattomalla, voi käsittää vain yhdellä tavalla: Yhden pentueen SAA teettää tarkastamattomalla. Kuin myös sen, että KOLME vuotta on autuaaksi tekevä aikaraja. Nämä kun laittaa yhteen, saa lopputulokseksi selkeän ohjeen pennuttamiseen: Teetä ensimmäiset pennut kolmanteen kiimaan ilman tarkastusta, ja tarkastuta koirasi tarvittaessa vasta sen täytettyä kolme.

Olenko tältä osin ymmärtänyt esityksen laatijan ajatukset oikein?
Olli Silvennoinen

peija04
Viestit: 262
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja peija04 » 30 Tammi 2020, 17:12

Mietteitä JTO:sta ja PEVISA-ohjelmasta.

Taas pitää aloittaa alusta, eli siitä mitä jalostus on. Sitten siirtyä siihen, miten sitä voitaisiin saada aikaan. Ja edelleen pitäisi päättää mitä ominaisuuksia pitäisi jalostaa, eli kehittää, ja mistä ominaisuuksista haluttaisi kenties eroon. Ja ettei edellä kerrottu jäisi pelkäksi höpötykseksi, täytyisi kiireen vilkkaa aloittaa suunnitelmallinen jalostustoiminta, ja siinä sivussa samaan aikaan kehittää luotettavat mittaus- ja dokumentointimenetelmät, joilla mahdollinen kehitys voitaisi todentaa.

Ja tietenkin, ennen kuin kannattaa alkaa millekkään, tulee hyväksyä se tosiasia, että periytyvien ominaisuuksia pysyväisluonteinen muutos, jalostuminen, tapahtuu ilman vippaskonsteja erittäin hitaasti. Ja aina hitaammin, mitä pidempi lajin sukupolvi on.

Edellä kerrotun lisäksi, jalostusta mietittäessä, olisi ensiarvoisen tärkeää selvittää jalostettavan populaation lähtötaso. Ilman luotettavaa tietoa lähtötasosta, eli siitä millaisia rodun yksilöt ominaisuuksiltaan keskimäärin ovat, ei jalostuksesta kannata puhua yhtään mitään.

Jalostuksen tavoiteohjelma, hieno nimi. Ja hienoahan se oikeasti olisi, jos joku osaisi konkreettisen ja käyttökelpoisen sellaisen laatia. Ja vielä hienompaa olisi, jos sellaista noudattamalla päästäisi asetettuun tavoitteeseen. Jos sitä joku sattuisi noudattamaan?

Entä mikä voisi olla sopiva tavoite, eli taso? Koska kyseessä on jalostusohjelma, pitää lähteä siitä, että nykytaso ei riitä. Tasoa voi nostaa kahdella tavalla. Toivottuja ominaisuuksia lisäämällä, ja ei toivottuja vähentämällä. Eli käytetään parituksissa enemmän toivottuja ominaisuuksia omaavia koiria, ja vähemmän niitä, joilla on ei toivottuja ominaisuuksia. Itse asiassa pelkästään jo jompikumpikin keino saisi aikaan parannusta, eli jalostumista.

Entä olisiko järkevämpää yrittää jalostaa hyviä vielä paremmiksi, vai tavallisia hyviksi? Tietenkin tavallisia hyviksi, koska niitä on paljon enemmän, eli vaikutus keskiarvoon on moninkertainen.
Entä olisiko edellä mainittua järkevämpi toteuttaa käyttämällä hyvälle nartulle tavallisia uroksia, vai tavallisille nartuille hyvää urosta? Sitten kun olet vastauksesi miettinyt, mietipä sitä, miten tämä sopii yhteen sen kanssa, että uroksen jälkeläismäärä ollaan edelleen rajoittamassa.

Entä olisiko järkevää yrittää parasta 5 % edelleen parantaa? Ei koska se on normaalikeinoin mahdotonta. Entä onko järkevää keskittää kaikki voimat alle 5 % ”sairaiden” osuuden saamiseen mahdollisesti tasolle 3 %, mikä lienee sekin normaalikeinoin mahdotonta. Ei ole, siis jalostuksellisesti, koska vaikutus kokonaisuuteen on häviävän pieni. On eri asia puhua ”sairaiden” määrästä suhteessa ”sairaisiin”, ja sanoa että sairaiden määrä väheni viidenneksen, kun se putosi viidestä % neljään %, kuin ”sairaiden” vaikutuksesta koko populaation keskimääräiseen tasoon kaikissa ominaisuuksissa, jossa se on todennäköisesti lähempänä promillea kuin prosenttia.

Entä olisiko järkevämpää alkaa puhua ja keskittyä kasvattamiseen, ja jättää jalostus vähän taaemmas, ja niille jotka luulevat sen hallitsevansa? Todellakin olisi. Kasvattaminen on sananakin paljon miellyttävämpi.

Entä PEVISA?

Aloitetaan vaikkapa termistä ”jalostuskielto”, joka esiintyy aiheeseen liittyvässä tekstissä. Oikeasti sanalla ei ole mitään tekemistä jalostuksen kanssa. Sen on ollut tarkoitus tarkoittaa, että Kennelliitto ei rekisteröi koiran joka on jalostuskiellossa jälkeläisiä. Vaan eipä se tarkoita sitäkään. Kennelliitto on köyhyyttä välttääkseen keksinyt EJ-rekisterin (ja muitakin eri tarkoituksiin sopivia rekistereitä), jossa on tilaa myös epäkuranteille rotukoirille, jotka voivat täysillä osallistua vaikkapa haukkuotteluun.

Suomenpystykorvalla oli jonkinlainen pevisa-ohjelma jo vuonna 1994, jolloin minä ensimmäisen koirani laitoin. Silmiä ja polvia se taisi silloinkin koskea. Onko ohjelma tuottanut tulosta muutoinkin kuin eläinlääkäreille? Eipä taida olla tuottanut, koska sen parissa edelleen puuhaillaan. Taitaa olla käynyt toisin päin, kun näyttää olevan tarve ehtoja entisestään kiristää.

Siitä huolimatta, ja niin kuin aina ennenkin, en edelleenkään ole millään muotoa vastustamassa mitään ohjelmaa, jolla saattaisi olla positiivinen vaikutus Suomenpystykorvan tulevaisuuteen.

Tosiasiat tulee kuitenkin näissäkin asioissa hyväksyä tosiasioiksi. Tilanne ei siittä kummene, vaikka minä ja muutamat muut käyttäisimme koiriamme tarkastuksissa kuukauden välein. Vähän sama tuntuu olevan vanhempien koirien uusintatarkastusten kanssa. Tahtoo seuraukset olla kokonaisuutena enempi huonoja kuin hyviä. Ei olla helpon asian kanssa tekemisissä, ja tosi ymmärtäjät on hukassa.

Kasvattajille en kuitenkaan vastuuta olisi lisäämässä. Joku raja ja säännöt tulee olla. Minusta yksi kerta tarkastuksissa tulee riittää, ja olkoon se sitten vaikka kolme vuotiaana. Se vaan tulee tarkottamaan sitä, että ensimmäinen pentue syntyy meilläkin jatkossa tarkastamattomalle nartulle.

Lopuksi muistuttaisin vielä itse kutakin, että PEVISA-ohjelma on täysin vapaaehtoinen ja täysin SPJ:n päätettävissä oleva asia. Ja että esitys ohjelmasta tulee olla sanatarkasti lopullisessa muodossaan liitettynä vuosikokouskutsuun.
Olli Silvennoinen

Kytösavu
Viestit: 1784
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 09 Heinä 2020, 17:18

Lueskelin uusinta jaoston kokouspöytäkirjaa jaosto tiedottaa osiossa.

Annan miljoonan dollarin vinkin, vaikka vanhan jaoston aikaansaamaahan tämä päätösehdotus on. Älkää käyttäkö kovin paljon energiaa Haukku- ottelun valintasäännön muutoksen, kolmen lohkon mallin työstämiseen. Ei tule ikinä menemään läpi.
Se ei ollut lähimpänä oikeudenmukaisinta vaihtoehtoa selvitystoimikunnan vaihtoehdoissa. Ainut oikeudenmukainen koira- ja koekäyntimäärien mukainen ja toteutettavissa oleva vaihtoehto on, että etelä ja länsi luovuttavat yhden paikan idälle ja pohjan lohkolle. Itä ja pohja neljä paikkaa, länsi ja etelä kaksi koiraa Haukku- otteluun.

4.7.2020 Pöytäkirjasta...

1. SPJ:n hallituksen toimeksianto (ote kokouspöytäkirjasta 24.1.2020)
136.1 Haukkuottelun valintasäännön muuttaminen (lohkojako)
Suomenpystykorvajaosto on esittänyt, että Suomen Pystykorvajärjestö ryhtyy
toimenpiteisiin valintasäännön muuttamiseksi tehdyn selvitystyön perusteella
esitetyn vaihtoehdon ”kolme lohkoa” pohjalta. Lohkojen rajoista (kennelpiirit) ei
esityksessä ollut mainintaa.
Päätös: Suomenpystykorvajaosto ja karjalankarhukoirajaosto nimeävät työryhmän,
joka jatkaa selvitystyötä, ollen yhteydessä Suomen Ajokoirajärjestön kanssa.
Valmisteluun liittyen tulee selvittää Kennelliiton kanta asiaan.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1784
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 20 Maalis 2021, 16:30

Hyvää työtä jaostolta ja jalostusryhmältä. Yhdestä ja monipuolisesta terveys- ja metsästyskoetietokannasta on haaveiltu ja puhuttu vuosia. Nyt on löytynyt ihan oikea idea sen mahdollistamiseen. Hatun nosto asianomaisille, vaikka työ on vielä tekemättä.
On loistavaa, että näihin töihin on löytynyt päteviä ja sielunsa maailman mahtavimmalle koko perheen metsästysseurakoiralle menettäneitä ihmisiä. Jatkakaa hyvää työtä ihan jokainen jaostossa ja jalostusryhmässä, ja tervetuloa uusille. :thumbsup:

Asia löytyy jaosto tiedottaa otsakkeen alta.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1784
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 11 Loka 2021, 17:26

Lueskelin jaoston kokouksen pöytäkirjaa, ja hyvää keskustelua on käyty oleellisista asioista.

Nuorten varhaiskypsien lintukoirien esiinsaamiseksi Kari Kallion ja Asko Ränkmanin toimesta perustettu Metsopoika- ottelu on päivitysvaiheessa, koska pohjanpystykorvat siirtyvät omaan vastaavaan kisaansa.

Lainaus.. "5. SPJ:n vuosikokousten 14.8.2021 velvoitteet spk-jaostolle
Vuosikokous hyväksyi jäsenaloitteen Pikkutilikku-ottelusta, mikä aiheuttaa tarpeen päivittää Metsopoika-ottelun säännöt. Päivitystyössä on huomioitava SPJ:n hallituksen ponsi (liite).

Päätös: Jaosto (Tiainen) päivittää Metsopoika-ottelun säännöt, minkä jälkeen ne esitellään SPJ:n hallitukselle hyväksyttäväksi. Päivitys tehdään siten, että uudet säännöt saadaan voimaan ennen vuoden 2022 Metsopoika-ottelun koeanomusta.
" Lainaus päättyy,

En nyt tiedä mikä tuo hallituksen ponsi lie, mutta osallistuvien koirien ikä on syytä palauttaa alkuperäiseen muotoonsa samalla nyt kun sääntö otetaan auki. Eli osallistuva koira ei saisi olla täyttänyt kilpailuvuonna kolmea vuotta. Tällöin koirat olisivat selvemmin varhaiskypsiä, eli toimivat enemmän perimänsä ansiosta, eikä ympäristön vaikutuksesta olevia kahden aikuissyksyn koulaamia linnunkeruukoneita.

https://drive.google.com/file/d/0B5vPFv ... ovIAg2Js9A
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Artsi
Viestit: 508
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: Jaosto tiedottaa osion palaute/ keskusteluosio

Viesti Kirjoittaja Artsi » 11 Loka 2021, 22:15

Kytösavu kirjoitti:
11 Loka 2021, 17:26

En nyt tiedä mikä tuo hallituksen ponsi lie, mutta osallistuvien koirien ikä on syytä palauttaa alkuperäiseen muotoonsa samalla nyt kun sääntö otetaan auki. Eli osallistuva koira ei saisi olla täyttänyt kilpailuvuonna kolmea vuotta. Tällöin koirat olisivat selvemmin varhaiskypsiä, eli toimivat enemmän perimänsä ansiosta, eikä ympäristön vaikutuksesta olevia kahden aikuissyksyn koulaamia linnunkeruukoneita.

https://drive.google.com/file/d/0B5vPFv ... ovIAg2Js9A
Tai osallistuva koira saa olla max. 30 kk ikäinen ottelupäivänä olisi vielä parempi. Yli 2 ½ vuotiaat on jo aika kokeneita kisakoiria. MOT :roll:
Arto Sikiö

Vastaa Viestiin