JTO ja PEVISA-ohjelma

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4

katy
Viestit: 32
Liittynyt: 07 Elo 2014, 08:40

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja katy » 11 Maalis 2019, 10:31

Villepa on laittanut hyvin kuvaavan grafiikan polvisairaiden koirien näyttelytuloksista, mutta vetänyt siitä vain väärät johtopäätökset. Grafiikka kuvaa em. koirien näyttelytulosten jakaumaa, joka on hyvin samanlainen kuin terveidenkin.
Tämä kertoo sitä totuutta, joka asiasta löytyy: Huonoilla kulmauksilla, sekä polvi- että kinnerkulmalla, ei ole mitään tekemistä itse polvivian kanssa. Polvivikoja on siis aivan samoin hyvä kuin huonorakenteisissa koirissa.

MUTTA jos samanaikaisesti koiralla on polven rakenteellinen vika esim. matala telaura ja suorat kulmaukset, varsinkin polvikulma, tulee tämä rakenteellinen polvivika varmemmin esille.

Lääkärin tutkiessa koiran polvia, ojennetaan koiran jalka mahdollisimman suoraksi, jolloin patella- jänne on "löysimmillään" ja näin se mahdollistaa helpoimmin polven luksoitumisen tutkinnassa.
Tästä samasta syystä luonnollisesti suorakulmauksisten koirien viat tulevat varmemmin esille.
Ei niin, että nämä suorat kulmaukset itsessään olisivat syynä em. vikaan.

t. K. Tyystälä
Kari Tyystälä

Avatar
enp
Viestit: 1055
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja enp » 11 Maalis 2019, 14:55

katy kirjoitti:
11 Maalis 2019, 10:31
Villepa on laittanut hyvin kuvaavan grafiikan polvisairaiden koirien näyttelytuloksista, mutta vetänyt siitä vain väärät johtopäätökset. ...
Tuo edellämainittu grafiikka taitaa olla LeilaM:n tekemä vaikka häntä niiden julkaisemisesta täällä säännöllisesti pilkataankin.
villepa kirjoitti:
10 Maalis 2019, 10:04
Tätä suorajalkaisten polvikulmattomien koirien hyvää näyttelymenestystä olen ihmetellyt jo vuosia.

Mielestäni erittäin tärkeä asia, ja myöskin osoitus siitä että kaikista korulauseista huolimatta näyttelytoiminta tuo hyvin vähän positiivisia asioita pystykorvalle rotuna(ja yleensäkään millekään rodulle).
Henkilökohtaisesti pidän näyttelyiden laatuarvosteluita rodulle tärkeänä. Niissä oppii halutessaan rodun ulkomuodosta paljon ja ne tuottavat jatkuvaa jalostusdataa jota tarvitaan tämänkin keskustelun otsikon ohjelmia laadittaessa. Hyvin usein on vaikeaa saada kokonaiskuvaa koirien rakenteesta tai jopa virheistä jos minkäänlaista näyttelykäyntiä ei ole tehty. Laatuarvostelujen tekstit ovat tietokannoista nähtävissä ja niistä saa mielestäni hyvän kuvan millaisista yksilöistä tai jälkeläisistä kulloinkin on kysymys.

”Metsään” voidaan mennä jos näyttelyistä ei opita mitään eikä jalostusvalinnat parane, vaikka tuotoksissa näitä suorajalkaisia olisikin. Myös tuomareilla on väliä ja on vaikea kuvitella, että ”ammattihandleri” huijaisi rodun rakenteeseen perehtyneitä asiantuntijoita, sillä heitäkin vielä on. Näyttelyistä on onneksi jokaisella varaa valita mutta ei niissä tarvitsisi kenenkään käydä enempää kuin mahdollisen valionarvon verran.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

leilaM
Viestit: 158
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 13:32

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja leilaM » 12 Maalis 2019, 01:07

Ville Partaselle huomautus siitä, kun kopsaat muitten tekemiä taulukoita näyttää siltä kuin olisit itse ne tehnyt. Kun haluat käyttää toisten kirjoituksia tai tekemiä taulukoita kirjoitustesi tukena, muista ilmoittaa tekijä/kirjoittaja alussa. Asia on infon ohjeissa. Moderaattorille taas huomautus epätarkkuudesta toiminnan seurannassa!!!

Uimonen kirjoitti: ”Edellä olleissa viimeisissä kirjoituksessa (Peija, Enp, Kytösavu) oli tämän keskustelun asiallisuuden kannalta erinomainen henki”.

Olen Sami Havian kanssa asiasta toista mieltä. Minusta edelleen on havaittavissa joidenkin henkilöiden viimeisissä kirjoituksissa toisten kirjoittajien aliarvioimista ja suoranaista lapsellista höpöttämistä, mikä ei sovellu ylituomarismiehen käytökseen. Mikäli Havia ei tätä ymmärrä tai on peräti samaa mieltä höpöttäjän kanssa, niin sitä voi jokainen suuresti ihmetellä ja vetää omat johtopäätökset.

Tarkennusta vielä polviongelmatilanteeseen ell Juha Kallion jalostusneuvojien kurssin satoa.

Eri roduilla voi luksaatiolle altistava rakennevirhe johtua eri syistä. Yksilökohtaisesti luksaatiotaipumukseen johtavaa rakennevirhettä tai sen syytä on usein mahdoton päätellä. Polviluksaatiolle altistavia rakenteellisia syitä voivat olla seuraavat tekijät:

- sivusta katsottuna puutteellisesti kulmautunut takajalka, suora polvi
- takaa katsottuna kaareutunut tai kiertynyt takajalka
- matala telaura, joka on yleensä toispuoleista. Symmetrisesti matala telaura löytyy yleensä puutteellisesti kulmautuneista roduista
- polven liiallinen kiertosuuntainen liikkuvuus. Liiallinen kiertävyys edellyttää sivurakenteiden venymistä. Akuutit vammat tulee tutkia ristisidevamman ja sivusidevaurion varalta.
- ylipaino lisää mediaalista luksoitumista, koska kasvava painorasitus johtaa takaraajan kulmausten suoristumiseen. Takaraajan tukipiste siirtyy taaemmas ja polvinivel ojentuu. Polven suoristuminen altistaa luksaatiolle. Samalla kun koiran vatsa pyöristyy reisien ja polvien väliltä, polvet loittonevat toisistaan ja reisiluut kiertyvät ulospäin. Asennonmuutos johtaa polvien ulkonevaan asentoon ja samalla sääriluu kiertyy sisäänpäin.
- tiineys ja hormoonitoiminta: painorasitus kasvaa, vatsaontelo kasvaa ja liikunnan vähetessä lihaskunto heikkenee. Synnytyksen lähestyessä hormoonit (estrogeeni ja relaksiini) löystyttävät tehokkaasti sidekudosta. Ell Juha Kallio on todennut jalostusneuvojien kurssilla, että narttua, jolla on edes lievä taipumus polvilumpion luksaatioon, ei saa eläinsuojellusista syistä käyttää jalostukseen.
- muut terveyteen ja yleiskuntoon vaikuttavat tekijät: huono yleiskunto, korkea ikä, tietyt hormonaaliset sairaudet ja muut tekijät, jotka aiheuttavat polviniveltä tukevien sidekudosten heikkenemistä, altistavat luksaatiolle. Luksaatio voi ilmetä tällöin melko vanhana, esim. 8 vuoden jälkeen ja polvinivelen siderakenteissa on usein rappeumamuutoksia.
- lonkkavika

Pitää muistaa, että edellä esitetyt rakenneviat eivät ole kaikki yhdellä ja samalla koiralla. Yksilölliset vaihtelut ovat suuria, samoin kuin rotukohtaiset erot.

Leikkausmenetelmät valitaan polvikohtaisesti sen mukaan, minkälaisen rakennevirheen vuoksi polvi luksoituu. Viime syksynä juttelin yhden koiraihmisen kanssa, joka kertoi silloin metsällä olleelle koiralle tehdyn kaksi kertaa leikkaus samaan jalkaan. Ihmettelin syytä kahteen leikkaukseen. En muista tarkalleen mitä ensimmäisellä kertaa oli tehty, mahdollisesti sääriluun etuharjanteen siirto. Jalka oli kuitenkin vaivannut edelleen ja toisella kertaa oli telauraa syvennetty, mutta en muista oliko korjaus tehty proteesilla. Kuitenkin kaksi kertaa oli pitänyt polvi leikata ennen kuin tuli kuntoon. Jos telauraa mennään ronkkimaan, niin rustorakenne vioittuu ja on vaarana, että telauraan kehittyy uusiutuvaa luurakennetta, jonka jälkeen polvi alkaa luksoitua. Eli kovin ovat erilaiset ja vaihtelevat syyt polviluksaation osalta ja hoitomenetelmät. Ei ole yhtä varmaa pätevää syytä tai ilmenemistä minkä vuoksi alkaa vaivaamaan ja minkä vuoksi pitää leikataan.

Jopa 1 vikaisia pitää leikata, koska niille voi kehittyä ajan myötä vaikea ja kivulias artroosi. Tämä vaikeuttaa koirien käyttöominaisuuksia. Nämä koirat pitää leikata varhain/nopeasti. Myös 0/0 tuloksen saanut voi ollakin yhtä äkkiä kakkosen polviongelmainen ja tarvitsee leikkausta. Polvi on voinut alkaa vihoitella metsästyskäytössä. Tässäkin tapauksessa ei kannata viivytellä. Asiantuntijat sanovat, että artroosi kehittyy nopeasti muutamassa viikossa. Jos artroosi pääsee kehittymään liian pitkälle, sitä ei voida hoitaa.

Lisäksi pitää muistaa luksaation lisäksi ristisideongelmat, joka on myös rakenneviasta johtuva vaiva pääasiallisesti (80%). Itselläni on ollut sekä patellaluksaatio koira, että ristisideongelmista kärsivä. Molemmat on pitänyt leikata. Jälkimmäisen kohdalla selvisi, että velipuoli (leikattu) oli kärsinyt samasta vaivasta ja toisen velipuolen jälkeläinen (leikattu), jolle on nyt teetetty neljät pentueet yhteensä 21 pentua. Niistä ainoastaan yksi on pevisa tarkistettu ja näyttää olevan 1/1 polvet. Viimeinen pentue on viime vuoden puolella. Polviluksaatio koirani velipuoli oli aivan varmasti polvivikainen, kun näin sen liikkuvan kolmella jalalla. Nämä ovat niitä perinnöllisiä polviongelmia, joiden parissa harrastajat painivat.
Leila Mukkala

peija04
Viestit: 230
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja peija04 » 13 Maalis 2019, 23:39

Päivää.
Täällä kirjoittelee mielensä pahoittanut lapsellinen höpöttäjä.

Höpötän aluksi hetkisen aiheesta ylituomarismiehen käytös.
Mielestäni ylituomarius ei ole kyllä minkäänlainen miehenmitta. Tai jos on, niin ei kyllä kovin pitkä. Titteli on toki komea ja ylevä, mutta ei se kyllä taatusti muuta meistä ketään paremmaksi ihmisenä, eikä tosiaankaan kyllä ole vähäinenkään tae viisaudesta. Käyttäytymisellään varsinkaan en heitä kyllä menisi esimerkkinä käyttämään, ainakaan hyvässä, ainakaan lapsille. Enkä usko, että asiat olisivat merkittävällä tavalla eritavalla ylituomarisnaisenkaan kohdalla, joita muuten ei ennen vanhaan ollut olemassakaan.

Höpötänpä hetken myös ulkomuototuomareista. Noista koiranäyttelykehissä mielivaltaansa vilkkaan mielikuvituksensa ruokkimana toteuttavista kennelmaailman kuninkaallisista. Kyllä, kyllä. Niistä, niistä. Toinen toistaan etevimmistä kynologian erityisasiantuntijoista, joiden erityisosaamisen ansiosta kennellinnojemme rakennusmateriaali ei lennä tuulten mukana takaisin Saharaan. Kymmenet ja taas kymmenet koirarodut ja rotukoirat asettuvat heidän kansalaisopisto- tai vähintään kirjekurssitasoisen koulutuksen ja vankkumattomalla kunnianhimolla hankitun ammattitaidon turvin kukin omille paikoilleen. Koira-universumi voi nukkua yönsä rauhassa ja tuudittautua kaikessa rauhassa hellän huomisen huomaan.

terv. johtava höpötyksen erityisasiantuntija
Olli Silvennoinen

leilaM
Viestit: 158
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 13:32

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja leilaM » 14 Maalis 2019, 01:38

On aivan syystäkin, että pahoitat mielesi Olli Silvennoinen, jos sitä ei ole kukaan tähän mennessä tehnyt sinulle selväksi, niin nyt on aika!!

Sehän on sinun omaa tyhmyyttäsi, jos et ole vielä huomannut sitä mitä täällä kirjoittelet. Sinun on turha ”höpöttää” näitä omia ”viisauksia”, kun niissä ei ole aina päätä eikä häntää pohjana. Ei mitään perusteluita, ei mitään taulukoita, ei yhtään mitään! Toki sinun oman koirasi silmädiagnoosi oli tosi. Se oli hyvä esimerkki siitä, mitä olen yrittänyt täällä tuoda esille. Jos tutkit koirasi silmät yksi vuotiaana niin vanhempana tulos voi olla mitä vaan. Ja sinun koirallasi kävi juuri näin, kuten taulukot osoittavat. Viisi vuotiaana katarakta.

Yleiset ohjeet velvoittavat ulkomuoto- ja ylituomareita toimimaan asiallisesti myös koe- ja ulkomuoto tuomaroinnin ulkopuolella. Olli Silvennoinen kirjoittaa:” Kuka tai ketkä tätäkin kirjoitusta lukevat, niin ajatelkaa hyvät ihmiset omilla aivoillanne. Antakaa mukkaloiden ja kukkaloiden kirjoitusten olla omassa arvossaan.

Olli Silvennoinen, sinä et toimi ylituomarille arvostetulla tavalla kirjoittaessasi mitä sattuu täällä. Kaikki näkevät tilanteen. Eikä Sami Havian pitäisi olla olalle taputtelemassa, jos hän yhtään tajuaa näitä kuvioita. Leima iskeytyy kaikkiin, jotka toimivat enemmän tai vähemmän ”harmaalla alueella”. Se on vain valitettava tosiasia.
Leila Mukkala

Anatoli
Viestit: 224
Liittynyt: 20 Joulu 2004, 18:15
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Anatoli » 14 Maalis 2019, 11:20

Koiraharrastuksen ympäriltä ihmisille kertyy monenlaista tietoa ja tätä tietoa voi kerätä monista lähteistä ja monin keinoin.

Yleensä suurinta arvostusta pääsee nauttimaan kokemusperäinen tieto ja sen oikea esiintuominen.

Mikäli ulostulotapana alkaa pääsääntöisesti olemaan ns. "kirjaviisaus", on suuri mahdollisuus, että vastakommenteista muodostuu "poliittista satiiria".

Tämä ei tarkoita, että "kirjaviisautta" halveksittaisiin, mutta sen anti tulee suhteuttaa kokemusperäiseen tietoon ja niihin tavoitteisiin mitä ollaan hakemassa.
Antti Turpeinen

Kytösavu
Viestit: 1759
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 14 Maalis 2019, 18:45

Tuli itsekin luultua aikanaan tietävänsä kaikesta kaiken. Ikä ja kokemukset pentueiden kasvattajana ovat avanneet silmiä ja varsinkin maailmaa.

LeilaM kirjoitti:


Yleiset ohjeet velvoittavat ulkomuoto- ja ylituomareita toimimaan asiallisesti myös koe- ja ulkomuoto tuomaroinnin ulkopuolella. Olli Silvennoinen kirjoittaa:” Kuka tai ketkä tätäkin kirjoitusta lukevat, niin ajatelkaa hyvät ihmiset omilla aivoillanne. Antakaa mukkaloiden ja kukkaloiden kirjoitusten olla omassa arvossaan.

Olli Silvennoinen, sinä et toimi ylituomarille arvostetulla tavalla kirjoittaessasi mitä sattuu täällä. Kaikki näkevät tilanteen. Eikä Sami Havian pitäisi olla olalle taputtelemassa, jos hän yhtään tajuaa näitä kuvioita. Leima iskeytyy kaikkiin, jotka toimivat enemmän tai vähemmän ”harmaalla alueella”. Se on vain valitettava tosiasia.


Sinulla ei Leila oikein ole pohjaa moittia toista ylituomaria. Kuinka siinä Lapin piirinmestaruussa Posiolla aikanaan lopulta kävi? Menit muistaakseni eri maastoon, mikä sinulle ja koirallesi oli arvottu, eikö näin? Ei päivän valoa kestävää toimintaa ylituomarilta.

Mutta pevisaan. Onneksi ei ensi lauantaina täydy päättää uudesta jalostuksen suunnasta, eli pevisasta. Koko ajan tulee uusia ymmärtäjiä, nykyisen vaatimuksen kiristäminen ei palvele kokonaisuutta. Niin kuin kirjoitin, jossain menee se metsään piirretty raja, jolloin vaatimukset kääntyvät tappioksi rodulle.

Ja siitä Harmaahirvikoirajärjestöstä vielä. Siellä vuosikokouksessa viime lauantaina pevisasta luopuminen ei aiheuttanut edes äänestystä, hallituksen esitys meni läpi sellaisenaan. Eikä monikaan ole huolissaan, vaikka esim. jämtlanninpystykorvien lonkkatilastoprosentit ovat heikommat, kun suomenpystykorvan polvitilastot. Terveitä koirarotuja kumpikin.
Joka tapauksessa sielläkin suurin osa pentueiden kasvattajista kuvauttaa lonkat ennen astutusta. Aivan kuten meilläkin tarkistetaan silmät ja polvet.

Mennään sukupolvi sukupolvelta terveillä koirilla etenpäin, jotka lisääntyvät normaalisti, niin maailman ihanin metsästysseurakoira kukoistaa vielä mahtavammin.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

peija04
Viestit: 230
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja peija04 » 15 Maalis 2019, 08:51

Huomenta.
Mielensä toistamiseen pahoittanut lapsellinen höpöttäjä täällä taas.

Ensi höpötykseksi pitää pyytää Leilalta anteeksi edellistä kirjoitustani. Ja heti perään höpöttäen kiittää, että sait minutkin ymmärtämään, että ei tänne kaiken maailman lapsellisia höpötyksiä kannata tulla kirjoittelemaan. En kyllä ymmärrä mikä minut sai tuolla lailla höpöttämään. Sinulle on täytynyt tulla todella suuri tuska ja ahdistus, anteeksi vielä uudelleen, kun aloit itsekin noin lapsellisia höpöttämään.

Terveisin
Höpöttämisen johtava erityisasiantuntija
Olli Silvennoinen

leilaM
Viestit: 158
Liittynyt: 28 Maalis 2010, 13:32

Re: JTO ja PEVISA-ohjelma

Viesti Kirjoittaja leilaM » 17 Maalis 2019, 00:30

Suuret onnittelut kkk puolelle kahdesta menestyksestä. Ensinnäkin vuosikokouksessa päätetystä PEVISA-ohjelmasta. Tämä oli ns. ”uurastajien voitto”. Asiantuntevaa ja päättäväistä väkeä johtamassa jalostusta ja ennen kaikkea jäsenistö ymmärsi, miten tulee toimia äänestyksessä. Tästä täydet pisteet.

Toinen iloittava asia on hirvikoirapuolen jättäytyminen jto ja pevisa ohjelman ulkopuolelle. Viime vuonna hyvään nousuun rekisteröinneissä päässyt kkk hyötyy tästä päätöksestä aivan varmasti. Rekisteröinnit tulevat nousemaan. Tämä on kotimaisten rotujen osalta kkk puolella hieno mahdollisuus jatkaa nousua. Ei voi muuta kuin peukuttaa ja iloita teidän puolesta. :thumbsup:
Leila Mukkala

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Paljon porua, vähän villoja”