Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4

Vastaa Viestiin
Avatar
enp
Viestit: 1117
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja enp » 12 Touko 2018, 12:43

Rotujärjestön vuosittaiset rotukohtaiset toimintakertomukset sekä toimintasuunnitelmat ovat mielestäni aina perehtymisen arvoisia. Niissä odottaisi olevan jo jonkinmoisia viitteitä pohdinnoista rodun tulevaisuudesta ja ohjauksesta seuraaville vuosille. Niissä tulee myös kiinnittäneeksi huomiota selviin ristiriitaisuuksiin ja vanhojen tavoitteiden toistoon. Näiden ristiriitaisuuksien ja tiedon puuttumisen lisäksi mieleeni nousee myös uusia rotukohtaisia kysymyksiä.

Huhtikuun 2018 Pystykorva-lehdessä oli yllättäen esimerkillisen paljon johtotason avautumista sekä kannanottoakin. Olipa sinne johonkin kirjattu tavoite pyrkiä madaltamaan jäsenistön yhteydenottokynnystäkin. Näitä lukiessani heräsi ajatus, että jäsenistölle olisi varmasti mielekästä saada täällä pystykorva.infossa konkreettinen kontaktipinta punaisten johtotasoon ja siten avoimien keskusteluiden kautta selvyyttä rodun asioiden hoidosta. Jäsenistöllä ja jäsenyhdistyksillä on varmasti myös tarvetta avoimempaan keskustelun suomenpystykorva rodun nykytilasta.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Haapajärvi
Viestit: 173
Liittynyt: 14 Huhti 2009, 20:40

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja Haapajärvi » 12 Touko 2018, 19:36

Kysyn, onko vasta järjestöön liittyneellä valmiuksia osallistua tähän tärkeään keskusteluun? Meillä tapahtui muutama vuosi sitten käsittämätön " siivous" järjestömme keula paikoilta siirrettiin syrjään hyvin tärkeitä henkilöitä ja mielestäni pelkästään henkilökohtaisten suhteiden ansiosta, tässä menetimme paljon, korostan, kokemuksen kautta saatua tietoa. Saattaa olla että olen väärässä tässä asiassa mutta en muista milloin olisin ollut väärässä. Kommentoikaa!
Tapio Arola

kairat
Viestit: 50
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja kairat » 12 Touko 2018, 21:36

Olen samaa mieltä Eeron kanssa, että avointa keskustelua olisi hyvä saada lisää. Itse vierailen täällä päivittäin ja aika hiljaista täällä on. Haluatko kertoa, että mitä nuo uudet rotukohtaiset kysymykset ovat?

Minun mielestäni kaikki keskustelijat pitäisi ottaa huomioon. Olipa sitten ollut järjestön jäsen päivän tai vuosia. Ehkä se yhteydenottokynnys madaltuisi, jos jäsenet huomaavat että heidän sanomiset otetaan huomioon. Jostain muistelen lukeneeni, että 90% uusista jäsenistä ei jatka jäsenyyttään ensimmäisen vuoden jälkeen, mikä on minusta huolestuttavaa.
Kaisu Ratinen

Avatar
enp
Viestit: 1117
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja enp » 15 Touko 2018, 19:17

Ensimmäisenä mieleeni nousee kysymys siitä, mitä toimintasuunnitelman jalostusasiat kohdassa halutaan saavuttaa? Suunnitelmaa lukiessa jää siitä ainakin minulle, joka edellytän rodulta toimivuutta metsällä, aika ristiriitainen ja epämääräinen tulevaisuuskuva. Vaikka rodun yleinen imago-kamppanja on positiivinen asiana, ei tälle rodulle kuitenkaan ole tarkeintä sen kansansuosio, vaan selkeästi sille määritelty käyttöalue.

Käyttöominaisuuksien nykytasosta on kiittäminen määrätietoista jalostamista. Jalostukselle onkin nykyisin perustellut tavoitteet JTO:ssa. Tavoitteena on, että sukua jatkavat pääosin käyttökokeissa palkitut vanhemmat. Enemmistö koirista on tähän asti ollut metsästäjien omistuksessa ja niitä on myös käytetty aktiivisesti koetoimintaan.

Lintua haukkuvana koirana suomenpystykorva on ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen maailmassa. Jalostuksen selkeä tavoite tulee jatkossakin olla näiden ainutlaatuisten ominaisuuksien säilyttäminen. Sitä mukaa kun koirien määrä vähenee, on entistäkin tärkeämpää, että pennut tulevat toimiviksi todetuista vanhemmista ja kaikilla toiminnassa mukana olevilla on sama päämäärä. Toimintasuunnitelmasta saa nyt helposti sellaisen käsityksen, että olisimmekin kiinnostuneet koirista, joiden taustoja emme tunne tai että ne tekevät jotain muuta missä rodun erityisominaisuuksilla ei olekaan merkitystä.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Kytösavu
Viestit: 1732
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 15 Touko 2018, 21:35

Itse en ole huolissani toimintasuunnitelmasta. Siitä olen että kasvattajat eivät ole tarpeeksi kiinnostuneita pitämään yhteyttä kasvattiensa omistajiin, ja auttamaan heitä eteenpäin, vaikka niihin Eeron kuuluttamiin linnunhaukkukokeisiin. Rotujärjestö ei voi loputtomasti tehdä asioita harrastajien puolesta, meidän harrastajienkin aktiivisuutta tarvitaan. Me kukin kokenut tai kokematon voisimme kuluvan vuoden aikana etsiä ja houkutella edes yhden uuden harrastajan aktiivitoimintaan. Miettikääpä mikä lisäarvo sillä olisi. Korvaamaton ja yhdessä vuodessa!
Meillä on kelpoja koiria käytettäväksi suvun jatkamiseen, piilossa vaan ovat. Iso ongelma on se, että ykköskärjen miehet järjestään suosivat määrättyjä pärjänneitä sukuja, ja käyttävät pelkästään näitä jalostukseen. Kaikella arvostuksella hyvät herrat, se on se sumpun eli umpikujan tie.
Tuolta löytyy se toimintasuunnitelma...

https://drive.google.com/file/d/0B5xN5R ... aRHQ0/view
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Avatar
enp
Viestit: 1117
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja enp » 16 Touko 2018, 09:35

Asiaa voi lähestyä toisinkin. Rotujärjestön roolina on tukea toimillaan rodun yhteisiä tavoitteita. Keskeisiä työkaluja tässä ovat rodunomaiset käyttökokeet ja ulkomuodon laatuarvostelut eli näyttelyt. Niiden vähättely ei mielestäni ole rotujärjestön tehtävä, sillä se syö uskottavuutta koko toiminnalta.

Ehkä nämä ongelmallisiksi tituleeraamasi ”ykköskärjen miehet” ovat kuitenkin niitä kokeneimpia ja osaavimpia henkilöitä punaisen rodun parissa. Heillä on kirjalliset näytöt koiriensa toimivuudesta ja valistuneimmilla myöskin terveydestä. Ainakin KKK ja PPK puolella niitä ymmärretään pitää jalostuksen lähtökohtana. ”Ykköskärjen miesten” mielipidettä ei arvostettu säännöistä käydyissä prosessissa vaan ne jyrättiin ja säännöt tehtiin muka nuorten harrastajien toiveiden mukaisiksi. Nyt osaavista palkintotuomareista on ilmeisesti puolet jättämässä LINT-korttinsa uusimatta. Kukakohan kantaisi vastuun mahdollisesti ensi koekaudella romahtavista LINT-käyttökoemääristä?

Vaikka järjestöä tarvitaankin koetoiminnassa kouluttamiseen ja sääntöjen ylläpitämiseen, ei rotujärjestö ole mielestäni tehnyt varsinaisessa koetoiminnassa harrastajien puolesta yhtään mitään. Kaikki koetoiminta nojaa aktiivisiin koiraihmisiin, aktiiviseen kerhotoimintaan ja kokeneisiin harrastajiin. Heitä kylläkin pyritään aika ajoin järjestön toimesta jollain verukkeella uittamaan kölin alitse ja sen toiminnan seuraukset näkyvät punaisen rodun harrastajien hajaannuksena.

Määrätyt suvut ovat juurikin siksi suosittuja, että niiden toimivuus ei perustu kuviteltuihin saavutuksiin ja ne tuottavat varmimmin samanlaisia jälkeläisiä. Tuo mainitsemasi sumppuutus rodussa on pääsääntöisesti tapahtunut ja edelleen tapahtuu toisen suuntauksen piirissä.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Kytösavu
Viestit: 1732
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 16 Touko 2018, 18:02

En ole kyllä huomannut että rotujärjestö olisi vähätellyt linnunhaukkukokeista saatavan tiedon tärkeyttä. Enkä ole minäkään.
Jossain määrätyt asiat saattaa tuntua kölin alta vedolta, toisaalla ihan kehittävältä ja hyvältä suunnalta. Aika näyttää kuinka meni ja parantaa haavat, ainakin fiksumpien.

Mutta kerro ihmeessä jos on olemassa jokin akrabadabra, millä rotujärjestö voisi saada lisää uusia harrastajia kokeisiin?
Ainut mitä minä tiedän, on kirjoittaa joka paikassa, tai varsin takoa kasvattajien päähän, että olkaa kiinnostuneempia niistä kasvateistanne, ja hoitakaa niitä aktiivitoiminnan pariin. Hommatkaa tuomarit ja neuvokaa ne toimivat koirat kokeisiin, ja silmä-ja polvitarkastuksiin, näyttelyynkin vaikka sen yhden kerran.
Ja että paikalliskerhot tai tukihenkilöt hakevat ne hyväksi kuullut kokeissa käymättömät koirat kokeisiin.

Minulla on myöskin vaan hiukan laajemmat piirit missä tulee pyörittyä, varsinkin monipuolisen metsästyksen suhteen, niin alkaa nähdä hiukan muidenkin, kuin kiiltokuvissa poseeraavien miesten kokemuksen ja osaamisen, joihin ohuesti luen itsenekin. Kumpaakin kokemusta tarvitaan ketään sen enempää mollaamatta.

Mutta se on ihan selvä asia, että ainakaan tällä hetkellä meillä ei ole tarpeeksi linnunhaukkukokeissa käyneitä uroksia, joita voisi käyttää hyville nartuille. On sovellettava. Uskottava uskottavia ja kokeneita ihmisiä. Hyvällä nartulla tohtii astuttaa ilman uroksen hienoja titteleitäkin. Menee pennut kaupan ja jälkeläiset toimii. Ei ne tittelit urosta tietysti heikennäkään, mutta käytännössä jatkossa jälkeläisten jatkojalostusarvo rodulle on liian usein pieni, niiden ja niiden sisarien runsaan käytön takia. Kunpa olisikin 25 käyttö&muotovaliourosta, joita käyttää tasaisesti hyville nartuille. No nyt ei ole, ja joidenkin ne pitää luoda, mutta siihen menee aikaa.

Vastuun katoavista linnunhaukkukoe tuomareista voisi ottaa vaikka sääntötoimikunta ja hallitus, joka teki raskaan päätöksen pakollisesta jatkokoulutuksesta, että tuomarikortti säilyy. Tai sitten paikalliskerhojen aktiivit, jotka eivät saa tuomareita uusimaan korttejaan.
No vielä on hyvin aikaa ja mahdollisuuksia parantaa ensimmäisiä kovin pieniä kertauskursseja osallistujamäärältään, ettei nyt ihan vielä piestä ketään.
Tuomarilistaa vaan läpi ja laittamaan sähköpostia tai soittelemaan, jos ei muu auta.

Hyviä koiria ja varsin suosittuja ne oli Jekku(yli 300 jälkeläistä) ja Rippekin(yli 500 jälkeläistä) aikanaan. Onneksi joku säilytti silloinkin hiukan erilaista taustaa. Oli jotain millä purkaa epilepsia- ja sukusiitossumppua. Eikö niistä päivistä ole mitään opittu? Jossain on, ja loput oppii kantapään kautta.

Mutta murhe pois, meillä on hienot koko perheen lemmikkikoirat, joiden kanssa makailla sohvalla ja metsästellä elokuulta huhtikuulle.
Ja että näin on seuraavankin 100 vuoden päästä, osallistukaa hyvien ja mieluisten koirienne kanssa aktiivitoimintaan. Viekää koiria näyttelyihin ja metsästyskokeisiin. Tuolta löytyy apua siihen hommaan joka alueelle...

https://spj.fi/rodut/suomenpystykorva/ajankohtaista/

Valvoja muokannut viestiä pyynnöstä 18.5.2018
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1732
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 16 Touko 2018, 18:06

Jaa että pohjanpystykorvapuolella osataan pitää kirjallisia näyttöjä, eli metsästyskokeita jalostuksen lähtökohtana. Kyllähän siellä ei ole kuin näyttelyissä hyppääminen lähtökohtana. Kourallinen määrä koiria haukkuu hyvän tuloksen kokeissa. Se on sen rodun suurin puute ja kompastuskivi.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1732
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 17 Touko 2018, 07:52

Enp kirjoitti:

"jäsenistölle olisi varmasti mielekästä saada täällä pystykorva.infossa konkreettinen kontaktipinta punaisten johtotasoon ja siten avoimien keskusteluiden kautta selvyyttä rodun asioiden hoidosta. Jäsenistöllä ja jäsenyhdistyksillä on varmasti myös tarvetta avoimempaan keskustelun suomenpystykorva rodun nykytilasta."


Tässä olisi sitä kehittämistä. On tätä päivää että johto kommunikoi päivittäin harrastajakentän kanssa sosiaalisessa mediassa.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Haapajärvi
Viestit: 173
Liittynyt: 14 Huhti 2009, 20:40

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja Haapajärvi » 17 Touko 2018, 15:17

Salomäen Pekalta erinomaisia ajatuksia ja ajatukset tulevat varmasti hyvin pitkälle siitä että Pekka ansiokkaasti liikkuu jäsenistön keskuudessa hyvin laajalla alueella. On mielestäni tärkeää että näitä asioita pannaan kaikkien luettavaksi. Jälkeläis seuranta on yksi tärkeimmistä rodun kehittämis toimia ja taitaa olla niin että Vihannin mies on ollut siinä yksi edellä kiviä.
Tapio Arola

AM
Viestit: 172
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja AM » 17 Touko 2018, 21:07

Hienoa, että saatiin keskustelua aikaan Valkeakosken pystykorvapäivien aattona. Eerolle kiitokset avauksestasi. Tulemme varmasti keskustelemaan strategiasta ja niistä toimenpiteistä joita strategian toteuttamiseksi tarvitaan. Toivottavasti pääset myös itse paikalle - kriittisiä mielipiteitä tarvitaan aina.
On tosi hyvä, että meillä on näin laidasta laitaan harrastajia ja jokainen saa sanoa oman mieliipiteensä ilman että niitä heti tuomitaan vääriksi. Joskus aiemmin olen törmännyt tällaiseenkin kulttuuriin keskustelupalstallamme.
Toivottavasti mahdollisimman moni tulee mukaan ja antaa hyviä näkökulmia jaostolle ja jalostusryhmälle. He sitten kokoavat niistä taas jonkinlaisen yhteenvedon jonka mukaan mennään jatkossa eteenpäin.
Itse en ole mikään kilpailujen enkä näyttelyiden kannattaja koska näen niissä suuren uhkan jalostaa koiria kilpailukäyttöä varten ja tällöin on vaarana, että unohdetaan mikä on pystykorvan alkuperäinen käyttö monipuolisena metsästykoirana, jota mm. tässä Unesco hankkeessa korostetaan.
On tietenkin jalostuksen kannalta tärkeää, että koirilla käydään kokeissa ja saadaan kasvattajille palautetta omasta jalostustyöstään. Valitettavasti vaarana on, että kilpailuhenkisimmillä saattaa olla myös negatiivista vaikutusta koirien jalostukseen. Itse uskon laajan geenipohjan antavan parhaan mahdollisen takeen terveyden ja käyttöominaisuuksien säilyttämiseksi. Pelkän lintustatuksen korostaminen ei mahdollista rotumme harrastajamäärien lisäämistä mutta en ole tippaakaan huolissani tämän ylöspäinkatsomiskyvyn häviämisestä vaikka koirillamme tehdään muutakin.
Matti Mäkelä

Uimonen
Viestit: 174
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 18 Touko 2018, 13:30

Hyvä palstan avaus Eerolta, ja mainiota monitahoista mielipiteiden vaihtoa tähän asti. Asiallista keskustelua tarvitaan myös tällä palstalla, sillä oman muutaman kuukauden Facebook -kokemukseni mukaan fb on monelta osaltaan tätä info-palstaa sekavampi ja teemoiltaan keskimäärin kepeämpi, mutta samalla viihdyttävämpi. Molemmille kanaville on oma paikkansa.

Hallituksen jäsenenä totean, että järjestön virallisesta kannanotosta tällä palstalla vastaa puheenjohtaja, joten me muut luottamushenkilöt otamme kantaa enemmänkin yksityishenkilöinä, joskin tietysti oma luottamustehtävä huomioiden.

Omalta osaltani vastaan Eeron "huutoon", ja voin luvata, että luen info -palstaa säännöllisesti, ja olen siten myös tätä kautta tavoitettavissa. Otan varmasti kantaa sitten, kun siihen syntyy pakonomainen tarve. Jatketaan keskustelua yhteisen asian tiimoilta! :)
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

kairat
Viestit: 50
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja kairat » 18 Touko 2018, 14:56

On kyllä hyvä ja asiallinen keskustelu :thumbsup: Tässä vielä oma henkilökohtainen näkemykseni asioista, vaikka siinä onkin paljon edellisten toistoa. Itse tarkastelen asioita mielelläni kokonaisuutena. Mitään väheksymättä tai liikaa korostaen.

Aloitetaan tuosta imagosta. Kierrän jonkun verran näyttelyissä ja siellä kuulee usein negatiivisia kommentteja rodusta. Yleensä kommentit liittyvät haukkumiseen ja tästä moni saakin mielikuvan paljon haukkuvasta koirasta. JTO:ssahan mainitaan, että mahtailu ja agressiivisuus etenkin toisille uroksille kuuluu luonnekuvaan, mutta eiväthän seurakoiraharrastajat sitä tiedä. Pystykorva on kuitenkin fiksu koira, joten näkisin, että sen kanssa voi harrastaa muutakin, kuin metsästystä. Tästä oli myös Ville Ylläsjärven kirjoituksessa tuolla facebookin puolella. Tavoite on siis mielestäni saada muutettua mielikuvaa rodusta, eikä välttämättä saavuttaa sitä suurta kansansuosiota. Tosin uudet harrastajat eivät ole ikinä pahitteeksi. Etenkin jos mukaan saadaan naisia, koska miellän nuo näyttelykäynnit kuitenkin enemmän naisten harrastukseksi.

Tuosta päästäänkin seuraavaan aiheeseen eli siihen, että valitettavan vähän koiria käy kokeissa/näyttelyissä. Kennelliiton yleisessä jalostusstrategiassakin sanotaan näin: "Perinnöllisen edistymisen saavuttamiseksi jalostukseen käytetyt yksilöt ovat rodun keskitasoa parempia halutuissa ominaisuuksissa." Mutta siellä sanotaan myös näin: "Jalostuksessa turvataan jokaisen rodun perinnöllinen monimuotoisuus. Rodun eri yksilöitä käytetään jalostukseen monipuolisesti." Nämä samat asiat on JTO:ssa. Kolikolla on siis kaksi puolta. Mutta kuten jo aikaisemminkin on monesti mainittu, niin tässä on ongelma. Liikaa koiria "piilossa", joka ei ole rodun monimuotoisuuden kannalta hyvä asia. Pekka tuolla antoikin haasteen saada niitä koiria sinne näyttelyihin ja kokeisiin. Otin haasteen vastaan ja tarjouduin esittämään ensikertalaisen koiran näyttelyssä jonkun puolesta. Ei mikään iso teko, mutta alku tuokin. Ja tuomaroimaankin tarjoudun varmasti, jos vain aikataulut sopii.

Sitten tuo palkintotuomarikato kiinnostaa. Mikä tässä mahtaa olla nyt suurimpana syynä? Tutkavastaisuus? Pakollinen lisäkoulutus? Maailma kuitenkin muuttuu ja tekniikan käyttö lisääntyy päivä päivältä. Itse näen tutkan käyttömahdollisuuden turvallisuustekijänä ennenkaikkea. Tosin on siinä koiran menoa seuratessa aivan oma fiilis ilman sitä tutkaa. Ja en näe pakollista täydennyskoulutustakaan pahana asiana, koska sitä koulutusta/päivitystä vaaditaan kaikkeen nykypäivänä etenkin työelämässä. Ja siellä koulutuksessa saa varmasti myös ilmaiset kahvit.
Kaisu Ratinen

AM
Viestit: 172
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja AM » 18 Touko 2018, 15:24

Kairat kirjoitti:
Tuosta päästäänkin seuraavaan aiheeseen eli siihen, että valitettavan vähän koiria käy kokeissa/näyttelyissä. Kennelliiton yleisessä jalostusstrategiassakin sanotaan näin: "Perinnöllisen edistymisen saavuttamiseksi jalostukseen käytetyt yksilöt ovat rodun keskitasoa parempia halutuissa ominaisuuksissa." Mutta siellä sanotaan myös näin: "Jalostuksessa turvataan jokaisen rodun perinnöllinen monimuotoisuus. Rodun eri yksilöitä käytetään jalostukseen monipuolisesti." Nämä samat asiat on JTO:ssa.

Minusta meidän pystykorvakantamme on jo niin hyvä linnunkäsittelijä, että en näe suurempaa tarvetta jalostukselliseen parantamiseen tuolta osin. Yleinen taso on niin kova, että metsästyksellinen onnistuminen riippuu enemmän lintukannoista ja koiranomistajan kyvykkyydestä kouluttaa koira, kuin perinnöllisistä tekijöistä. Meistä varmasti jokainen tuntee ihmisiä joilla on aina hyvä koira. Kyselyjenkin mukaan pystiksen omistajat ovat erittäin tyytyväisiä koiriinsa.
Ehkä nyt olisi aika keskittyä turvaamaan tuo monimuotoisuus ja sitä kautta pitää huolta siitä, että meillä on käyttökoiria myös sellaisille harrastajille joille linnun metsästys on vain yksi bonusominaisuus metsästyksen laajassa skaalassa. Kevennyksenä mainittakoon, että minulla on toisen koirani kanssa tapana metsästää myös kyitä ja siirtoistuttaa niitä jonnekin muualle.
Matti Mäkelä

kairat
Viestit: 50
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Keskustelua SPK-rodun tavoitteista ja rodun tulevaisuudesta

Viesti Kirjoittaja kairat » 18 Touko 2018, 16:07

Hyvä tarkennus. Läksin purkamaan tuota aihetta ehkä hieman liian etäältä ja jätin sitten kuitenkin avaamatta asiaa tarkemmin. Kevennyksenä syytettäköön naisen logiikkaa ja sehän on tunnetusti pettämätön...

Eli, kun yleinen strategia on edistyä jalostuksessa, niin silloin pitää käyttää niitä keskiarvoa parempia koiria. Ja tämän yhdistän JTO:ssa olevaan kohtaan: Rodunomaisilta käyttöominaisuuksiltaan suomenpystykorva on säilynyt hyvänä metsästyskoirana ja osittain jopa kehittynyt. Tavoitteena on ollut, että sukua jatkavat pääosin käyttökokeissa palkitut
vanhemmat.

Pekka tuolla muotoili sen paremmin.
Kytösavu kirjoitti:
Mutta se on ihan selvä asia, että ainakaan tällä hetkellä meillä ei ole tarpeeksi linnunhaukkukokeissa käyneitä uroksia, joita voisi käyttää hyville nartuille. On sovellettava. Uskottava uskottavia ja kokeneita ihmisiä. Hyvällä nartulla tohtii astuttaa ilman uroksen hienoja titteleitäkin. Menee pennut kaupan ja jälkeläiset toimii. Ei ne tittelit urosta tietysti heikennäkään, mutta käytännössä jatkossa jälkeläisten jatkojalostusarvo rodulle on liian usein pieni, niiden ja niiden sisarien runsaan käytön takia. Kunpa olisikin 25 käyttö&muotovaliourosta, joita käyttää tasaisesti hyville nartuille. No nyt ei ole, ja joidenkin ne pitää luoda, mutta siihen menee aikaa.

Valvoja muokannut viestiä pyynnöstä 18.5.2018
Kaisu Ratinen

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Paljon porua, vähän villoja”