MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Tämän otsikon alla keskustellaan suomenpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4

Vastaa Viestiin
MarkkuH
Viestit: 110
Liittynyt: 07 Syys 2009, 09:16

MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja MarkkuH » 03 Maalis 2018, 19:48

TUOLTA NAAPURIJÄRJESTÖN FOORUMILTA LÖYTY TUOMMOINEN, EN OLE HUOMANNU TÄLLÄ PUOLELLA AIHEESTA.


" Suomenpystykorvan monimuotoisuusprojekti (Venäjä Projekti)
Suomen Pystykorvajärjestön punaisten jalostusryhmä on käynnistämässä rodun geenivarannon ja monipuolisuuden lisäämiseksi narttukoirien ja narttupentujen hankkimisen Venäjän koirapopulaatiosta.
Venäjällä suomenpystykorvia on käytetty mm. näädän, soopelin, pienpetojen, villisian, karhun ja hirven pyyntiin. Linnun haukkuminen on ollut vähäisemmässä roolissa jalostustoiminnassa.
Ainakin venäläisten harrastajien ja myös asiaa paremmin tuntevien suomalaisten mielestä venäläisistä koirista löytyy enemmän kovuutta kuin suomalaisissa koirissa. Varsinkin narttujen osalta on Suomessa havahduttu tilanteeseen, jossa esim. hirveä haukkuvia narttuja on huolestuttavan vähän. Vahvan metsästysvietin omaavista sekä myös suurriistataipumuksia omaavista pennuista on kova kysyntä ja tähän kysyntään vastaamiseksi on tämä projekti käynnistetty. Tavoite on saada muutamien sukupolvien aikana lisää uutta verta rotuumme ja mahdollisesti saada sitä kautta myös hiukan enemmän suurriistasta kiinnostuneita koiria.
Kartoitankin suomenpystykorvista kiinnostuneita harrastajia, joilla olisi intoa ja mahdollisuutta ottaa joko aikuinen narttukoira tai pentu kasvamaan omaan kotiinsa /kenneliinsä.
Koirien tuonti on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana ja tavoite olisi tuoda noin kymmenen koiraa Suomeen. Ensimmäiset koirat on mahdollista tuoda jo kevään aikana.
Koirat tullaan valikoimaan meidän toimestamme erittäin huolellisesti huomioiden ensisijaisesti terveysasiat ja riistaverisyys. Rokotukset yms. hoidetaan kuntoon Venäjän puolella ja tuonti tullaan järjestämään niin, että koirat luovutetaan Suomessa uusiin koteihin mahdollisimman pian rajamuodollisuuksien hoitamisen jälkeen.
Tavoite on saada koirien hankkimisesta, rokotuksista, kuljetuksista sekä terveystarkastuksista aiheutuvat kustannukset katetuksi lahjoitusvaroilla niin, että koirien uudet omistajat eivät joudu osallistumaan tämän vaiheen kustannuksiin.
Siispä, mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tällaisiin talkoisiin ja sinulla olisi hyvät olosuhteet pitää ja harrastaa aktiivisesti metsästystä hiukan ”erilaisemmalla” pystykorvalla niin ota allekirjoittaneeseen rohkeasti yhteyttä.

Matti Mäkelä, Savonlinna
Suomenpystykorvien Etelä-Suomen hirviyhteyshenkilö
matti.makela@finn-bois.com
040 505 1457 "
Markku Heikkinen

Avatar
heidi
Viestit: 421
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja heidi » 04 Maalis 2018, 14:09

Hei,
Tuossa SHHJ:n palstalle jonkun laittamassa Matin alkuperäisessä viestissä on vähän vedelty mutkia suoriksi, mutta jalostuspäivien jälkeen on tosiaan saatu konkretiaa sille toiveelle, että Venäjältä saataisiin Suomeen ostettua jopa muutamia aikuisia koiria. Laitan lisätietoa useammalle foorumille ihan lähiaikoina, lähipäivinä. Tässä asiassa, niin kuin aina tiedottamisessa on tärkeää sopia ensin perusasioista, jotta tiedottaminen olisi mahdollisimman oikeaa ja yhteneväistä. Palataan!
t. Heidi
Heidi Lahtinen, Pystykorvalehden toimittaja, tiedotustoimikunnan pj

AM
Viestit: 172
Liittynyt: 04 Tammi 2006, 11:49

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja AM » 05 Maalis 2018, 12:22

Pieni täsmennys vielä. Tämä viestini oli lähetetty vain Savonlinnan RHY:n jäsenille ja tavoite oli selvittää onko alueellamme kysyntää ko. koirille.
En tiedä mitä kautta viesti tuonne SHHJ:n sivuille päätyi mutta kyselyjä on sieltäkin tullut. Kysyntää suurriistaominaisuuksia omaaville koirille on kovasti ja ongelmana on vastata tähän kysyntään sopivien pentujen muodossa.
Matti Mäkelä

Avatar
enp
Viestit: 1120
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja enp » 05 Maalis 2018, 16:44

AM kirjoitti:... Tämä viestini oli lähetetty vain Savonlinnan RHY:n jäsenille ja tavoite oli selvittää onko alueellamme kysyntää ko. koirille. ...
Kyllä kai kaiken tiedottamisen lähtökohdan tulisi olla sellainen, että se on avointa ja kaikille suunnattua?
MarkkuH kirjoitti: ..." Suomenpystykorvan monimuotoisuusprojekti (Venäjä Projekti)
Suomen Pystykorvajärjestön punaisten jalostusryhmä on käynnistämässä rodun geenivarannon ja monipuolisuuden lisäämiseksi narttukoirien ja narttupentujen hankkimisen Venäjän koirapopulaatiosta.
Ainakin minun silmin tämä SHHJ:n foorumiin postattu ilmoitus antaa sellaisen kuvan, että toiminta on virallista SPJ:n tukemaa toimintaa. Se ei nyt valitettavasti anna kuitenkaan sellaista kuvaa, että se kestäisi päivänvaloa.

Onkin aiheellista kysyä,
- Onko SPJ tämän hankkeen takana vai onko se yksittäisten harrastajien toimintaa?
- Onko tähän toimintaan tarkoitus käyttää SPJ:n varoja?
- Kuinka uskottavaa on, että itänaapurista saataisiin erilaista perimää ja terveitä koirayksilöitä?
- Millaista "kovuutta" rotuun ollaan itämailta haikailemassa kun suomenpystykorvasta on juuri saatu kerrottua sen olevan miellyttävä ja mukava koitikoirakin?
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

MarkkuH
Viestit: 110
Liittynyt: 07 Syys 2009, 09:16

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja MarkkuH » 05 Maalis 2018, 20:11

Selkeetä kun terveysvastaavan paikan täyttö ja tyhjennys:)
Markku Heikkinen

Avatar
heidi
Viestit: 421
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja heidi » 07 Maalis 2018, 01:14

Laitan lisää informaatiota keskiviikkona, mutta tässä jo Eerolle vastauksia:
enp kirjoitti:- Onko SPJ tämän hankkeen takana vai onko se yksittäisten harrastajien toimintaa?
Suomen Pystykorvajärjestö sen paremmin kuin spk-jaosto tai spk-jalostusryhmäkään ei ole tuomassa Suomeen yhtään koiraa Venäjältä. Rodun JTO ja Thommy jalostusryhmän puheenjohtajana ovat (jo usamman vuoden ajan) esittäneet huolensa suomenpystykorva-rodun jalostuspohjan kapeudesta. SPK-jaostoon on ollut jonkin aikaa nimettynä erikseen Venäjä-vastaava, Pekka Tiainen, mikä osaltaan kertoo siitä, että myös itärajan taakse on luotu katseita.
Alkujaan Suomessa ja Venäjällä on ollut yksi ja sama pieni, punainen pystykorvarotu, joka kennelliittojen päätöksellä yhdistettiin jälleen vuonna 2006. Yhdistymisen jälkeen Suomeen on tuotu muutamia koiria Venäjältä.
enp kirjoitti:- Onko tähän toimintaan tarkoitus käyttää SPJ:n varoja?
Itselläni on kaksi Venäjältä tuotua koiraa ja olen onneksi saanut nauttia samoista eduista kuin suomalaisilla (tai ruotsalaisilla) koirilla kasvatusta harrastavat...
enp kirjoitti:- Kuinka uskottavaa on, että itänaapurista saataisiin erilaista perimää ja terveitä koirayksilöitä?
Onneksi tässä ei tarvitse olla pelkän uskon varassa. Kennelliitto tutki kotimaisten rotujen monimuotoisuutta vuonna 2012. Tutkimuksesta julkaistiin Alina Niskasen, Marjut Ritalan, Jouni Aspin ja Hannes Lohen artikkeli Koiramme-lehdessä ja lyhennelmä siitä Pystykorva-lehdessä. Artikkelissa todettiin:
"Suomenpystykorvan Venäjän populaatio erottuu pohjoismaisista populaatioista
Koirarotujen välisiä perimän eroja tutkittiin eri geenimuotojen esiintyvyyteen perustuvalla FST-menetelmällä. Arvojen perusteella kaikki koirarodut erosivat toisistaan tilastollisesti merkitsevästi neutraalien mikrosatelliittien suhteen. Eri maiden suomenpystykorvapopulaatioiden välisissä vertailuissa Venäjä erosi eniten muista populaatioista (noin 6,7 - 8,5 %). Toiseksi eniten eroa oli Norjan ja Suomen populaatioiden välillä (2,1 %). Mielenkiintoista kyllä, suomenlapinkoirat ja lapinporokoirat erosivat toisistaan 6,3 %, mikä on lähes yhtä suuri ero kuin Suomen ja Venäjän suomenpystykorvapopulaatioiden välillä."
Ja johtopäätöksenä kirjoitettiin muun muassa: "Tutkimuksessa havaittiin jonkin verran eroja eri maiden populaatioiden välillä ja niiden tehokkaampi sekoittaminen voisi osaltaan monipuolistaa kotoista kantaamme."
Tutkimuksen jatkona Suomen Pystykorvajärjestö teetti joukosta monimuotoisuustutkimuksessa mukana olleista koirista MyDogDNA-testin. Myös sen perusteella venäläiset koirat erottuivat omana ryhmänään, kun taas suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset olivat lähempänä toisiaan. Myöhemmissä testauksissa myös amerikkalaiset suomenpystykorvat näyttäisivät olevan oma populaationsa, erillään venäläisistä ja suomalais-ruotsalais-norjalaisista.

Terveyttä epäilevä (?) linkkisi johtaa uutiseen, jossa ollaan huolestuneita venäläisten löytö- ja katukoirien aiheuttamasta terveysriskistä. Venäjältä tuotavat suomenpystykorvat eivät ole löytö- tai katukoiria.
enp kirjoitti:- Millaista "kovuutta" rotuun ollaan itämailta haikailemassa kun suomenpystykorvasta on juuri saatu kerrottua sen olevan miellyttävä ja mukava koitikoirakin?
Kovuus ei tarkoita vihaisuutta. Venäjällä rotua on jalostettu kaiken riistan koiraksi, kun taas Suomessa jalostuksen kärki oli pitkään linnunhaukkuominaisuuksissa. Hyviä suurriistakoiria ja hyviä lintukoiria löytyy varmasti molemmista kannoista.
Heidi Lahtinen, Pystykorvalehden toimittaja, tiedotustoimikunnan pj

Artsi
Viestit: 512
Liittynyt: 07 Tammi 2006, 19:56
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja Artsi » 07 Maalis 2018, 10:32

enp kirjoitti: Ainakin minun silmin tämä SHHJ:n foorumiin postattu ilmoitus antaa sellaisen kuvan, että toiminta on virallista SPJ:n tukemaa toimintaa. Se ei nyt valitettavasti anna kuitenkaan sellaista kuvaa, että se kestäisi päivänvaloa.
Juu, tuo ei kyllä mennyt mitenkään tyylipuhtaasti.... Tiedotus on ollut kyllä tarkoitus hoitaa ihan jollain muulla tavalla mutta nyt on käynyt näin eli kaikki kuulostaa kai selittelyltä :?
Kuten Heidi jo vastasikin niin SPj ei ole tuomassa yhtään koiraa mutta tukea ja neuvoja jalostusryhmä antaa niinkuin antaa kaikille koiraa hankkiville. Matti tosiaan on tiedustellut kokeiluluontoisesti olisiko millaista kysyntää venäläisile koirille. Pitää vain ihmetellä mitää liikkuu ihmisen päässä joka julkaiseen yksityisen viestin ihan jonkun muun rotujärjestön keskustelufoorumilla. Onko tarkoitus ollut tietoisesti hämmentää vai onko vain pelkkää tyhmyyttä....

On myös ihan turha alkaa rakentelemaan mitään salaliittoteorioita, mihinkään "pimeisiin" operaatioihin ei ole tarvetta eikä kukaan kai edes usko että sellaiset onnistuisivatkaan... On vain niin että keskeneräisistä asioista on aika huono lähteä tiedottamaan mitään mutta sitten saattaa käydä näin :?
Arto Sikiö

Avatar
enp
Viestit: 1120
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja enp » 11 Maalis 2018, 12:47

Kiitoksia jälleen vastauksista esittämiini kysymyksiin. Entisenä suomenpystykorvarodun terveysvastaavana olen sitä mieltä, että keskustelua aiheesta on täältä foorumista luetun perusteella tarpeellistakin jatkaa. Mielestäni jo käydyn keskustelunkin perusteella huolestuttavaa, että on olemassa hyvin erilaisia tahoja sekä erilaisia tarkoitusperiä miksi tähystetään Venäjällä olevia koiria.

Jalostuksen tarkoitus on olemassa olevien ominaisuuksien parantaminen. Uuden sukupolven edustajien olisi toivottavaa olla edes jotenkin ominaisuuksiltaan vanhempiaan parempia. Tuonnille pitäisi siten olla jokin mitattava peruste. En olisi huolestunut jos SPJ tai sen suomenpystykorvajaosto olisivat päättäneet jäsenkuntaa kuultuaan tuoda koirien koe-erää Venäjältä Suomeen. Toiminta tavoittelisi silloin edes jotain hyötyä rodun hyväksi. Tällöin olisi myös hyvä selvittää kuinka iso osuus Venäjän koirien perimästä onkin Suomalaista alkuperää ja Aljo-kennelin koiria. Venäjän kannan on kirjoitettu muodostetun erittäin pienestä määrästä toisessa maailmansodassa lähes loppuun tuhottua karjalaissuomalaista kantaa. (lähde: Pystykorva-lehti 3/2010, Anna Shmeleva) Se edellyttäisi kiistatonta asiantuntija apua, toimintasuunnitelmaa, avoimuutta sekä ennalta tapahtuvaa pohdintaa siitä onko Venäjältä tuonnin edut samantaustaisuutta sekä selviä terveysriskejä suuremmat.

Jos ajattelemme sieltä tuotavia koiria jalostuskäyttöön tai vaikka vain harrastukseen, olisi tarkkaan ja mahdollisimman totuudenmukaisesti jo lähtömaassa todettava tuotavien koiran hyvät ja huonot puolet. Parhaita tai juurikin haluttuja yksilöitä sieltä tuskin helpolla saataisiin. Samoin on tarkkaan mietittävä astutetaanko täällä ollenkaan sellaisia koiria mitkä ovat jo ”sumppuutettu” geeniköyhiksi, jottei toimittaisi rodulle haitallisesti. Jos pidämme mielessä jalostuksen tarkoituksen, on erityisesti tässä asiassa syytä olla rehellinen. Erittäin tärkeä tekijä on myös nykyisen suomenpystykorvan miellyttävä luonne. Jos havittelemamme koiran luonteessa on vähänkään moitiskeltavaa, ei ole syytä käyttää sellaista jalostukseen, koska lopputuloksesta ei ole takeita.

Suomenpystykorva-rodun jalostuspohjan kapeus on tosiasia sillä samaperintäisyysaste suomenpystykorvapopulaatioissa on korkea. Sitä se on Venäjälläkin ja siksi rodun tämänhetkistä hyvää terveydellisiä tilaa Suomessa ei tulisi lähteä summittaisella tuonnilla riskeeraamaan. Vaikka monimuotoisuus tuokin koirille yleistä elinvoimaa ja suojaa monen perinnöllisen vian ja sairauden puhkeamiselta, ei Venäjän koirien summittainen tuonti todellisuudessa laajenna jalostuspohjaa, koska yksilöiden geenipareihin heterotsygotiaa eli eriperintäisyyttä ei voida Suomessakaan varmistaa. Toimivin tapa laajentaa suomenpystykorvan jalostuspohjaa on ollut käyttää terveiksi todettuja koiria ja vähentää lähisukuisten koirien välisiä pentueita sekä käyttää jalostukseen mahdollisimman montaa eri yksilöä.

Roturisteytyksen tekeminen tapahtui vuonna 2006. Sen jälkeisen ajan olisi toivonut parantaneen koirista saatavaa terveystietotilannetta rajan takana ja sieltä tuotujen koirien jo osoittaneen jalostuskelpoisuutensa. Käyttöominaisuudet ovat valitettavasti jääneet puutteellisiksi ja kapealle pohjalle. Tämä on selkeästi yksi ongelma miksi venäjän koirat eivät meitä suomalaisia kiinnosta. Toinen on taustojen tuntemattomuus, terveystietojen puute ja ihmisten epäluottamus toimijoihin. SPK-jaoston Venäjä-vastaava, Pekka Tiainen ei myöskään ole ollut käymissämme keskusteluissa tai Venäjä esitelmissään mitenkään vakuuttunut rajantakaisesta terveystilanteesta. Lisäksi rajantakaiseen toimintaan näyttäisi viimeaikaisten uutisointien perusteella edelleen liittyvän liian paljon epämääräisyyttä ja jopa selviä väärinkäytöksiä.

Tämän uuden projektin tavoite näyttäisi olevan, että saadaan toimivia käyttökoiria tuomaan ”kovuutta” rotuun suurriistakoirina kuten hirvikoirina. Millä tavalla lähtömaassa tämä ”kovuus” ja riistaominaisuudet on arvioitu? Miten näistä venäjän koirista kiinnostuneet henkilöt saavat luotettavaa tietoa yksilöiden ja niiden suvussa olevien esi-isien toimivuudesta? Venäjältä kun saa sopivia papereita mihin tarpeeseen tahansa. Edes kotimaan koirista ei ole riittävää kartoitusta mm. narttujen luonteista tai toimivuudesta, eikä myöskään hyödynnetty laajapohjaisesti jalostukseen. Tällainen kartoitus tulisi olla esitettävänä, jos perusteena on hakea jotain muutosta rotuun. Miksi haikaillaan sitä mikä on tuntematonta?

Olemme tehneet kuluneen vuosikymmen aika merkittävän rodun terveyhdyttämis kampanjan. Suomenpystykorva rotu ei tällä hetkellä kaipaa uutta terveydellistä takaiskua. Todettuja perinnöllisiä sairauksia olisi meillä ja Venäjällä pyrittävä aktiivisesti välttämään sillä toteamattomien kantajien määrä voi tällä menolla salakavalasti lisääntyä suurestikin.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Avatar
heidi
Viestit: 421
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja heidi » 11 Maalis 2018, 14:02

enp kirjoitti:Mielestäni jo käydyn keskustelunkin perusteella huolestuttavaa, että on olemassa hyvin erilaisia tahoja sekä erilaisia tarkoitusperiä miksi tähystetään Venäjällä olevia koiria.
Minusta siinä ei ole mitään huolestuttavaa, että Suomen puolella on erilaisia tarkoitusperiä ja motiiveja tähytä Venäjälle. Joku haluaa monipuolista metsästyskoiraa, toinen taas koiraa, jolle parituskumppanin löytäminen olisi nykyistä helpompaa. Itse otin ensimmäisen venäläiseni kokeilunhalusta. Kun koira oli 1,5-vuotias, olin siihen niin tyytyväinen että lakkasin etsimästä Suomesta toista koiraa rinnalle.

Siinä sen sijaan pitää olla tarkkana, että millaisen kasvattajan kanssa koirakauppaan ryhtyy, sillä varmasti Venäjälläkin on erilaisia tarkoitusperiä tehdä yhteistyötä suomalaisten kanssa. Kun rodut yhdistettiin (Huom! kyseessä ei ollut roturisteytys vaan rotujen yhdistäminen) vuonna 2006, niin tavallisten harrastajien vastustus oli siellä yhtä jyrkkää kuin meillä Suomessa. Ei ollut helppoa löytää kasvattajaa, joka ylipäätään suostui myymään pentua Suomeen. Nyt tilanne on muuttunut ja joukossa on varmasti kaikenlaisia kasvattajia.

Viittaat toisaalla täällä Pystykorva.infossa käytävään keskusteluun. Siellä esitetty kritiikki herättää monia kysymyksiä. Samalla kun heitetään synkkä varjo tämän ensimmäisen yhteistyökasvattajan koirien päälle, niin mainostetaan pentuja, joita ilmeisesti oltaisiin itse myymässä ja tuomassa Suomeen. Pentuja, joiden emän väitetään olevan tämän parjatun kasvattajan kasvatti ja isän olevan suomalainen uros. Hmm... aika kummallinen "mainospuhe" näille pennuille... Yhtenä kasvattajan laadun mittarina pidän myös sitä, että hän hoitaa koirien tuontiin ja rekisteröintiin liittyvät velvoitteet asianmukaisesti. Silloin koirat ovat sitä mitä papereissa väitetään eikä Suomeen rekisteröinnissä tule ongelmia.
enp kirjoitti:Käyttöominaisuudet ovat valitettavasti jääneet puutteellisiksi ja kapealle pohjalle.
Tältä se näyttää, jos käyttöominaisuuksia arvioi koetulosten valossa. Jokainen suomalaisiakin pentueita kasvattanut tietää, miten vaikeaa on houkutella uusia harrastajia viemään koiriaan kokeisiin. Ja tällaisina lintusyksyinä se on vaikeaa jopa itselle - tyhjän saa pyytämättäkin, kun viime syksynä omilla metsästysmailla meni monta reissua ilman ensimmäistäkään siiveniskua.
Omiin kasvatteihini pidän yhteyttä ja niiden osalta voin sanoa, ettei venäläinen veri ole käyttöominaisuuksia heikentänyt. Omistajat kuuluvat olevan koiriinsa pääosin hyvin tyytyväisiä.
Heidi Lahtinen, Pystykorvalehden toimittaja, tiedotustoimikunnan pj

Avatar
enp
Viestit: 1120
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja enp » 12 Maalis 2018, 10:06

heidi kirjoitti: Tältä se näyttää, jos käyttöominaisuuksia arvioi koetulosten valossa. Jokainen suomalaisiakin pentueita kasvattanut tietää, miten vaikeaa on houkutella uusia harrastajia viemään koiriaan kokeisiin..
Suomenpystykorva on vahvasti käyttökoirarotu ja mielestäni sen säilymisen tulee tulevaisuudessakin nojata vahvasti terveyteen ja rodun pelaavuuteen. Pentujen ostajien on ilman mainospuheita voitava uskoa siihen, että vanhemmat ovat terveitä sekä toimivia. Toimivuuden tuontikoirienkin kohdalla näkee nykyisin tietokannoista. Jos ne puuttuvat ei mainospuheet kovin pitkälle kanna.

Näkisin asian myös niin, että jos tuontikoirilla ymmärretään suomessa tehdä vain jalostustavoitteiden mukaisia yhdistelmiä, joita voidaan yleisesti suositella aloittelijoillekin voi tuonnilla olla rodulle jotain merkitystä. Ongelmia on kuitenkin tulossa jos niillä täällä astutetaan omien tarkoitusperien mukaisia koiria.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Avatar
heidi
Viestit: 421
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja heidi » 12 Maalis 2018, 17:50

Tietokantalinkkisi johti ainakin minun koneellani tuontipohjiksiin. Venäläisetkin suomenpystykorvat ovat punaisia, eivät valkopunaisia... ;)
Olet aivan oikeassa siinä, että koetulokset ovat paras käyttöominaisuuksien mittari. Ongelma on siinä, että aivan liian harva koira käy edes kerran elämässään kokeessa. Syitä on varmasti monia.
Vuoden 2006 jälkeen syntyneistä suomenpystykorvista 13% on saavuttanut kokeissa vähintään AVO 0-tuloksen, eli voitanee tulkita, että sama noin 13% on ylipäätään osallistunut kokeisiin. Muualta kuin Ruotsista tai Norjasta, eli lähinnä Venäjältä on tuona aikana tuotu yhdeksän koiraa. Niistä kolme (eli 30%) on käynyt kokeissa. Jokainen on haukkunut vähintään AVO1-tuloksen, yksi jopa VOI1- ja yksi VOI2-tuloksen. Ruotsin ja Norjan tuonteja en laskenut, koska ne ovat usein joko puoliksi tai jopa aivan kokonaan taustaltaan suomalaisia.
Kokeissa käymättömyys on yleinen ongelma, ei pelkästään tuontikoirien. Toivottavasti, Eero, et ole sitä mieltä, että suomalaisista koirista lähes 90% on jalostukseen kelpaamattomia, koska niitä ei ole kertaakaan käytetty kokeissa...
enp kirjoitti:Ongelmia on kuitenkin tulossa jos niillä täällä astutetaan omien tarkoitusperien mukaisia koiria.
Kaikessa koirankasvatuksessa on ongelmia luvassa, jos paritusta suunniteltaessa ei olla kiinnostuneita koko rodun parhaasta ja siitä, että myös seuraavalle sukupolvelle löytyisi parituskumppaneita. Jalostusvalinnat ovat viime kädessä aina kasvattajan omia, mutta näiden puheena olevien, mahdollisesti Suomeen tuotavien venäläiskoirien kohdalla toivotaan, että paritukset suunniteltaisiin SPJ:n jalostusneuvonnan kanssa yhteistyössä sekä hyödyntäen Kennelliiton jalostusasiantuntemusta. Aina on muistettava, ettei elävien eläinten jalostuksessa mikään yhdistelmä ole riskitön. Riskit on pyrittävä minimoimaan ja niitä on pyrittävä hallitsemaan niin, ettei kaikkia munia lastata samaan koriin.
Heidi Lahtinen, Pystykorvalehden toimittaja, tiedotustoimikunnan pj

Avatar
enp
Viestit: 1120
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja enp » 13 Maalis 2018, 10:41

heidi kirjoitti: Tietokantalinkkisi johti ainakin minun koneellani tuontipohjiksiin. Venäläisetkin suomenpystykorvat ovat punaisia, eivät valkopunaisia... ;)
Linkkini johtaa ihan oikeaan näkymään, jos oman koneen selain on räätälöity tuonne foorumiin laittamani ohjeen mukaiseksi ja on sitten tallennettu selaimen suosikkeihin.
heidi kirjoitti: … Toivottavasti, Eero, et ole sitä mieltä, että suomalaisista koirista lähes 90% on jalostukseen kelpaamattomia, koska niitä ei ole kertaakaan käytetty kokeissa...
Tätä en toki tarkoita, sillä kykenen itsekin pitkän linjan harrastajana sekä LINT-ylituomarina arvioimaan esim. metsällä käynnin perusteella sen onko koirassa potentiaalia jalostuskoiraksi. Sen sijaan narttulinjaa, jossa ei ole mitään tuloksia koepuolelta sekä urosta, joka on alle kolme vuotias ja se täytettyään ei ole vielä Pevisa-tarkastettu en olisi jalostukseen epin ja polviongelmien takia työntämään.

Mehän jalostamme JTO:n perusteella lintua puuhun haukkuvaa koiraa ja meillä on ihan erilainen metsästyskulttuuri kuin Venäjällä. Siksi olen halukas tietämään millä dokumentoidulla menetelmällä koirat Venäjällä arvioidaan. Pitäisi olla systemaattista tiedonhankintaa koirista ja esittää sitä kaikille. Pohjoismaissa voimme luottaa käyttökokeista saatavaan jalostusdataan ja esim. sisarusten koekäynteihin yksilöä vertailtaessa.
heidi kirjoitti: Jalostusvalinnat ovat viime kädessä aina kasvattajan omia, mutta näiden puheena olevien, mahdollisesti Suomeen tuotavien venäläiskoirien kohdalla toivotaan, että paritukset suunniteltaisiin SPJ:n jalostusneuvonnan kanssa yhteistyössä sekä hyödyntäen Kennelliiton jalostusasiantuntemusta.
Nykyisen jalostusryhmien linjauksen mukaan jalostusneuvonta arvioi vain onko yhdistelmä jalostustavoitteiden mukainen. Vastuun kantaa aina kasvattaja. Jalostustavoitteiden mukaan koirien tulee olla terveitä, koepalkittuja ja riittävän rodunomaisen ulkomuodon omaavia. On siten vaikea kuvitella mitä edes Kennelliiton asiantuntijat voisivat tässä asiassa auttaa kun mitään tietoa ei ole edelleenkään yleisesti saatavilla.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Kytösavu
Viestit: 1735
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: MIKÄ JUTTU TÄMÄ?

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 13 Maalis 2018, 17:48

Viimeiseen kappaleeseen kommentti, että Heidi varmaankin tarkoittaa Kennelliiton avulla, esim. mahdollisimman erilaisen perimän seulomista ja ylläpitämistä geenitesteillä. Jalostusryhmän on saatava kaikki mahdollinen tieto venäläisten, ja muidenkin ulkolaisten koirien taustoista. Näillä tiedoilla sitten pikku hiljaa eteenpäin.
Ei kai se koiran jalostus sen erilaisempaa ole nytkään, oli taustat mitkä tahansa.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Paljon porua, vähän villoja”