Pennun kanssa metsälle (9kk)

Tämän otsikon alla keskustellaan kaikista kotimaisilla metsästyspystykorvilla metsästämiseen liittyvistä asioista

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
mukeltaja
Viestit: 4
Liittynyt: 14 Elo 2012, 18:30

Pennun kanssa metsälle (9kk)

Viesti Kirjoittaja mukeltaja » 14 Elo 2012, 19:27

Pentu 9kk (narttu) saa siis tulikokeen syyskuun puolivälissä Hossan maastoissa! Sitä ennen vain supijahtia. Hyvin tuntuu hakevan edessäpäin! 5 päivää metsässä putkeen tiedossa! Aikaisemmin vain muutaman kerran "irtivapaana" metsällä. Neuvoja kaipaisin, kun ensimmäistä kertaa pystiksen kanssa ylipäätään kanalintujahdissa!Herkästi haukkuva tuntuisi olevan, mutta kun tuota intoa on niin paljon!
Markku Ignatius

Pystykoira
Viestit: 247
Liittynyt: 24 Touko 2008, 08:23
Paikkakunta: Karhumailla

Re: Pennun kanssa metsälle (9kk)

Viesti Kirjoittaja Pystykoira » 14 Elo 2012, 22:46

Odottele rauhassa, kulje rauhalliseen tahtiin. Elä ammu lentoon ja jos pääset ampumatilanteeseen, ammu vain oikeaan merkintään. Älä odota liikoja, kaikki onnistumiset on eteenpäin. Jos näet linnun ja koiran, mutta koira ei tunnu sitä tolkkuavan, odota, heti kun suu aukeaa oikean puun alla, pudota. Mielenmalttia miehellä ei voi liikaa korostaa. Lykkyä!
Tuomo Turunen

Kuvia kotimaasta, kotimaisista koirista ja metsästyksestä:
www.pystykoira.kuvat.fi

PM
Viestit: 200
Liittynyt: 09 Elo 2004, 21:39

Re: Pennun kanssa metsälle (9kk)

Viesti Kirjoittaja PM » 15 Elo 2012, 10:14

Koira on vasta yhdeksän kuukauden ikäinen narttu. Oikeastaan se on irtipitoajoista johtuen ollut hirveän vähän irti metsässä. Joten sen kunto, siis kestävyys, on vielä alkutekijöissään. Niinkuin vielä tuleekin olla tämänikäisellä. Pennulle pitää antaa oikeus pennun elämään. Ja vasta sen kasvettua täyteen kokoonsa ja luuston kehityttyä, alkaa "vakavampi" vaihe sen elämässä. Joka sekään ei saisi olla liian tosikkomainen.

Nyt tätä pentua odottaa viiden päivän metsästysretki yhteen putkeen. Itselläni on useasti ollut vielä vanha koira uudemman ollessa tuossa iässä. Tällöin olen välttänyt pennun kanssa metsästystä edes peräkkäisinä päivinä. No joskus ehkä viikonlopun molempina päivinä. Tällaisessa järjestelyssä on ollut luonnollisesti apuna se, että minulla on ollut viimeiset 38 vuotta mahdollisuus metsästää päivittäin kotoani käsin.

Suurin pulma, joka osikon aloittajaa mielestäni odottaa, on pennun rasituksen ja levon suhteen oikea mitoittaminen. Teidän, jolla on kokemusta vastaavista retkistä tuon ikäisillä koirilla, kannattaisi nyt antaa neuvoja.

Lyhyitä täsmäiskuja maaston parhaimpiin kohtiin, ja nekin vastatuuleen. Siirtymiset olisi pyrittävä tekemään maastojen vaikeakulkuoisimpia osia välttäen. Saalista ei kannata hampaat irvessä yrittää. Se tulee siitten kun on tullakseen. Väsyneellä, haluttomalla, isännän jaloissa pyöriskelevällä koiralla ei onnistu ampumaan muuta kuin pomppulintuja. Ja sehän ei ole missään tapauksessa tuon retken tarkoitus.
Päivittäiset retket lyhyitä. Kahvipannu mukaan ja kunnon taukoja. Ellei koira nuotiolla muutoin rauhoitu, niin kytkisin sen tauon jakaksi.

Maltti on valttia !
Päiviö Myllymäki

Pystykoira
Viestit: 247
Liittynyt: 24 Touko 2008, 08:23
Paikkakunta: Karhumailla

Re: Pennun kanssa metsälle (9kk)

Viesti Kirjoittaja Pystykoira » 15 Elo 2012, 11:57

Joo, se jäikin mainitsematta, eli älä tee liian pitkiä reissuja, älä väsytä pentua. Lähde aina metästä pois, kun siellä on vielä molemmilla mukavaa. Edellä mainitut täsmäiskut on se oikea termi.
Tuomo Turunen

Kuvia kotimaasta, kotimaisista koirista ja metsästyksestä:
www.pystykoira.kuvat.fi

mukeltaja
Viestit: 4
Liittynyt: 14 Elo 2012, 18:30

Re: Pennun kanssa metsälle (9kk)

Viesti Kirjoittaja mukeltaja » 16 Elo 2012, 17:42

Tosiaan itseänikin on mietityttänyt tuo koiran kestävyys. Se, kun tuppaa juoksemaan hiukan eri matkan kuin metsästäjä kävelee! Malttia sitä itseltäkin vaaditaan. Varsinkin, kun reissu on syksyn kohokohta. Mikäköhän "pakko" pennulla on tunkea jalkojen välistä, kun tulee kierrokseltaan minun jälkiä seuraten? Olenko sitten kulkenut liian lujaa tai vaihtanut suuntaa sen tietämättä? Supijahdissa pimeällä kuului pari kimeää "itkuhaukkua" ennen kuin taas tavoitti. On se vaan opetteleminen itselläkin. Tähän soppaan, kun vielä lisää sen, että kyseinen koira Jehu nimeltään on isukin. Joten näkee minua metsälle viejää vain pari kertaa kuukaudessa, jos sitäkään.
Markku Ignatius

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Pennun kanssa metsälle (9kk)

Viesti Kirjoittaja enp » 17 Elo 2012, 12:32

Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

TAH
Viestit: 56
Liittynyt: 20 Helmi 2006, 16:01
Paikkakunta: Kaavi

Re: Pennun kanssa metsälle (9kk)

Viesti Kirjoittaja TAH » 18 Elo 2012, 06:23

Jospa tästä olisi apua aloitteleville harrastajille niin ei tarvitsisi tehdä samoja virheitä kuin minä.

Eli itse tein sen virheen nuoren koiran kanssa, että en antanut sille riittävästi lepoaikaa. Ei missään nimessä pitkiä päiviä metsässä vaan ehkä n. tunnin tai parin mittainen reissu kerrallaan(riippuu paljon myös ilmasta ja lämpötilasta). Seuraavana päivänä lepopäivä ei metsään ollenkaan, itse voi käydä vaikka maastontiedustelussa, että löytyisi linnut helpommin. Tällä vuorottelulla minä tekisin tuollaisen vähän pitemmän reissun. Ja sen jälkeen lepoa ja yhdessäoloa useampi päivä ennen seuraavaa metsään vientiä. Koira ei saa väsähtää metsätouhuihin heti alkuunsa. Myös seuraavana syksynä toimisin näin tosin metsälenkkien pituutta voi huomattavasti lisätä, mutta ei kannata väsyttää koiraa.

Omalla koiralla rupesi välillä jo into lopahtamaan metsätouhuihin, onneksi isäntä tajusi vihdoin viimein katsoa peiliin ja nyt on pelaava 6 vuotias koira, jonka toiminnasta saa metsässä nauttia.

Koirat on kaikki yksilöitä ja toiset voi kestää/sietää paremmin rasitusta. Olisikin mielestäni täkeää oppia tuntemaan ja tulkitsemaan omaa koiraa, niin osaa sopeuttaa sitten oman toimintansa paremmin.

Nämä ovat ajatuksia jotka itselle on tullut vain yhden oman koiran perusteella ja voin toki olla aivan väärässäkin, mutta ainakin kannattaa laittaa "mietintämyssyn" alle nämä asiat.

"Malttia ja aikaa", näitä kahta asiaa pitää olla riittävästi koiran koulutukseen.
Tomi Hartikainen

Vastaa Viestiin