Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Tämän otsikon alla keskustellaan kaikista kotimaisilla metsästyspystykorvilla metsästämiseen liittyvistä asioista

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 04 Maalis 2011, 22:30

Jututin tänäiltana Himangalla hyljepalaverissa "riistakeskuksen miestä" tulevista linnustusajoista. Metsästäjien aktiivisuus(kolmio laskennat jne.) ja se ketä riistaneuvostoihin saadaan päättämään käytännössä pyyntiajat jne. määrittää. Hoitosuunnitelma linjaa metsästyksen. Esim. täälä hetkellä ei karhulupia myönnetä pohjanmaan piirin alueelle, koska hoitosuunnitelmassa piiri on kasvavankannan aluetta jonne lupia ei myönnetä... Samoin perämeren norppaa ei päästä pyytämään olkoon kanta kuinka suuri hyvänsä kun hoitosuunnitelmassa lukee ettei norppaa tule pyytää. Nyt miettimään keinoja ja kanavia miten pyritään vaikuttamaan kanalintujen hoitosuunnitelmaan ennen kuin vetelät on housuissa!! Ettei tarvi lintuniuhoja nostaa nauloihin ja koirista tehä kinttahia :|
Tv: Pete S.
Petri "Pete" Siironen

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 09 Maalis 2011, 11:15

Soitin tänä aamuna tutkia Arto Marjakankaalle koskien tuota hoitosuunnitelmaa. Luonnos on jätetty maa, ja metsätalousministeriöön. Luonnos keskittyy lähinnä elinympäristö asioihin. Ministeriö ja riistakeskus päättävät metsästyksestä. Luonnos lähdössä lausuntokierrokselle. Arton mukaan , jos vaikuttaa haluaa niin yhteyttä ministeriöön tai riistakeskukseen.
Tv: Pete Siironen
Petri "Pete" Siironen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 11 Maalis 2011, 15:02

Ojitus vaikuttaa kanalintukatoon

Aiemmin otaksuttiin, että ojitus vaikuttaa kanalintuihin erityisesti siten, että poikaset hukkuvat ojiin. Nyt tiedetään, että poikaset eivät edes ehdi kuoriutua, sillä pedot pistelevät munat poskeensa. Teeri pesii varvikossa usein puun suojassa nuorissa metsissä ja avohakkuilla. Suolla pesät ovat metsien reunoilla. Teeri munii munan noin puolessatoista päivässä. Kymmenen munan munimiseen kuluu aikaa 12–13 päivää, minkä jälkeen naaras alkaa hautoa. Haudonta kestää 25 päivää. Pedoilla on siis runsaasti aikaa löytää munapesä.

Jyväskylän yliopiston tutkijan Gilbert Ludwigin
mukaan ojitetuilla alueilla kanalintukato on ojittamattomia suurempi juuri petojen vuoksi.

”Luulin, että ojien vaikutus näkyy poikaskatona, mutta ei. Se näkyy pesuekatona.”

Kun peto löytää munapesän, koko poikue on mennyttä. Kuoriutuneet poikaset ovat paremmassa turvassa. Ne lähtevät hyvin pian pesästä ja piiloutuvat vikkelästi. Vaikka peto tulisikin, se ei yleensä saa koko poikuetta tuhottua.

Ojien pirstomilla alueilla petojen saalistus on todennäköisesti tehokkaampaa kuin muualla. Kettu, näätä, varis ja korppi ovat suurimpia pesien tuhoajia. Pedot seuraavat ojia, sillä ojan reuna on puuton ja sitä pitkin on helppo kulkea.

”Keski-Suomessa yli 30 prosenttia metsäpinta-alasta on ojitettu ja tutkimillani soidinalueilla jopa puolet”, Ludwig sanoo. ”Teeri pesii sekä ojitetuilla että ojittamattomilla mailla yhtä halukkaasti.”

Ludwig teki yksilötason tutkimuksia teerellä mutta uskoo, että ojituksen vaikutus on sama metsolla. ”Kenties myös riekkokannan kehno tilanne Etelä- ja Keski-Suomessa johtuu tästä syystä,” hän spekuloi.

Alice Karlsson
http://www.suomenluonto.fi/arkisto/2-11 ... intukatoon
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 11 Maalis 2011, 15:04

"Metson menestyminen vaatii laajoja metsäalueita
Metsokannan hoidossa tarvitaan uudenlaista maankäytön suunnittelua. Saija Sirkiän väitöskirjan mukaan hoidossa pitäisi tarkastella nykyistä suurempia alueilta, sillä meikäläiset metsopopulaatiot tarvitsevat jopa satojen neliökilometrien laajuisia elinympäristöjä.

Sirkiä perää kaksitasoista lähestymistapaa. Toisaalta laajojen mittakaavojen metsäpeitteisyys tulisi säilyttää korkeana, toisaalta yksittäisten metsäalueiden sisällä tulisi suosia monipuolista metsän ikä-, puulaji- ja aluskasvillisuusrakennetta.

Metsokannan hyvinvointi on toimivien soidinverkostojen varassa. Soidinalueet säilyvät todennäköisimmin, mikäli maisemassa on runsaasti metsää kolmen kilometrin säteellä soidinpaikan keskustasta. Soidinpaikkoja ympäröiviä metsiä tulisi tutkimuksen mukaan säästää tai käsitellä varoen noin 30 neliökilometrin alalta. Tämä vaatii alueellista maankäytön suunnittelua sekä yhteistyötä eri metsänomistajien kesken.

Metsoa on pidetty vanhan metsän lajina. Vanhojen metsien määrän ja soidinalueiden säilymisen välillä ei tutkimuksessa kuitenkaan havaittu yhteyttä. Sirkiän mukaan vaikuttaakin siltä, että nyky-Suomessa vanhan metsän määrä on maisematasolla niin alhainen, että se ei merkitsevästi selitä metson runsautta eikä soidinalueiden säilymistä.

Saija Sirkiän väitöskirja tarkastetaan 10. joulukuuta Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa. Tutkimuksen aineistona käytettiin suomalaisia riistalaskenta-aineistoja sekä kaukokartoitukseen perustuvia metsän rakennetietoja."

http://www.metsalehti.fi/fi-FI/Metsauut ... 03c87997ab
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 11 Maalis 2011, 16:53

Tänään soittelin maa, ja metsätalousministeriön valmistelevalle virkamiehelle Janne Pitkäselle. Juteltiin tuosta valmisteilla olevasta hoitosuunnitelmasta. Ymmärrystä tuntui siellä päässä haukkuvalla koiralla metsästäville löytyvän. Toivottavasti päästään sanamme sanomaan asiaan. Suunnitelma on piakkoin lähdössä lausuntokierrokselle ja Janne ei pitänyt mahdottomana etteikö Suomenpystykorvajärjestöltäkin mielipidettä kysyttäisi. Ilmeisesti ainkin kennelliittoon menee. Toki lausunnon/vetoomuksen voi ja saa antaa vaikkei sitä erikseen pyydettäisikään.
TV: Pete S.
Petri "Pete" Siironen

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 11 Maalis 2011, 18:05

Hyvää työtä! Normaalit metsästysajat ja malttia jahtiin. Uskon että kunhan meidän metsästäjien mahdollisuus harrastaa olisi parempi, ymmärtäisimme myös itse säädellä riistan määrää, koska se olisi kaikkien oma etu. Me olemme varmasti enemmän eräilijöitä kuin lahtaajia. Meille useimmille on tärkeintä että saa kulkea koiran kanssa rauhallisia saloja ja omata mahdollisuuden jopa huipentaa kulku silloin tällöin ampumalla hyvältä haukulta lintu eräksi. Ainakin minulle se on yhä hieno hetki, tuijotella hetki koiran kanssa toisia kaikki muu unohtaen tyytyväisyys kummankin ilmeestä hehkuen, mikä vielä parempaa tulen räiskyn ja loimun äärellä.
Hoitosuunnitelmaan liittyen vielä kannattaa aktivoitua omilla alueilla riistakolmion tai parinkin perustamisen suhteen. Reaalitieto kun näyttäisi olevan jatkossa peruste metsästysajoille uuden Riitsakeskuksen kautta. Muistakaa myös vaikuttaa metsästysseuroissa kanalinnun metsästykseen päätöksiin, asiallinen esiintulo faktoineen ja perusteluineen saa ihmeitä aikaan.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Riku
Viestit: 43
Liittynyt: 17 Helmi 2006, 23:53
Paikkakunta: Keski-Pohjanmaa

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja Riku » 23 Maalis 2011, 21:37

Erittäin hyvä, että asiaan on kentällä jo herätty! Kannattaa pitää keskustelua yllä ja huolehtia siitä, että kippurahäntää pääsee viemään muuallekki ku näyttelykehiin, unohtamatta, että riistaa pitää koiralle myös välillä ampua.

Näillä hoitosuunnitelmilla pakkaa olemaan taipumusta kieltolakisuuntiin, kuten suurpetojen osalla on jo käynyt. Esimerkiksi karhulupia pohjanmaalla kaivattaisiin kipeästi muttakuei..
Kuva

Tuutikki

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja Tuutikki » 25 Maalis 2011, 21:39

Kysymys ei ole aina hoitosuunnitelmista vaan siitä että jos rhy:ssä ei ole kuin hirven pyytäjiä eli reiluna vähemmistönä lintukoira harrastajat niin herkästi annetaan infoa lintukannan pienuudesta, että pyyntiaikaa kunnassa rajoitettaisiin ja lintumiehet koirineen ei olisi hirviporukoiden haitolla koko lokakuuta.

villepa
Viestit: 164
Liittynyt: 03 Heinä 2008, 21:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja villepa » 26 Maalis 2011, 09:28

Tuutikki kirjoitti:Kysymys ei ole aina hoitosuunnitelmista vaan siitä että jos rhy:ssä ei ole kuin hirven pyytäjiä eli reiluna vähemmistönä lintukoira harrastajat niin herkästi annetaan infoa lintukannan pienuudesta, että pyyntiaikaa kunnassa rajoitettaisiin ja lintumiehet koirineen ei olisi hirviporukoiden haitolla koko lokakuuta.

Tässä on erittäin hyvän asian tuutikki tuonu esille.
Hirvimiehille on sitä parempi mitä vähemmän aikaa lintukoirat "sotkee oikiaa asiaa", elikkä hirvestystä.
Nyt ois tärkiä että me lintukoiraväki aktivoiduittas ja vaikkapa ihan spj:n toimestakin yritettäis saada edustuspaikoille omia edustajia.
V ille P artanen

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 15 Touko 2011, 20:19

Riistaneuvostot nimetty 3.5.( http://www.riista.fi/?mag_nr=8&group=119&ann=38 ) Tuossa osoite josta näkee ketkä valtakunnallisesti ja alueellisesti linnustusajoista päättävät. Eiku vaikuttamaan, aloitetaan laskemalla kolmiot loppukesästä ja sitä ennen ja jälkeen yhteyttä "omiin" miehiin!
T: Pete Siironen
Petri "Pete" Siironen

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja enp » 16 Touko 2011, 09:23

pohjanmaanpoika kirjoitti: ... Eiku vaikuttamaan, aloitetaan laskemalla kolmiot loppukesästä ja sitä ennen ja jälkeen yhteyttä "omiin" miehiin!
T: Pete Siironen
Näyttäisi olevan ainakin Lapin osalta täysin turhaa hommaa , koska sinne on osattu valita jo entuudestaan rauhoittamiseen mieltyneitä "toisten miehiä" ???
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

pohjanmaanpoika
Viestit: 329
Liittynyt: 09 Loka 2005, 20:53

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja pohjanmaanpoika » 16 Touko 2011, 16:28

Näyttäisi olevan ainakin Lapin osalta täysin turhaa hommaa , koska sinne on osattu valita jo entuudestaan rauhoittamiseen mieltyneitä "toisten miehiä" ???
Meinaakko ENP, että pitäkää tunkkinna prkle...! :D ? Jospa kuitenki koitetaan? :wink:
Petri "Pete" Siironen

PM
Viestit: 200
Liittynyt: 09 Elo 2004, 21:39

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja PM » 16 Touko 2011, 17:07

Kyllä se vaan niin saattaa olla kuin Tuutikki tuossa muutama kirjoitelma aiemmin epäili.

Mutta kun vähemmistönä ollaan niin mitäs teet. Jokaisesta Rhy:stä esitetään paikkakunnan hirvieduista kiinnipitävä jäsen tunne alueelliseen neuvostoon. Esillä kannattaa aina yrittää olla. Mutta tuossa lakitekstissä olisi ptänyt olla selvä maininta, että neuvosto tulisi koota monipuolisesti eri metsästysmuotojen edustajista. Sidosryhmät ovat mainintansa saaneet.

Kun kuluneena vuonna selvisi, että osassa Lappia oli linnustus sallittua 20.9. alkaen aina jopa lokakuun puoliväliin, niin keskustelin asiasta erään aktiivisen hrvenmetsästäjän ja kennelmiehen kanssa ( hänellä ei mustaa koiraa) eräässä kenneltilaisuudessa. Hän aivan säikähtäen totesi, että nythän lintumiehet ovat hirvestyksen vaivoina. En ollut uskoa korviani, mutta niin se kuitenkin oli.
Päiviö Myllymäki

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 16 Touko 2011, 17:45

Jos toiminta jatkuu samanlaisena eli perusteettomana linnun metsästys aikojen lyhentämisenä automaationa lintukannasta riippumatta, kannattaa olla heti hölmöilyn perään ja vaikka hiukan etukäteenkin yhteydessä tarpeeksi korkealle taholle, joka voi puuttua asiaan ja huomauttaa asiasta. Yhtään pahitteeksi ei olisi sopia lehti- ja radiojutun teosta ennen päätöksiä mediaan ja kertoa positiivisesti(mahdollisesti) lintukannasta ja uudesta päätöksenteko systeemistä joka huomioi itse lintukannan metsästysajoista päätettäessä. Ei viekkaudella vaan oveluudella:)
Minusta tuo Peten Pystykorva lehdessä ollut kirjoitus kannattaa lukea vielä kerran ja lyödä faktat pöytään.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

ellutii
Viestit: 282
Liittynyt: 30 Marras 2006, 21:22

Re: Kanalintujen hoitosuunnitelmasta

Viesti Kirjoittaja ellutii » 17 Touko 2011, 11:58

Muutamassa eri metsästysseurassa ja muutamia kohtalaisen läheltä seuranneena olen myös todennut sen, että metsästysseurat ovat ja toimivat melkein pelkästään hirvenmetsästyksen ja hirvenmetsästäjien ehdoilla... :?
Ja vaikeahan niitä lintumetsästystä harrastavia ja kannattavia on saada edustamaan, jos suurin ja äänekkäin osa kannattaa ja vie eteenpäin hirvenmetsästysasioita.
Raija Tiilikainen

Vastaa Viestiin