Hirvikannan hoito

Tämän otsikon alla keskustellaan karjalankarhukoiriin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 14 Maalis 2015, 00:53

Kierrellyt täällä Kainuun perukassa katsellen riistan jälkiä (n. km suksin / m.kelkoin) Huolestuneena totean, että nyt ei oon asiat kondiksess... Onko käyny niin ett ollaan poljettu hirvikanta noin pieneksi, jälkienjättäjiä ei näy olevan liion ollenkkaan :idea: Esim. Nuolukiviä viiessä maastoihin voin todeta että vanhat kivet oli syömättömimä paikoillaan. Joka vuosi (edeellisill vuosill) aina ne on koluttu loppuun, pelkkä tappi ollut, johon uusi suolapallero helppo ollut laittaa. Näin vain nyt ei ooo :evil: Millalailla muu Suomi hoitanut hommat, löytyykö kivillä käyjiä ja haapa/pajuversojen syöjiä enää ees nuoren kkk ensikosketuksiin tulevana syksynä :?:
Rauno Juntunen

jl12
Viestit: 12
Liittynyt: 22 Kesä 2012, 21:15

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja jl12 » 14 Maalis 2015, 10:29

Meillä oli täällä Punkaharjulla sama tilanne vajaa kymmenen vuotta sitten. Kyllä oli surkea tilanne koiramiehen kannalta, kun ei ollut
haukuttavaa missään. Ei auttanut muuta kuin panna täys rauhoitus hirven osalta. Tämä ei tietenkään käynyt koko yhteisluvan alueelle,
mutta osa rauhoitti kokonaan.
Tällä hetkellä hirvikanta on kohtuullinen, mutta edelleen metsästämme maltillisesti n. 1/1000ha.
Olen henkilökohtaisesti yrittänyt ajaa hirvikannan maltillista kasvattamista n. 3,5-4/1000ha, jotta kanta kestäisi
kohtuullisen metsästästyksen. Tuntuu vaan olevan vai-is savotta. Vähän kun saatiin kantaa nousemaan niin jo pitäisi joidenkin
mielestä saada lupia reilusti lisää. Riistapäällikkökin on peloteltu sidosryhmien toimesta siihen kuntoon, että hänen suurin huolensa
tuntuu olevan, ettei vaan hirvikanta pääsisi kasvamaan. Kova laji tää hirvijahti!
Jukka Lehto

pentti koskelo
Viestit: 982
Liittynyt: 27 Helmi 2014, 11:47

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja pentti koskelo » 14 Maalis 2015, 11:47

Meillä kotopuolessa on pyyntialueena alue joka on noin 15x10 km.Hyvät on ruokamaat hirvillä.Määrätietoisesti on tuota valtion karjaa hoidettu ja verotettu.Nuoluviä maastossa on noin 40-50.Riistapeltoja keskimäärin 5 kpl tehdään joka vuosi. pyynnin yhteydessä naaraita on säästetty ainakin 15 vuotta.Parhaassa siitosiässä olevia uroksia ei ammuta.suurin osa ammutaan vasoina eli tuotto otetaan pois.Ei oo niin ahneita oltu että olisi ns pankki hirviä pyyvetty.Pari viikkoa sitten vein nuolukiviä niin semmoinen kymmenen hirven lauma oli pyörinyt siinä lähellä.jälkien perusteella pyynti aluella on tällä hetkellä noin 30-40 hirveä.Meillä hirvikanta lähti voimakkaaseen nousuun jo 50 luvulla kun yksi "hirvimies" muutti paremmille metsästys maille.Oli se niin kova verottamaan hirvikantaa.Sitten nämä Suven ryökäleet.Niitä on silloin tällöin käynyt alueella.Ei ne kauan ole viipyneet ne kun kiertää sitä reviiriä.Karhukanta on voimakkaassa kasvussa mutta ei nekään kaikkia verota.Joka syksylle on jäänyt pyyvettävää.Kun pyynti alkaa hirvistä osa muuttaa naapuri seuran alueelle.On ne viisaita.Siellä saavat olla rauhassa. :lol:

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 14 Maalis 2015, 16:49

pentti koskelo kirjoitti:Meillä kotopuolessa on pyyntialueena alue joka on noin 15x10 km.Hyvät on ruokamaat hirvillä.Määrätietoisesti on tuota valtion karjaa hoidettu ja verotettu.Nuoluviä maastossa on noin 40-50.Riistapeltoja keskimäärin 5 kpl tehdään joka vuosi. pyynnin yhteydessä naaraita on säästetty ainakin 15 vuotta.Parhaassa siitosiässä olevia uroksia ei ammuta.suurin osa ammutaan vasoina eli tuotto otetaan pois. Ei oo niin ahneita oltu että olisi ns pankki hirviä pyyvetty.Pari viikkoa sitten vein nuolukiviä niin semmoinen kymmenen hirven lauma oli pyörinyt siinä lähellä.jälkien perusteella pyynti aluella on tällä hetkellä noin 30-40 hirveä... >
järkevää touhua penan alueella :thumbsup:
täällä vastaava homma ei hoidu näin mallikkaasti. valtionmaat yhdistyy seurojen alueisiin voimakkaasti (näiden alueiden touhuista seurat eivät päätä) siis päällekäiset luvat /ihmisten saaliinsaanti paine myönnetyistä pyyntiluvista suuri (kilpailu), "elukka kun elukka on saatava jokaisen vaikka viimeisenä päivänä joulukuuta". hoida siinä karjaa tuottavasti yksittäisissä seuroissa sitten... Tutkiskelin paikallisia rhy tilastoja; näinkin hurjia vääristymiä tasapainotuksesta (pitäisi pyyntiluvan saajalla alueellisesti kaataa puolet lehmiä/sonneja, "tuottava kannanhoito") löytyy esim. 9 sonnia/ 2naarasta, vastaavasti myös 1 sonni / 6 naarasta. (talvilaitumille vaeltava karja tehnee tämän vääristymän lähinnä kun kaadetaan vaeltava alueen tuottava kanta toisessa paikassa) 2009 / 2010 yliveroitettiin rajusti kantaa nyt se näkyy lähes nollana vuoden tuottavassa kannassa. (kiitos viisaitten paikallisten päättäjien touhuiluista). Toinen luku taas nämä sudet, niitähän myö hoidetaan hoitosuunnitelman mukaan, jotta niiden kanta vahvistuisi.
Rauno Juntunen

pentti koskelo
Viestit: 982
Liittynyt: 27 Helmi 2014, 11:47

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja pentti koskelo » 14 Maalis 2015, 18:08

pentti koskelo kirjoitti: Kun pyynti alkaa hirvistä osa muuttaa naapuri seuran alueelle.On ne viisaita.Siellä saavat olla rauhassa. :lol:
Piti sanoman että hirvet menee turvaan sinne naapurin puolelle.Sen on vuosien saatossa huomanneet että siellä ei oo saamamiehiä.

BlägBoi
Viestit: 1258
Liittynyt: 10 Elo 2010, 14:54

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja BlägBoi » 14 Maalis 2015, 23:11

Minun mielestäni parasta hirvikannan hoitoa on kasvattaa karjalankarhukoiria, jotka toimivat mieluummin karhulla ja joskus myöhemmin hirvelläkin.
Terveisin BlägBoi
Harri Heininen
Suu käy ja ääni kuuluu, omin jaloin metsään mennään ja sieltä pois.

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 26 Maalis 2015, 23:23

Kundit ja Friidut hei, "otsikon aihe näyttää tyrehtyvän" Pistäkääpä juttua miten alueillanne (seuroissanne tai kokonaisuutena alueillanne) hoidetaan hirvikarjaa kestävällä tuotolle. Palstaa lukee eri tahot (mm. riista-päättäjät), josko ne saisivat vinkkejä/oppia kestävästä hoidosta. Eri mielipeteiden kuuleminen/näkeminen olisi vaikuttamista tälläkin foorumilla. Esim. Valtionmaat ovat tällähetkellä suoraa (asianomaisten) bisnes tavoittelua omaan laariin, jossa ei välitetä pätkääkään hirven- /riistakannanhoidosta :?:
Rauno Juntunen

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja teekoo » 30 Maalis 2015, 00:46

Hirvikannan hoitamisesta ja tuhoamisesta voisin pitää pitkän puheen. Suomi pitkä maa missä asiat ja hirvikannan verotus poikkeaa paljonkin toisistaan, yhtä ja yksioikoista menettelymallia ei ole olemassa. Runsaan kannan aikaan voidaan verotuksessa hölmöillä reilusti, hirvien ollessa vähissä yksilöissä, voi muutamankin väärän hirven kaadolla olla iso merkitys.

Tiedän hirvillä olevan pitkät jalat ja niitä jotkut yksilöt käyttää paljonkin, silti huomannut pienenkin alueen järkevän toiminnan voivan tehdä paikallisesti paljon. Olen kieltäytynyt monesti talkoo jahdeista kun niihin pyydetty vähien hirvien alueelle. Selkärangatonta puhetta selitellä lupien käyttämättä jättämistä sillä, että joku toinen sen hirven kumminkin kaataa. Kanta-arviot tulee tehdä rehellisesti ja laskevan kannan aikaan piirtää jääväksi kannaksi nolla jos se oikeasti sille näyttää. Aina kun kanta tippuu, ilmoitetaan vanhasta tottumuksesta liian suuri luku. Kun on havahduttu vähyyteen, ei uskalleta ilmoittaa kasvavan kannan aikaan riittävän suuria lukuja ja kannan runsauden sahausliike käynnistyy.

Pitkään oli kasvatusmallina tuottava kanta, paljon naaraita ja tuotto korjattiin vasoina. Ilmeisesti se tie on nyt suuressa osin maata kuljettu loppuun. Muotiin alkaa nousemaan luonnonmukaisen kannan tavoittelu, pienet on pallit hirvisonnilla navetan eläimiin verrattuna. Tuotto tulee jatkossa tippumaan, hirvien liikkuvuus vähenee ja samalla runsaamman kannan aikaan taimistotuhot vähemmät vs. kantaan missä sonnilla kolme tyttöystävää. Koskaan en ole raaskinut siitosyksilöä uroksissa ampua, ne yli kymmenpiikkiset on oikeasti tärkeitä hirvien luonnonmukaisessa käyttäytymisessä. Tulevaisuudessa niidenkin määrä tulee toivottavasti kasvamaan ja ne ketkä trofeita arvostaa voi semmoiset saadakin.

Läheltä olen saanut seurata n. 50 tuhannen hehtaarin aluetta missä käytiin huipulla ja alas tultiin. Luvat pudotettiin 1/seurue, kanta voimistunut vuosi vuodelta ja urosten säästäminen alkoi näkyä jo parin vuoden jälkeen. Nyt lupamäärät, kanta ja harrastus tasapainossa. Rankat ja riitoja aiheuttaneet verotuspäätökset ovat tuottaneet tulosta, toivottavasti ei jälleen uusita vanhoja virheitä.

Valtion maat on oltava puhtaasti ylhäältä saneltua toimintaa, siellä ei juuri kukaan kanna vastuuta. Ainut keino hoitaa niillä alueilla hirvikantaa on oikean kokoiset lupamäärät, kaikki tarkemmat kantaa hoitavat suositukset voi unohtaa.
Tommi Kontunen

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja teekoo » 30 Maalis 2015, 00:54

Tuo yllä mainitsemani 50 tuhannen hektaarin alue on hirvialueena pieni, silti senkin sisällä on toisistaan poikkeavia alueita. Asian otin esimerkiksi pelkästään siksi, että tuonkin kokoisella alueella voidaan tehdä merkittäviä kannanhoidollisia päätöksiä millä suuret vaikutukset vaikka naapurissa jatkuu hirvien tuhoaminen. Alue jakautuu 2-8 tuhannen hehtaarin jahtiporukoihin ja niidenkin välillä todella suuria kantaeroja verotuksesta ja maastoista johtuen. Puhtaasti pinta-alaan perustuvat verotuspäätökset ei palvele halutulla tavalla. Missään järvessä ei muikutkaan ole tasaisesti joka lahdelmasta suurille selille.
Tommi Kontunen

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 30 Maalis 2015, 09:41

Teekoolla paljon asiaa :thumbsup:

Stempakaamme noille vähille hirville nyt viemään ees nuo suolapalleret luontoon, ovat näin keväällä kaikkein tärkeä kivennäisaines. Täällä Yläkainuussa huomannut ainakin seuroilta pessimistysyyttä nyt ilmassa, kaikki pyytävät porukat vaivaudu ees tähän vähään ees hankkimaaan nuolukiviä. Tietenkin se sapettaa kun tuoton kerää osakseen muut kun paikalliset riistanhoitajat. Joe saisi valtionmaille lupia saaneet aktivoitumaan myös tähän talkootyöhön olis hyvä asia. Itse levitellyt noita palleroita (seurueen ostamat) tuonne luontoon aika paljon, ihan mukavaa touhua/kuntoilua näin hangilla hiihtäen. Toivottavasti ne löydetään kun nuita paikallisia asukkeja "jäljentekijöitä" ei näy kuin menneinä vuosina.
Rauno Juntunen

Musta13
Viestit: 452
Liittynyt: 10 Maalis 2013, 09:10

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja Musta13 » 30 Maalis 2015, 12:47

Rauno, oletko huomannut viime vuonna ostamani kivet halkesivat jo kuukauden päästä laitosta. uusintakierros samoille kiville ja samantapainen lohkeaminen. Levysuoja oli kivien päällä. Jostain kumman syystä ne vain lohkesivat. Laitoin pihapiiriin yhden testiksi, sama tilanne. Onko kivien laatu heikentynyt vai onko jonkin EU direktiivin mukaan jouduttu jokin sidos aine jättämään kivestä pois. Onko samankaltaisia havaintoja? Normaali hintaisia olivat joten hinta tai laatusuhde ei ole tähänkään vastine. :?:
Pertti Kemppainen
AJAN Kennel vuodesta 1989

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 30 Maalis 2015, 18:31

Samaa ongelmaa havaittu. Huopalippa auttaa jonkinverran päällä. Ilmeisesti eivät kestä veden imeytystä ja laajenessaan sitten halkeilevat pakkasella :thumbsdown:
Jostakinsyystä vanhat olivat kestävämpiä aikoinaan, kyllä ne tolpassa pysyivät kunnes oli nuoltu loppuun :thumbsup:

Seuramme hankki tänävuonna 100 kpl Solsen Omenanuolukivi pitäisi olla toimittajanmukaan houkutteleva ja kestävä (tiedetään vaikutukset vuodenpäästä)
"negatiivinen huomio", mustia kiviä ei kanneta mehtään ne ei kelpaa hirvelle
Rauno Juntunen

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja teekoo » 30 Maalis 2015, 21:19

Kokeilin joskus rinnan erilaisia kiviä. Mustat kivet mitä myytiin riistakiven nimellä, siirsin lopulta männyntaimikkoon, erittäin tehokas hirven karkoitin. Perus suolakivi maittoi parhaiten. Omenan makuiset ja muut kelpasivat kun perinteinen kivi loppui.
Tommi Kontunen

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 02 Huhti 2015, 21:46

teekoo kirjoitti:Kokeilin joskus rinnan erilaisia kiviä. Mustat kivet mitä myytiin riistakiven nimellä, siirsin lopulta männyntaimikkoon, erittäin tehokas hirven karkoitin. Perus suolakivi maittoi parhaiten. Omenan makuiset ja muut kelpasivat kun perinteinen kivi loppui.
Myö tehty monenevuonna nuissa taimikoissa syöntitorjuntaa (seuran vuokramaita) käsitellään tervatussut mitä muuta pahanhajusta lienee ko. seoksessa (pahanhajusta muuten on ainakin ihmisen nenään, suojat päässä) seuruen partio toimii taimikontorjunnasssa :thumbsup:
Minäpä viestitän seuraavassa palaverissa teekoon idean, toimiiko se IHAN VARMASTI :wink:
Rauno Juntunen

kku
Viestit: 391
Liittynyt: 22 Maalis 2005, 14:37

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja kku » 03 Huhti 2015, 10:47

Erilaisia kiviä kans testaillu, kun 2 kivitolppaa rinnakkain. Ehdottomasti paras on perinteinen, mustaa ei pitele mikään vaikka toinen tolppa vieres olis tyhjä ja nämä makukivet menee jotenki jos ei ole perinteistä tarjolla lähimain mutta huonosti neki.
Pasi Ahola

Vastaa Viestiin