Hirvikannan hoito

Tämän otsikon alla keskustellaan karjalankarhukoiriin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Kojamo
Viestit: 1781
Liittynyt: 05 Elo 2004, 22:59
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja Kojamo » 14 Marras 2015, 01:20

Luulis tuon ohjauksen olevan ennemminkin sääntö kuin poikkeus.
Itte olen ollut mukana pohjoishämeessä, keskisuomessa ja lapissa hirvenpyyntiporukoissa ja tunnen jokusen muunkin suunnan pytäjiä ja poikkeuksetta kaikkialla on luvassa rajattu tiettymäärä lupia vain vasoille ja loput saa itte päätää. eli ampuuko loput luvat vasoina vai aikuisina. Keskisuomessa yks seura, mihin aikanaan kuuluin, ampui 80% luvista vasoina ja säästeli natuja ja isoja urkkeja. Helekutin hyvä kanta siellä olikin. Nuoria ja vanhoja lehmiä riitti ja niille astujia.
tk kirjoitti:Luvanmyöntäjällä on mahdollisuus antaa tarkentavia määräyksiä kaadettavien eläinten ikää ja sukupuolta koskien. En ole omakohtaisesti tuollaista määräystä vielä koskaan tavannut nykyisen metsästyslain aikana. Nykyisessä porukassa tänä vuonna lupia 12.
Simo Sova

tk
Viestit: 194
Liittynyt: 25 Loka 2004, 14:09

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja tk » 14 Marras 2015, 09:37

Me taidetaan puhua vähän eri asiasta nyt. Minä tarkoitin luvanmyöntäjän jakelemia määräyksiä. Rhy voi sitten taas puolestaan antaa suosituksia, niinkun kait (toivottavasti) tekeekin joka puolella. Tiedän pari samantyyppistä porukkaa, jotka ampuu pääosan luvista vasoina. Koska kanta on hyvä rakenteeltaan niin vasoja piisaa ja koska ammutaan paljon vasoja, niin kanta pysyy hyvänä.
Tapio Keskinen

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja teekoo » 14 Marras 2015, 23:04

Lupia haettaessa osassa suomea tapana rajata aikuisten määrää luvassa. Esim. tarkoitus pyytää 50% vasoja, haetaan 75 hirvenpyyntilupaa ja sillä voi maksimissaan kaataa 50 aikuista ja lopuilla vasoja. Kaikkiaan 100 eläintä. Toiset hakee vain hirvenpyyntilupia ilman mitään rajoitusta aikuisten suhteen, varma keino hävittää hirvet jos ei luvanhaltijalla selkärankaa. Odotetaan lumikeliä jotta varmasti löytyy viimosetkin aikuiset suvunjatkajat. Ei vasoja, ei silloin ole metsästettävää kantaa aikuisissakaan.
Tommi Kontunen

teekoo
Viestit: 225
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 00:21

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja teekoo » 14 Marras 2015, 23:38

Nyt kun omalla aktiivijahialueella saatu rankoilla säästökuureilla hirvikanta toipumaan, näkee miten suuri merkitys on suurilla uroksilla. Mahtiurokset houkuttaa kiiman alkuvaiheessa kokeneita lehmiä ja pienemmät sonnit kärkkyy jämäpaloja. Vaihtavat aluetta vasta kun oma haaremi astuttu. Jalostukseen kelpaavat sonnit takaa jahdin alussa alueella olevan jahdattavaa.
Tommi Kontunen

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 15 Marras 2015, 22:18

On se vaan tarkoitushakuisesti keksitty asia tuo suositus ilman aikuiskiintiötä täällä. Ollaanhan täällä metsähallituksen/villipohjolan nuorassa bisnes kultamaa. Eihän tänne "yläkerta" nyt aseteta/-tee sellaisia sääntöjä (velvoitteita) kun määrätty vasa%. Tällasilla % ei saada turistimetsästäjiä tomaan euroja ko.tahoille tarpeeksi. Fakta; 2-vasaa siitä tulee euroja vähempi kun 1 aikuisesta, fakta myös; aikuinen on helppompi pyytää pyyntiluvalla 2-vasan sijasta (tarvii useita jahtipäiviä josta ei lisätuloa). Pitää ruveta pyytämään kaikilla paikallisillakin (tunnollisilla riistakannanhoitotyöhön osallistuvilla/suosituksin metsästävillä) vain paikkakunnan mahtisonnit/-lehmät ja antaa vasojen kasvaa... (muuten ei päättäjien rähme-silmät aukea)
Rauno Juntunen

Kojamo
Viestit: 1781
Liittynyt: 05 Elo 2004, 22:59
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja Kojamo » 16 Marras 2015, 18:56

korpiritari kirjoitti:On se vaan tarkoitushakuisesti keksitty asia tuo suositus ilman aikuiskiintiötä täällä. Ollaanhan täällä metsähallituksen/villipohjolan nuorassa bisnes kultamaa. Eihän tänne "yläkerta" nyt aseteta/-tee sellaisia sääntöjä (velvoitteita) kun määrätty vasa%. Tällasilla % ei saada turistimetsästäjiä tomaan euroja ko.tahoille tarpeeksi. Fakta; 2-vasaa siitä tulee euroja vähempi kun 1 aikuisesta, fakta myös; aikuinen on helppompi pyytää pyyntiluvalla 2-vasan sijasta (tarvii useita jahtipäiviä josta ei lisätuloa). Pitää ruveta pyytämään kaikilla paikallisillakin (tunnollisilla riistakannanhoitotyöhön osallistuvilla/suosituksin metsästävillä) vain paikkakunnan mahtisonnit/-lehmät ja antaa vasojen kasvaa... (muuten ei päättäjien rähme-silmät aukea)
Kuka pitää valtaa RHY:ssä. Jäsenet? Valitkaa sellaiset edusmiehet ketkä toimii kestävämmän kehityksen kautta.
Mutta jos teillä suurin osa porukasta tyytyy siihen mitä nyt tapahtuu niin voivoi :twisted:
Simo Sova

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 22 Marras 2015, 18:34

Kojamo, nyt tarvittais viisaita neuvoja lisää, kuluvaa kautta varten ketättiin pitkä nimilista jotta muutettais vasa % ehto, mut men kuuroille koeville. Valtionmaita alueellamme 55%
Rauno Juntunen

Kojamo
Viestit: 1781
Liittynyt: 05 Elo 2004, 22:59
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja Kojamo » 22 Marras 2015, 21:06

korpiritari kirjoitti:Kojamo, nyt tarvittais viisaita neuvoja lisää, kuluvaa kautta varten ketättiin pitkä nimilista jotta muutettais vasa % ehto, mut men kuuroille koeville. Valtionmaita alueellamme 55%
Tais olla kuitenni liian lyht se teiän lista. Ja niin ku alla kirjoitin: Menkää vuosikokoukseen ja juntatkaa RHY:n hallitukseen mieleiset miehet, ketkä tekee "parempia" päätöksiä. MH ei päätä hirviluvista. Niistä päättää alueen riistakeskus ja se kuuntelee RHY:stä. RHY voi ja antaa jos on oikiat miehet hanikoissa myös ohjeet millaista saalista luvilla kaadetaan.
Simo Sova

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 22 Marras 2015, 22:28

Puhhuuvat; Keminmaan P. Väyryselläkin pitkä lista joissa paljon nimiä, ei taija vaukuttaa lakimuutokseen (mut kyllä se käsitellään), meinataan jos pääkäyyttäjät >55% siell päätös SRK/Kainuu:ssa (toiveissa on ett tuollt tulee uusia omistajia rikkonaisille v-maille, niin suhteet muuttuisi).
p-viestin mukaan paikallisia sonnia vähennetään ulkopuolisin voimin vielä rajusti kun on mahdollista, 5 lupaa joist vasta 3 sonnia kaadettu, ett silleen...
Rauno Juntunen

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 29 Marras 2015, 18:33

Minä ihmetellyt monasti tuota metsämiehen osaamisen/innon tasoa, myös "moraalia"! Näilläkin Palstoilla rivienvälistä lukeneena ilmenee selvästi "ahneus". Jos hirviä on vähän Miksi se on ykkösasia saada metsästettyä se viimeinen kanttura vängällä ja väkisten laariin alueelta (ollaanko myö jo näläkään täällä kuolemassa) Keskittyttäisiin hyvät herrat "vähäisen hirvikannan säästöön näillä alueilla, Ei viimeisen kantturan pyyntiin". Esim. Jos Kuhmossa ei hirviä saada normaalisti, pyynti keskeytetään ja keskittäkää kaikki jäljellejääneet voimavarat joukolla petopolitiikkaan ja sen muuttamiseen... Kokeissa käydessämme (eilen Koilis-Savossa) tuli suden tutkioilta sellaisia myöntöjä että Kainuun susipolitiikka on väärillä urilla.
Rauno Juntunen

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 21 Tammi 2016, 00:21

teekoo kirjoitti:Lupia haettaessa osassa suomea tapana rajata aikuisten määrää luvassa. Esim. tarkoitus pyytää 50% vasoja, haetaan 75 hirvenpyyntilupaa ja sillä voi maksimissaan kaataa 50 aikuista ja lopuilla vasoja. Kaikkiaan 100 eläintä. Toiset hakee vain hirvenpyyntilupia ilman mitään rajoitusta aikuisten suhteen, varma keino hävittää hirvet jos ei luvanhaltijalla selkärankaa. Odotetaan lumikeliä jotta varmasti löytyy viimosetkin aikuiset suvunjatkajat. Ei vasoja, ei silloin ole metsästettävää kantaa aikuisissakaan.
Ei onnistunu ei homma täällä. suositus oli 50% vasoja
Ihan nöyräksi vetää, ulkopuoliset saalistivat 39,6% vasoja paikalliset 49,6%, (p...housuja jöytyy paikallisistakin pyytäjistä) Ei onnistunut sovittu paikallisten hirvikannanhoitotyö alueella, romuttajat kyllä löytyivät arvokkaalle työllemme. TAISTELUA ON VAAN JATKETTAVA :evil:
Rauno Juntunen

Iita
Viestit: 179
Liittynyt: 26 Helmi 2013, 21:35
Paikkakunta: Ii

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja Iita » 21 Tammi 2016, 10:19

Miksei sitä voi asettaa sitä kiintiötä niin, että tietty määrä täytyy ampua vasoina? Suositus on vain suositus ja jokaisella on sitä silloin laillinen mahdollisuus olla noudattamatta. Ulkopaikkakuntalaiset pyytävät pääasiassa valtion mailla, mikä tarkoittaa monessa paikassa sitä, että pyyntimaat ovat paikallisten maita huonompia hirvimaita. Valinnanvaraa ei siis ole yhtä hyvin ja siksi tulos on helposti juuri tuollainen kun kerrot.

Hyvä vasaprosenttihan tuo silti on tuo teillä toteutunutkin, kun ilmeisesti nuo ulkopaikkakuntalaiset ovat kuitenkin vähemmistönä ainakin lupamäärässä?
Mikko Jaukkuri

korpiritari
Viestit: 929
Liittynyt: 19 Loka 2013, 13:17

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja korpiritari » 21 Tammi 2016, 13:07

Suositusmetsästyksen normit myös valtionmailla: Luvanmyöntäjä toivoo/kuuluttaa metsästäviltä seurueilta "palavereissa / muissa tiedonannoissa" kaikilta hyvää yhteistyötä ja yhteishenkeä. Jos alueilla päälekkäisissä seurueissa suositus normit eivät todeudukaan (tahalliset laiminlyönnit ja ahneus) käykö hyvin tälle kuulutetulle yhteishengelle. Hirven pyynti / kannanhoito yhteisalueilla on kaikkien alueella metsästäjien vastuulla, ei siitä vastuuta voi kukaan kiertää. Myös metsästäjien yhteistyön yhteishengen kehitys on kaikkien metsästäjien vastuulla. Tasapuolisesti suoritettuna nämä normit on kaikkien paikallisten ja ulkopuolisten etu.
Rauno Juntunen

Rigby.416

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja Rigby.416 » 21 Tammi 2016, 13:18

Tuo että ammutaan mitä sattuu eteen tulemaan on vaan osoitus huonoista koirista. Isäntä ampuu sen kun tietää että ei välttämättä seuraavaa tule ja se että ammutaan laukkaan. Pysäyttävällä koiralla tulee niitä hetkiä ja ei ole pakko ampua aina kun vilahtaa,en vielä koskaan ole tarvinnut ampua haukkuun yli 40 metrin päästä. Kun laukkaan ampuis olis ihan sama kun ampuis tavin lentoon.

Iita
Viestit: 179
Liittynyt: 26 Helmi 2013, 21:35
Paikkakunta: Ii

Re: Hirvikannan hoito

Viesti Kirjoittaja Iita » 21 Tammi 2016, 16:29

korpiritari kirjoitti:Suositusmetsästyksen normit myös valtionmailla: Luvanmyöntäjä toivoo/kuuluttaa metsästäviltä seurueilta "palavereissa / muissa tiedonannoissa" kaikilta hyvää yhteistyötä ja yhteishenkeä. Jos alueilla päälekkäisissä seurueissa suositus normit eivät todeudukaan (tahalliset laiminlyönnit ja ahneus) käykö hyvin tälle kuulutetulle yhteishengelle. Hirven pyynti / kannanhoito yhteisalueilla on kaikkien alueella metsästäjien vastuulla, ei siitä vastuuta voi kukaan kiertää. Myös metsästäjien yhteistyön yhteishengen kehitys on kaikkien metsästäjien vastuulla. Tasapuolisesti suoritettuna nämä normit on kaikkien paikallisten ja ulkopuolisten etu.
Kyllä kyllä, mutta jotenkin tuosta jää sellainen maku, ettei tuon suosituksen toteutumisella luvanmyöntäjän ja riistanhoitoyhdistyksen mielestä niin väliä olekaan, jos kerran sitä kaadettavien aikuisten enimmäismäärää ei laiteta lupaehtoihin. Asia olisi siis helppo korjata, varsinkin kun on näyttöä siltä, että suositus ei ole riittävän vahva työkalu asian oikeille raiteille saamiseksi.
Mikko Jaukkuri

Vastaa Viestiin