VUOSIKOKOUKSESSA ÄÄNESTETÄÄN

SPJ:n yleiseen toimintaan liittyvät keskustelut käydään täällä !

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

VUOSIKOKOUKSESSA ÄÄNESTETÄÄN

Viesti Kirjoittaja peija04 » 24 Helmi 2013, 23:06

VUOSIKOKOUKSESSA ÄÄNESTETÄÄN

Tampereen talvipäivien vuosikokouksessa 16.3.2013 äänestetään ainakin kahdesta asiasta. Toinen niistä on viime vuonna Imatran vuosikokouksessa tekemäni esitys lisätä Suomen Pystykorvajärjestö - Finska Spetsklubben ry:n sääntöihin kohta, jossa todetaan yhdistyksen noudattavan toiminnassaan julkisuusperiaatetta, ja kohta, jossa yhdistyksen hallituksen tehtäväksi määrätään huolehtimisvastuu ko. periaatteen noudattamisesta. Koska kyseessä on sääntömuutosesitys, noudatetaan siinä seuraavaa yhdistyksen sääntöjen 14. §:n mukaista menettelytapaa:

Muutoksia näihin sääntöihin voidaan tehdä kokouskutsussa mainiten ainoastaan järjestön kokouksissa ja muutosehdotus on jätettävä järjestön hallitukselle vähintään kaksi (2) kuukautta ennen sitä kokousta, jossa se halutaan käsiteltäväksi. Hallituksen on esitettävä se lausunnollaan varustettuna järjestön seuraavalle kokoukselle. Tullakseen hyväksytyksi muutosehdotus on käsiteltävä kahdessa vähintään kahden (2) kuukauden välein pidettävässä kokouksessa, joista toisen on oltava vuosikokous. Tullakseen hyväksytyksi muutosehdotusta tulee kummassakin kokouksessa kannattaa vähintään 3⁄4 annetuista äänistä.

Esitystä käsitellään Tampereella ensimmäisen kerran. Mikäli esitys saa Tampereella säännöissä mainitun vähintään ¾ kannatuksen siirtyy sen käsittely järjestön seuraavaan kokoukseen, mikä on käytännössä vuoden 2014 vuosikokous Rovaniemellä. Hidasta ja kankeaa, mutta kuten olemme ikäväksemme joutuneet toteamaan, yhdistyksemme hallintoon juurtunut toimintakulttuuri ei tule annetuista lupauksista huolimatta muuttumaan avoimemmaksi ilman esittämäni mukaista sääntöihin tehtävää lisäystä.

Tässä muistin virkistämiseksi vajaa vuosi sitten tekemäni esityksen päätösehdotusosa.

"Toivon, että Suomen Pystykorvajärjestössä halutaan ja tullaan tulevaisuudessa paremmin noudattamaan hyvää hallintotapaa. Tämän johdosta esitän, että: Suomen Pystykorvajärjestö päättää lisätä sääntöihinsä kohdan, jossa todetaan yhdistyksen noudattavan toiminnassaan julkisuusperiaatetta ja kohdan, jossa määrätään hallituksen tehtäväksi huolehtia siitä, että yhdistys saavuttaa aktiivisella, avoimella ja ajantasaisella viestinnällä jäsenistön luottamuksen ja luo hyvät edellytykset jäsenistön ja hallituksen väliselle vuoropuhelulle sekä varmistaa, että hallituksen päätöksistä ja päätösten valmistelusta tiedotetaan riittävän ajoissa kaikille jäsenille ja että tiedot ovat kaikkien jäsenten saatavissa.

Yllä esitetty tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki Suomen Pystykorvajärjestön toimintaan ja päätöksentekoon liittyvät asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu, samoin jokaisella jäsenellä on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta. Julkisia asiakirjoja olisivat mm. hallituksen kokousten esityslistat ja pöytäkirjat. Tiedotusväline on hallituksen valittavissa, mutta ehto tiedon ajantasaisuudesta ja siitä, että se on riittävän ajoissa kaikkien jäsenten saatavissa sekä kustannusten nousun välttäminen tarkoittanevat käytännössä, että tiedottaminen tapahtuu järjestön internet-sivujen kautta."

Vihanti 17.2.2012

Olli Silvennoinen

Esitykseni piti olla siihen liittyvine alustuksineen kokonaisuudessaan äsken ilmestyneessä helmikuun Pystykorvassa. Vaan eipä ollut. Tämä tietysti herättää ajatuksia, mutta annetaanpa olla.

Kaikki tiedossa olevat merkit viittaavat siihen, että hallitus tulee ottamaan asiaan kielteisen kannan. Perusteluiksi veikkaan jotain hallintolakiin liittyvää diipa daapaa. Hallituksen jäsenet ovat varmaan asiaa kohdallaan miettineet, mutta miettikääpä tekin arvoisat lukijat.

MITÄ SELLAISIA JÄSENISTÖÄ (MEITÄ) JA MEIDÄN KOIRIAMME KOSKEVIA ASIOITA HALLITUKSESSA KÄSITELLÄÄN, JA JOISTA SIELLÄ TEHDÄÄN MEITÄ KOSKETTAVIA PÄÄTÖKSIÄ, JOTKA EIVÄT SAISI OLLA MEILLÄ ITSELLÄMME TIEDOSSA???

KENEN TULEE NAUTTIA KENENKÄKIN LUOTTAMUSTA???
JÄSENISTÖN HALLITUKSEN, VAI KENTIES TOISIN PÄIN???

Toinen asia, josta tämän hetkisen tietämykseni mukaan tullaan äänestämään, on Pohjan-lohkon ns. punaisten hallituspaikka.

Syntyneeseen tilanteeseen johtaneesta asioidenkulusta tuntuu olevan liikkeellä useammanlaisia versioita. Sinänsä ikävää, mutta näinhän näissä kuvioissa tuppaa yleensä käymään.
Se asioidenkulku, jossa minä olen ollut mukana, ja josta minulla on omakohtaista tietoa, on joka tapauksessa pääosiltaan seuraavanlainen:

Kaikki lähtee siitä, että Pohjan-lohkon ns. punaisten hallituspaikan edustaja on erovuorossa Tampereen vuosikokouksessa.
Nykyinen ko. paikalla kaksi viimeistä kautta (6 vuotta) ollut hallitusjäsen oli vuodenvaihteen paikkeilla ilmoittanut olevansa valmis luopumaan mahdollisuudesta asettua uudelleen ehdolle, ja tehnyt samalla joitain tiedusteluja mahdollisen seuraajansa löytämiseksi.

Tammikuun alkupuolella minuun otettiin yhteyttä, ja tiedusteltiin halukkuuttani / valmiuttani asettua ehdolle, kun vuosikokous 16.3.2013 valitsee hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Asiasta tarkemmin kysyessäni, minulle kerrottiin tiedustelun olevan seurausta edellä kertomistani tapahtumista. Ensireaktioni oli asian suhteen kielteinen. Tätä perustelin näkökannallani, että järjestötoiminnassa, kuten demokraattisessa toiminnassa yleensäkin, tarvitaan myös vahvaa hallituksen ulkopuolista vaikuttajatahoa, eli oppositiota. Lisäksi totesin, että hallitusjäsenyys vaatii aikaa, sitoutumista, panostamista ja valmiutta käyttää aika ajoin runsaastikin ns. omaa aikaansa yhteisten, joskus työläidenkin asioiden hoitamiseen. Tämä aika on toisinaan pois omasta varsinaisesta koiran kanssa harrastamiseen varatusta ajasta.

Jonkin ajan kuluttua minulta tiedusteltiin asiaa uudelleen, jossa yhteydessä toin esille mahdollisuuden muuttaa kielteinen suhtautumiseni lupaukseksi harkita asiaa ja sen, että vastaan tiedusteluun keskusteltuani asiasta ensin nykyisen hallitusjäsenen kanssa. Muuttunutta suhtautumistani perustelin käytännössä todeksi havaitulla seikalla, että mahdollisuudet asioihin vaikuttamiseen ovat paremmat sisältäpäin kuin ulkoapäin. Ulkopuolelta tuleviin esityksiin, että ne tulisivat otetuksi konkreettisesti huomioon ja, että niiden käsittely tapahtuisi tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti, joudutaan käyttämään moninkertainen määrä vaivaa ja aikaa. Muutosta oli puoltamassa myös saamani vankka kannatus, ja se olemassa oleva tosiasia, että jäsenistö on kaivannut hallitustyöskentelyyn muutosta ja ryhtiä jo pitkän aikaa.

Keskustelun nykyisen hallitusjäsenen kanssa kävin puhelimitse joitain päiviä myöhemmin.
Käydyssä keskustelussa hallitusjäsen vahvisti ilmoittaneensa sen, minkä olen tässä hänen kertonutkin ilmoittaneen. Kerroin hänelle minulle tulleista tiedusteluista ja sen, että saamani tuen rohkaisemana olen tällaisessa tilanteessa, jossa hän on ilmoittanut jäävänsä pois valmis asettumaan ehdolle hallituksen jäseneksi.

Jokin aika tämän jälkeen, ehdokkaaksi asettumiseni tultua ns. yleisempään tietoon, sain kuulla, että nykyistä hallitusjäsentäkin olisi pyydetty asettumaan ehdolle ja, että hän olisi tähän pyyntöön myöskin suostunut. Asian varmistamiseksi soitin hänelle, ja kysyin pitääkö kuulemani paikkansa. Hän vahvisti sen pitävän paikkansa.

Keskustelimme jonkin aikaa, totesimme molemmilla olevan sekä kannatusta että valmiutta ja, että näin ollessa annamme ratkaisun tekemisen suosiolla jäsenistön tehtäväksi. Lisäksi kerroin hänelle saattavani tiedon ehdokkaaksi asettumisestani julkisesti tälle foorumille jäsenistön nähtäväksi, samoin kun senkin tiedon, että hallitusjäsenen valinnasta tullaan käymään vuosikokouksessa välillämme äänestys.

Esilletuloa tällaisessa asiassa saatetaan oudoksua, koska se poikkeaa totutusta käytännöstä, jossa asiat näennäisen siististi lohkon sisällä edeltä käsin sovitaan, ja yksimielisenä esityksenä vuosikokoukselle vahvistettavaksi tuodaan. Ajattelin kuitenkin, että jäsenistö tuskin kokee tämän poikkeavan tavan sen huonommaksi kuin vanhankaan.

Lyhyt esittely ehdokkaaksi asettuneesta henkilöstä nimeltä Olli Silvennoinen:

Ikä 49, naimissa, kolme täysi-ikäistä lasta, ammatti rakennusmestari, asuinpaikka vuodesta -04 Vihanti, aiemmin Kouvola, Suomenpystykorvia vuodesta -94, tällä hetkellä kolme kappaletta, pienimuotoista kasvatustyötä yhdessä vaimoni Eevan kanssa kennelnimellä Peijakkaan vuodesta -97, LINT-palkintotuomari, HIRV-palkintotuomari, LINT-ylituomari, luottamus- ja hallintotehtäviä useissa harrastusyhdistyksissä, SPJ:n jäsen vuodesta -94.
Olli Silvennoinen

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: VUOSIKOKOUKSESSA ÄÄNESTETÄÄN

Viesti Kirjoittaja enp » 25 Helmi 2013, 10:36

peija04 kirjoitti: Kaikki tiedossa olevat merkit viittaavat siihen, että hallitus tulee ottamaan asiaan kielteisen kannan. Perusteluiksi veikkaan jotain hallintolakiin liittyvää diipa daapaa. Hallituksen jäsenet ovat varmaan asiaa kohdallaan miettineet, mutta miettikääpä tekin arvoisat lukijat.
Jos hallituksen esitys on näin hyvää aloitetta kohtaan kielteinen on jäsenkunnan mietittävä kenen etua silloin ajetaan. :thumbsdown:
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Timo Kettunen
Viestit: 324
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 14:48

Re: VUOSIKOKOUKSESSA ÄÄNESTETÄÄN

Viesti Kirjoittaja Timo Kettunen » 25 Helmi 2013, 12:23

Tässä Olli Silvennoisen tekemässä jäsenaloitteessa on kysymys jäsenten oikeuksista saada hallituksen toiminnasta yleisten kokousten välillä oikea-aikainen ja kattava tieto.

Jos hallitus on ottanut kielteisen kannan ja esittää aloitteen hylkäämistä niin se johtaisi äänestykseen eikä näytä hyvältä. Aloitteen mahdollisen hylkäämisesityksen perustuminen joihinkin muotoseikkoihin tai näennäisperusteluihin ei ole viisasta tai kaukonäköistä toimintaa. Se vähentäisi jäsenkunnan luottamusta hallituksen toimintaa kohtaa.

Aloitteessa on tiivistettynä kysymys siitä, että hallitus julkaisee jäsenkunnalle oikea-aikasesti tiedoksi sidosryhmille tai toimikunnille tekemänsä keskeiset aloitteet, toimeksiannot ja selvityspyynnöt ja kokoustensa esityslistat ja päätökset.

Uskallan toivoa, että aloitteesta ei tarvitse äänestää ja vuosikokoukselle tehty sääntömuutosesitys hyväksytään yksimielisesti. Näin vältettäisiin voittajat ja häviäjät rintamien syntyminen ja kielteiset vaikutukset yhdistyksen yhtenäisyydelle ja toimintaympäristölle.

Uimonen
Viestit: 191
Liittynyt: 09 Tammi 2009, 22:29

Re: VUOSIKOKOUKSESSA ÄÄNESTETÄÄN

Viesti Kirjoittaja Uimonen » 25 Helmi 2013, 21:08

Peija kirjoittaa:
hallituksen tehtäväksi huolehtia siitä, että yhdistys saavuttaa aktiivisella, avoimella ja ajantasaisella viestinnällä jäsenistön luottamuksen ja luo hyvät edellytykset jäsenistön ja hallituksen väliselle vuoropuhelulle sekä varmistaa, että hallituksen päätöksistä ja päätösten valmistelusta tiedotetaan riittävän ajoissa kaikille jäsenille ja että tiedot ovat kaikkien jäsenten saatavissa.
Oikein hyvä ja kannatettava periaate kaikkien yhdistysten ja järjestöjen hallintoon. Avoimmuus niin asioiden valmistelu- kuin toimeenpanovaiheessakin poistaa epätietoisuutta, vääriä käsityksiä ja katkoo turhilta huhuilta siivet.

Eräässä toisessa valtakunnallisessa yhdistyksessä (n.2200 jäsentä), hallinto hoitaa avoimen tiedottamisen julkaisemalla kaikki hallituksen (ja tietysti myös yleisten) kokousten pöytäkirjat järjestön kuusi kertaa vuodessa ilmestyvässä ja jäsenistölle postitettavassa lehdessä (vrt. Pystykorva-lehti). Kiireiset ja ns. painavat asiat julkaistaan myös järjestön internet -sivustolla melko tuoreena.
Sami Havia
Hieno Koira, hieno Harrastus!

Vastaa Viestiin