Luonnonvalinnan toteutuminen jalostuksessa

SPJ:n yleiseen toimintaan liittyvät keskustelut käydään täällä !

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Tuisku
Viestit: 14
Liittynyt: 13 Maalis 2012, 16:25

Luonnonvalinnan toteutuminen jalostuksessa

Viesti Kirjoittaja Tuisku » 22 Elo 2012, 18:34

Juha Kareksen kirjoitus uusimmassa Pystykorva-lehdessä oli todella mielenkiintoinen, hyvä, jopa vähän radikaali.
Omalla uroksellani on käynyt seitsemän narttua tähän mennessä, uros on ollut innokas astumaan. Osa astutuksista onnistui luonnostaan, osa väkisin, osa ei väkisinkään. Nyt on mielenkiintoista jäädä tämän kirjoituksen pohjalta seuraamaan, mitä mistäkin pennuista tulee ajan saatossa.
Uroksellani oli aikaisemmin pariin otteeseen oikein paha anaalirauhastulehdus, jolloin eläinlääkäri suositteli rauhasten leikkausta. Leikkaus oli kallis, työläs ja koiralle hyvin kivulias. Muistaakseni lääkäri mainitsi, että rauhaset olivat rakenteeltaan sen malliset, että ne olivat herkät tulehtumaan. Liekkö se sitten perinnöllistä vai ei, esim. tämä sairaushan ei ole Pevisan piirissä, eikä siis "virallisesti" rajoita jalostuskäyttöä. Kuitenkin, leikkausten johdosta koira muuttui niin hankalaksi tapaukseksi eläinlääkärissä käytäessä, että lääkäri oli sitä mieltä, ettei tämmöisen luonteen omaavaa koiraa tulisi käyttää jalostukseen lainkaan. Hänen mukaan aina pitäisi kysyä itseltä, haluaisinko tämmöisen koiran uudestaan.
Kun koira toipui leikkauksesta, sen luonne muuttui ja on tällä hetkellä hyväluontoinen ja hyvin riistaverinen yksilö.
Jalostus lienee joukko vaikeita valintoja epätäydellisessä maailmassa, puutteellisin tiedoin :?
Juha Raumanni

Roippakoipi
Viestit: 84
Liittynyt: 09 Tammi 2011, 14:08

Re: Luonnonvalinnan toteutuminen jalostuksessa

Viesti Kirjoittaja Roippakoipi » 23 Elo 2012, 17:47

Tuo anaaliongelma on kyllä ihmeellinen vitsaus tietyissä roduissa. Ei liene ihan sattumaa vaan myös osalti perinnöllistä, koska luulis ainaskin, että rauhasten rakenne periytyy. Ite tiiän 12 viikkosen jämptin pennun, jolla oli jo siinä iässä anaalirauhaset tukossa ja tulehtuneet. Jos pentuna on jo tuollasia vaivoja niin ehkä jossain kohti jalostus on tuon koiran kohdalla mennyt pieleen. :roll: Tosi harmi koiralle kun pentuna jo tiedetään, että leikkaus pöytä kutsuu

Kareksen kirjoitus oli kyllä aikas osuva ja tottahan se on, että miksi jalostaa esimerkiksi niitä uroksia, jotka eivät vapaaehtoisesti narttua astu. Voi olla, että tällaisen uroksen jälkeläisetkään eivät kykenisi lisääntymää normaalisti. Tästä on ollut vissiin keskustelua myös jossain muualla ja ainaskin pystykorvissa on esiintynyt kyseistä ongelmaa. Aihe kareksen kirjoitukselle oli siis todella ajankohtainen.

Mitenkähän tämä epi-lukua koskeva uudistus tulee vaikuttamaan jalostukseen...
Aina ei mene onnenlahjat tasan.
Kati Romppanen

Vastaa Viestiin