Koe-erän jälkeinen lintutyöskentely ja koiran sulkeminen

Tämän otsikon alla keskustellaan linnunhaukkukokeisiin (LINT) ja niiden sääntöihin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Koe-erän jälkeinen lintutyöskentely ja koiran sulkeminen

Viesti Kirjoittaja peija04 » 06 Syys 2012, 17:30

Koekauden alettua on keskusteluun noussut ainakin neljän tunnin jälkeinen lintutyöskentely ja koiran katoamisesta johtuva sulkeminen.

Asia on tärkeä, siksi päätin kirjoittaa omia näkemyksiäni asiasta.
Kursivoitu teksti on säännöistä. Sääntökohdan alla olevassa tekstissä olen tuonut esille omasta mielestäni oleelliset asiat sääntötekstin sisällön tulkitsemiseksi.
Lopussa on omaa pohdiskelua ja esimerkkejä asiaan liittyen.

5.1. Koe-erän pituus ja erän jatkaminen
Koe-erän pituus on tasan neljä (4) tuntia. Koko koe-erän ajan tulee pyrkiä lintutyöskentelyyn.
Mikäli koira vielä koe-erän umpeuduttua ottaa jatkuvasti uusintahaukkuja samasta linnusta tai parvesta, katkaistaan koe-erä koiranomistajan harkitsemana ajankohtana. Mikäli koe-erää jatketaan siitä syystä, että koira on lintutyöskentelyssä, on tämä aina todettava. Koira on lintutyöskentelyssä silloin, kun se on löydön jälkeisessä seuraamisessa, ensi- tai uusintahaukulla tai niiden jälkeisessä seuraamisessa. Itse löytö on tapahduttava koe-erän aikana. Koe-erän aikana tapahtunut löytö ja sen seurauksena alkanut kyselevä haukku, joka on jatkunut yli koe-erän ajan sallitaan, jos se johtaa hyväksyttyyn haukkuun.


Tässä sääntökohdassa annetaan ohjeet koe-erän kestosta ja tapauksista, joissa neljän tunnin jo täytyttyä tapahtuvat koiran lintutyöskentelyt huomioidaan koiran koesuoritusta arvosteltaessa.
Oleellista on tekstin lihavoitu osa.
Sääntökohdassa ei määritetä ylärajaa neljän tunnin jo täytyttyä tapahtuvalle koiran lintutyöskentelyn kestolle. Harkintavalta on annettu koiranohjaajalle.

Koiran katoaminen
Jos koira muun syyn kuin lintutyöskentelyn tai häiritsevän esteen vuoksi on ryhmän tietämättömissä yhtäjaksoisesti yli tunnin, suljetaan koira kokeesta. Jos koe-erä (4 h) päättyy ennen sulkemisajan (1 h) täyttymistä jatketaan koe-erää niin kauan, että voidaan todeta johtaako koiran katoaminen sulkemiseen.
Huom! Eri asia kuin ”Tottelemattomuus”, joka arvostellaan kohdassa 9.3.3.


Tässä sääntökohdassa annetaan ohjeet koiran kokeesta sulkemiseen, silloin kun se on joko koe-erän aikana tai sen päätyttyä ollut yhtäjaksoisesti yli tunnin ryhmältä tietämättömissä.
Oleellista on tekstin lihavoitu osa. Lintutyöskentely on määritelty yllä kohdassa 5.1. ja häiritsevä este alla kohdassa 6.
Koiran ryhmältä tietämättömissä olon syy tulee selvittää ennen kuin koira voidaan sulkea kokeesta. Toisin sanoen ryhmän tulee löytää koira ennen lopullisen sulkemispäätöksen tekoa.
Sääntökohdassa ei määritetä ylärajaa ajalle, jonka ryhmä joutuu käyttämään voidakseen todeta johtaako koiran katoaminen sulkemiseen.

6. Kohtuuton häiriö koe-erän aikana
Häiritsevä este
Häiritsevänä esteenä voidaan pitää olosuhteista riippuen mm.
irtokoiraa, joka häiritsee kokeen kulkua, alueella käyvää jänisajoa sekä hirvenmetsästystä, sään muuttumista erittäin epäedulliseksi tai muuta sellaista seikkaa, että oikeudenmukaisuus vaatii kokeen keskeyttämistä joksikin aikaa. Ratkaisun häiritsevän esteen hyväksymisestä tekee ylituomari.
Häiritsevän esteen lakattua vaikuttamasta koe-erää jatketaan kyseisessä maastossa tai asian niin vaatiessa uudessa maastossa.


Omaa pohdiskelua ja esimerkkejä.

Sääntöjä tulkittaessa ja tapahtumia arvioitaessa tulee koiralle tehdä oikeutta. Koiran sulkeminen on aina ankara päätös. Erityisen ankara se on silloin, kun koira on ennen sulkemista tehnyt hyvät työt ja odotettavissa olisi hyvä tulos. Edellä mainittu ei saa vaikuttaa sulkemispäätöksen tekoon, mutta tuo korostetusti esille sen, että koiran sulkeminen voi tapahtua vain sääntöihin kirjattuihin syihin perustuen. Syyt on oltava myös koiranohjaajan tiedossa ja sulkemispäätös hänelle perusteltavissa. Säännön mukaan syyn tulee olla jokin muu kuin lintutyöskentely tai häiritsevä este.

Esimerkki 1.

Koe alkaa klo 8:00. Koira lähtee hakemaan käyden silloin tällöin ryhmän näkyvillä. Tuomari seuraa kellostaan koiran yhteyden pitoa. Klo 10:30 tuomari huomaa hakulenkin venyneen aikaisempia pidemmäksi. Hän mainitsee koiranohjaajalle havainnostaan ja kertoo nähneensä koiran viimeksi puoli tuntia aiemmin, eli klo 10:00. Koiranohjaaja toteaa tehneensä saman havainnon. Ryhmä päättää siirtyä jonkin matkaa koiran oletettuun menosuuntaan hieman korkeampaan maastokohtaan kuuntelemaan. Klo 10:45 koira on edelleen ryhmältä tietämättömissä. Koiranohjaaja päättää kutsua koiraansa viheltämällä. Klo 10:50 koirasta ei ole saatu havaintoa, ja ryhmä päättää siirtyä edelleen jonkin matkaa koiran oletettuun menosuuntaan. Klo 10:55 koiranohjaaja jatkaa koiransa kutsumista viheltämällä. Klo 11:00 tuomari ilmoittaa tunnin kuluneen siitä kun koira on viimeksi nähty. Ryhmä päättää siirtyä edelleen n. 500 metrin päässä koiran oletetussa menosuunnassa olevalle kumpareelle. Saavuttuaan klo 11:15 ed. maastokohtaan ryhmä ei edelleenkään saa havaintoa koirasta, ja koiranohjaaja jatkaa koiransa kutsumista.
Klo 11:20 koira tulee oletetusta menosuunnastaan ryhmän luo.

”Tuomio”: Koira suljetaan kokeesta ja koe päättyy.
Syy: Koira on ollut muun syyn kuin todetun lintutyöskentelyn tai häiritsevän esteen vuoksi ryhmän tietämättömissä yhtäjaksoisesti yli tunnin.

Esimerkki 2.

Muutoin kuin edellä, mutta klo 11:15 kuullaan vaimeasti koiran haukkua etumaastosta. Ryhmä lähtee etenemään haukun suuntaan. Klo 11:25 saavutaan haukkupaikalle, saadaan koira näkyviin ja todetaan sen haukkuvan hirveä. (oravaa, supikoiraa, kissaa, näätää, jne tai haukun olevan tyhjä)

”Tuomio”: Koira suljetaan kokeesta ja koe päättyy.
Syy: Koira on ollut muun syyn kuin todetun lintutyöskentelyn tai häiritsevän esteen vuoksi ryhmän tietämättömissä yhtäjaksoisesti yli tunnin.

Esimerkki 3.

Muutoin sama kuin edellä, mutta haukkupaikalle saavuttaessa todetaan koiran haukkuvan koppeloa.

”Tuomio”: Koiraa ei suljeta kokeesta. Lintuhaukku arvostellaan klo 11:15 saadusta kuuluhavainnosta lähtien normaalisti ja koetta jatketaan klo 12:00 saakka. Tapahtumaa ei huomioida hakua arvosteltaessa, eli ei rastia kohtaan liian harva yhteydenpito.
Syy: Koiran voitiin todeta se löydettäessä olevan lintutyöskentelyssä.

Esimerkki 4.

Koe alkaa klo 8:00. Koira lähtee hakemaan käyden silloin tällöin ryhmän näkyvillä. Tuomari seuraa kellostaan koiran yhteyden pitoa. Koira löytää maastosta useita lintuja ja saa niistä hyviä haukkuja. Klo 11:35 tuomari huomaa koiran poissaoloajan venyneen aikaisempia pidemmäksi. Hän mainitsee koiranohjaajalle havainnostaan ja kertoo nähneensä koiran viimeksi puoli tuntia aiemmin, eli klo 11:05. Koiranohjaaja toteaa tehneensä saman havainnon. Ryhmä päättää siirtyä jonkin matkaa koiran oletettuun menosuuntaan hieman korkeampaan maastokohtaan kuuntelemaan. Klo 11:45 koira on edelleen ryhmältä tietämättömissä. Koiranohjaaja päättää kutsua koiraansa viheltämällä. Klo 11:50 koirasta ei ole saatu havaintoa, ja ryhmä päättää siirtyä edelleen jonkin matkaa koiran oletettuun menosuuntaan. Klo 11:55 koiranohjaaja jatkaa koiransa kutsumista viheltämällä. Klo 12:00 tuomari ilmoittaa koe- erän tulleen täyteen ja, että viiden minuutin kuluttua tulee kuluneeksi tunti siitä kun koira on viimeksi nähty. Ryhmä päättää siirtyä edelleen n. 500 metrin päässä koiran oletetussa menosuunnassa olevalle kumpareelle. Saavuttuaan klo 12:15 ed. mainittuun maastokohtaan ryhmä ei edelleenkään saa havaintoa koirasta, ja koiranohjaaja jatkaa koiransa kutsumista.
Klo 12:20 koira tulee oletetusta menosuunnastaan ryhmän luo.

”Tuomio”: Koe päättyy ja koira suljetaan kokeesta.
Syy: Koira on ollut muun syyn kuin todetun lintutyöskentelyn tai häiritsevän esteen vuoksi ryhmän tietämättömissä yhtäjaksoisesti yli tunnin.

Esimerkki 5.

Sama kuin edellä, mutta klo 12:15 kuullaan vaimeasti koiran haukkua etumaastosta. Ryhmä lähtee etenemään haukun suuntaan. Klo 12:25 saavutaan haukkupaikalle, saadaan koira näkyviin ja todetaan sen haukkuvan hirveä. (oravaa, supikoiraa, kissaa, näätää, jne tai haukun olevan tyhjä)

”Tuomio”: Koe päättyy ja koira suljetaan kokeesta.
Syy: Koira on ollut muun syyn kuin todetun lintutyöskentelyn tai häiritsevän esteen vuoksi ryhmän tietämättömissä yhtäjaksoisesti yli tunnin.

Esimerkki 6.

Sama kuin edellä, mutta haukkupaikalle saavuttaessa todetaan koiran haukkuvan koppeloa.

”Tuomio”: Koe päättyy, mutta koiraa ei suljeta kokeesta. Koppelohaukkua ei huomioida koiran koesuorituksessa. Tapahtumaa ei huomioida hakua arvosteltaessa, eli ei rastia kohtaan liian harva yhteydenpito.
Syy: Koiran voitiin todeta se löydettäessä olevan lintutyöskentelyssä. Haukkua ei huomioida, koska sen alkamisen ei ole todettu tapahtuneen varsinaisella koeajalla.

Esimerkki 7.

Sama kuin esimerkki 4., mutta klo 12:15 kuullaan koiran valittavan etumaastossa melko lähellä ryhmää. Kohta koira löydetään syvähköstä montusta makaamasta. Koiraa tutkittaessa todetaan ainakin toisen etujalan olevan poikki ja koiran olevan liikuntakyvytön.

”Tuomio”: Koe päättyy, mutta koiraa ei suljeta kokeesta.
Syy: Koiralla on niin vakava vamma, että siitä seuraisi kaikissa olosuhteissa kokeen keskeyttäminen.

Esimerkki 8.

Koe alkaa klo 8:00. Koira lähtee hakemaan käyden silloin tällöin ryhmän näkyvillä. Tuomari seuraa kellostaan koiran yhteyden pitoa. Koira hakee kiitettävästi, mutta maastossa ei tavata lintuja. Vihdoin klo 11:55 nähdään koiran saaneen vainun ja etsivän jotain innokkaasti n. 100 m ryhmän edessä. Kohta kuullaan raskas linnun lähtöääni ja koiran kiljahdus. 15 sek kuluttua kuullaan linnun rymähtävän ryhmän etumaastossa puuhun, n. 300 m etäisyydelle ryhmästä. Kohta samassa paikassa alkaa hyvä haukku. Kuunnellaan 8 min, ja lähdetään haukulle. Haukulta karkotetaan klo 12:10 metso. Koira perään ja uusi haukku n. 300 metrin päässä ed. paikasta. Haukulta karkotetaan klo 12:25 metso. Koira perään ja uusi haukku n. 400 metrin päässä ed. paikasta. Haukulta karkotetaan klo 12:40 metso. Koira perään. Parin minuutin kuluttua kuullaan muutama haukahdus linnun lentosuunnasta n. 500 m päässä ryhmästä, minkä jälkeen ei enää kuulla mitään. Jonkin ajan kuluttua ryhmä lähtee siirtymään kohti paikkaa josta viimeinen äänihavainto saatiin. Klo 13:22 tuomari ilmoittaa koiran olleen 40 min ryhmältä tietämättömissä. Koiranohjaaja toteaa tehneensä saman havainnon ja päättää kutsua koiraansa viheltämällä. Samalla ryhmä päättää siirtyä edelleen jonkin matkaa koiran oletettuun menosuuntaan hieman korkeampaan maastokohtaan kuuntelemaan. Klo 13:30 koira on edelleen ryhmältä tietämättömissä. Koiranohjaaja jatkaa koiransa kutsumista viheltämällä ja huutamalla. Klo 13:42 tuomari ilmoittaa tunnin kuluneen siitä kun koirasta on saatu viimeinen havainto. Ryhmä päättää siirtyä edelleen n. 500 metrin päässä koiran oletetussa menosuunnassa olevalle kumpareelle. Saavuttuaan klo 13:55 ed. mainittuun maastokohtaan ryhmä ei edelleenkään saa havaintoa koirasta, ja koiranohjaaja jatkaa koiransa kutsumista. 14:00 koira tulee oletetusta menosuunnastaan ryhmän luo.

”Tuomio”: Koe päättyy ja koira suljetaan kokeesta.
Syy: Koira on ollut muun syyn kuin todetun lintutyöskentelyn tai häiritsevän esteen vuoksi ryhmän tietämättömissä yhtäjaksoisesti yli tunnin.

Esimerkki 9.

Sama kuin edellä, mutta saavuttuaan klo 13:55 ed. mainittuun maastokohtaan ryhmä kuulee vaimeaa haukkua etumaastosta. Ryhmä lähtee etenemään haukun suuntaan. Klo 14:05 saavutaan haukkupaikalle, saadaan koira näkyviin ja todetaan sen haukkuvan metsoa.

”Tuomio”: Koe päättyy, mutta koiraa ei suljeta kokeesta. Viimeistä metsohaukkua ei huomioida koiran koesuorituksessa. Tapahtumaa ei huomioida hakua arvosteltaessa, eli ei rastia kohtaan liian harva yhteydenpito.
Syy: Koiran voitiin todeta se löydettäessä olevan lintutyöskentelyssä. Viimeistä haukkua ei huomioida, koska ei ole voitu todeta sen olevan uusintahaukku klo 12:40 karkotetusta metsosta.

Lisää omaa pohdiskelua.

Edellä esitetyt esimerkit ovat keksittyjä. Niiden kaltaiset tilanteet ovat kuitenkin täysin mahdollisia. Useammassa kokeessa joka syksy joku koira syystä tai toisesta joutuu ryhmältä hukkaan, ja useimmiten myös suljetuksi. Esimerkkien kaltaiset tilanteet eivät sinänsä vielä aiheuta suuria ongelmia. Ongelmat tulevat silloin kun koira katoaa useiksi tunneiksi, päiviksi tai jopa lopullisesti. Ongelmia tulee tietenkin koiran omistajalle, mutta myös tuomarille, ylituomarille ja kokeen järjestäjille.

Minkä olen yllä tekstissä ja esimerkeissä kirjoittanut perustuu täysin minun omaan näkemykseeni asiasta. Näkemykseen, joka on minulle syntynyt sääntötekstiä lukemalla ja lukemaani pohtimalla. Pohdinnassani en ole ottanut huomioon yleistä käytäntöä, vallitsevaa tapaa enkä muita vastaavia seikkoja. Tiedän, että tällaisia on ja, että sääntöä tulkitaan toisinkin.

KESKUSTELU ALKAKOON

Etenkin pääkouluttajien kannanotot olisivat tervetulleita.
Olli Silvennoinen

punakone
Viestit: 145
Liittynyt: 29 Elo 2006, 22:09

Re: Koe-erän jälkeinen lintutyöskentely ja koiran sulkeminen

Viesti Kirjoittaja punakone » 06 Syys 2012, 21:33

Noin äkkiseltään tuntuu ettei sitä koetta voi tuntikaupalla/päiväkaupalla vitkutella ja odottaa yhden koiran katoamisen syyn selviämistä. Oli sitten kyseessä Avo-koe tai vaikka Haukku-ottelu.
Jotenkin esim. tunti koe-erän päättymisen jälkeen, jos siihen mennessä ei koiran katoamisen syy selviä, koira suljetaan kokeesta ?
Esko Taivalkoski

villepa
Viestit: 164
Liittynyt: 03 Heinä 2008, 21:22
Paikkakunta: Kajaani

Re: Koe-erän jälkeinen lintutyöskentely ja koiran sulkeminen

Viesti Kirjoittaja villepa » 23 Syys 2012, 12:24

Samaa mieltä Eskon kanssa.
Jos koira on hukassa ja tulee takaisin vaikkapa 3 tunnin päästä, eikä ryhmällä ole tietoa missä se on luuhannut, silloinhan täyttyy peruste sulkea koira:

Syy: Koira on ollut muun syyn kuin todetun lintutyöskentelyn tai häiritsevän esteen vuoksi ryhmän tietämättömissä yhtäjaksoisesti yli tunnin.

Eli todistustaakka on koiralla. Jos lintutyöskentelyä ei todeta, tulkitaan koiran olleen muissa hommissa.
V ille P artanen

Vastaa Viestiin