Sinustako linnunhaukun ylituomari?

Tämän otsikon alla keskustellaan linnunhaukkukokeisiin (LINT) ja niiden sääntöihin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
PT
Viestit: 42
Liittynyt: 19 Maalis 2006, 22:56

Sinustako linnunhaukun ylituomari?

Viesti Kirjoittaja PT » 14 Marras 2019, 18:38

Nyt on viimeistään aika hakeutua koetoimitsijakurssille omassa tai läheisessä kennelpiirissä.

1. Miksi ylituomariksi?

Linnunhaukkukokeissa on vuosittain 1100-1300 koesuoritusta. Suurin osa koesuoritteista tapahtuu arpakokeissa, mutta pitkien kokeiden suosion odotetaan kasvavan, kun kokeissa on siirrytty yksiluokkaisuuteen. Jokaista arpakoetta johtaa ylituomari ja ylituomari tarvitaan myös jokaisen pitkän kokeen tuloksen vahvistamiseen.

Arpakokeet ovat miellyttäviä ja hyvähenkisiä kenneltapahtumia. Pitkän kokeen tuomarikertomuksen vastaanottaminen on mielenkiintoista ja antaa koiran työskentelyn lisäksi tuoretta tietoa lintutilanteesta ja lintujen käyttäytymisestä.

Ylituomarit huolehtivat myös uusien palkintotuomareiden ja koetoimitsijoiden koulutuksesta.

Uusia ylituomareita tarvittaisiin erityisesti eteläisen Suomen kennelpiireissä.

2. Vaatimukset ylituomarikoulutukseen

Ylituomariksi aikovan yleiset vaatimukset sanotaan Suomen Kennelliiton ja Suomen Pystykorvajärjestön ohjeissa. Keskeistä on, että hän on luonteensa, arvostelukykynsä ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa puolesta sopiva tehtävään. Hänen on lisäksi oltava linnunhaukun palkintotuomari ja koetoimitsija.

Yleisten vaatimusten lisäksi Suomen Pystykorvajärjestö vaatii ennakkovalmennuksena seuraavan kokemuksen:
• On osallistunut ohjaamallaan koiralla linnunhaukkukokeeseen.
• On toiminut linnunhaukkukokeen palkintotuomarina vähintään 20 kertaa vähintään viidellä eri koekaudella.
• On osallistunut linnunhaukkukokeiden järjestelyihin vähintään kolme kertaa toimien niissä vähintään yhden kerran koetoimikunnan puheenjohtajan tai vastaavan koetoimitsijan tehtävissä.

Suomen Pystykorvajärjestön hallitus voi hyväksyä koulutukseen myös henkilön, jolla ei ole kaikkea yllä sanottua kokemusta. Tähän täytyy tietenkin olla perusteltu syy.

3. Ylituomarikoulutus

Koulutus käsittää kaksi kurssia: kennelpiireissä järjestettävän ylituomarin peruskurssin ja Suomen Pystykorvajärjestön järjestämän erikoistumiskurssin.

Peruskurssi kestää yhden päivän ja niitä järjestetään kennelpiireissä. Kurssille osallistuvat kaikkien koemuotojen ylituomareiksi koulutettavat. Tietoa kurssista ja ajankohdista löytyy Kennelliiton sivuilta (https://www.kennelliitto.fi/tietoa-meis ... eruskurssi).

Suomen Pystykorvajärjestö järjestää erikoistumiskurssin joka toinen vuosi yleensä keväällä. Kurssi kestää yhden viikonlopun ja se sisältää yksityiskohtaisesti ylituomarin toiminnan linnunhaukkukokeissa.

Hyväksyttyjen kurssien jälkeen ylituomarikokelaan on suoritettava vielä kaksi harjoitusarvostelua kokeneen ylituomarin valvonnassa.

4. Hakeutuminen koulutukseen

Ylituomarikoulutukseen haetaan kennelpiireissä. Käytäntö voi vaihdella kennelpiireittäin, mutta yleensä hakemus lähetetään pystykorvajaostolle (vast), jonka käsittelyn jälkeen kennelpiirin hallitus tekee hakemukseen päätöksen.

Maakunnallisten pystykorvakerhojen olisi suotavaa olla aktiivisia uusien ylituomareiden etsimisessä. Kerhon puoltamalla hakemuksella on taipumus tulla hyväksytyksi.

Suoritetun peruskoulutuksen jälkeen haetaan Suomen Pystykorvajärjestön erikoistumiskoulutukseen. Hakemisesta tiedotetaan Pystykorva-lehdessä, järjestön keskustelupalstalla sekä somessa.

Kiinnostuitko? SPJ:n sivuilla on yksityiskohtaiset tiedot ylituomarikoulutuksesta (https://spj.fi/web2017/wp-content/uploa ... e_2018.pdf).

Seuraava erikoistumiskurssi järjestetään huhtikuussa 2020. Neuvomme mielellämme käytännön asioissa.

Pääkouluttajat

Vastaa Viestiin