Haukkukokeeseen meneminen

Tämän otsikon alla keskustellaan linnunhaukkukokeisiin (LINT) ja niiden sääntöihin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Haukkukokeeseen meneminen

Viesti Kirjoittaja kairat » 02 Loka 2016, 19:38

Hei!
Aloittelija tahtoisi vähän tarkennusta noihin haukkukokeisiin menosta. Jos olen oikein ymmärätänyt, niin käytännössä se menee jotenkin näin: Eli pitkään kokeeseen mennessä pitää olla palkintotuomari ja maasto, jossa on lupa pitää koiraa irti. Onko opas pakollinen? Sitten, kun nuo on kunnossa, niin soitto ylituomarille. Hän pitää puhuttelun, tarkistaa tuomarioikeudet, koiran kelpoisuuden ja hyväksyy maastot. Sitten tulee koepäivä. Koiranohjaaja hakee tuomarin kyytiin ja mennään pelipaikoille ylituomarin määräämänä ajankohtana. Suoritetaan koe ja ilmeisesti tapana on koiranohjaajan tarjota eväät tuomarille/oppaalle? Kokeen jälkeen soitto ylituomarille, jossa sovitaan purkamisen ajankohta. Tämä piti suorittaa viikon kuluessa?
Sitten se yleinen yms koe. Siellä on siis maastot valmiina, mutta pitääkö koiranohjaajan viedä sinne tuomari?

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Haukkukokeeseen meneminen

Viesti Kirjoittaja heidi » 03 Loka 2016, 15:45

Hei,
Pääpiirteissään juuri noin, kuten kuvasit. Opasta ei tarvita, mikäli koiranohjaaja tai tuomari tuntee maaston ja mielellään sen lintutilanteen. Neljä tuntia tuntuu monesti lyhyeltä ajalta, jos lintuja on vähän ja haukut harvassa. Oppaan tärkeä tehtävä on suunnitella neljäksi tunniksi sellainen kulkureitti, jonka varrelta lintuja ehkä todennäköisesti olisi löydettävissä. Pitkässä kokeessa koemaastoksi kannattaa valita sellainen alue, jossa joko itsellä tai tuomarilla on ollut lintuhavaintoja ja jossa haukkujen saaminen voisi olla mahdollista (esimerkiksi linnuille oltava riittävän korkeita istumapuita).

Ennen ensimmäistä koetta kannattaa metsään pyytää mukaan muutamalla kerralla joku kaveri. Monen koiran ensimmäinen koe on mennyt pipariksi, kun koira ihmettelee mukana kulkevaa ylimääräistä, vierasta ihmistä eikä hae normaalisti.

Voi olla alueellisia eroja siinä, miten ylituomari puhuttelee pitkän kokeen tuomarin. Linnunhaukkukoe-kalenterista (löytyy tämän forumin etusivulta) löytyvät kunkin kennelpiirin ohjeet pitkään kokeeseen ilmoittautumiseen. Tavallista lienee se, että kokeeseen ilmoittaudutaan ylituomarille viimeistään edellisenä päivänä, ylituomari puhuttelee tuomarin puhelimitse ja kehottaa tuomaria tarkastamaan ennen metsään menoa alustavasti koiran rokotukset ja kuitin maksetusta koesuorituksesta. Ylituomari tekee samat tarkistukset kokeen jälkeen purkutilaisuudessa. Purkuaikataulu riippuu varmaankin myös paikallisista olosuhteista. Jos välimatkat eivät ole mahdottomat, koe saatetaan purkaa saman tien, metsästä tultua, tai heti seuraavana päivänä. Jos purku ei tapahdu samana päivänä, antaa tuomari joka tapauksessa puhelimitse ylituomarille selostuksen koetapahtumista heti koesuorituksen jälkeen. Varsinainen kokeen purku on järjestettävä mahdollisimman pian kokeen jälkeen, viimeistään viikon sisällä koepäivästä.

Yleiseen yksipäiväiseen kokeeseen koiranomistaja on LINT-sääntöjen mukaan velvollinen viemään mukanaan yhden palkintotuomarin. On kuitenkin sellaisia kokeiden järjestäjiä, jotka ovat hankkineet myös kokeen vaatimat tuomarit koiranomistajien puolesta. Koiraa ilmoitettaessa kannattaakin kysyä, onko järjestäjällä tuomarit vai tuoko ohjaaja tuomarin tullessaan. Vaikka tuomarin saaminen kokeen järjestäjältä on koiranomistajalle suuri helpotus, on hyvä muistaa että säännöt eivät tätä edellytä. Päin vastoin, säännön mukaan tuomarin hankinta on koiranomistajan tehtävä.

Eri puolilla Suomea on erilainen kulttuuri siinä, ottaako koiranohjaaja mukaan eväät vai ei. Tätä voi reilusti kysäistä tuomarilta tai kokeen järjestäjältä. Itä-Suomessa päin on tapana ottaa kahvitermos ja leipäpalaset 2-3 hengelle (oppaan varalta...). Alkusyksystä mukana saattaa olla myös mehutetrat tms. Neljän tunnin koe-erän aikana tuskin nälkä yllättää, mutta hienon lintutyöskentelyn päätteeksi, jossain erän puolessa välissä on ihan mukava hörpätä kahvit samalla kun tuomari kirjaa tapahtumaa kortille :)

Kokeessa kannattaa myös kertoa tuomarille avoimesti, jos on koetoiminnassa kokematon ja pyytää samalla neuvoja pahimpien mokien välttämiseksi. Esimerkiksi kulkunopeus ja haukulle meno saattavat olla sellaisia asioita, joihin kokeessa kannattaa kiinnittää tarkempaa huomiota kuin metsällä kuljettaessa. Lintutilanteita on harvoin hukattavaksi asti.

Vielä yksi asia: koiralle kannattaa hankkia näyttelytulos mahdollisimman pian, kun lähialueella on näyttelyitä. Avoimeen luokkaan saa kokeessa osallistua koiralla, jolla ei ole näyttelytulosta, mutta voittajaluokassa ei voi startata ilman sitä. Eli viimeistään siinä vaiheessa kun AVO1 on haukuttu, on näyttelytulos saatava ennen kuin voi jatkaa koeharrastusta.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

ellutii
Viestit: 282
Liittynyt: 30 Marras 2006, 21:22

Re: Haukkukokeeseen meneminen

Viesti Kirjoittaja ellutii » 03 Loka 2016, 23:39

On ihan "pakko" (taas! :D ) tulla kommentoimaan, kun oli niin kaksi hienoa kirjoitusta LINT- kokeesta; erityisesti Heidin asiantunteva ja tyhjentävä selvitys oli juuri sitä, mitä kokeessa käymättömät ja/tai muuten tietämättömät toivovat saavansa tietoon ennen koetta.

-Saisikos tästä sopivan yhteenvedon seuraavaan Pystykorvalehteen, kun koekausikin vielä jatkuu muutaman kuukauden?
Kiitos :)
Raija Tiilikainen

kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Haukkukokeeseen meneminen

Viesti Kirjoittaja kairat » 04 Loka 2016, 18:17

Kiitokset Heidille tyhjentävästä vastauksesta :)
Hyvä, etten ihan hakoteillä ollut :D Palkintotuomarikurssin olen käynyt ja ekan harjottelun suorittanut, mutta omaa koiraa en ole vielä kokeeseen vienyt. Siksi piti vähän kysellä :) Ja vaikken vielä tuomari olekkaan, niin on tullut jo muutama kysely noista kokeista. Nyt on helppo vastata kyselijöille ja tuossa oli myös hyviä vinkkejä :) Ja itä-suomesta miekin olen, joten siitä tuli tuo eväs-kysymys :D

Ja mie toivoisin myös tästä juttua pystykorvaan :thumbsup:

kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Haukkukokeeseen meneminen

Viesti Kirjoittaja kairat » 03 Huhti 2018, 16:11

Löytyykö Heidiltä tästä aiheesta sellaista valmista ohjetta? Ajattelin, että sitä voisi jakaa uusille pennun omistajille. Jos se selventäisi kokeeseen menoa ja mahdollisesti lisäisi kokeessa kävijöiden määriä :wink:

Haapajärvi
Viestit: 202
Liittynyt: 14 Huhti 2009, 20:40

Re: Haukkukokeeseen meneminen

Viesti Kirjoittaja Haapajärvi » 03 Huhti 2018, 19:32

Hyviä "ohjeita" Kirjoitus lehteen miten toimitaan on hyvä idea, jos tähän päädytte esitän että kysytte mallia myös Matti T Tarkiaiselta. On valtava kokemus kaikkeen niin koe kuin muuhun opetus tapahtumiin!
Tapio Arola

Avatar
heidi
Viestit: 410
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Haukkukokeeseen meneminen

Viesti Kirjoittaja heidi » 25 Huhti 2018, 15:42

Hei,
Oli jäänyt huomaamatta tämän aiheen esille nostaminen, siksi vastailen vasta nyt. Toivottavasti mahdollisimman moni kasvattaja tilaa täältä toimituksesta Pennusta metsästyskoiraksi -oppaan, jossa on myös lintu- ja hirvikokeiden ABC. Tuorein painos on viime keväältä ja uusi ehkä tulee noin vuoden kuluttua. Netistäkin opas löytyy, tosin näyttää olevan vuoden 2015 painos: https://drive.google.com/file/d/1XF-Wuj ... HO9Qh/view
Ensi syksynä menee toki paljon uusiksi, kun lint-säännöt muuttuvat. Uutta pentuoppaan painosta ei sen vuoksi kannata ottaa, mutta voisi jossakin syksyn lehdessä julkaista vaikkapa keskiaukeamalla irrotettavan ABC:n... Kunhan uusien sääntöjen kanssa ensin päästään vähän sinuiksi :)
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Haukkukokeeseen meneminen

Viesti Kirjoittaja kairat » 25 Huhti 2018, 19:06

Päivitetäänkös tuo nettiversio samalla uuteen? Mie oon ilmeisesti vielä suht nuori, kun suosin noita sähkösiä versioita :D Ne on aina mukana ja voi lukea missä vain. Ja voisin kuvitella myös tavoittavan nuoremmat harrastajat paremmin sähköisenä.

Vastaa Viestiin