Pysyttämisajan mittaaminen

Tämän otsikon alla keskustellaan linnunhaukkukokeisiin (LINT) ja niiden sääntöihin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Marseljeesi
Viestit: 73
Liittynyt: 07 Kesä 2008, 00:15

Pysyttämisajan mittaaminen

Viesti Kirjoittaja Marseljeesi » 21 Elo 2015, 13:01

Uudessa pystykorvalehdessä s.13 on ohjeistus pysyttämisajan mittaaminen..Tarkkoittaako tämä että kaikkien tuomareiden on varustauduttava jatkossa sekunttikellolla pysyttämisaikaa mitattaessa?Hankalaa rannekellolla ainakin katkot ajastaa..Arvostelu olisi ainakin tasapuolista jos kaikilla tämän tulkinnan mukaan olisi sekundaattorit kaulassa..
Jarkko Pukki

peija04
Viestit: 264
Liittynyt: 27 Heinä 2011, 14:48

Re: Pysyttämisajan mittaaminen

Viesti Kirjoittaja peija04 » 21 Elo 2015, 16:24

Linnunhaukkukoe on metsästystapahtuman omainen tilanne. Kuuluuko jonkun pystykorvalla metsästävän vakiovarustukseen sekuntikello. Jos kuuluu niin kannattaa vakavasti harkita lajin vaihtoa, ja miettiä muutoinkin hetken aikaa missä mennään. Tässä sitä ollaan kun sääntöjen tulkintoja aletaan veivaamalla veivaamaan. Tuntuu, että tärkeintä koko hommassa olisi päästä rokottamaan koiraa mahdollisimman monesta asiasta, ja vielä niin että samasta "virheestä" päästäisiin rokottaamaan mahdollisimman monella eri tavalla. Jos koiralla on katkonainen haukku, se arvostellaan äänenanto-kohdassa. Sen ei tule automaattisesti vaikuttaa pysyttämisen eikä tietenkään myöskään merkinnän arvosteluun. Selvät tauot haukussa ja epätarkkudet merkinnässä ovat asia erikseen, mutta niiden havainnointiin ei tarvita sekuntikelloa. Tällaista ihmisiä hämmentävää ja epätietoisuutta lisäävää "ohjeistusta" ei missään tapauksessa saisi päästää julkisuuteen.
Olli Silvennoinen

Pyrykoira
Viestit: 179
Liittynyt: 01 Syys 2005, 21:38
Paikkakunta: Laihia

Re: Pysyttämisajan mittaaminen

Viesti Kirjoittaja Pyrykoira » 21 Elo 2015, 22:12

Samaa mieltä olen Ollin kanssa. Sekaannus vain yltyy.
V-P Pouttu

Timo Kettunen
Viestit: 324
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 14:48

Re: Pysyttämisajan mittaaminen

Viesti Kirjoittaja Timo Kettunen » 22 Elo 2015, 08:35

Olli kirjoitti mm: "Linnunhaukkukoe on metsästystapahtuman omainen tilanne. Kuuluuko jonkun pystykorvalla metsästävän vakiovarustukseen sekuntikello. Jos kuuluu niin kannattaa vakavasti harkita lajin vaihtoa, ja miettiä muutoinkin hetken aikaa missä mennään."

Aivan. Kokeessa tulisi koiran työskentelyä tarkastella ensisijaisesti metsästysnäkökulmasta eli kuinka tuloksellista ja kuinka hyvin ampumatilanteita synnyttävää se on. Kun nykyisin sääntö ja sen tulkinnat ja sovellukset kirjoitetaan kilpailusäännöksi niin sitä kautta ne jatkuvasti monimutkaistuvat ja vaativat sovellus- ja toimintaohjeita. Sittenkään ne eivät ole tae siitä, että koirat tulevat oikeudenmukaisesti arvostelluiksi ja että kaikki noudattavat sääntöä vaan johtavat tuomarien välisiin arvostelueroihin. Ilmeistä on, että mitä enemmän sääntö edellyttää toiminta- ja sovellutusohjeiden laatimista niin sitä kauemmaksi ollaan harhauduttu kokeiden alkuperäisestä tarkoituksesta.

Sanonkin, että nykyisten sääntöjen uudistamisen tavoitteeksi tulisi ottaa niiden yksinkertaistaminen ja tulkintamahdollisuuksien vähentäminen!

Marseljeesi
Viestit: 73
Liittynyt: 07 Kesä 2008, 00:15

Re: Pysyttämisajan mittaaminen

Viesti Kirjoittaja Marseljeesi » 24 Elo 2015, 23:11

Hyviä kommentteja Ollilta ja Timolta.Varmaan asiallista olisi näin koekauden alussa kysyä YT:ltä puhuttelun jälkeen miten pysyttämisajat mitataan ja arvostellaan tässäkokeessa,jotta saataisiin mahdollisimman tasapuolinen arvostelu kaikille koirille.Mikalta,Petriltä,Jarmolta tai Ristolta olisi mukava saada ohjeistusta asiaan..Taitaa olla turha toive,monelta tutulta YT:n kanssa olen asiasta keskustelut ja tulkintaa asiaan kysynyt,vaikeaa ja hämmentynyttä tuntuu olevan.
Jarkko Pukki

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pysyttämisajan mittaaminen

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 07 Syys 2015, 09:13

Ei tarvitse sekunteja miettiä. Jatkakaa ihan niin kun ennenkin, mitään sekuntien taukoja ei tarvitse vähennellä. Sitten kun puhutaan jatkuvasta pitemmästäkin haukun pätkimisestä, se vaikuttaa kyllä.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Hallakorpi
Viestit: 107
Liittynyt: 11 Joulu 2006, 16:40
Paikkakunta: Tornio

Re: Pysyttämisajan mittaaminen

Viesti Kirjoittaja Hallakorpi » 08 Syys 2015, 21:42

Niin, en minä pahastu jos joku sekuntikellolla aikoja mittailee. Sen verran insöörin ajattelua varmaankin omaan että helpompi minun on käsittää kuka voittaa pituushyppykilpailun kuin että kuka voittaa taitoluistelukilpailun.
Minun mielestä on siis somempi käyttää kelloa kuin että mutu-tuntumalla laittaa aikoja ylös.
Viikonlopun kokeissa koiralle tuli reilun minuutin tauko haukkutyöskentelyssä ja sain sen mitattua aivan hyvin myös rannekellolla.

Ja vaikka linnunhaukkukoetoiminnan pitäisi palvella vain ja ainoastaan jalostusta, niin halusimmapa tai ei, on se saanut myös kilpailullisia piirteitä, eikö siis ne suureet mitkä pystytään mittaamaan ole parempi mitata kuin että arvostellaan mutu tai hive (=hihasta vedetty) tekniikalla?
Kello-tyyppiin en ota nyt kantaa... :)

Ja niinkuin Pekka kirjoittaa, joka sekuntia ei kai kannata alkaa miettimään.
Jari Lalli

vuonne
Viestit: 212
Liittynyt: 23 Elo 2014, 19:37

Re: Pysyttämisajan mittaaminen

Viesti Kirjoittaja vuonne » 22 Syys 2015, 19:59

Pysyttämisestä saa korkeimmat pisteet eli max. 20 p. Linnunhaukkukokeessa pysyttäminen on hyvin ratkaisevassa asemassa.
Hyvin onnistuneet koirat pysyttämisessä ovat järjestään kärkipäässä. Mutta katsokaapa tilastoja pysyttämisen osalta, sillä
ne jää järjestään koirien kodalla hyvinkin alhaisiksi. Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että pysyttämisen suhteen olisi tehtä-
vä uusi päivitys. Metsätalous on muuttanut metsämme harvemmiksi. Aukkoja, taimikkoa jne.. on syntynyt paljon. Linnut
kuulevat ja näkevät kauemmaksi kuin aijemmin. Pysyttäminen vaatii koiralta paljon enemmän kuin vuosikymmeniä sitten.
Toivottavasti pysyttämisestä tultaisiin keskustelemaan yhä enemmän. Tähän asiaan on sääntötoimikunnan otettava tulevai-
suudessa vakavasti kantaa. Jatkuvasti kuulee kokeissa metsässä tuleilta ryhmiltä valitusta aroista linnuista ja tulokset sen
osoittavat. Laittakaa mielipiteitä säännöistä avoimesti niistä vastaaville, sillä metsiämme hakataan yhä enemmän .........
Matti Tarkiainen

Vastaa Viestiin