Rotuunotosta

Tämän otsikon alla keskustellaan pohjanpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Tuuli
Viestit: 12
Liittynyt: 02 Huhti 2005, 13:35

Rotuunotosta

Viesti Kirjoittaja Tuuli » 16 Tammi 2006, 13:02

Pohjanpystykorvia voidaan ottaa edelleen rotuun, ja uusien koirien tausta voi olla vähintään epäselvä. Mitä siitä, vaikka emä ja isä olisivat olleet huomattavasti pohjanpystykorvan näköisiä, jos ovat olleet molemmat vaikkapa karhukoiran ja suomenpystykorvan sekoituksia, se kun voi olla ilmiselvä pohjis.
Kuinka kaukaa ne "väärät " rodut voivat ilmaantua seuraavaan sukupolveen? Voiko esim. kahden pohjiksen näköisen koiran pennusta tulla mustankirjava, jos molempien suvuissa on jotain mustaa rotua? Tai luppakorvainen, jos siellä vanhempien suvussa piileskelee ajokoiraa?
Ulkonäkö on mielestäni ratkaiseva siksi, että tällaisen metsästysrodun karsinta on melko säälimätöntä varsinkin silloin, kun on kyse pelkästään maatiaiskoirasta, siis sellaisesta, jota ei ole rekisteröity. Tuskin kukaan pitää kovin pitkään selvästi sairasta koiraa, jos lähin apu löytyy omistajan asekaapista. Siksi perinnölliset sairaudet eivät pääse maatiais-metsästyskoirissa yleistymään niin kuin kalliimmissa rotukoirissa, joita hoidetaan aivan eri tavalla.

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 16 Tammi 2006, 13:20

höpö höpö, nyt ei ole kovinkaan paljon totuuksia tuossa kirjoituksessa..mutta kommentoikoon joku asiantuntevampi kyseisestä rodusta.

IKa
Viestit: 410
Liittynyt: 12 Elo 2004, 19:37
Paikkakunta: Inari / Uusikaupunki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja IKa » 16 Tammi 2006, 16:49

Pohjanpystykorvia voidaan ottaa edelleen rotuun, ja uusien koirien tausta voi olla vähintään epäselvä. Mitä siitä, vaikka emä ja isä olisivat olleet huomattavasti pohjanpystykorvan näköisiä, jos ovat olleet molemmat vaikkapa karhukoiran ja suomenpystykorvan sekoituksia, se kun voi olla ilmiselvä pohjis.
Karhukoiran ja suomenpystykorvan jälkeläiset olisivat mitä todennäköisimmin umpimustia. Suomenpystykorva "umpivärisenä" (ei valkoista) ja karhukoira dominanttimustana valkein merkein (resessiivinen umpivärisyyteen nähden) ei voi saada pohjiksen väristä valkokirjavaa jälkeläistä, koska punainen on väistyvä (kts. loppulause) dominanttimustaan nähden ja valkokirjava väistyvä umpivärisyyteen nähden. Dominanttimusta on itse asiassa epistaattinen, sillä nämä kaksi "väriä" musta ja punainen ovat eri geenipaikoissa eli tässä tapauksessa punainen on hypostaattinen mustaan nähden, ei resessiivinen.
Kuinka kaukaa ne "väärät " rodut voivat ilmaantua seuraavaan sukupolveen?
Roturisteytykset ovat myös sallittuja tietyin ehdoin. Silloin "väärän" rotuinen paritetaan kyseessä olevan rodun kanssa, jonka jälkeen näiden jälkeläiset paritetaan vain ja ainoastaan kyseessä olevaan rotuun. Kun sukupolvia löytyy tarpeeksi - kolme polvea rekisteröityjä esi-isiä - on jälkeläinen "puhdasrotuinen". Koirarekisteriohje sanoo: "Roturisteytyksen vuoksi ER-rekisteriin merkittyä koiraa saa kuitenkin käyttää jalostukseen vain FIN-rekisteriin (tai vastaavan) merkittyjen koirien kanssa niin kauan, kuin risteytys näkyy koiran kolmen polven sukutaulussa. pentue voidaan rekisteröidä kasvattajan anomuksesta FIN-rekisteriin, kun risteytysyhdistelmä ei enää ilmene pentueen kolmen polven sukutaulussa. Asiasta tulee olla rotujärjestön lausunto."
Voiko esim. kahden pohjiksen näköisen koiran pennusta tulla mustankirjava, jos molempien suvuissa on jotain mustaa rotua?
Riippuu siitä, mitkä värigeenit aiheuttavat tämän "punaisen/keltaisen" osuuden koirassa ja siitä mitä "mustaa" rotua koirassa on. Esimerkiksi kaikki keltavalkoisen värin spanieliroduissa aiheuttaa geeni, joka "pyyhkii pois näkyviltä" kaiken mustan, vaikka se olisi perimässä. Tällaisella koiralla ei kuitenkaan ole yhtään mustaa karvoissa, ja useimmiten pohjiksen värisen punaisen koiran karvan kärjistä osa on mustia. Suomenpystykorvilla tämä mustuus näkyy pennuissa, jotka ovat enemmän tai vähemmän tummia ja vaalenevat iän myötä kirkkaan punaisiksi. Mustia koiria taas ovat nämä dominanttimustat (karhukoira), resessiivimustat (saksanpaimenkoira) ja kaksiväriset "mustat" eli merkkiväriset (rottweler).
Tai luppakorvainen, jos siellä vanhempien suvussa piileskelee ajokoiraa?
Luppakorvaisuus on dominattinen ominaisuus, joten ensimmäisen polven pystykorva-ajokoira risteytys on aina luppakorvainen - ei aina yhtä kauniisti kuin ajokoiravanhemmallaan, mutta kuitenkin selkeästi ei-pysty. Luppakorvaisuus siis näkyy aina, sillä jo heterotsygoottikin on ei-pystykovainen.
Ulkonäkö on mielestäni ratkaiseva siksi, että tällaisen metsästysrodun karsinta on melko säälimätöntä varsinkin silloin, kun on kyse pelkästään maatiaiskoirasta, siis sellaisesta, jota ei ole rekisteröity.
Tottakai ulkonäkö on tärkeää - eihän meillä muuten olisi rotuja, mutta rotuunotothan tapahtuvat myös rotumääritelmään tukeutuen, ei sinne kaikennäköisiä maatiaisrakkeja hyväksytä - vaan sen takia, että ne sattuvat "näyttämään" pohjanpystykorvilta. Kyllä siinä tutkitaan tämä rotuunotettava melko tarkkaan, ennenkuin se saa hyväksynnän. Nyt ei ole mielessä onko tämä rotuunottomenettely missään nettisivuilla luettavana - itselläni se kyllä on.
Tuskin kukaan pitää kovin pitkään selvästi sairasta koiraa, jos lähin apu löytyy omistajan asekaapista. Siksi perinnölliset sairaudet eivät pääse maatiais-metsästyskoirissa yleistymään niin kuin kalliimmissa rotukoirissa, joita hoidetaan aivan eri tavalla.
Rotuun ei myöskään pääse Pevisa-tarkastamaton koira -eikä pentu vaan koiran on oltava vähintään 12kk. Mitä tarkoitat "selvästi sairasta", sillä esimerkiksi useimmat perinnölliset silmäsairaudet (lukuunottamatta ehkä PRA:ta ja Glaukomaa) eivät mitenkään "näy" päällepäin. Myös toispuolisesti kuuro koira pärjää aivan hyvin metsästyksessä, samoin kivesvikaisuus ei estä urosta astumasta ja saamasta jälkeläisiä. Epilepsia puhkeaa suhteellisen myöhään jne. eli ei periaatteessa voida suoraan sanoa, ettei perinnöllisä sairauksia olisi myös maatiaiskannoissa.

V_P_K
Viestit: 19
Liittynyt: 20 Heinä 2005, 08:09
Paikkakunta: Väylänvarsi

Viesti Kirjoittaja V_P_K » 18 Tammi 2006, 11:58

Jos jotain rotuunotossa voisi painottaa, niin metsästysominaisuuksia. Oman paikkatakin osalta asiasta varovasti kyseltiin. Olisikohan aihetta miettiä miten voitaisiin varmistua koiruuden metsästysvietistä?

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Rotuunotonmenettely ja koiran metsästyskäyttö

Viesti Kirjoittaja tkokko » 18 Tammi 2006, 12:49

Rotuunotosta seuraavaa:
-ulkomuototuomarit toimivat itsenäisesti ja tukeutuen omaan kennelammattitaitoonsa, mihin vaikuttaa tietysti hänen tietotaito ja henkilökohtainen näkemyksensä rodusta,
-jokainen koira arvioidaan yksilönä suhteessa rotumääritelmään,
-arvosteluoikeuden omaava tuomarin tulee tietää ja ymmärtää rodun jalostuksesta ja populaation tila sekä nähdä rodun tulevaisuus,
-rotuunotettavassa yksilössä voi olla ulkomuodollisia tai muita puutteita suhteessa rotumäärielmään,
-puute tai vika laskee laatuluokkaa
-puute tai vika nostaa rotuunoton kynnystä,
-laatuluokaltaan tyydyttävä (T) yksilö täyttää aina rotumääritelmän,

Viestin aihe: Metsästysominaisuudet

Yksittäistapauksena on otettu koira rotuun, millä ei metsästettäisi. Kaikkien koirien vanhempia on tai toista vanhempaa on käytetty metsästykseen - osaa jopa suuriistan pyyntiin. Nykyisessä rotuunotossa yksikään koira ei pääse rotuun ellei se täytä rotumäätitelmää tyydyttävästi tai jos sillä ei ole todistettavasti lue vakuuttavsati metsäveriä. Metsänpelko (lue myös vesipelko- ja arkuus) ja riistavietti testataan tarvittaessa rodunomaisella käyttökokella vahvistetuin säännöin. Tarvittaessa tämän käyttökatselmuksen toteuttaa ppk jaoston tai SPJ ulkomuototumarin nimeämä henkilö.
Merkittävä osa rotuunotetista koirista on ollut kaikenviljan mehtä koiria.
Huomioitava asia on se, että koirat mehtää kaikkia riistaa rohkeutensa, luonteensa ja taipuvaisuutensa lue verien mukaisesti. Koiran omistaja ja ohjaaja suuntaa koiran käytön omien mieltymyksiensä mukaisesti.

Rotuunoton kaavake hyv. SPJ hall. 29.7.2005 § 61.2:

löytyy ppk sivun vasemmalta laidalta Muuta otsikon alta osoitteesta: http://www.spj.fi/ppk/jalostus.htm

Tuuli
Viestit: 12
Liittynyt: 02 Huhti 2005, 13:35

Viesti Kirjoittaja Tuuli » 22 Tammi 2006, 14:44

Kytösavu kirjoitti:höpö höpö, nyt ei ole kovinkaan paljon totuuksia tuossa kirjoituksessa..mutta kommentoikoon joku asiantuntevampi kyseisestä rodusta.
Ei niin, juuri siksi muutaman kysymyksen heitin. Vastaus oli aivan liiankin asiantunteva, resessiiviset ja dominoivat kyllä peruskoulun biologian tunnilta jäivät mieleen, mutta muutama yksityiskohta jäi edelleen epäselväksi. Nähtävästi jossain entisissä sukupolvissa voi olla vääriä rotuja . En nyt ihan täysin ymmärtänyt, voiko kahden puhdasrotuisen koiran jälkeläinen olla jotain muuta rotua kuin vanhempansa, jos vaikkapa 3. takenevassa polvessa on on ollut kummankin vanhemman puolelta samanrotuinen "väärä" koira, jonka resessiiviset geenit ovat siirtyneet aina seuraavaan polveen piilevinä?

Vielä kuitenkin yksi totuus, joka varmasti on tunnollisten jalostajien ja rotukoiraihmistenkin tiedossa: Pennut voivat jäädä rekisteröimättä monista koirasta riippumattomista syistä, esim. kasvattajan sairauden, vanhuuden, köyhyyden, kiireen, avioeron, konkurssin, yleisen välinpitämättömyyden tai ties minkä takia. Pelkkä rekisteröimättömyys ei automaattisesti tarkoita sitä, että koirassa olisi jotain vikaa. Olisi varmaan ilo löytää uudestaan sellaisia koiria, jotka jostakin syystä olisivat kirjoista pudonneet.
Metsästysominaisuudet ovat kyllä hyvät säilymään, mutta monelle metsästäjälle on jokseenkin yhdentekevää vaikka koiran väri olisi vihreä, kunhan se on erinomainen pyytökoira ja vielä kotiväen mieleinen.

Puhdasrotuisten rekisteröityjen pohjanpystykorvien hinta alkaa kyllä olla sitä luokkaa, että ihan joka metsästäjä ei sellaista pysty hankkimaan. Ovathan mm. työttömät ja eläkeläiset innokkaita metsästäjiä, mutta tulot voivat olla varsin vaatimattomat. Siksi moni tyytyy sellaiseen pentuun, jonka saa ilmaiseksi, ja rotu on vähintään arvoitus. Moni niistä pesee mennen tullen rekisteröidyt rotukoirat, mutta ajatelkaa positiivisesti: Sieltä voi löytyä "uutta verta" metsästyskoiriin.

Onko muuten tuttu ongelma jalostajille se, että kaksi huolella valittua jalostusyksilöä eivät saa mitään aikaiseksi, joko narttu istuu sisukkaasti maassa tai uros ei ole vähääkään kiinnostunut? Luonnonvalinta näyttäisi suosivan mahdollisimman erilaisten yksilöiden sekoituksia, ja niiden jälkeläisten ulkomuoto voi sitten yllättää. Onpa nähty sekin, että matalajalkainen narttu on kiivennyt portaille, jotta sitä kaksi kertaa korkeampi uros on yltänyt ...

IKa
Viestit: 410
Liittynyt: 12 Elo 2004, 19:37
Paikkakunta: Inari / Uusikaupunki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja IKa » 24 Tammi 2006, 02:15

Nähtävästi jossain entisissä sukupolvissa voi olla vääriä rotuja . En nyt ihan täysin ymmärtänyt, voiko kahden puhdasrotuisen koiran jälkeläinen olla jotain muuta rotua kuin vanhempansa, jos vaikkapa 3. takenevassa polvessa on on ollut kummankin vanhemman puolelta samanrotuinen "väärä" koira, jonka resessiiviset geenit ovat siirtyneet aina seuraavaan polveen piilevinä?
Tarkoitatko nyt tässä rotuunottoja? Eli kaksi rotuunotettua, joilla on "samanrotuinen, mutta vääränrotuinen" esi-isä? Kolmannen polven takaisinristeytys näyttää kyllä "rodultaan" siinä ei siis pitäisi olla vierasta ulkonäköä enää, kuten Bruce Cattanach, joka kehitti töpöhäntäisen bokserin risteyttämällä siihen corgia kertoo, että koiralla on paljon "koirageenejä" ja vähän "rotugeenejä". Hyvin monissa roduissa on "vierasta" perimää, vaikkei sitä kukaan arvaisi. Pitkäkarvainen mäyräkoira on tulosta cockerspanielin ja mäyräkoiran risteymästä. Muistaakseni shih zu taas on saanut lisägeenejä pekingeesiltä ja englantilaiset juoksijavinttikoirat bulldogigeenejä 1900-luvun alussa.

Kun katsotaan sukutaulua, niin koiran kolmannessa polvessa on kahdeksan esivanhempaa, joista yksi on "väärää rotua" 1/ 8, sitten kun kaksi samanlaista paritetaan on yhdistelmän NELJÄNNESSÄ polvessa sukutaulua (jossa on 16 koiraa) 2 "vääränrotuista" eli 2/16. Jos sitten tällä on niitä resessiivisiä geenejä, niin todennäköisyys periytyä jälkeläispolviin puolittuu joka sukupolvessa. Siten koiran A todennäköisyys kantaa tätä geeniä on 1/8 eli 12,5% (0,125), samoin koiran B, jota on tarkoitus käyttää yhdistelmään on myös sama 1/8. Kun nämä kaksi sitten yhdistetään - ei tapahtumilla (eli resessiivisen geenin siirtymisellä eteenpäin) ole toistensa kanssa mitään tekemistä. Silloin todennäköisyys sille, että jälkeläisillä olisi tämä sama resessiivinen geeni on 1/8 * 1/8 = 0,015625 eli 1,5625%.

Maahinen
Viestit: 53
Liittynyt: 16 Elo 2004, 18:24

kalliitako

Viesti Kirjoittaja Maahinen » 24 Tammi 2006, 15:28

Tuuli kirjoitti:[Puhdasrotuisten rekisteröityjen pohjanpystykorvien hinta alkaa kyllä olla sitä luokkaa, että ihan joka metsästäjä ei sellaista pysty hankkimaan. ...
Höpö höpö! Pohjiksen pennut on halpoja. Jos vertaa seurakoiririin, jotka ovat järkijään 1000€/pentu. Sekarotuisetkin tai paperittomatkin alkaa olemaan jo 300-450€. Mietippä sitä.

Tuuli
Viestit: 12
Liittynyt: 02 Huhti 2005, 13:35

Re: kalliitako

Viesti Kirjoittaja Tuuli » 29 Tammi 2006, 13:05

Maahinen kirjoitti:
Tuuli kirjoitti:[Puhdasrotuisten rekisteröityjen pohjanpystykorvien hinta alkaa kyllä olla sitä luokkaa, että ihan joka metsästäjä ei sellaista pysty hankkimaan. ...
Höpö höpö! Pohjiksen pennut on halpoja. Jos vertaa seurakoiririin, jotka ovat järkijään 1000€/pentu. Sekarotuisetkin tai paperittomatkin alkaa olemaan jo 300-450€. Mietippä sitä.
Voi kauhistus! Siis paperittomista sekarotuisista maksetaan monta sataa euroa? Ja meillä on pistetty surutta kuoppaan monen tonnin edestä koiranpentuja tässä kuluneiden vuosien varrella. Hyvällä onnella voi saada kyllä puhdasrotuisenkin ilmaiseksi, varkinkin jos edellisen omistajan ns. pitovaikeuksien syynä ovat herkkäkorvaiset naapurit ja talon ympärillä seikkailevat oravat.

Toisaalta asiaa ajatellen: moni metsästäjä tarvitsee koiraa jäniksen-, hirven- ja linnunpyyntiin, muutamat vielä muihinkin tarkoituksiin. Siispä sopivasti sekarotuinen metsästyskoira on hyvä investointi, ei tarvitse pitää erikseen ajokoiraa jäniksen ja ketun pyyntiin, hirvikoiraa eikä seisovaa, haukkuvaa ja /tai noutavaa lintukoiraa. Puhdasrotuisista koirista kyllä pohjanpystykorva kyllä pystyy samaan ja voi hankkia omistajalleen edellisten lisäksi vielä turkin muutenkin kuin ketunnahoista.

peeveli
Viestit: 43
Liittynyt: 11 Elo 2004, 17:41
Paikkakunta: Koillismaa

kknxspu

Viesti Kirjoittaja peeveli » 31 Tammi 2006, 15:19

Sattu käymään vahinko ja männä viikolla syntyi karhukoiranartun ja ilmeisesti suomenpystykorvauroksen siittämä pentue. Eli siis ei varmaa tietoa isästä. 4 pentua jotka todellakin aika mustia. Kolmella pikkuisen valkoista etujalkojen välissä rinnalla ja osassa varpaita. Yksi muistuttaa väritykseltään karhukoiraa, kuonossa vähän valkoista, kaulalla ja rinnassa enemmän. Nämä sekarotuiset pennut lähtee ihan iliman sitten aikanaan mualimalle.

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 31 Tammi 2006, 15:32

tuuli sitten meinaa, että sekoittamalla rotuja saa joka hommaan hyvin pelaavan koiran..niin justiin. tuo sun koiratuntemus välillä oikein huokuu tai sitten ei. taitaa kyllä tuo punainen serkkukin olla monipuolinen koira, jos sen annetaan sellaiseksi tulla.

JL

Viesti Kirjoittaja JL » 04 Loka 2007, 14:25

IKa kirjoitti:
Kurimus kirjoitti:Kuka ossaisi sanoa tuosta rotuunotosta, mitkä periaatteet siinä on?
Mitä kaikkea pittää olla sinnepäin olevan ulkomuodon lisäks?
Mikä on se virallinen sääntö?
Ihan mielenkiinnosta
http://www.spj.fi/ppk/pdf_kuvat/ppk_rot ... aavake.pdf

JL

Viesti Kirjoittaja JL » 04 Loka 2007, 14:28

Kurimus kirjoitti:kiitoos.

Nuo pari asiaa sattu mieleen tuosta kaavakkeesta, tuo mettästysominaisuuksiin totteeminen ja se että kasvattaja ei soa olla tuntematon..

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

HISTORIAA Rotuunotosta

Viesti Kirjoittaja tkokko » 11 Elo 2016, 14:33

Edellä on luettavissa rotuunoton historiaan kuuluvaa keskustelua.

Nykyisin katselmus perustuu Kennelliiton koirien rekisterointeihin liittyviin ohjeisiin: http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja- ... isterointi

Jalostusken tavoiteohjelmaan JTO http://www.kennelliitto.fi/sites/defaul ... ykorva.pdf

Rotukuvaus, jalostus, terveys ja katselmus http://www.spj.fi/pohjanpystykorva/

***
SPJ ry. järjestämissä rotuunotoissa ja katselmuksissa mukana olleena alkaen vuodesta 1998. Seuraavana pari esimerkkiä rotuunottoon liittyvistä koirista:

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoir ... 2F98&R=276

ja

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoir ... 2F98&R=276

Hyvää alkavaa syksyä t.

Vastaa Viestiin