Asiaa pohjanpystykorvasta.

Tämän otsikon alla keskustellaan pohjanpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Asiaa pohjanpystykorvasta.

Viesti Kirjoittaja tkokko » 05 Kesä 2017, 12:55

Hyvät pohjanpystykorvien omistajat. Asiaa pohjanpystykorvasta. Pohjanpystykorvien rakenteellisia ja ulkomuodollisia arvioita-tarkastuksia säkäkorkeudesta ja painoista on tehty yli kymmenen vuotta. Mielenkiinnon vuoksi, on olemassa tarve selvittää, että minkälainen käyttökoira pohjanpystykorva on malliltaan olemassa? Niin ollen pyydän saada käyttöön tuloksia, jotta voisin tehdä asiasta mahdollisimman luotettavan kuvauksen ja dokumentin.

Kiitollisena keskustelusta ja vastauksia odottaen.

Terveisin Tapio Kokko

Räpikäs
Viestit: 143
Liittynyt: 12 Syys 2006, 22:11
Paikkakunta: HP

Re: Asiaa pohjanpystykorvasta.

Viesti Kirjoittaja Räpikäs » 05 Kesä 2017, 23:54

Narttu, 42,5cm, 10.5 kg. Korkeuttaan pidempi, jämäkkä rintakehä, hiukan ahdas etupää (soukka), etutassut hiukan kiertyy ulos. Hiukan alas kiinnitynyt häntä, luisuhko lantio, hyvät kulmaukset. Kokonaisuutena muistuttaa rotumääritelmän pohjanpystykorvaa paitsi jättikorvat.
Ei niin nopea kimpoilija haussa (johtuu päänsisäisestä toiminnasta, säästää tai jotain..), tarvittaessa eli riistan perässä todella nopea, muuten jyskyttää metsässä kuin juna, erittäin kestävä käyttökoira, todistettu kokeessa jossa 10. perättäinen metsäpäivä sai koiran oikein nauttimaan menosta, kun paikat oli kai auki ja lintuakin haukkui 89 pistettä. Kehtaa kysytyksi käyttökoiraksi kutsua. :)

-Heikki Niemelin

herohusty
Viestit: 70
Liittynyt: 10 Helmi 2013, 13:57

Re: Asiaa pohjanpystykorvasta.

Viesti Kirjoittaja herohusty » 06 Kesä 2017, 12:57

Huomautus,
Asiaa pohjanpytykorvasta-tutkimus on yksittäisen rodunharrastajan hanke eikä PPK-jaostolla ole tekemistä asian kanssa. Toivotan Tapiolle joka tapauksessa hyvää kesän jatkoa.
Hannu Hämäläinen
PPK-jaoston pj
Hannu Hämäläinen

IKa
Viestit: 410
Liittynyt: 12 Elo 2004, 19:37
Paikkakunta: Inari / Uusikaupunki
Viesti:

Re: Asiaa pohjanpystykorvasta.

Viesti Kirjoittaja IKa » 07 Kesä 2017, 00:03

Tapion antama linkki ei minulle aukea, koska olen blokattu kyseisestä FB-ryhmästä... :roll:
Inkeri Kangasvuo, Saman's kennel

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Re: Asiaa pohjanpystykorvasta.

Viesti Kirjoittaja tkokko » 10 Kesä 2017, 12:09

Terve,

Palautteesta kiitokset.

Seuraavana lainaus katso: viewtopic.php?f=11&t=12954
"Re: Jaosto tiedottaa ViestiKirjoittaja herohusty » 06 Kesä 2017, 12:47 Huomautus! Ei haukku haavaa tee osiossa usein kirjoittava Tapio Kokko esittää ajatuksiaan omissa nimissään eikä hän ole hallituksen valitseman PPK-jaoston jäsen. Olemme useaan otteeseen yrittäneet saada häntä tekemään yhteistyötä virallisen organisaation kanssa, toistaiseksi laihoin tuloksin. Toivon joka tapauksessa Tapiolle menestystä vaikealla tutkijan urallaan. Hannu Hämälinen PPK-jaoston pj"

Seuraavana vastine. Olen ollut mukana pohjanpystykorvaharrastuksessa enimmäkseen yksityishenkilönä. Silloin, kun olen ollut harrastajatutkijana olen tuonut esille ja julki kulloisenkin mielenkiinnon kohteen ja asian. Olen jakanut tehtyjä työtä, keskeneräistäkin, harrastajille ja organisaatossa nähtäväksi. Tämä menettely siksi, jotta kaikilla osapuolilla olisi mahdollisuus peilata ja antaa vastinetta, niin halutessaan. Näin toimin jatkossakin.

Toivotan teille hyvää kesää t.

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Poimintoja

Viesti Kirjoittaja tkokko » 03 Heinä 2017, 18:44

"Metsästäjät ja pystykorvat juhlivat (Otsikko Kaleva, Oulu 10.8.2003)

Ii Tuija Rantatalo on saapunut perheineen Enontekiöltä Iihin, missä lauantaina järjestettiin pohjanpystykorvien 30-vuotisjuhlanäyttely. Rantatalojen perheen vanhempi koira, 10-vuotias Tarju ei paljon ympärillä olevasta vilskeestä ja haukunnasta piittaa. Mukana oleva Tarjun 9-kuukautinen lapsenlapsi Ridni taas katselee uteliaana ympärilleen, onhan kyseessä sen ensimmäinen näyttely. “Pohjanpystykorva on ihmisrakas koira. Se on sisällä rauhallinen, mutta metsässä terhakas”, Tuija Rantatalo toteaa.

Rekisterissä on tuhatkunta pohjanpystykorvaa. Suomen pystykorvajärjestön pohjanpystykorvajaoston jalostusneuvoja Tapio Kokko kertoo rodun syntyneen perinteisestä maatiaispystykorvasta. Sotien jälkeen rodun luultiin jo kuolleen kokonaan ja se poistettiin Ruotsissa luetteloista. 1960-luvulla rotu kuitenkin palasi luetteloihin. Suomessa rodun luettelointi alkoi 1970-luvun alussa. Tällä hetkellä pohjanpystykorvia on Suomessa noin 1 000. “Pohjanpystykorva voidaan vielä lukea uhanalaisten rotujen joukkoon. Koiria olisi hyvä olla ainakin 3 000″, Tapio Kokko sanoo. Erikoista rodussa on se, että sen rotukirja on edelleen auki, eli uusia maatiaiskoiria hyväksytään edelleen pohjanpystykorviksi, vaikkei niiden taustoista ole varmuutta. Olennaista on se, että koira täyttää rotumääritelmän. Lauantainakin Iihin tuotiin yksi koira rotuun otettavaksi. Pohjanpystykorva sopii hyvin monenlaisen riistan metsästykseen. Etupäässä tuota valkoisenkirjavaa pystykorvaa käytetään kuitenkin kanalintumetsällä."

*
”Viimeisimmän jääkauden jälkeen kehittyi villi sudensukuinen pystykorvainen koira kesyyntymisen seurauksena hyötyeläimeksi. Pystykorvan alkuperä juontuu kiinteästi suomalais-ugrilaisten kansanheimojen elinpiirin eräkulttuuriin 1.) Erilaisten tilanteiden vaikutuksesta ja sen mukaisesta tarpeesta pystykorva kehittyi osin ankaran luonnonvalinnan muokkaamana eränkävijän palvelijana metsästys-, etsijä-, vahti-, veto- ja taakankanto- ja paimenkoirana. Historiallisella rautakaudella 1000 -luvun jälkeen Euroopan Itämeren alueen koillisosa ja Uralvuoriston lännenpuoleinen Pohjola oli saavutettu ja hyödynnetty kuin myös asutettu karaistuneiden bjarmien, kainulaisten, inkerikkojen, karjalaisten, saamelaisten, liiviläisten, pirkkalaisten, permi - syrjäänien, vatjalaisten, vepsäläisten ja heidän kotieläintensä kuin koirien ansiosta.Satojen vuosien aikana selviydyttiin luonnonolosuhteiden vaikeuksista neuvokkuudella ja sitkeydellä. Eri kansojen, -heimojen maantietteelliset alueet vakiintuivat. Elinkeinojen kehittyessä yhteisöt kokivat suuriakin muutoksia, niin kauppa- ja tutkimusretkien, maanviljelyn kuin paimentavan karjan- ja poronhoidon myötä. Eränkäynnin muodot pyynti ja kalastus jatkui kaikissa muodoissaan edelleen.
Kuva hopeasta ja oravan nahka. Suomen Kansallismuseo 9.6.2014. Kuva: tk

Monipuolisen vaihdantatalouden ja kaupan kehittyessä myös hopealla ja muilla metalleilla tapahtuvaksi, lisääntyi turkisten ja kaikenlaisten hyödykkeiden tavoittelu. Aikansa hallitsijoiden, heidän etupiirien laajentumisen takia ja muiden osallisten verojen keruu kansoilta lisääntyi. Tämä kasvatti erätalouden merkitystä taloudellisesti samalla, kun se mahdollisti parempien ja tehokkaampien aseiden hankinnan.
Pyynnin vuotuisessa kierrossa erämaiden ansastajan 2.) virkatiellä tarvittiin edelleen avuksi eri töihin kykenevää ja halukasta perinteistä maatiaispystykorvaa.
Pohjolan asuttamisessa pystykorvan merkitys maatiaiskotieläinten ohella on ylivertainen. Samaiselle koiralle on olemassa myös muita suomalaisille tuttuja etymologisia nimityksiä kuten halli, koje, kojru, panu, peni, pij, piski, pyräkkä ja viljakoira. Nykyään tämän metsästyskoiran perillinen on perinteinen pystykorva – ppk, toisin sanoen suomalais-ugrilainen pohjanpystykorva." TK

*
”Pohjolassa eräitä 1000 -luvun asukkaita ynnä heidän pystykorvaisia kutsuttiin kainulaisiksi. Osa näistä koirista olivat suurriistaisia ja myös peurakoiria. Kainulaiset olivat silloin ammoisina aikoina elänyt suomalainen heimo. Sota-aikana ranualainen Tenho isäni kutsui vanhastaan valko-mustia pystykorvia kainulaisiksi, muut olivat pystykorvia, ranssikaulaisia piskejä ja vastavärisiä oravikoiria. Kaikki ne olivat pyytö-, viljakoiria.” TK
*
"FÖRFATTARE Rune B. Samuelsson har skrivit tre böcker om spetshundar.

-NORDLIGA SPETSHUNDAR 1985
Rune B. Samuelsson och Juho Perttola
En presentation av och faktasamling kring nordliga spetshundar (s. 1-210),

-BOKEN OM FINSK SPETS OCH NORRBOTTENSPETS 1992
Rune B. Samuelsson och Ruth Samuelsson
Faktabok (s. 1-92)

-NORDLIGA JAKTSPETSAR 1996
B.O. Jahnsson & Rune B. Samuelsson
Faktabok och bilder (s. 1-128)

Ensimmäinen määritelty keskikorkeus oli pystykorvaisten aikalaistodistaja Pajalan Lahnajärveltä kotoisin olleen kainulainen Rune B. Samuelssonin mukaan epäonnistunut (Nordliga Jaktspetsar 1996, s. 85). Mutta vasta uudestaan 1971 määritelty keskikorkeus on ollut sopiva. Määritelmässä 45 cm koko tarkoittaa uroksen keskikorkeutta. Huomioitavaa on se, että asiantuntia tietää pohjanpystykorvan mitan keskikorkeuden + - 2 cm vaihtelun olevan molemmissa sukupuolissa kompromissi." TK
*

tkokko
Viestit: 336
Liittynyt: 11 Elo 2004, 22:19

Vastine

Viesti Kirjoittaja tkokko » 01 Joulu 2017, 13:33

Seuraavana vastine.

Olen ollut mukana pohjanpystykorvaharrastuksessa enimmäkseen yksityishenkilönä. Silloin, kun olen ollut harrastajatutkijana olen tuonut esille ja julki kulloisenkin mielenkiinnon kohteen ja asian. Olen jakanut tehtyjä työtä, keskeneräistäkin, harrastajille ja organisaatossa nähtäväksi. Tämä menettely siksi, jotta kaikilla osapuolilla olisi mahdollisuus peilata ja antaa palautetta, niin halutessaan. Näin toimin jatkossakin.

Toivotan ppk jaostolle, jalostustoimikunnalle ja rodun harrastajille voimaa rodun eteen tehtävään tärkeään aherrukseen näin Järjestön 80 v -juhlavuoden aattona. Toivottavasti historiaan kuluvat hankkeet, kuten Pohjanpystykorva 50 vuotta julkaisu ja SPJ ry. pystykorvainen almanakka 2018, ovat oikeasti hallussanne ja toimitsijat tilanteen tasalla, sillä sen suomalainen ja meidän suomalaisten pohjanpystykorva todella tarvitsee.

Hyvää adventtia t.
Tapio Kokko

Vastaa Viestiin