Pohjanpystykorvan epilepsia

Tämän otsikon alla keskustellaan pohjanpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9, Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1

Vastaa Viestiin
Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Pohjanpystykorvan epilepsia

Viesti Kirjoittaja enp » 16 Maalis 2023, 21:02

Pohjanpystykorvien Terveys-osion Epilepsia sivulla kerrotaan, että 13.2023 on jalostusneuvonnassa otettu käyttöön seuraava ohje:

Koska sairastuneella koiralla on eniten yhteistä geeniperimää lähisukulaistensa kanssa, epileptisiä jälkeläisiä saanutta koiraa tai epileptisen vanhemman jälkeläisiä ei pidä käyttää jalostukseen. Epileptisen koiran täyssisaruksia voidaan käyttää harkiten, mikäli koira on ansioitunut käyttöpuolella ja sillä on selvästi annettavaa rodulle.

Kirjoituksesta nouse mieleeni muutamia kysymyksiä, joihin toivoisin saavani selkeitä vastauksia:

- Kuka rotujärjestössä kykenisi määrittelemään sellaisen pohjanpystykorva yksilön, että sillä on epilepsian todennäköisenä kantajana selvästi positiivista annettavaa tämän rodun jalostukselle?
- Millä käyttöpuolen ansioilla rodun terveys voidaan ohittaa?
- Mikä on JTT:n näkemys asiasta?
- Varmistaako jalostusneuvonta, että pennunottajille kerrotaan avoimesti selvästä epilepsia riskistä tällaisessa pentueessa?
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Jaakko_P
Viestit: 2
Liittynyt: 30 Joulu 2014, 09:36

Re: Pohjanpystykorvan epilepsia

Viesti Kirjoittaja Jaakko_P » 23 Maalis 2023, 21:20

Tervehdys,

Mukavaa, että pohjanpystykorvan terveysasiat kiinnostavat yli roturajojen. Toki nämä teemat ovat ihan yleispäteviä. Kannattaa muuten pitää mielessä näiden poimintojen asiayhteys, sillä ne ovat aika pieni osa tuota alkuperäistä kirjoitusta. Suosittelen siis satunnaisia foorumilukijoita lukemaan koko tekstin tuon linkin takaa väärien mielikuvien välttämiseksi.
- Kuka rotujärjestössä kykenisi määrittelemään sellaisen pohjanpystykorva yksilön, että sillä on epilepsian todennäköisenä kantajana selvästi positiivista annettavaa tämän rodun jalostukselle?
Kukin kasvattaja on itse vastuussa jalostusvalinnoistaan, rotujärjestö tai rodun jalostusneuvonta ei tee päätöksiä heidän puolestaan vaan tarjoaa tietoa valintojen tueksi. Kasvattajilla on yleensä monenlaisia perusteita valinnoilleen, myös korkean epiriskin koirien tapauksessa. Riskikoirien käyttö ei ole mitenkään uusi ilmiö, eikä ole mitenkään mahdollista sitä myöskään kieltää. Riskikoirille on ihan yhtä lailla ennenkin tarjottu jalostusneuvontaa, ketään ei ole käännytetty pois. Se, onko jollain yksilöllä mitä ”annettavaa” rodulle on täysin subjektiivista, tarkoitus tässä on laittaa kasvattaja perustelemaan näkemystään ja punnitsemaan hyötyjä suhteessa riskiin. Monessa tapauksessa kasvattaja on jalostusneuvonnan kanssa keskusteltuaan muuttanut mieltään.

Mikäli pennuttaminen on kasvattajalle tärkeää ja perusteltua, uudessa ohjeessa esitellään eräs vaihtoehto, jolla voi koittaa minimoida pentueen riskejä. Asian kirjoittaminen auki tässä yhteydessä toivon mukaan kannustaa riskiyhdistelmiä suunnittelevia keskustelemaan asiasta jalostusneuvonnan kanssa avoimemmin kuin ennen ja vähentää riskiyhdistelmien pimeänä teettämistä. Yhden pentueen mahdollisuus voi olla myös monelle kasvattajalle mahdollisuus jatkaa kasvatustyötään, ilman että tällä on mitään merkitystä rodulle kokonaisuutena.
- Millä käyttöpuolen ansioilla rodun terveys voidaan ohittaa?
Rodun terveyttä ei ole kukaan ohittamassa, se on ensisijaista. Ominaisuus voi lisääntyä rodussa vain, mikäli tämän ominaisuuden edustajia käytetään jalostukseen suhteessa enemmän kuin toisia. Itseasiassa kaikki eläinjalostus perustuu tähän periaatteeseen. Epilepsia on iso este koiran jalostuskäytölle, myös epileptisen yksilön täyssisarten käyttämiselle. Epilepsian vastustamiseen ei liity mitään mystiikkaa, tärkeintä on avoin tieto epileptisistä yksilöistä, jotta jalostusvalinta voidaan kohdistaa oikein.
- Mikä on JTT:n näkemys asiasta?
Uudessa ohjeistuksessa ei ole käytännön muutosta vanhaan. Lisäksi koska epilepsia ei ole esim. pevisassa huomioitujen vikojen tapaan pentujen rekisteröintiin vaikuttava asia, JTT:llä on tähän tuskin sen enempää näkemystä.
- Varmistaako jalostusneuvonta, että pennunottajille kerrotaan avoimesti selvästä epilepsia riskistä tällaisessa pentueessa?
Kaikille jalostusneuvonnan kautta kiertäneille yhdistelmille tehdään lausunto, josta pentueen taustan riskit selviävät.

t. Jaakko Pohjoismäki, PPK jalostusneuvonnan pj

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Pohjanpystykorvan epilepsia

Viesti Kirjoittaja enp » 25 Maalis 2023, 13:41

Meillä Lapissa on harrastajille yhteisesti tärkeää, että rotujen terveydestä pidetään myös järjestötasolla huolta. Yhteiseksi asian tekee se, että pääsääntöisesti ongelmallinen koira myydään kovaa pentukuumetta potevalle nuorelle ja kokemattomalle harrastajalle, joka jää sairauksien johdosta joko kokonaan tai kuitenkin pitkäksi aikaa pois aktiivitoiminnasta. Näillä seurauksilla on negatiivisia vaikutuksia myös paikalliskerhojen toimintaan.

Olemme nykyisin myös tarkkoja, kuinka SPJ:n jäsenmaksujamme käytetään. Seuraamme siten myös aktiivisesti, mitä luottamushenkilöiden toimesta touhutaan, sillä yhteiset kokemukset ovat opettaneet, ettei kaikki tekeminen näytä olevan niin läpinäkyvää kuin varsin vaatimattomassa tiedottamisessa annetaan ymmärtää. Toivon, että myös tämän rodun varsinaiset harrastajat ovat valveutuneita sekä tarkkoja siitä, mitä heille kerrotaan tai ollaan kertomatta. Toivon että myös he uskaltautuvat jatkossa kertomaan näkemyksensä asiasta.

Rotujärjestö on hyväksynyt pohjanpystykorvalle mm. seuraavat suositukset:
Jalostukseen ei suositella käytettävän koiraa
• koiraa, jolla metsastyspystykorvat.com- tai tämän tulevaisuudessa korvaavassa tietokannassa ilmoitettu epi-luku on suurempi kuin yksi (>1.0). Mikäli epi-laskennassa siirrytään BLUP-indekseihin tämän JTO:n aikana, tulee jalostustoimikunta arvioimaan rajan uudestaan.
• koiraa, jolla on epileptinen jälkeläinen, täyssisar tai vanhempi. Myös luokittelemattomat, jalostusneuvonnan tiedossa olevat tapaukset huomioidaan.
• yhdistelmää, jossa molemmilla koirilla on epileptinen puolisisar. Myös luokittelemattomat, jalostusneuvonnan tiedossa olevat tapaukset huomioidaan.

Mielestäni ppk- jalostusneuvonta on nyt ottanut kyseenalaisen roolin jalostusvalinnoissa, kun se rupeaa vesittämään uudella ohjeistuksella yhteisesti sovittuja päätöksiä. Asiasta ei ole näkynyt mitään julkisuuden keskusteluja, eikä ohjeistuksen muuttamiseen ole yritettykään antaa mitään hyväksyttäviä perusteluita. Rotun JTO:ssakin mainitaan kohdassa 4.1.1. pohjanpystykorvilla sekä urosten että narttujen jalostuspohjan olevan varsin hyvä verrattuna muihin rotukoiriin. En tässä valossa usko, että tässä asiassa on oltu jalostusneuvonnassakaan yksimielisiä, koska jaostolle ei näytä tuleen sen esitystä, vaan sille on annettu pj:n lyhennetty tiivistelmä. Epämääräiseksi asioiden hoitamisen tekee, kun terveysasioihin aletaan tekemään suppean piirin päätöksiä määrittelemättömään koemenestykseen nojautuen. Sellainen toiminta ymmärretään usein Hyvä veli -verkostoksi ja se murentaa yleistä luottamusta.

Jalostusneuvonta tuskin on valveutunutta kasvattajaa etevämpi epi-asioissa muutoin kuin ehkä niiden koirien osalta, joiden tietoja se ei ole jostain syystä saanut päivitettyä tietokantoihin. Tämä näyttääkin olevan rodusta riippumatta se ongelmakohta, joka pitäisi järjestötasolla saada heti kuntoon ja mikä lisäisi tyytyväisyyttä maksettujen jäsenmaksujen osalta. Näiden tietojen ilmestymisen jälkeen tulee kasvattajien kyetä itse tekemään ratkaisunsa ilman tarpeetonta kätkeytymistä jalostusneuvonnan lausunnon taakse.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Jaakko_P
Viestit: 2
Liittynyt: 30 Joulu 2014, 09:36

Re: Pohjanpystykorvan epilepsia

Viesti Kirjoittaja Jaakko_P » 01 Touko 2023, 11:50

Terve,

Arvostan kritiikkiäsi, mutta se vaikuttaa perustuvan täysin väärinkäsityksiin. On melko luovaa lukemista, mikäli ymmmärtää kohdat "voidaan käyttää harkiten" ja "pentuemäärä rajoitettaisiin yhteen" samaksi kuin "suositellaan jalostukseen". Episisarusten käyttäminen jalostukseen ei ole edelleenkään JTO:n mukaista.

Taustana kerrottakoon, että kuluneen 10 vuoden aikana noin kymmentä epileptisen pohjiksen täyssisarusta on käytetty jalostukseen, näistä eniten käytetyllä on yli 20 pentua. Yhdistelmistä ehkä yksi on kysynyt neuvoa jalostusneuvonnalta. Eräs syy (ei tosin ainoa) lienee se, että kasvattaja ajattelee tulevansa jalostusneuvonnan torjumaksi. Nyt aukikirjoitettu kohta on yksi lähestymistapa, jolla yritämme avata keskustelua näiden kasvattajien kanssa ja joka onnistuessaan itseasiassa vähentäisi riskikoirien käyttöä.

Pidämme pohjiksen jalostusneuvonnassa epätodennäköisenä, että tämä lisäisi kiinnostusta episisarusten jalostuskäyttöön. Sen verran epähygieenisinä noita pidetään. Mikäli kysyntää tulee, niin asia pitää pohtia uudestaan. Tässäkin tapauksessa saamme arvokasta tietoa ja kokemusta kasvattajien päämääristä.

Epilepsia on varsin marginaalinen ongelma pohjiksilla ja sen esiintyvyys on tällä hetkellä suunnilleen sama kuin suomalaisilla (ihmisillä). Epitapauksia voi käytännössä ilmaantua suvussa kuin suvussa, myös ns. nolla-linjaisissa. Ainoastaan sairastuneiden ja terveinä vanhaksi asti eläneiden koirien sairausriski tunnetaan varmuudella, muiden kohdalla pitää aina hyväksyä tietty epätietoisuus.

Suuressa kuvassa sairaudet, myös muut kuin epilepsia, pääsevät lisääntymään vain mikäli näiden riskigeenejä kantavat koirat lisääntyvät suhteessa enemmän kuin muut. Koska pohjispopulaatio on edelleen verrattain pieni (3500+ koiraa), runsaasti jälkeläisiä saavien koirien osuus seuraavassa sukupolvessa voi olla merkittävä. Rodun kokonaisterveyden kannalta tärkeimmät keinot ovatkin laajan jalostuspohjan ylläpito, pentumäärärajoitukset ja mielekäs PEVISA-ohjelma.

On totta, että kokenut kasvattaja osaa arvioida yhdistelmänsä riskit siinä missä jalostusneuvoja. Kasvattaja on kuitenkin yleensä aina eniten kiinnostunut omasta kasvatustyöstään, ei välttämättä siitä mikä on rodulle parasta. Jalostusneuvonnalla on toki tärkeä asiakaspalvelutehtävä, varsinkin uudet kasvattajat hyötyvät urosvaihtoehtojen tarjoamisesta ja muista käytännön neuvoista, mutta tärkein tehtävä on kokonaisuuksien hallinta. Pohjiksilla tämä työ tulee jatkossakin pohjautumaan tutkittuun tietoon.

t. Jaakko

Avatar
enp
Viestit: 998
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Pohjanpystykorvan epilepsia

Viesti Kirjoittaja enp » 10 Touko 2023, 19:08

Kiitos vastauksista asian tiimoilta. Kiitos myös asiallisesta artikkelista pystykorva 2/2023 lehdessä. Molemmat toimintamallit ovat nykyisin harvinaista herkkua järjestön vastuuhenkilöiden osalta. Punaisen rodun puolella niitä ei ole ollut enää pitkään aikaan vaikka juurikin luottamushenkilöiden tulisi olla valmiita julkaisemaan ajatusmaailmaansa ja vastailemaan kysymyksiin myös jäsenkunnan edessä. Erityisesti rotujen jalostuksen tilasta tulisi kirjoittaa sekä käydä rohkeasti debattia ns. kentän kanssa.

Oman kokemani perusteella en edelleenkään suosittelisi ketään käyttämään sisarmerkittyä ja erityisesti sellaiseksi tiedettyä koiraa enää jalostukseen vaikka se olisi kuinka meritoitunut. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti näihin koiriin on syytä suhtautua ainakin kantajina. Lopputulosta ei ole osannut spk-puolellakaan kukaan missään vaiheessa ennustaa. Lopputulos on edelleen paljolti kiinni puhtaasta sattumasta kuten valiutuuko kohdalle sama/eriperintäinen yhdistelmä tai kasaantuiko yhdistelmässä liikaa jotakin rodussa paljon käytettyä urosta.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pohjanpystykorvan epilepsia

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 04 Heinä 2023, 15:27

Rotu on surkeassa tilassa, jos epileptisen koiran sisaren käytölle täytyy antaa vihreää valoa rotujärjestöstä. Niin käyttö- kun terveysominaisuuksiltaan.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Vastaa Viestiin