Pohjanpystykorvan epilepsia

Tämän otsikon alla keskustellaan pohjanpystykorviin liittyvistä asioista.

Valvojat: Valvoja3, Valvoja7, Valvoja1, Valvoja6, Valvoja5, Valvoja2, Valvoja4, Valvoja8, Valvoja9

Vastaa Viestiin
Avatar
enp
Viestit: 994
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Pohjanpystykorvan epilepsia

Viesti Kirjoittaja enp » 16 Maalis 2023, 21:02

Pohjanpystykorvien Terveys-osion Epilepsia sivulla kerrotaan, että 13.2023 on jalostusneuvonnassa otettu käyttöön seuraava ohje:

Koska sairastuneella koiralla on eniten yhteistä geeniperimää lähisukulaistensa kanssa, epileptisiä jälkeläisiä saanutta koiraa tai epileptisen vanhemman jälkeläisiä ei pidä käyttää jalostukseen. Epileptisen koiran täyssisaruksia voidaan käyttää harkiten, mikäli koira on ansioitunut käyttöpuolella ja sillä on selvästi annettavaa rodulle.

Kirjoituksesta nouse mieleeni muutamia kysymyksiä, joihin toivoisin saavani selkeitä vastauksia:

- Kuka rotujärjestössä kykenisi määrittelemään sellaisen pohjanpystykorva yksilön, että sillä on epilepsian todennäköisenä kantajana selvästi positiivista annettavaa tämän rodun jalostukselle?
- Millä käyttöpuolen ansioilla rodun terveys voidaan ohittaa?
- Mikä on JTT:n näkemys asiasta?
- Varmistaako jalostusneuvonta, että pennunottajille kerrotaan avoimesti selvästä epilepsia riskistä tällaisessa pentueessa?
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

Jaakko_P
Viestit: 1
Liittynyt: 30 Joulu 2014, 09:36

Re: Pohjanpystykorvan epilepsia

Viesti Kirjoittaja Jaakko_P » 23 Maalis 2023, 21:20

Tervehdys,

Mukavaa, että pohjanpystykorvan terveysasiat kiinnostavat yli roturajojen. Toki nämä teemat ovat ihan yleispäteviä. Kannattaa muuten pitää mielessä näiden poimintojen asiayhteys, sillä ne ovat aika pieni osa tuota alkuperäistä kirjoitusta. Suosittelen siis satunnaisia foorumilukijoita lukemaan koko tekstin tuon linkin takaa väärien mielikuvien välttämiseksi.
- Kuka rotujärjestössä kykenisi määrittelemään sellaisen pohjanpystykorva yksilön, että sillä on epilepsian todennäköisenä kantajana selvästi positiivista annettavaa tämän rodun jalostukselle?
Kukin kasvattaja on itse vastuussa jalostusvalinnoistaan, rotujärjestö tai rodun jalostusneuvonta ei tee päätöksiä heidän puolestaan vaan tarjoaa tietoa valintojen tueksi. Kasvattajilla on yleensä monenlaisia perusteita valinnoilleen, myös korkean epiriskin koirien tapauksessa. Riskikoirien käyttö ei ole mitenkään uusi ilmiö, eikä ole mitenkään mahdollista sitä myöskään kieltää. Riskikoirille on ihan yhtä lailla ennenkin tarjottu jalostusneuvontaa, ketään ei ole käännytetty pois. Se, onko jollain yksilöllä mitä ”annettavaa” rodulle on täysin subjektiivista, tarkoitus tässä on laittaa kasvattaja perustelemaan näkemystään ja punnitsemaan hyötyjä suhteessa riskiin. Monessa tapauksessa kasvattaja on jalostusneuvonnan kanssa keskusteltuaan muuttanut mieltään.

Mikäli pennuttaminen on kasvattajalle tärkeää ja perusteltua, uudessa ohjeessa esitellään eräs vaihtoehto, jolla voi koittaa minimoida pentueen riskejä. Asian kirjoittaminen auki tässä yhteydessä toivon mukaan kannustaa riskiyhdistelmiä suunnittelevia keskustelemaan asiasta jalostusneuvonnan kanssa avoimemmin kuin ennen ja vähentää riskiyhdistelmien pimeänä teettämistä. Yhden pentueen mahdollisuus voi olla myös monelle kasvattajalle mahdollisuus jatkaa kasvatustyötään, ilman että tällä on mitään merkitystä rodulle kokonaisuutena.
- Millä käyttöpuolen ansioilla rodun terveys voidaan ohittaa?
Rodun terveyttä ei ole kukaan ohittamassa, se on ensisijaista. Ominaisuus voi lisääntyä rodussa vain, mikäli tämän ominaisuuden edustajia käytetään jalostukseen suhteessa enemmän kuin toisia. Itseasiassa kaikki eläinjalostus perustuu tähän periaatteeseen. Epilepsia on iso este koiran jalostuskäytölle, myös epileptisen yksilön täyssisarten käyttämiselle. Epilepsian vastustamiseen ei liity mitään mystiikkaa, tärkeintä on avoin tieto epileptisistä yksilöistä, jotta jalostusvalinta voidaan kohdistaa oikein.
- Mikä on JTT:n näkemys asiasta?
Uudessa ohjeistuksessa ei ole käytännön muutosta vanhaan. Lisäksi koska epilepsia ei ole esim. pevisassa huomioitujen vikojen tapaan pentujen rekisteröintiin vaikuttava asia, JTT:llä on tähän tuskin sen enempää näkemystä.
- Varmistaako jalostusneuvonta, että pennunottajille kerrotaan avoimesti selvästä epilepsia riskistä tällaisessa pentueessa?
Kaikille jalostusneuvonnan kautta kiertäneille yhdistelmille tehdään lausunto, josta pentueen taustan riskit selviävät.

t. Jaakko Pohjoismäki, PPK jalostusneuvonnan pj

Vastaa Viestiin