Perinnöllinen kaihi ja muut silmäsairaudet

Täältä löydät pohjanpystykorvan terveys- ja jalostusasioihin liittyviä tiedotteita sekä ohjeita!
eliisan
Viestit: 41
Liittynyt: 17 Maalis 2015, 19:39

Perinnöllinen kaihi ja muut silmäsairaudet

Viesti Kirjoittaja eliisan » 12 Joulu 2017, 10:57

Perinnöllinen kaihi on ollut aikoinaan iso vitsaus rodussa. Tilanne on suuresti parantunut PEVISA-ohjelmaan kuuluvan silmäpeilauksen myötä (kuva 1). Kaihi kehittyy vähitellen, minkä takia sairautta ei useinkaan havaita nuorilla koirilla. Viime vuosilta on useita tapauksia, joissa alle kolmivuotiaana terveeksi todetulla koiralla on tehty useita pentueita ja seuraavassa tarkastuksessa viisivuotiaana on löytynyt kaihi. Tämän takia Ruotsissa rodun silmätarkastusten väli on vain 12 kk. Koska silmätarkastuksia tekeviä eläinlääkäreitä on varsinkin Pohjois-Suomessa harvassa, tarkastusvälien tihentämisen sijaan olisi suotavaa, että silmätarkastuksia ei tehtäisi liian nuorena tai ettei nuorella koiralla tehtäisi uutta pentuetta ilman uusintatarkastusta.

Verraten monella pohjanpystykorvalla esiintyy ylimääräisiä ripsiä (distichiasis, trichiasis). Jalostukseen ei saa käyttää koiria, joilla ripsistä terveydellistä haittaa.
Muita silmäsairauksia (PRA, PHPV/PHTVL, RD) esiintyy rodussa erittäin harvoin.

Kuva 1: Kaihi- ja PHTVL/PHPV tapaukset rodussa syntymävuosittain. Sairaudet on laskettu yhteen, sillä alkava kaihi joskus diagnosoidaan PHTVL:nä.

https://drive.google.com/open?id=1gXUvK ... 6mnBoiLc6q
Eliisa Niskanen