Koiran kuormitus.

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
laikja
Viestit: 24
Liittynyt: 30 Tammi 2012, 00:41

Koiran kuormitus.

Viesti Kirjoittaja laikja » 12 Syys 2012, 16:52

Kuinka usein pystykorvaa voi metsällä juoksuttaa ja kauanko olette metsäreissussa kerralla. Onko järkeä perättäisinä päivinä hypätä metsällä .Toiset tekee viikonkin pituisia retkiä metsään mutta mikä on se oikea levon/metsästyksen suhde?

Lintukausi on niin lyhyt että pitäisi yrittää ottaa siitä kaikki ilo irti.
Jani Laikkoja

Backwoods
Viestit: 18
Liittynyt: 30 Heinä 2008, 19:02
Paikkakunta: P Salo

Re: Koiran kuormitus.

Viesti Kirjoittaja Backwoods » 12 Syys 2012, 20:42

Riippuu minusta aika monestakin tekijästä. Nuorta koiraa ei varmaankaan kannata älyttömästi rasittaa. Samaten pohjakunto ratkaisee aika paljon. Tänä syksynä oman koiran pohjakuntoa rakenneltiin kohtalaisesti, mutta kyllä kunto parempikin olisi voinut olla. Oma resepti tähän kauteen on sellainen, että ensimmäiset 2-3 viikkoa lyhyitä reissuja (2-2,5h) 4-5 kertaa viikossa. Syksyn edetessä (ja ilmojen viiletessä) reissujen pituus kasvaa tuonne 4-5h mutta kerrat vähenee tuonne 3-4 kertaan/viikko. Tuhtia ruokaa pitää olla tarjolla riittävästi samoin juotavaa. Oma koira kun on tällainen paljon sisällä asusteleva "puudeli", niin koiran rasitusta ja vireystilaa on oppinut aika hyvin lukemaan. Erehtymätön mittari on se, kun alkaa vetämään metsäkamppeita päälle ja pakkaamaan reppua. Oma koira on siinä vaiheessa melko riehakkaalla päällä ja jo siitä tietää, että virtaa riittä. Jos taasen koira makaa pedillään eikä korvaansa lotkauta, niin voi lähteä vaikka puolukkaan. 3-4 päivän lepojaksot muutaman kerran kaudessa näyttää tekevän hyvää. Meillä ainakin haku on yleensä parhaimmillaan juuri noiden lepojaksojen jälkeen ja toisaalta rasitus näkyy sitten juurikin heikkona hakuna. Haukkua kyllä tulee jos vaan lintuja löytyy.
P Salo

Jalmari Kolu
Viestit: 16
Liittynyt: 10 Syys 2012, 20:11

Re: Koiran kuormitus.

Viesti Kirjoittaja Jalmari Kolu » 12 Syys 2012, 22:20

No joskus kauan sitten treenasin yhtä pystykorvaa toukokuun alusta syyskuulle 3x10km pyörälenkillä viikossa. Toki tätä ennen treenailtiin kevättalvi jalkaisin, vitonen kerralla, päivittäin.
Koiran kunto alkoi olla kohdillaan marraskuulla, siis hirvikauden puolessa välissä. 30 km tutkan mukaan liikettä, niin sitten antoi periksi. Silloinkin hirvi otti uinnit ja omani ei veteen mennyt, ei millään. Tästäkin huolimatta oli seuraavanakin päivänä lähdössä, eli yöunet eivät vetäneet paikkoja jumiin. Toki en ottanut, huilailtiin kunnolla. Ja usempi päivä. Tuo edellinen kertonee kaiken, mitä koiran motivaation ja kunnon ollessa kohdallaan voi odottaa ääritapauksessa.

Liikuntaa koira tarviaa säännöllisesti, mutta kevyesti aloittaen, ilo pitää olla mukana molemmilla. Linnunmetsästys on huomattavasti kevyempää, kuin hirvestys ja liike rauhallisempaa. Mutta jos peruskuntoa ei ole, kummallakaan, niin ei paljoa voi odottaakaan.

No jos kilometrin metsälenkkeja teet, niin vaikka kahdesti päivässä, mutta kympin lenkki vain kerran viikossa ja sekin koiran vireystilaa seuraten. Vitosen voi tehdä kahdesti. Mutta edelleenkin koiran oma halu ratkaisee. Eli jos lähtö vaikuttaa väkinäiseltä, niin ei. Huonokuntoinen ei jaksa, eikä halua. Ja jos hakeminen muuttuu lyhyeksi, niin jostain se kertonee..
Jallu vaan

Vastaa Viestiin