Sivu 1/2

Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 11 Elo 2010, 11:03
Kirjoittaja heidi
Kuulostaa siltä, että lämpimien varhaissyksyjen tappava riesa, veriripuli, on iskussa jälleen. Ensihätään tämä viimevuotinen ohje:

Veriripuli tappaa taas Koiria tappavaa veriripulia on jälleen liikkeellä eri puolella Suomea. Veriripulia esiintyy etenkin suomenpystykorvilla, mutta muunkin rotuisilla tautia on tavattu. Elo- syyskuu on tähänastisen seurannan perusteella veriripulin esiintymisaikaa. Veriripulin
aiheuttajaa ei vielä tiedetä, mutta EELA:n aikoinaan tutkimien ruhojen perusteella todettiin, että koirat menehtyvät anafylaktiseen shokkiin. Koirat siis saavat voimakkaan allergisen reaktion, joka aiheuttaa suolistoon marmorointia muistuttavan kuvioinnin ja verenvuodon.

Koiran avaaminen vahvistaa diagnoosin. Tauti ei ilmeisesti ole tarttuva. Tärkeintä on erottaa tappava ripuli tavanomaisesta ripuloinnista. Veriripulinhoito vaatii anafylaktisen shokin hoitoa, esimerkiksi nesteytystä, adrenaliinia ja kortisonia. Koira on saatava nopeasti eläinlääkärin hoitoon oireiden ilmaannuttua. Ensimmäiset oireet voivat olla oksentelua, tyypillinen asento on ns. sahapukkiseisonta, jolloin koira on krampissa vatsakipujen takia. Kun veriripuli alkaa, on tilanne jo melko pitkällä. Menehtyneet koirat ovat tyypillisesti kuolleet alle vuorokaudessa ensimmäisistä havaituista oireista. Kun oma pystykorva sairastuu, kannattaa mainita hoitavalle eläinlääkärille näistä aiemmista tapauksista, hoidon valinta on ratkaisevaa.

Muistilista, kun koira sairastuu:

1. Pyydä eläinlääkäriä hoitamaan äkisti sairastunutta ripuloivaa koiraa normaalin ripulihoidon lisäksi ANAFYLAKTISENA SHOKKI-POTILAANA (anafylaktinen shokki = hengenvaarallisen raju allerginen reaktio)

2. Ilmoita sairastuneesta koirasta tiedot (ikä, rotu, sukupuoli, rek), sekä sen liikkeet viikon ajalta ennen sairastumista, sekä oireiden eteneminen ja laatu ja tietenkin vielä omistaja yhteystietoineen eläinlääkäri Anja Turuselle, s-posti anja.turunen@opaasi.fi tai puh.
virka-aikana 013-881 128. Anja Turunen voi myös tehdä koiralle ruumiinavauksen, jotta lopullinen varmuus veriripulista kuolinsyynä saadaan. Mitä kattavammat tiedot sairastuneista saadaan Anjalle, sitä lähempänä varmasti ollaan tämän viheliäisen taudin aiheuttajan selviämistä.

3. Mikäli suinkin mahdollista, otata sairastuneesta koirastasi verinäyte ja toimita se Hannes Lohen tutkimusryhmälle (tarkemmat näytteenotto-ohjeet ja näytteen oheen liitettävä tietolomake osoitteesta http://www.koirangeenit.fi ). Jos koirastasi on jo aikaisemmin otettu verinäyte riittää, että ilmoitat tutkimusryhmälle koiran tiedot ja sen sairastumisen / kuoleman.

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 13 Elo 2010, 11:54
Kirjoittaja Vilperi
Kun kukaan ei ole uskaltautunut vastaamaan viestiisi, niin kai mun on pakko aloittaa! :mrgreen:

Paljon kiitoksia hyvästä infosta ja toivon ettei osu mun kaverin kohdalle. Se tosin elää aika suojattua elämää ja ei ole paljoa muiden eläinten kanssa tekemisissä ellei supeja ja mäyriä lasketa lukuun. :lol:
Nekin päätyvät välittömästi mullan alle, joten niiltä osin olen aika huoleton!

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 13 Elo 2010, 12:25
Kirjoittaja Aallontie
Kun kukaan ei ole uskaltautunut vastaamaan viestiisi, niin kai mun on pakko aloittaa! :mrgreen:
On uskaltanut,mutta jostain mystisestä syytä viesti poistettiin kun uskalsin ehdottaa,että josko tuo ensimmäinen oksennus otettaisiin talteen ja yritettäisiin analysoida löytyykö vieraita aineita.

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 13 Elo 2010, 12:39
Kirjoittaja Vilperi
Kuuluuko oksentelukin tuon taudin kuvaan? Jos näin on, niin miksi siitä ei ole mainintaa?
Nm. Tiedoista kiitollinen

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 13 Elo 2010, 12:52
Kirjoittaja Aallontie
Et sitten Vilperi lukenut tuota Heidin listaa oireista :wink:

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 13 Elo 2010, 13:27
Kirjoittaja Vilperi
Pyydän anteeksi!! Kyllä mä sen luin, mutta tieto ei jostain syystä rekisteröitynyt tuonne onttoon aivokoteloon!! :lol:
Nyt muistutuksen jälkeen se tieto uppos ainakin kahteen kertaan, joten ei huolta sen takia.
Kiitän muistutuksesta!! :mrgreen:

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 13 Elo 2010, 15:21
Kirjoittaja heidi
Niin kauan kun tämän tappavan taudin syy on hämärän peitossa, niin varmasti kaikki, mistä voi ajatella olevan hyötyä, kannattaa tehdä. Tärkeintä on kuitenkin levittää sanaa hoito-ohjeesta, että mahdollisimman moni sairastunut pelastuisi. Aivan yhtä tärkeää on lähettää tiedot sairastuneista eläinlääkäri Anja Turuselle Ilomantsiin, sekä lähettää verinäyte tietoineen Hannes Lohen tutkimusryhmälle. Jos koiran verinäyte on jo tallessa, tulisi tiedot päivittää.

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 07 Joulu 2010, 18:35
Kirjoittaja sergio
Tervehdys vaan. Tuli mieleeni että omalla koirallani, 1,5 vuotiaana oli kuvatunlaiset oireet ja se onneksi selvisi taudista vaikka tosi huonolta näytti. Nyt mietin voiko tauti uusia jos sen on kerran sairastanut, onko kenelläkään tietoa asiasta? Entä kuinka siihen voisi varautua jos näin käy että sen saisi uudestaan.

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 07 Joulu 2010, 23:17
Kirjoittaja Kuksaaho
Terve.
Pystikseni joka selvisi veriripulista 2007, ei oksennellut. Kaikki tapahtui 14 tunnin sisällä ja 3 vrk Viikin teholla. Vatsa oli niin kipeä että liikkuminen ja ylös nouseminen oli kivulias. Koirahan ns. kuivuu. Ripuli tulee loppuvaiheessa todella paineella sekä on mustaa/tummaa, jossa on verta. Tässä ripuili vaiheessa on sitten kiire aikaa jäljellä 4-6h. Ensiavussa Lääkäreille tiedoksi, muistathan lämmittää suolaliuoksen, ettei mene koira alilämmölle ja kouristeluksi. Kuuluisa Hemohess oli ainut joka pysyi elimistössä, ettei tullut läpi heti.

Kuka tuskailee ruuan kanssa tämän veriripulin jälkeen kannattaa kokeilla Hillsin Ultra allegreen-free Z/D.

En usko että veriripuli voisi uusiutua. Koira on syönyt nytkin kaikkea mielenkiintoista luonnosta, kuten rodulle on ominaista.

Toivottavasti tästä on jollekin apua tulevaisuudessa.

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 08 Joulu 2010, 17:04
Kirjoittaja sergio
Kiitos tiedoista kuksaaho, täytyy kokeilla aivan mielenkiinnosta tuota mainitsemaasi tuotetta. Koirani kyllä kävi aivan rajoilla ja olin valmis sen viemään viimeiselle reissulle mutta kotihoidolla se ihme kyllä sevisi.Voihan olla että sillä oli joku suolitukos jossa oireet ovat samanlaatuisia. Onneksi koira selvisi ja kyllä on monta iloista haukkua helissyt syksyisessä metsässä.

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 01 Kesä 2011, 13:35
Kirjoittaja Kettupulliainen
Veriripuli yllätti minun koirani. Tauti alkoi maanantain vastaisena yönä oksentelulla ja ripulilla. Ei sen ihmeellisempää alussa. Toisena päivänä (ti) vesi, eikä mikään muukaan maistunut. Koira oli nuutunut ja innoton. Vein koiran eläinlääkäriin. Oksennuksen estolääke ja nesteytys.
Oireet pysyivät samoina illan ja yön. Aamulla (ke)ripulointi jatkui ja ulosteen sekaan ilmaantui pieniä verihyytymiä. Koira joi vähäsen ja ripuloi sen melkein heti pois. Väri oli muuttunut punaiseksi. Vein koiran heti lääkäriin. Koira on nyt tipassa ja saa lääkkeitä suoraan suoneen. Tautia hoidetaan veriripulina. Voi hyvänen aika!

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 01 Kesä 2011, 14:06
Kirjoittaja sepedeus
Kettupulliainen kirjoitti:Tautia hoidetaan veriripulina. Voi hyvänen aika!
Todellakin Voi hyvänen aika!

Onhan sitä kaikkea liikkeellä.
Toivotaan että koirasi selviytyy.

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 01 Kesä 2011, 16:10
Kirjoittaja Kettupulliainen
ELK: syyt tähän ovat tuntemattomia. Mikäli koira saa ripulin ja jos se stressautuu pitkään, kovasti samanaikaisesti, tauti voi muuttua veriripuliksi...
Raiku oli tipassa 2h suoraan suoneen 500ml lääkityksenä Nexium ja Cerenia sekä kipuun Vetergesicia. Niskaan nahan alle 500ml nestettä. Kotona tabletit Pepcid, Cerenia ja Oriprim. Huomisaamuna soitto lääkärille ja nesteytys. Jos vointi romahtaa, niin koira viedään heti pieneläinsairaalaan Helsinkiin Viikkiin. Kotona tarkkailaan ikenien väriä ja yleiskuntoa. Veriripulia sairastavat koirat ovat pieneläinsairaalan suurin potilasryhmä.
Tautia sairastavat täytyy viedä heti lääkäriin. Paranemisen mahdollisuudet kotikonstein ovat huonot!
Anja Turusen? puhelinnumero ei ole enää käytössä!

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 01 Kesä 2011, 20:09
Kirjoittaja Roippakoipi
Jos Anja Turuseen haluaa saada yhteyden kannattaa soittaa ilomantsin eläinlääkärin päivystykseen ( HUOM! kännykkänumero)

Re: Veriripuli on täällä taas

Lähetetty: 03 Kesä 2011, 15:15
Kirjoittaja Aallontie
Jos se on sitä EHECiä.