Veriripuli on täällä taas

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
Avatar
heidi
Viestit: 427
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja heidi » 11 Elo 2010, 11:03

Kuulostaa siltä, että lämpimien varhaissyksyjen tappava riesa, veriripuli, on iskussa jälleen. Ensihätään tämä viimevuotinen ohje:

Veriripuli tappaa taas Koiria tappavaa veriripulia on jälleen liikkeellä eri puolella Suomea. Veriripulia esiintyy etenkin suomenpystykorvilla, mutta muunkin rotuisilla tautia on tavattu. Elo- syyskuu on tähänastisen seurannan perusteella veriripulin esiintymisaikaa. Veriripulin
aiheuttajaa ei vielä tiedetä, mutta EELA:n aikoinaan tutkimien ruhojen perusteella todettiin, että koirat menehtyvät anafylaktiseen shokkiin. Koirat siis saavat voimakkaan allergisen reaktion, joka aiheuttaa suolistoon marmorointia muistuttavan kuvioinnin ja verenvuodon.

Koiran avaaminen vahvistaa diagnoosin. Tauti ei ilmeisesti ole tarttuva. Tärkeintä on erottaa tappava ripuli tavanomaisesta ripuloinnista. Veriripulinhoito vaatii anafylaktisen shokin hoitoa, esimerkiksi nesteytystä, adrenaliinia ja kortisonia. Koira on saatava nopeasti eläinlääkärin hoitoon oireiden ilmaannuttua. Ensimmäiset oireet voivat olla oksentelua, tyypillinen asento on ns. sahapukkiseisonta, jolloin koira on krampissa vatsakipujen takia. Kun veriripuli alkaa, on tilanne jo melko pitkällä. Menehtyneet koirat ovat tyypillisesti kuolleet alle vuorokaudessa ensimmäisistä havaituista oireista. Kun oma pystykorva sairastuu, kannattaa mainita hoitavalle eläinlääkärille näistä aiemmista tapauksista, hoidon valinta on ratkaisevaa.

Muistilista, kun koira sairastuu:

1. Pyydä eläinlääkäriä hoitamaan äkisti sairastunutta ripuloivaa koiraa normaalin ripulihoidon lisäksi ANAFYLAKTISENA SHOKKI-POTILAANA (anafylaktinen shokki = hengenvaarallisen raju allerginen reaktio)

2. Ilmoita sairastuneesta koirasta tiedot (ikä, rotu, sukupuoli, rek), sekä sen liikkeet viikon ajalta ennen sairastumista, sekä oireiden eteneminen ja laatu ja tietenkin vielä omistaja yhteystietoineen eläinlääkäri Anja Turuselle, s-posti anja.turunen@opaasi.fi tai puh.
virka-aikana 013-881 128. Anja Turunen voi myös tehdä koiralle ruumiinavauksen, jotta lopullinen varmuus veriripulista kuolinsyynä saadaan. Mitä kattavammat tiedot sairastuneista saadaan Anjalle, sitä lähempänä varmasti ollaan tämän viheliäisen taudin aiheuttajan selviämistä.

3. Mikäli suinkin mahdollista, otata sairastuneesta koirastasi verinäyte ja toimita se Hannes Lohen tutkimusryhmälle (tarkemmat näytteenotto-ohjeet ja näytteen oheen liitettävä tietolomake osoitteesta http://www.koirangeenit.fi ). Jos koirastasi on jo aikaisemmin otettu verinäyte riittää, että ilmoitat tutkimusryhmälle koiran tiedot ja sen sairastumisen / kuoleman.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

Vilperi

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Vilperi » 13 Elo 2010, 11:54

Kun kukaan ei ole uskaltautunut vastaamaan viestiisi, niin kai mun on pakko aloittaa! :mrgreen:

Paljon kiitoksia hyvästä infosta ja toivon ettei osu mun kaverin kohdalle. Se tosin elää aika suojattua elämää ja ei ole paljoa muiden eläinten kanssa tekemisissä ellei supeja ja mäyriä lasketa lukuun. :lol:
Nekin päätyvät välittömästi mullan alle, joten niiltä osin olen aika huoleton!

Aallontie

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Aallontie » 13 Elo 2010, 12:25

Kun kukaan ei ole uskaltautunut vastaamaan viestiisi, niin kai mun on pakko aloittaa! :mrgreen:
On uskaltanut,mutta jostain mystisestä syytä viesti poistettiin kun uskalsin ehdottaa,että josko tuo ensimmäinen oksennus otettaisiin talteen ja yritettäisiin analysoida löytyykö vieraita aineita.

Vilperi

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Vilperi » 13 Elo 2010, 12:39

Kuuluuko oksentelukin tuon taudin kuvaan? Jos näin on, niin miksi siitä ei ole mainintaa?
Nm. Tiedoista kiitollinen

Aallontie

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Aallontie » 13 Elo 2010, 12:52

Et sitten Vilperi lukenut tuota Heidin listaa oireista :wink:

Vilperi

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Vilperi » 13 Elo 2010, 13:27

Pyydän anteeksi!! Kyllä mä sen luin, mutta tieto ei jostain syystä rekisteröitynyt tuonne onttoon aivokoteloon!! :lol:
Nyt muistutuksen jälkeen se tieto uppos ainakin kahteen kertaan, joten ei huolta sen takia.
Kiitän muistutuksesta!! :mrgreen:

Avatar
heidi
Viestit: 427
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja heidi » 13 Elo 2010, 15:21

Niin kauan kun tämän tappavan taudin syy on hämärän peitossa, niin varmasti kaikki, mistä voi ajatella olevan hyötyä, kannattaa tehdä. Tärkeintä on kuitenkin levittää sanaa hoito-ohjeesta, että mahdollisimman moni sairastunut pelastuisi. Aivan yhtä tärkeää on lähettää tiedot sairastuneista eläinlääkäri Anja Turuselle Ilomantsiin, sekä lähettää verinäyte tietoineen Hannes Lohen tutkimusryhmälle. Jos koiran verinäyte on jo tallessa, tulisi tiedot päivittää.
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

sergio
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Loka 2010, 18:35

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja sergio » 07 Joulu 2010, 18:35

Tervehdys vaan. Tuli mieleeni että omalla koirallani, 1,5 vuotiaana oli kuvatunlaiset oireet ja se onneksi selvisi taudista vaikka tosi huonolta näytti. Nyt mietin voiko tauti uusia jos sen on kerran sairastanut, onko kenelläkään tietoa asiasta? Entä kuinka siihen voisi varautua jos näin käy että sen saisi uudestaan.
Kari-Pekka Paananen

Kuksaaho
Viestit: 6
Liittynyt: 18 Loka 2006, 20:11
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Kuksaaho » 07 Joulu 2010, 23:17

Terve.
Pystikseni joka selvisi veriripulista 2007, ei oksennellut. Kaikki tapahtui 14 tunnin sisällä ja 3 vrk Viikin teholla. Vatsa oli niin kipeä että liikkuminen ja ylös nouseminen oli kivulias. Koirahan ns. kuivuu. Ripuli tulee loppuvaiheessa todella paineella sekä on mustaa/tummaa, jossa on verta. Tässä ripuili vaiheessa on sitten kiire aikaa jäljellä 4-6h. Ensiavussa Lääkäreille tiedoksi, muistathan lämmittää suolaliuoksen, ettei mene koira alilämmölle ja kouristeluksi. Kuuluisa Hemohess oli ainut joka pysyi elimistössä, ettei tullut läpi heti.

Kuka tuskailee ruuan kanssa tämän veriripulin jälkeen kannattaa kokeilla Hillsin Ultra allegreen-free Z/D.

En usko että veriripuli voisi uusiutua. Koira on syönyt nytkin kaikkea mielenkiintoista luonnosta, kuten rodulle on ominaista.

Toivottavasti tästä on jollekin apua tulevaisuudessa.

sergio
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Loka 2010, 18:35

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja sergio » 08 Joulu 2010, 17:04

Kiitos tiedoista kuksaaho, täytyy kokeilla aivan mielenkiinnosta tuota mainitsemaasi tuotetta. Koirani kyllä kävi aivan rajoilla ja olin valmis sen viemään viimeiselle reissulle mutta kotihoidolla se ihme kyllä sevisi.Voihan olla että sillä oli joku suolitukos jossa oireet ovat samanlaatuisia. Onneksi koira selvisi ja kyllä on monta iloista haukkua helissyt syksyisessä metsässä.
Kari-Pekka Paananen

Kettupulliainen
Viestit: 13
Liittynyt: 09 Helmi 2010, 12:20

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Kettupulliainen » 01 Kesä 2011, 13:35

Veriripuli yllätti minun koirani. Tauti alkoi maanantain vastaisena yönä oksentelulla ja ripulilla. Ei sen ihmeellisempää alussa. Toisena päivänä (ti) vesi, eikä mikään muukaan maistunut. Koira oli nuutunut ja innoton. Vein koiran eläinlääkäriin. Oksennuksen estolääke ja nesteytys.
Oireet pysyivät samoina illan ja yön. Aamulla (ke)ripulointi jatkui ja ulosteen sekaan ilmaantui pieniä verihyytymiä. Koira joi vähäsen ja ripuloi sen melkein heti pois. Väri oli muuttunut punaiseksi. Vein koiran heti lääkäriin. Koira on nyt tipassa ja saa lääkkeitä suoraan suoneen. Tautia hoidetaan veriripulina. Voi hyvänen aika!

sepedeus
Viestit: 370
Liittynyt: 05 Heinä 2006, 21:14
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja sepedeus » 01 Kesä 2011, 14:06

Kettupulliainen kirjoitti:Tautia hoidetaan veriripulina. Voi hyvänen aika!
Todellakin Voi hyvänen aika!

Onhan sitä kaikkea liikkeellä.
Toivotaan että koirasi selviytyy.
"Hurtta martta sopuli kopuli pystykorva jyskyleuka..."

Kettupulliainen
Viestit: 13
Liittynyt: 09 Helmi 2010, 12:20

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Kettupulliainen » 01 Kesä 2011, 16:10

ELK: syyt tähän ovat tuntemattomia. Mikäli koira saa ripulin ja jos se stressautuu pitkään, kovasti samanaikaisesti, tauti voi muuttua veriripuliksi...
Raiku oli tipassa 2h suoraan suoneen 500ml lääkityksenä Nexium ja Cerenia sekä kipuun Vetergesicia. Niskaan nahan alle 500ml nestettä. Kotona tabletit Pepcid, Cerenia ja Oriprim. Huomisaamuna soitto lääkärille ja nesteytys. Jos vointi romahtaa, niin koira viedään heti pieneläinsairaalaan Helsinkiin Viikkiin. Kotona tarkkailaan ikenien väriä ja yleiskuntoa. Veriripulia sairastavat koirat ovat pieneläinsairaalan suurin potilasryhmä.
Tautia sairastavat täytyy viedä heti lääkäriin. Paranemisen mahdollisuudet kotikonstein ovat huonot!
Anja Turusen? puhelinnumero ei ole enää käytössä!

Roippakoipi
Viestit: 84
Liittynyt: 09 Tammi 2011, 14:08

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Roippakoipi » 01 Kesä 2011, 20:09

Jos Anja Turuseen haluaa saada yhteyden kannattaa soittaa ilomantsin eläinlääkärin päivystykseen ( HUOM! kännykkänumero)
Aina ei mene onnenlahjat tasan.
Kati Romppanen

Aallontie

Re: Veriripuli on täällä taas

Viesti Kirjoittaja Aallontie » 03 Kesä 2011, 15:15

Jos se on sitä EHECiä.

Vastaa Viestiin