Pullukka pentu

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
Mimi-AK
Viestit: 77
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:10
Paikkakunta: Sotkamo
Viesti:

Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Mimi-AK » 06 Tammi 2010, 09:25

Hävettää sanoakin, mutta melkein 6-kuinen pystistyttö on päässyt vähän pulskistumaan ja kysynkin nyt kokeneempien neuvoa, että miten kasvavan pennun saa hoikistumaan ilman vaurioita? Ruokana on Nutra Nuggetsin penturuoka, höysteenä lapsiperheen jämiä ja jonkin verran luita. Pitäiskö pienentää ruoka-annoksia vaivihkaa? Pentu juoksee päivät irti kahden aikuisen pystärin kanssa ja ruoka kyllä maistuisi. Toinen probleema on yläkulmahampaat, jotka ei meinaa irrota millään ja uudet on jo aika pitkällä.
Minna Korhonen

Kukkoaho
Viestit: 751
Liittynyt: 11 Marras 2007, 19:02

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Kukkoaho » 06 Tammi 2010, 10:37

Tuohon sapuskointiin en ossoo mitään sanoa, mutta yläkulmat kouduttiin Remullakin poistattamaan lääkärissä. 1/3 osa kun uudet on vanhojen koosta niin silloin muistaakseni kannattaa käydä poistamassa.

Jos pistettäs puoliks tuon kilo hommelin kanssa, kun tuo meitin on tuommonen kuikelo, niin keskimäärinhän meillä on sopiva koiruus! :wink:
Eero Honka
Helsinki

mk
Viestit: 25
Liittynyt: 27 Tammi 2008, 14:21
Paikkakunta: orivesi
Viesti:

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja mk » 06 Tammi 2010, 14:05

Harvemminhan pystäri on hotko tai lihava, mutta jos pentu lihava, niin ei auta muu kuin vaan yksinkertaisesti pienentää annoksia. Eli puolivuotiaalle riittää se kaksi kertaa päivässä ja annat puolet vähemmin. Pentu (eikä aikuinenkaan)ei saa koskaan olla liian lihava!se on haitaksi..minulla on ollut tuo lapinkoiranpentu sellainen syöppö ja minun silmääni jo hakiessani pennun kotiin 8 vkoisena liian tukevassa kunnossa. Nyt olen 2 kertaa jo pitäny laihiksella, siis vähempi ruokaa, koska pystärin kanssa peuhatessa liikuntaa tulee varmasti!
http://www.katajahaan.vuodatus.net

Hely
Viestit: 37
Liittynyt: 20 Huhti 2008, 21:32

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Hely » 06 Tammi 2010, 15:01

Hei, myös meillä pennulta vedettiin kulmurit pois muistaakseni 5kk iässä. Huomattiin että uudet jo kasvavat ja edelliset ei edes heilu.
Koiralle tehtiin siihen aikaan toimenpide jossa tarvittiin rauhoitusta ja pyysin eläinlääkäriä tutkimaan tilanteen ja poistamaan hampaat jos tarpeen.
Jotta vältyttäisiin uudelta rauhoitukselta jos ne eivät lähdekkään pois. Eläinlääkäri oli poistanut ne ja sanoi niiden olleen tiukassa.
Luiden ja muiden kovien purtavien voisi kuivitella auttavan ja meille eläinlääkäri yhdessä vaiheessa ehdotti sukan kiskomista koiran kanssa.
Meidä neiti on ahne, söisi varmaan koko säkillisen nappuloitakin jos saisi ja kykenisi :wink: siihen oli vaikea tottua kun edellinen narttu söi minkä tarvitsi
ja aina oli kupissa ruokaa. Tämä tapaus käy ratsaamassa säännöllisesti kupin josko sinne jotain olisi ilmestynyt.
Jos pentu on pullukka on varmasti hyvä hiukan vähentää ruokaa, en ole asiatuntija. Mutta itse vähentäisin hiukan joka annoksesta ja yrittäisin saada painon putoamaan pidemmällä tähtäimellä. Ja namin antamisen minimiin, koska onhan se kunnon ravinto kuitenkin tärkeämpi kuin namit. Itse annan ruoa kaksi kertaa päivässä, olen huomannut sen sopivan paremmin kuin kerran päivässä meidän neidille.
Niin se vaan on että ahnaitakin pystäreitä löytyy :D nimimerkillä: Yhden sellaisen omistava. Asiassa on positiivinen puolikin namilla saa ihmeitä aikaan jos haluaa koiran oppivan jotain.

Topiosku
Viestit: 49
Liittynyt: 12 Joulu 2008, 15:08
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Topiosku » 06 Tammi 2010, 15:46

Moikka! Meidän pystis oli tuohon 6-7 kk:n ikään asti mielestäni ei välttämättä niin pullukka mutta kuitenkin hyvässä lihassa, mutta annas olla kun alkoi joku varhaismurrosikä niin ruoka lakkasi maistumasta ja on sen jälkeen (edelleen) ruuan kanssa tosi kranttu ja välillä ollut todella hoikassa kunnossa. Kyseessä uros.

Pystikset tuntuvat kyllä tulevan pienellä ruokamäärällä toimeen, et eikun vähän vähentämään annoksia :wink:

Yläkulmahampaiden irtoamisessa meni meillä tosi pitkään ja kävin niitä jo pariin kertaan näyttämässäkin eläinlääkärille ja aina se vaan käski odottaa. No sitten ensin irtosi toinen ja kun olin varannut ajan toisen poistoon klinikalle, niin irtosi sekin! Vaikka ei heilunut yhtään etukäteen. Et kyllä ne voivat itsestäänkin lähteä. On kyllä kokemusta myös päinvastaisesta (muulla rodulla).
Terhi Rantanen

Taitar
Viestit: 61
Liittynyt: 23 Huhti 2009, 11:17

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Taitar » 07 Tammi 2010, 09:35

Tuon ikäinen pentu voi ollakkin vielä vähän pullukka, uskon että kun ikää tulee ja varsinkin ensimmäinen juoksu alkaa niin ruokahalutkin vähenevät. Mitään laihdutuskuuria ei kasvavalle pennulle sovi aloittaa, mutta tietenkin ruuan määrä pitää olla kohtuullinen koiran kokoon nähden. (ei ruokaa jatkuvasti saatavilla)
Meillä on myös koettu useaan kertaan tuo että uudet hampaat jo tulossa ja vahat tuntuvat vielä istuvan aika tiukasti, kertaakaan ei ole kuitenkaan eläinlääkäriin tarvinnut sen takia lähteä.
Rätti (sukka)tms. vedot ovat hyviä, pentu kiskoo ja vähän nykäistään kun rätti on sopivalla kohdalla, se löysyttää sopivasti maitohammasta, jonka saa sitten iroamaan ihan käsin vähän auttamalla. :wink:
Heli Rintamäki

Mimi-AK
Viestit: 77
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:10
Paikkakunta: Sotkamo
Viesti:

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Mimi-AK » 07 Tammi 2010, 10:30

Pentu saa ruokaa kaksi kertaa päivässä ja ylimääräisiä hipleitä en syötä. Sillä on mahdottoman paksu pohjavilla eikä se ole kovin siro rakenteeltaan ainakaan tässä vaiheessa, sekin tekee siitä pienen pulleron. Varmaan on just niin, että eka juoksu sitten hillitsee ruokahalua.
Yläkulmahampaat heiluvat ja pentua on koetettu hommata vetoleikkiin, mutta neitipä ei siihen ala ihmisen kanssa. Muut pentuhampaat on karisseet luita kalutessa ja isompien turkissa roikkuessa. Ollaan nyt tehty niin, että pentu syliin ja nitkuteltu hampaita sormin. Pitänee jossain vaiheessa pyytää eläinlääkärin apua, jos ei omat konstit ala tehota. Hampaat kuitenkin heiluvat jo.

Meillä oli yöllä pakkasta 30 astetta, mutta siitä huolimatta juoksuinen narttu ja talon uros makasivat ulkona vain häkkiverkko välissä ja mölinä oli melkoinen. Kunhan ei nyt vain tulisi paleltumavammoja... Urosta ei saa koppiin kirveelläkään ja sisällä sen huutoa ei kestä kuunnella.
Minna Korhonen

Kukkoaho
Viestit: 751
Liittynyt: 11 Marras 2007, 19:02

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Kukkoaho » 07 Tammi 2010, 10:54

Mimi-AK kirjoitti:Pitänee jossain vaiheessa pyytää eläinlääkärin apua, jos ei omat konstit ala tehota. Hampaat kuitenkin heiluvat jo.
Mikäli ne heiluvat kuitenkin jo, uskoisin niiden omin avuin irtoavan. Omallani kun poistettiin, niin hampaat olivat kaikkineen varmasti 3cm pitkät, eli juurta oli noin 2 cm eivätkä ne heiluneet sitten yhtään.
Eero Honka
Helsinki

kepu
Viestit: 164
Liittynyt: 16 Elo 2004, 13:19
Viesti:

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja kepu » 14 Tammi 2010, 17:44

Jos hampaat eivät ole vielä irronneet, vie koira "hammaslääkärille". Tuossa iässä olisi maitohampaiden pitänyt jo lähteä. Nyt ne voivat vääntää rautahampaita väärään asentoon. Eläinlääkärit pitävät viiden kuukauden ikää takarajana, jolloin maitohampaat pitäisi poistaa.

Minä jättäisin pennulta ruokinnasta ylimääräiset ruuat pois. Sinulla on ruokana hyvä penturuoka ja mitään ylimääräistä sapuskaa ei siihen tarvita. Oikea annostus löytyy ruokapussin kyljestä, jos sitä on tarvis tarkistella. Ylimääräiset ruuat vain sotkevat oikeita ravintoainesuhteita, jotka penturuuassa on huomioitu.

Liikapaino ei ole minkään ikäiselle koiralle hyväksi. Eikä varsinkaan pennulle, jonka luusto on vasta kehittymässä.
ira honkonen
www.leimuviita.fi

Kytösavu
Viestit: 1805
Liittynyt: 15 Elo 2004, 18:38
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Kytösavu » 14 Tammi 2010, 18:42

Meidän eläinlääkäri puhui 6 kk:sta. Jos ne heiluvat jo reilusti, lähtevät varmasti itsellään(luiden kaluaminen auttaa varmasti). Mielestäni pikku pentuja ainakaan nukutella kannata heiluvien jo hampaiden takia. Yhdeltä edesmenneeltä koiraltani nukuttamalla poistettiin ja taisi olla ihan turha operaatio lopulta.
Rähkyyttä suunnitellessa kannattaa miettiä, vaikuttaako se muiden elämään ja jättää tekemättä.
pekka.salomaki(at)gmail.com

Topiosku
Viestit: 49
Liittynyt: 12 Joulu 2008, 15:08
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Topiosku » 14 Tammi 2010, 20:25

Meidän pystis oli reilusti yli 6 kk kun viimeinen kulmahammas lähti itsestään :roll:
Terhi Rantanen

Taitar
Viestit: 61
Liittynyt: 23 Huhti 2009, 11:17

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Taitar » 15 Tammi 2010, 10:39

Toivottavasti pennun hampaat ovat jo lähteneet eikä "hammaslääkäriä"tarvittu. :P
Tietysti aina tilanteen mukaan on toimittava, mutta maalaisjärjen ja kotikonstien käyttö ei myöskään ole kielletty.
Kolmekymmentä vuotta koiria kasvattaneena on tullut opeteltua ja opittua vanhemmilta kasvattajilta kaikenlaisia konsteja, jos olisin joka kerta kiikuttanut koiranpennun lääkäriin kun hampaat ovat olleet vähän tiukassa niin rahaa ja vaivannäköä olisi kulunut melkoisesti. :|
P.s purenta virheisiä koiria meillä ei ole ollut, mutta niinkuin sanoin , tilanteen mukaan.
Heli Rintamäki

mk
Viestit: 25
Liittynyt: 27 Tammi 2008, 14:21
Paikkakunta: orivesi
Viesti:

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja mk » 15 Tammi 2010, 12:03

Sen verran vaan vielä tähän otsikon aiheeseen, joka alkoi kysymyksestä pennun lihavuudesta. Koiran kylkiluut tulee tuntea tuunustelemalla, eli mitään ihrakerrosta ei tule olla siinä nahkan alla, että taitarille sellaiset terveiset. Tuon ikäinen pentu siis tulee laittaa ns.laihikselle jos se on selkeästi lihava. Siitä on siis selkeästi sille enemmän haittaa. Ajatellaanpa taas hieman myös rodun alkuperää, alkukantaisuutta,käyttötarkoitusta ja kokonaisuutta! Eli sama koskee myös hammasasiaa. Mielestäni erittäin harvoin, kun tarvitsee/kannattaa lähteä poistamaan..annetaan vaan enemmän luonnon hoitaa näitä asioita, eikä pilata tätä ainutlaatuista rotua "turhalla hössötyksellä", siis pyritään säilyttämään rotuun kuuluvat alkukantaiset ominaisuudet!!!
http://www.katajahaan.vuodatus.net

Taitar
Viestit: 61
Liittynyt: 23 Huhti 2009, 11:17

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Taitar » 15 Tammi 2010, 12:41

Niin...Itse kokeilen aika ajoin koirieni selkärankaa, sen pitää tuntua.
Pentujen suhteen olen kyllä ollut aika huoleton, on vuosien mittaan ollut pullukoita pentuja ja hyvinkin hoikkia.Mitään ongelmia en ole huomannut näillä vähän pullukammilla pennuilla verrattuna laihempiin, aikuisiässä, eli eivät ole esim.lihoneet sen herkemmin.Enkä koskaan ole laihduttamalla laihduttanut pentukoiraa.
Jos jotain olen näiden vuosien aikana oppinut niin turhan hätäilyn olen oppinut jättämään. Kaikki aikanaan. :lol:
Kysehän oli kai aluperin "vähän "pullukasta pennusta, niin käsitin, jos ruokinta on kunnossa niinkun ymmärsin, pentu kyllä laihtuu.No jos pentu muistuttaa saimaan norppaa niin ehkä ruokamääriä on hyvä vieläkin tarkistaa. :(
Mutta ihan miten vaan, totuushan on että liikalihavuus alentaa koiran elinikää, siitä olemme kai samaa mieltä.
Heli Rintamäki

Mimi-AK
Viestit: 77
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:10
Paikkakunta: Sotkamo
Viesti:

Re: Pullukka pentu

Viesti Kirjoittaja Mimi-AK » 16 Tammi 2010, 09:32

Joo, ei muistuta saimaan norppaa, mutta ei ole mikään laiheliinikaan. Pentu saa ruuan siis kaksi kertaa päivässä ja nyt olen jonkun aikaa tarjonnut aavistuksen pienempiä annoksia. Hyvin näkyy pärjäävän eli voisiko siitä päätellä, että olen vaan syöttänyt sitä liikaa. Pitää laittaa tänne kuva niin saatte kokeneemmat arvioida, että onko liian hyvässä lihassa.
Viimeinen yläkulmuri on vielä suussa, mutta tippunee itsestään lopulta. Se heilui jo ja eilen sitten isäntä pisti kintaan käteen ja heilutteli hammasta vähän tomerammin ja se on nyt aika irti. Koira ei inahtanutkaan vaikka minä pelkäsin, että saa vielä kammon tuohon suun ronkkimiseen.
Minna Korhonen

Vastaa Viestiin