Uroksen kastrointi

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
Hely
Viestit: 37
Liittynyt: 20 Huhti 2008, 21:32

Re: Uroksen kastrointi

Viesti Kirjoittaja Hely » 17 Helmi 2016, 19:57

Minulla steriloitu narttu, melkein vuosi sitten. Ja sterilisaation ikäväpiirre on että annokset pitää olla todella pieniä :-( Itsellä on herkkävatsainen koira mikä ei ole sietänyt kanaa, kananmunaa, siipikarjaa missään muodossa. Aloitin puolivuotta sitten raakaruokinnan, eli kasviksia ja raakaa-lihaa, lihan täytyy olla hyvin vähärasvaista eli nautaa, poroa, hirveä tai muuta alle 10%. Hiukan rasvatonta piimää. Annokset siis tosi pieniä eikä saa antaa ylimäärisiä herkkuja. Koiran vatsa voi todella hyvin ei mitään ongelmia, pöhötys kropasta on vähentynyt kun ei saa hiilihydraattia. Puolenvuoden jälkeen koira on pystynyt syömään pieniä määriä kananmunaa ja esim.broileria ja kaikki raakaruokinnan ansiosta. Sterilisaatiosta kaikki kiiman ja hormonitoiminnan aiheuttamien ongelmien poistuminen, kohtutulehdusten riski pois ja toivottavasti myös nisäkasvaimien riski vähenee. Steriloinnista monta hyvää positiivista puolta mutta herkkä lihominen on ongelma. Tämän asian kanssa joutuu elämään ja pitämään painon kurissa ettei tule nivelvaivoja. Nykyään kaikille käyttökoirille suositellaan syötettäväksi nivelvalmisteita jo nuoresta ennaltaehkäisemään nivelvaivoja, meilläkin käytetään esim. Nutroliniltä löytyy hyvä valmiste. Tälläisiä sterilointi ja ravintojuttuja meiltä. Hyvä neuvo on tosiaan ollut se että antaa mahdollsimman vähärasvaista lihaa niin sitä voi antaa hiukan enemmän.

Topiosku
Viestit: 49
Liittynyt: 12 Joulu 2008, 15:08
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Uroksen kastrointi

Viesti Kirjoittaja Topiosku » 27 Maalis 2016, 17:34

Moi! Tuli mieleen jos joku empii kastraatiota peläten mitä se vaikuttaa koiran luonteeseen, metsästysominaisuuksiin yms. niin kokeilkaa kastraatioimplanttia, vaikutus kestää reilun puoli vuotta ja sinä aikana näkee miten se koiraan vaikuttaisi. Palautuu ennalleen implantin vaikutuksen loputtua.

Meillä molemmilla suomenpystykorvauroksilla on ollut kastraatioimplantit nyt useamman kerran peräkkäin (vakuutus korvaa nämä muttei kastraatiota). Molemmilla on eturauhasvaivaa ja toisella myös epilepsia niin siksi on tarpeen ollut. Toinen myös merkkaili sisälle ennen. Luonteet eivät juurikaan ole muuttuneet, keskenään tulevat kyllä paremmin toimeen. Hajut kiinnostaa edelleen, juoksuiset nartut ei niinkään. Merkkailu jatkuu ennallaan ulkona, sisälle merkkailu kylläkin loppui.

Toinen koirista käy hirvimetsällä, ei ole vaikuttanut metsästysviettiin ainakaan huonontavasti.

Iso miinus on tosiaan tuo lihominen, tuntuu ettei niiden tarvitse kuin nähdä ruokaa niin paino nousee.

Allergia onkin ikävä juttu, aika harvinaista ehkä pystykorvilla? Meillä on tosi allerginen mäyräkoira ja sopivaa ruokavaliota ei tahdo löytyä :( . Allergiaruokaa kannattaa kokeilla, joistain löytyy myös vähärasvaisempi vaihtoehto, esim. Royal Caninilta.
Terhi Rantanen

pirkkohie
Viestit: 19
Liittynyt: 05 Loka 2004, 14:41
Paikkakunta: Kärsämäki

Re: Uroksen kastrointi

Viesti Kirjoittaja pirkkohie » 28 Touko 2017, 21:32

Miun edes mennyt suomenpystykorva uros Nalle jouduttiin kastroimaan 9,5 vuoden iässä perianaaliadenoman vuoksi. Nalle toipui leikkauksesta hyvin, mutta leikkauksen jälkeen ruokahalu kasvoi ja se söi kaiken mitä eteensä sai.

10,5 vuotiaana tuli sitten seuraava kohtaus eli sai vestibulaarisen kohtauksen jonka johdosta tasapaino ei pitänyt ja kulki viikon pääkierossa. Toipui.. ja pääkin suoristui ajan kanssa.

11 vuoden iästä aina 11,5 vuotiaaseen saakka oksensi aina ruoan syönnin jälkeen, jopa nekin ruoat mitä aikaisemmin söi suurella mielihalulla, se oksensi pois.. Viimeisenä päivänä jopa veden oksensi ulos.. Käytiin lääkärissä mutta se pahoinvointi lääke ja parafiiniöljy ei auttanut.. seuraavana aamuna koira ei enää pysynyt pystyssä ja ikenet oli valkoiset.. silmät oudot.. sillä oli selvästi tuskia.. Lääkärissä heilutti häntää jota se ei ollut tehnyt puoleen vuoteen.. Eläinlääkäri näki koirani silmät ja katsoi ikenet.. sanoi tämän koira pitää päästää pois, sillä tämän koiran elämän jatkaminen menee jo eläinrääkkäyksen puolelle.. Eläinlääkäri nukutti Nallen ikiuneen.

Tällaista meille tuli kastroinnin jälkeen parina seuraavana vuonna.. Nallea ei enää ole..

Vastaa Viestiin