Nartun ruokinta

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
Mimi-AK
Viestit: 77
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:10
Paikkakunta: Sotkamo
Viesti:

Nartun ruokinta

Viesti Kirjoittaja Mimi-AK » 16 Tammi 2009, 17:59

Meillä on suunnitelmissa nartun pennutus ja
yritin tuossa etsiskellä juttua nartun hoidosta ja ruokinnasta ennen ja jälkeen astutuksen. Onko joitain vanhoja ketjuja aiheesta?
Minna Korhonen

st
Viestit: 200
Liittynyt: 12 Elo 2004, 11:32
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Re: Nartun ruokinta

Viesti Kirjoittaja st » 16 Tammi 2009, 19:09

En tiedä vanhoista ketjuista, mutta esimerkiksi Royal caninilla on ruoka nimeltään HT 42 d, johon on lisätty kaikenlaisia pennutukseen liittyviä lisävitamiineja ym. Sen syöttö aloitetaan heti juoksun alusta (voi ja kannattaa aloittaa vaikka jo ennenkin juoksua!) ja sitä syötetään 42. kantopäivään saakka (jonka jälkeen siis penturuoalle). Samanmoisia aineita on lisätty kuin mitä suositellaan esimerkiksi ihmisillekin, kun halutaan ruveta perheen perustamiseen 8) .
Nyt kolme erirotuista emä-koiraa olen tuolla ruokkinut ja enpä vaihtaisi enää pois :P ! Ja jos joku nyt huutaa että "lihovat vaan turhaan jos ovat tyhjiä..." niin eipäs liho, tämä ei ole mikään tuhti penturuoka vaan tiinehtymisruoka, ei liho jos ei ole tärpännyt.
Sitten tietty jos ei halua tällaisiä valmisruokia syöttää niin voihan sitä lisäillä itsekin kotiruokaan erilaisia rasvahappoja, foolihappoa, b-vitamiineeja, d- vitamiinia, c-vitamiinia ym. mutta yllä mainittu sapuska sopii laiskemmallekin matemaatikolle. Saa erikoisliikkeistä, ei ole ilmaista, mutta eivät ole ilmaisia nuo purkit apteekin hyllylläkään :shock:

Pentujen-odotus-terveisin,

Soile
Terveisin,
Soile Torvinen
http://www.punapippurin.com

IKa
Viestit: 410
Liittynyt: 12 Elo 2004, 19:37
Paikkakunta: Inari / Uusikaupunki
Viesti:

Re: Nartun ruokinta

Viesti Kirjoittaja IKa » 16 Tammi 2009, 19:19

Oma kehu haisee, sori :oops:

http://www.saunalahti.fi/samans/jutut/pentuja1.html
http://www.saunalahti.fi/samans/jutut/pentuja2.html
http://www.saunalahti.fi/samans/jutut/pentuja3.html

Kovin paljon ei varsinaisesti ruokinnasta ole, sillä eri ihmisillä on niin eri käsitykset ruokinnasta - kaikki voivat olla hyviä ratkaisuja. Itse suosin eniten tuoreruokaa pennuille ja myöhemmin nappuloita - ensin ihan vain pureskeltavaksi muutama kerrallaan. Ja rotuhan ei tässä jutussa ole pystis, mutta muutenhan tapahtumaketju on samanlainen rodusta riippumatta.

Mimi-AK
Viestit: 77
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:10
Paikkakunta: Sotkamo
Viesti:

Re: Nartun ruokinta

Viesti Kirjoittaja Mimi-AK » 17 Tammi 2009, 14:48

Mitäs siihen Royal caniniin lisäksi? Jauhelihaa ja piimää minä ajattelin. Ja lohiöljyä?
Tällä hetkellä annan aika usein maksalaatikkoa ja kaikki lapsiperheen jämät nappuloiden höysteeksi.
Oletkos antanut myös saman sarjan penturuokaa?
Entäs sitten madotus?

Meidän typy on aika "tiukassa" kunnossa johtuen runsaasta liikunnasta. Mietin, että onko se hyvä asia pennutusta ajatellen vai ehkä jopa vähän huono.
Että miten antaa paikat periksi.

Kiitos kaikista vinkeistä ja linkeistä.
Minna Korhonen

st
Viestit: 200
Liittynyt: 12 Elo 2004, 11:32
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

Re: Nartun ruokinta

Viesti Kirjoittaja st » 17 Tammi 2009, 17:17

Meillä koirat syövät vain kuivaa, tietty ruokajämät ihmispöydästä menee myös lattialle mutta en siis pääsääntöisesti anna kuin kuivaruokaa. Varsinkin pentujen ruokinnan kanssa (lue: varsinkin isommat rodut kuten bokseri, jotka helposti kasvavat väärin...) olen tosi tarkka. 1. vuosi vain penturuokaa, muiden sekoittaminen sekoittaa myös ruoan reseptin ja koira saattaa saada liikaa jotain ja liian vähän toista. Samoin olen tarkka kantavan ja imettävän nartun ruoista, ei ylimääräisiä kalkkeja ym, koska näihin hyviin ruokiin on laskettu kaikki valmiiksi. Kalkkihan on siitä kepuli aine että vaikka ennenvanhaan luultiin että "enempi parempi, kyllä se ylimääräinen ulos tulee..." niin sepä ei toimikaan kalkin kanssa, vaan jos annetaan liikaa niin putkiluissa varastoituneena oleva kalkki luulee elimistön olevan hälytystilassa ja myrkytyksessä, ja puskee sitten putkiluiden kalkin ulos! - hieman karrikoiden, mutta idea siis kutakuinkin näin 8)
Maksalaatikossa on tosi paljon a- ja d-vitamiineja, ehkei kannata ihan joka päivä antaa, mutta herkkua se on meilläkin jos joskus saavat.
Siirrän pystykorvat viimeisellä kantokolmanneksella viimeistään RC Starter Puppylle, se on sarjan parhaiten sulava vahva penturuoka josta narttukin saa varmasti tarpeeksi potkua. Samaa annan sitten pennuille heti kun rupean niitä lisäruokkimaan n. 4 viikon iässä. Nappula on superpientä ja turpoaa helposti, + jos haluaa tehdä esim. jauhelihasta pikkupalloja pennuille niin tätä voi pistää siihen lihan sekaan, liha kun on niin vahvaa ettei sitä alkuun voi antaa kuin ihan vähän kerrallaan.
Madotan kaikki koirat silloin kun astutan nartun, jos on paljon koiria ei auta antaa häätö vain emälle, vaan koko porukka kerralla. Sitten madotan seuraavaksi n. 30 pv ja sitten 50. pv kohdilla. Näillä ohjeilla pelatessa ei ole tarvinnut enää pentujen matojen kanssa pelata.
Hyvä lihaskunto on jalostuskoirallekin todella tärkeää. Synnytys hoituu myös huomattavasti helpommin kuin rapakunnossa olevan pulleron kanssa!!!
Terveisin,
Soile Torvinen
http://www.punapippurin.com

Jeksu
Viestit: 39
Liittynyt: 23 Tammi 2006, 18:10

Re: Nartun ruokinta

Viesti Kirjoittaja Jeksu » 15 Huhti 2009, 13:35

Madotuksista sen verran että riippuu siitä mitä ainetta käytät, miten sitä annetaan. Toisia annetaan emälle pari kuuria, toisia syötetään pienempää määrää ja pitempää aikaa.
Pakkauksissa on kyllä selvät ohjeet.(Eka kerran annetaan muuten jo ennen astutusta)Eläinlääkäritkin tai hoitajat neuvovat kyllä asiantuntevasti näissäkin asioissa.Itse aikoinani sain ihan puhelimessa ohjeita kun kyselin.Emän ja pentujen madotus on todella tärkeää... olen itse nähnyt kun pentuja kuolee vain sen takia etteivät kasvattajat ole tajunneet madottaa.
Pennut olleet pullean näköisiä, mutta todellisuudessa ei syömisestä, vaan niin täynnä matoja.(Yksi ostamani pystäripentu oli aivan täynnä matoja, ulostikin pelkkää matopötköä... ei kun äkkiä soittamaan että madottakaa nyt ihmeessä kaikki koirat... kasvattaja ei ollut tiennyt että pennut voivat saada tartunnan jo emältään ennen syntymää)
Kantavalle emälle suunnatut ruuat ovatkin aika uusi juttu...taitaa olla aika helppoa käyttää tuollaisia. Hintavia ruokia ainakin, jospa laatu vastaa hintaa!
Hirvimiehen eukko

Vastaa Viestiin