Eosinofiilinen granulooma

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Eosinofiilinen granulooma

Viesti Kirjoittaja kairat » 19 Maalis 2018, 10:09

Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta kyseisestä sairaudesta? Netistä löytyy aika vähän tietoa, mutta muutaman tekstin löysin.

https://m.petmd.com/dog/conditions/skin ... ma_complex


http://holpak.mbnet.fi/EG.htm

Tässä meidän tarina. Kyseessä siis uros, joka täyttää kohta 3 vuotta. Aika nuoresta lähtien on koiralla ollut vanhaa koukkupäistä karvaa, joka ei liity kasvanlähtöön. Huonoa karvaa oli siis ympäri vuoden ja karvaa lähti jatkuvasti. Tarkemmin koiraa tutkiessa löytyi myös hilsettä. No nopea diagnoosi oli, että ruoka ei sovi tai jostakin on puutetta. Koira on siis syönyt nappulaa, kotiruokaa ja lihoja. Ruokia vaihdettiin ja syötettiin useampi kk ja karva parani ainakin hetkeksi. Kokeiltiin myös kaikenlaisia öljylisiä, sinkkiä ja vitamiineja, eipä ollut apua niistä. Oli sillä silmätulehduskin jossakin välissä. No koira tuli noin 2,5 vuoden ikään ja tilanne paheni. Koira nuoleskeli tassuja ja alkoi hangata kuonoaan lattiaan. Jotain oli siis pielessä ja ensimmäinen mikä tuli mieleen oli, että sitä närästää. No syytä etsimään ruokakupin sisällöstä. Eipä mennyt pitkään, kun koira näytti syönnin jälkeen tukehtuvan. Kakoi ja halusi pihalle syömään ruohoa. Ruoka oli samaa mitä se oli aikaisemmin syönyt, eikä kurkussakaan tuntunut olevan mitään ylimääräistä. No koira ell ja rauhoituksessa tutkittiin syytä. Nielussa n. 3x4 cm punoittava alue, kaulan rauhaset turvoksissa ja nenäontelot punoitti. Diagnoosi eosinofiilinen plakki (granulooma). Lääkkeeksi kortisonia ja antihistamiinia. Samalla koira laitettiin eliminaatiodietille ja oireet poistui. No meni useampi viikko, niin kuonosta alkoi lähteä karva ja koira rapsutteli itseään paljon sekä pureskeli tassuja. Tutkittiin koiran turkki kauttaaltaan ja kaikista tassuista sekä rinnasta löytyi karvan alta hilseileviä kohtia. No koira taas lääkäriin. Ei ollut kapia eikä hiivaa. Loislääkitys niskaan ja rasvaa kutiseviin kohtiin. Diagnoosi mahdollinen ruoka-aineallergia. No eliminaatiota jatkettiin ja nielu taas paheni. Syylliseksi osoittautui naudanlihalastu, jota koira sai vain herkkuna. Niitä ei sitten enää annettu ja nielu parani. Iho taas ei. No aikani lueskeltuani kaiken mahdollisen noista allergioista ja atopiasta päätin käyttää koiran allergiatestissä ja nyt odotellaan tuloksia. Tällä haluan sulkea pois ympäristötekijät ja sitten aletaan tutkia tuota ruokapuolta eliminaatiolla. Tällä hetkellä koira syö viljatonta nappulaa ja oikein hyvällä ruokahalulla. Ei ole enää nirsoudesta tietoakaan.

Kysytään vielä lopuksi, että onkos muut palstalaiset tutkineet noita koiriaan miten tarkkaan? Ilmeisesti noita samoja oireita on muillakin, kun noita keskusteluja selailee. Löytyy koukkukarvaa, sopimatonta ruokaa ja hännän pureskelua. Kaikki kokemukset kiinnostaa.

kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Eosinofiilinen granulooma

Viesti Kirjoittaja kairat » 24 Huhti 2018, 20:46

Liekkö täällä kukaan edes lukee tätä ketjua, mutta kirjoitellaan nyt kuitenkin kuulumisia.
Ja lisäys, että kyse siis suomenpystykorvasta.

Koira siis kävi allergiatestissä ja 28 positiivista tulosta. Nappulat alkoi aiheuttaa närästystä, eikä iho ole parantunut, joten aloitettiin eliminaatiodietti. Tällä hetkellä rasvat ilmeisesti aiheuttaa närästystä, joten possu jäi pois. Vaihdettiin kanaan ja koira ei suostunut sitä sulatettuna syömään. Sitten aamusta oksensi, mutta ei sieltä mitään tullut. Mahdollista kyllä, että söi lunta ja oksenteli sitä. Söi myös ruohoa, mutta ei sitä oksennellut. Olisiko tyhjää mahaansa oksennellut. Nyt kokeilussa sama kana kypsennettynä kahdesti päivässä. Maistuu hyvin, eikä ainakaan vielä näytä närästävän. Mutta taas on koira alkanut kutista ja rupia ilmestynyt. Kaikista allergiashampoopesuista huolimatta... Ilmeisesti kohta lähdetään taas vaihteeksi siis ell...

Avatar
heidi
Viestit: 427
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Eosinofiilinen granulooma

Viesti Kirjoittaja heidi » 25 Huhti 2018, 15:58

Hei,
Kyllä luetaan ;) mutta ehkä ongelma on sen verran harvinainen tai sitä ei tunnisteta ja siksi kommentit puuttuvat...?
Onpa teillä ikävä tilanne. Olin helmikuussa kuuntelemassa Helsingin Yliopistollisen Eläinsairaalan ruokintaklinikka-luentoa. Mielenkiintoista asiaa! Mieleen jäi muun muassa se, että närästys on hyvin yleinen koirien vaiva, eikä aina edes yksinkertaisesti korjattavissa. Jos keinot loppuvat, niin sieltä saa (rahalla) apua. Ruokinta-asiantuntija Riitta Kempe luennoi tänä vuonna myös suomenpystykorvapäivillä, joten jos Siulla on mahdollisuus lähteä 26.5. Valkeakoskelle, niin varmasti Riitta vastaa myös yleisökysymyksiin. Tuossa ruokintaklinikan sivut: http://elainsairaala.helsinki.fi/fi/yli ... taklinikka
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Eosinofiilinen granulooma

Viesti Kirjoittaja kairat » 25 Huhti 2018, 18:35

Kiitos vinkistä! Tulee vain aika pitkä matka Joensuusta tuonne. On tässä vielä onneksi noita ruoka-aineita jäljellä mitä kokeilla ja nyt pariin päivää ei ole ollut noita närästysoireita. Ja jos tästä nyt haluaa jotakin positiivista etsiä, niin tässä oppii kyllä paljon uutta :wink:
Ja eihän sitä tiedä, jos joku muukin painii noiden ruokintaongelmien kanssa ja saisi tästä jotakin apua.

Kovasti olisin halunnut tuonne Pystykorvapäiville tulla, mutta olen menossa silloin Suvikarelia näyttelyyn. Etenkin juuri tuo ruokintaluento olisi kiinnostanut. Onko siitä mahdollisesti videota tulossa?

Avatar
heidi
Viestit: 427
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Eosinofiilinen granulooma

Viesti Kirjoittaja heidi » 25 Huhti 2018, 19:32

En osaa sanoa videoinnista, mutta laitan järjestäjille viestiä. Pieni aavistus on, ettei onnistu tekijänoikeudellisista syistä... nämä asiantuntijaluennot ovat usein myös asiantuntijalle kaupallista toimintaa, eikä luentoja siksi ole aina mahdollista saattaa julkiseen levitykseen. Tämän osalta en tiedä, mikä on tilanne, mutta otetaan selvää :)
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

Avatar
heidi
Viestit: 427
Liittynyt: 06 Elo 2004, 10:07
Paikkakunta: Eno
Viesti:

Re: Eosinofiilinen granulooma

Viesti Kirjoittaja heidi » 26 Huhti 2018, 09:21

Pystykorvapäivien luentoja ei tällä kertaa ole tarkoitus videoida, eli toivottavasti mahdollisimman moni pääsee itse paikalle :) Toki päivistä ja luentojen sisällöstä uutisoidaan myös kesäkuun Pystykorva-lehdessä :thumbsup:
Heidi Lahtinen, Höyheneukon kennel

kairat
Viestit: 92
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Re: Eosinofiilinen granulooma

Viesti Kirjoittaja kairat » 26 Huhti 2018, 17:50

No kiitos kuitenkin. Pystykorvaa odotellessa :thumbsup:

Vastaa Viestiin