Koppikammo

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
Riitu
Viestit: 2
Liittynyt: 15 Huhti 2014, 16:33

Koppikammo

Viesti Kirjoittaja Riitu » 15 Huhti 2014, 17:12

Meidän 7-vuotias pystykorvanarttu lopetti oman kopin käytön yhtäkkiä. Koira ei mene koppiin sisälle millään ilveellä. Tänään aamulla satoi jonkin verran ja koira aloitti "sisäänpyyntöhaukun". Tätä ennen kevättalvella oli jonkinverran ulkona pakkasta, niin koira ulkona kiepissä. Oma koppi ei kelvannut, vaikka siellä kaikki ok. Ei kosteutta, ei lämpöpatteria jne. Em. esimerkkitapausten välillä on koiraa pidetty yö sisällä. Tätä koppikammoa edelsi koiran kaivuuoperaatio kopin alle niin kuin siellä olisi jokin pikkuelävä, mutta en sieltä mitään löytänyt. Itse olen ajatellut että kammo alkoi siitä kun koppi alkoi kaivamisen takia keikkumaan. Vaikka koppi välittömästi asetettiin uudelleen anturien päälle, sen vakauttamiseksi. Onko kellään vastaavanlaisia kokemuksia ja/tai ajatuksia mikä neuvoksi? Ei viitsisi koirasta sisäkoiraa tehdä, metsästyskoira kun on. :?:

Pyrykoira
Viestit: 179
Liittynyt: 01 Syys 2005, 21:38
Paikkakunta: Laihia

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja Pyrykoira » 15 Huhti 2014, 19:24

Katsoppa tarkkaan kopin sisälle ja rakoihin, ettei ole muurahaisia.
V-P Pouttu

Heini
Viestit: 518
Liittynyt: 04 Elo 2004, 20:52
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja Heini » 30 Huhti 2014, 15:04

Voihan koira olla säikähtänyt sitä keikkumista, jos näin on, niin opettaa vaan sinnikkäästi koira uudelleen koppiin ja varmistaa, ettei se enää pääse heilumaan. Vaikka antaa ruuat sisälle koppiin ja voihan sinne kokeilla vaihtaa alustan, jos sillä olisi vaikutusta ja koira unohtaisi aiemmat.

Mimmoinen alusta kopissa muuten on, onko purua, mattoa, paljas lattia tms? Voiko esim. purun seassa olla mitään ylimääräistä, mitä koira olisi säikähtänyt tai vaikka telonut tassunsa tms?
Heini Lehisto

Riitu
Viestit: 2
Liittynyt: 15 Huhti 2014, 16:33

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja Riitu » 01 Touko 2014, 14:16

Heini kirjoitti:Voihan koira olla säikähtänyt sitä keikkumista, jos näin on, niin opettaa vaan sinnikkäästi koira uudelleen koppiin ja varmistaa, ettei se enää pääse heilumaan. Vaikka antaa ruuat sisälle koppiin ja voihan sinne kokeilla vaihtaa alustan, jos sillä olisi vaikutusta ja koira unohtaisi aiemmat.

Mimmoinen alusta kopissa muuten on, onko purua, mattoa, paljas lattia tms? Voiko esim. purun seassa olla mitään ylimääräistä, mitä koira olisi säikähtänyt tai vaikka telonut tassunsa tms?

Olimme vappuyön poissa kotoa ja koira jäi häkkiinsä. Täällä oli yöllä satanut hieman räntää. Kotiin palatessamme mielenkiinnolla odotimme onko koira ollut kopissa. Ei ilmeisesti ollut koska turkki oli hieman kostea.
Kopissa ei ole tällä hetkellä mitään sisällä. Tyhjensimme koiran koppiin tarkoitetut puupurut pois, koska epäilimme sen ehkä johtuvan siitä. Kopissa ei mielestämme ole mitään, mikä aiheuttaisi sen, että koira ei sinne mene. Ilmeisesti kopin heiluminen aiheutti tuon koppikammon. Olemme laittaneet silloin tällöin herkkupaloja koppiin, jotka se käy tosi nopeasti hakemassa pois. Siis uskaltaa sentään käydä siellä. Täytyy ilmeisesti käyttää enempi aikaa, ja paljon toistoja niin oppii taas luottamaan koppiinsa.

herohusty
Viestit: 70
Liittynyt: 10 Helmi 2013, 13:57

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja herohusty » 01 Touko 2014, 15:35

Meidän "Vilkku ei mene koppiin eikä koko tarhaan mielellään keväällä, koska kopin katolle ja mahdollisesti koiran päällekin on joskus tullut katolta lunta. Se on kerrasta poikki!
Rupesi myös pelkäämään ukkosta, koska jyrinä myistuttaa katolta putoavan lumen ääntä.
Kopin paikka on nyt siirretty, mutta koiran muisti on hyvä...
Vappua!
Hannu Hämäläinen

Avatar
enp
Viestit: 996
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja enp » 02 Touko 2014, 15:50

Pyrykoira kirjoitti:Katsoppa tarkkaan kopin sisälle ja rakoihin, ettei ole muurahaisia.
Meillä kävi viime kesänä sellainen tuuri, että pienet mustat muurahaiset valtasivat nuoremman uroksen kopin. Koko koppi oli purettava alkutekijöihin, jotta ne kaikki saatiin eristeistä ja välikatosta häädettyä. Laitoin uudet pinnat kopin sisustaan sekä eristeet mutta siitä huolimatta ei koira ole enää koppiin mennyt.

Taitaa olla aika tunnustaa tappio luontoa vastaan ja tehdä kokonaan uusi koppi :shock:
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

pyyntimies
Viestit: 88
Liittynyt: 20 Elo 2007, 14:27

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja pyyntimies » 02 Touko 2014, 18:25

Täytyypä kertoa omakin tarina.Meijän pystäri syksyllä 7vuotta.Ei koskaan ole mennyt koppiin .Aalussa muutaman kerran kävi kusemaassa kopin nurkalle.Keskellä tarhaa iso kanto,jonka päällä käy makoilemassa,samoin kopin katolla,kun pikkutytöt ovat tarhassa.Enpä tuosta ole stressiä ottanut,omapahan on asiansa.Samoin tykkää maata kannon päällä lumi-ja räntäsateessa,mutta ei vahingossakaan mene koppiin.Mitä pahempi ilma sitä mieluummin kannon päällä olevalla lavalla.Useimmin nukkuu kuitenki yöt sisällä omalla petillä makuuhuoneen lattialla.Eikä ole riistaviettiä haitannut.Koiratkin on persoonia.
Pekka Nousiainen

wiljami
Viestit: 2
Liittynyt: 20 Loka 2015, 18:16

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja wiljami » 22 Loka 2015, 10:34

Meille tuli aikuinen pystykorva, ensimmäinen rotuaan. Tähän asti kaikki koirat on olleet sisäkoiria (metästysrotuja). Tämä uusi kaveri, viihtyy tarhassa muttei mene koppiin. Makailee kiepissä, satoi tai pastoi. Sisällä taas ei oikein viihdy. Vaimoväki on huolissaan koiran pärjäämisestä pakkasella, itse vain vesisateesta. Ei sitä taida saada koppiin kai millään? Herkuillakin on koetettu. Antaako pojan olla missä haluaa? Ei muuten vaan se vesisade....

Pikku.Pyy
Viestit: 344
Liittynyt: 31 Maalis 2005, 07:02

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja Pikku.Pyy » 22 Loka 2015, 11:27

Meillä on tarhoissa 2-kerroksiset "tähystystornit", joissa koirat mielellään makailevat. Siellä ovat suojassa sateeltakin, mutta oikein huonolla säällä, kun ei "tapahdu mitään", useimmiten menevät pikkukoppeihin tai isomman koppirakennuksen alle.

Onko mahdollista rakennella koiralle vaikka pienempikin katos johonkin suojaiseen paikkaan kopin tuntumaan? Tai jatkaa koppia katoksella, jonka alla on jonkinlainen lepäilytaso? Saattaisi koira pian oivaltaa, että mukavampaa on olla sateelta suojassa, mutta lipan alta voi kuitenkin päivystää...
Anneli Honkanen
Kaikki pystykorvan puolesta

ellutii
Viestit: 282
Liittynyt: 30 Marras 2006, 21:22

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja ellutii » 22 Loka 2015, 12:07

Olipas erittäin mainio (ja yksinkertainen) vinkki Pikku.Pyyltä :) :thumbsup:
Raija Tiilikainen

Avatar
enp
Viestit: 996
Liittynyt: 02 Elo 2004, 18:47
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja enp » 22 Loka 2015, 13:47

Kuva
Itselläni koiran majoittumis ongelmat ratkesivat viime kesänä kun tuon aiemman viestini mukaisesti päätin rakentaa aivan uuden kopin koiralleni. Kuvan mukainen ratkaisu pitää sisällään erilaisia "vaihtoehtoja", jotka koirani on ottanut hyvin vastaan. Myös erillisen makoilukatoksen tekemistä kannatan lämpimästi.
Lopulta kyse on kuitenkin aina vain valinnoista. Niistä joita me teemme tai jätämme tekemättä.
Eero Niku-Paavo
http://www.rovapystis.net/

ellutii
Viestit: 282
Liittynyt: 30 Marras 2006, 21:22

Re: Koppikammo

Viesti Kirjoittaja ellutii » 22 Loka 2015, 15:35

Tuo enp:n versio onkin huomattava parannus perinteiseen kaksiosaiseen koppiin, sillä kyllähän koira aina haluaa seurata, mitä ympärillä tapahtuu ja tuossa eteisessä on tilaa, mutta kuitenkin myös suojaa niin tehdä (täytyy laittaa korvan taakse).
-Pääseekö koira tässä katolle?
Raija Tiilikainen

Vastaa Viestiin