Lepo

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
Ketale
Viestit: 41
Liittynyt: 22 Loka 2012, 20:30
Paikkakunta: Kyröskoski

Lepo

Viesti Kirjoittaja Ketale » 06 Loka 2013, 19:37

Kuinkas paljon pitäisi koiralla olla lepopäiviä jahtiaikana? Voiko käyttää lähes joka päivä jonkinlaisia lenkkejä vai pitäisikö yrittää pitää useamman päivän tauko välissä? Jos ei kuitenkaan päivät ole aamusta iltaan metsässä vaan sellaisia alle kokeen mitan. Jos koira väsyy niin miten nopeasti toipuu? Ruokintaohjeita kyseistä asiaa sivuten?
Pekka Niemelä
Ketun vitale niinkuin jo koulussa opettaja sanoi ennenkuin löi karttakepillä sormille..

Kukkoaho
Viestit: 751
Liittynyt: 11 Marras 2007, 19:02

Re: Lepo

Viesti Kirjoittaja Kukkoaho » 07 Loka 2013, 08:28

Ketale kirjoitti:Kuinkas paljon pitäisi koiralla olla lepopäiviä jahtiaikana? Voiko käyttää lähes joka päivä jonkinlaisia lenkkejä vai pitäisikö yrittää pitää useamman päivän tauko välissä? Jos ei kuitenkaan päivät ole aamusta iltaan metsässä vaan sellaisia alle kokeen mitan. Jos koira väsyy niin miten nopeasti toipuu? Ruokintaohjeita kyseistä asiaa sivuten?
Itse katselen koiraa, miten se toimii, onko oma itsensä vai jotain muuta? Mikäli vauhti vähenee, on levon aika olipa takana minkä verran hyvänsä jahtia.

Usein pyrin aamusta noin 3h lenkkiin ja illasta samaan. 2 päivää näin ja sitten huilipäivä, huilipäivän iltana usein sellainen 1-2h jaloittelu kuitenkin, ettei "jäykisty" koiruus.
Ainahan se ei vain jaksa tuota kahtakaan päivää, tähän suuresti vaikuttaa paljonko on ollut lintutöitä, sillä pelkkä haku ei koiraa mielestäni väsytä kuten "aktiivityö".

Sapuskana Remulla on jahdissa normaali sapuska + siansivua, jauhelihaa ja metsässä aina osuus makkarasta tai leivästä. Nämä pienet välipalat yhdistettyinä metsässä vietettyihin taukoihin (15-45min) pidentävät päivää todella mukavasti. Käytänkin näitä taukoja aika paljon, mukavampi se on nukuksia kankaalla kuin kämpillä. Joskus sitä tulee vetästyä ihan kunnon päikkärit jossain metsässä. Remussa kun on sellainen mukava ominaisuus, että se jää tauolle kun minäkin jään.

Lepo on kuitenkin se onnistuneen jahdin tae ja koira tarvitsee sitä riittävästi ja riittävän rauhallisessa paikassa. Remu nukkuu liki aina autossa, siellä ei ole hälinää, ei puhelimessa papattavaa isäntää tai turisevaa metsästäjä porukkaa jota täytyisi kuunnella.
Eero Honka
Helsinki

JLe
Viestit: 7
Liittynyt: 10 Loka 2013, 20:23

Re: Lepo

Viesti Kirjoittaja JLe » 15 Loka 2013, 12:10

käyn yleensä 5 ... 8 tunnin reissuja koiran kanssa useitakin päiviä peräkkäin. Kauden alussa 6 päivää yhteen putkeen. Koiralle kertyy päivässä kilometrejä tutkakapulan mukaan 20 .. 40. Koira hakee suht. hyvin koko ajan, mutta pakenevan linnun seuraaminen on laimeampaa ja uusintahaukkujen määrä jää siten pieneksi, jos on esim. jo kolmas jahtipäivä putkeen menossa.
Jos olisikin maastojen puolesta käydä esim. 2 tuntia aamusta ja 2 tuntia illasta jahdissa, olisi koira varmaankin terävämpänä. Ts. laatu korvaa määrän.
Olen huomannut, että jos koiralle antaa vähän syötävää aamulla ja miksei, kesken jahtipäivänkin, se jaksaa paremmin.
Juha Leinonen

Vastaa Viestiin