Hajuaisti

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
Ketale
Viestit: 41
Liittynyt: 22 Loka 2012, 20:30
Paikkakunta: Kyröskoski

Hajuaisti

Viesti Kirjoittaja Ketale » 22 Syys 2013, 13:26

Kyselisin kokemuksia koiran hajuaistin toiminnasta. Onko porukalla kokemuksia täysin tyynestä sumuisesta aamusta kun sumu hälvenee ylöspäin että haistaako koira silloin linnun kunnolla puusta? Täällä on koira mennyt kolme kertaa puussa istuvan metson ali haistamatta sitä. Silti iltapäivän kuivemmalla kelillä on linnut löytyneet ja on tullut jopa hajuhaukkuja ja oravat kyllä löytyy kaukaakin. Pikku huoli on silti siitä että onko hajuaistissa jotain häikkää..nenäpunkkihäätö on tehty.
Pekka Niemelä
Ketun vitale niinkuin jo koulussa opettaja sanoi ennenkuin löi karttakepillä sormille..

Kukkoaho
Viestit: 750
Liittynyt: 11 Marras 2007, 19:02

Re: Hajuaisti

Viesti Kirjoittaja Kukkoaho » 23 Syys 2013, 14:06

Ketale kirjoitti:Kyselisin kokemuksia koiran hajuaistin toiminnasta. Onko porukalla kokemuksia täysin tyynestä sumuisesta aamusta kun sumu hälvenee ylöspäin että haistaako koira silloin linnun kunnolla puusta? Täällä on koira mennyt kolme kertaa puussa istuvan metson ali haistamatta sitä. Silti iltapäivän kuivemmalla kelillä on linnut löytyneet ja on tullut jopa hajuhaukkuja ja oravat kyllä löytyy kaukaakin. Pikku huoli on silti siitä että onko hajuaistissa jotain häikkää..nenäpunkkihäätö on tehty.
Itselläni tällä huomattava suurella kokemuksella havainnot ovat lähinnä ne, että koira ei ole lopultaan kone. Joskus se jostain syystä missaa linnun kun taas heti perään tekee loistavan löydön. Ja tämä ihan liki säällä kuin säällä.

Esimerkkinä se AVO koe jossa tuli 1 tulos. Oppaan kanssa karkotimme koppelon puusta ja ryhmäkarkkohan siitä tuli auttamatta. Vain joitain minuutteja tämän jälkeen koira löysi metson puusta ja haukkui 10min täyteen. Tietämättä jää miksi koppelo ei löytynyt ja metsot löytyivät..?

Väitän oravien löytyvän enemmän kuulolla, kuin hajulla. Puussa hyppivää oravaa ei isäntä kuule, mutta koira sen kuulee kaukaakin. Tästä syystä "pahalla" kelillä lintu saattaa jäädä hoksimatta ja orava löytyä hyvinkin.

Nuo "usvaiset" aamut ovat meillä olleet useinkin niitä parhaita, hetkiä joissa on "pientä taikaa" ja jostain syystä Remukin on terävimmillään niiden aikana.

Sateella olen huomannut tyhjien haukkujen lisääntyvän jonkin verran, ei niitä rasitteeksi asti kuitenkaan tule, mutta silti.

Olisi mukavaa kuulla jonkun oikeasti kokeneen vastaavaa pohdintaa tähän aiheeseen, enp, JKO, Kytösavu, PM tai joku muu vastaava veteraani, sitä positiivista palstalle :lol:
Eero Honka
Helsinki

tarmo
Viestit: 43
Liittynyt: 15 Tammi 2006, 21:49

Re: Hajuaisti

Viesti Kirjoittaja tarmo » 24 Syys 2013, 22:59

Ei löydy aina. Ei isommatkaan elukat. Edes maasta. Luontoäiti pitää omiensa puolta. Jos lintu ei liiku tai anna ääntä, ei pystytuulella koira voi sitä löytää. Koiralla kaikki aistit ovat avainaisteja. Kokenut koira reagoi yhteenkin hajumolekyyliin ja jää pyörimään paikalle ja saa lopulla linnun liikahtamaan sen verran, että se toinen molekyyli pölähtää hajusalle. Siitä homma alkaa kehittymään. Pystykorva kuulee ja käyttää eriomaisesti kuuloaan hyväksi. Linnun muuttaessa jalkaansa koira varmasti kuulee sen. Ja taas muutaman minuutin kuluttua pieni liike ottaa koiran silmään ja haukku alkaa. Mitä kokeneempi koira, sen pienempi aistimus riittää löytämään linnun. Paikallaan pysyvä, liikkumaton eläin ei anna ääntä, ei haise eikä juuri näykään. Sitä ei voi löytää. Jollakin kelillä ja johonkin vuorokauden aikaan linnut ovat aivan löytymättömissä.
Terv. Tarmo
Matti Vuorjoki

virve
Viestit: 310
Liittynyt: 03 Helmi 2008, 16:19

Re: Hajuaisti

Viesti Kirjoittaja virve » 25 Syys 2013, 09:24

Kannattaa tutustua ilmavirtauksiin.
Tuuli, maasto, lämpö ja ilmavirtaukset vaikuttaa myös hajujen kulkuun.

Minua on eniten auttanut mielikuva jonka joku kerran neuvoi. Kuvittele haju hienoksi pölyksi. Jokainen tietää miten pöly keräytyy kodissakin määrättyihin kohtiin. Jos se sieltä nurkasta ei leviä niin se ei leviä :lol:
Sama on maastossakin. Jos se haju ilmavirran mukana menee vain ylöspäin niin se missä se laskeutuu saattaa olla kilometrin päässä. Jostain kuopasta/laaksosta taasen haju ei lähde mihinkään päin jos ilmavirta on ylhäältä alaspäin.

Ilmeisesti villieläimet osaavat hyvin käyttää näitä ilmavirtoja ja miten hajut niissä kulkee hyväkseen. Linnut varsinkin, kun tarvitsevat ilmavirtauksia lentämiseensäkin. Nehän tuntee myös asuinalueensa hyvin, eli myös hajun piilottelu onnistuu niiltä.
Jäniksen paluuperä on tyypillinen hajuharhautus. Samoin, kun hirven virtaavassa vedessä kävely.
Sitten on vielä keskittyminen, joka ei varmasti koiralla saati metsästäjällä itsellään ole aina paras mahdollinen.

Kuten Kukkoaho sanoi ei koirat ole koneita. Luojan kiitos eivät ole, koska koneet ei koskaan pysty parempaan kuin mikä on sen koneen kapasiteetti. Koirahan pystyy usein tekemään melkein ihmeitä, kun ottaa sitkeytensä käyttöön.

Tiedän koiran, joka ei metsällä lähtenyt isännän luota sillä kertaa lainkaan. Isäntä tietysti hermostui ja yritti saada koiraa tekemään kunnollista hakulenkkiä. Reilun tunnin kävelyn jälkeen isäntä sai sairaskohtauksen ja koira oli se joka haki apua. Luojan kiitos se koira ei ollut kone.

Terveisin Virve
Virve Keravuori

Kukkoaho
Viestit: 750
Liittynyt: 11 Marras 2007, 19:02

Re: Hajuaisti

Viesti Kirjoittaja Kukkoaho » 25 Syys 2013, 12:09

virve kirjoitti: Minua on eniten auttanut mielikuva jonka joku kerran neuvoi. Kuvittele haju hienoksi pölyksi. Jokainen tietää miten pöly keräytyy kodissakin määrättyihin kohtiin. Jos se sieltä nurkasta ei leviä niin se ei leviä :lol:
Sama on maastossakin.
Tämä on muuten oikein hyvä ja antoisa vinkki! Tästähän se johtuu, että koiralle pitäisi sitä aikaa antaa... Sitä aikaa joka joskus on niin pahuksen vaikiaa antaa. Eli kun koira pyhkäsee ohitse jostain linnusta jonka itse näkee, tulisi varmaankin vain siirtyä itse kohtaan jossa lintu ei miestä näe ja antaa koiran etsiä sitä "nurkkaa" johon haju kertyy? Näinkö?
virve kirjoitti: Sitten on vielä keskittyminen, joka ei varmasti koiralla saati metsästäjällä itsellään ole aina paras mahdollinen.
Tämän olen huomannut myös itse oikein hyvin, jos otan ja kuljeksin metsäkoneuraa eteenpäin, koira juoksee myös uraa pitkin ja ei selkeästi keskity hommaan niin hyvin kuin metsässä ja saattaa herkästi huitasta ohi uran vieressäkin olevan linnun. Kankaalla, suonlaidalla tai yleensä "umpimetsässä" näin tapahtuu ani harvoin. Olisiko juuri tuosta keskittymisestä kiinni?
Eero Honka
Helsinki

Ketale
Viestit: 41
Liittynyt: 22 Loka 2012, 20:30
Paikkakunta: Kyröskoski

Re: Hajuaisti

Viesti Kirjoittaja Ketale » 25 Syys 2013, 17:19

Tarmolta tuli hyvää kommenttia asiaan, kiitti :-)
Pekka Niemelä
Ketun vitale niinkuin jo koulussa opettaja sanoi ennenkuin löi karttakepillä sormille..

Vastaa Viestiin