Eosinofiilinen granulooma

Täällä käydään SPJ:n alaisten rotujen ruokintaan ja hoitoon liittyvät keskustelut!
kairat
Viestit: 10
Liittynyt: 01 Loka 2016, 19:39
Paikkakunta: Hammaslahti

Eosinofiilinen granulooma

ViestiKirjoittaja kairat » 19 Maalis 2018, 10:09

Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta kyseisestä sairaudesta? Netistä löytyy aika vähän tietoa, mutta muutaman tekstin löysin.

https://m.petmd.com/dog/conditions/skin ... ma_complex


http://holpak.mbnet.fi/EG.htm

Tässä meidän tarina. Kyseessä siis uros, joka täyttää kohta 3 vuotta. Aika nuoresta lähtien on koiralla ollut vanhaa koukkupäistä karvaa, joka ei liity kasvanlähtöön. Huonoa karvaa oli siis ympäri vuoden ja karvaa lähti jatkuvasti. Tarkemmin koiraa tutkiessa löytyi myös hilsettä. No nopea diagnoosi oli, että ruoka ei sovi tai jostakin on puutetta. Koira on siis syönyt nappulaa, kotiruokaa ja lihoja. Ruokia vaihdettiin ja syötettiin useampi kk ja karva parani ainakin hetkeksi. Kokeiltiin myös kaikenlaisia öljylisiä, sinkkiä ja vitamiineja, eipä ollut apua niistä. Oli sillä silmätulehduskin jossakin välissä. No koira tuli noin 2,5 vuoden ikään ja tilanne paheni. Koira nuoleskeli tassuja ja alkoi hangata kuonoaan lattiaan. Jotain oli siis pielessä ja ensimmäinen mikä tuli mieleen oli, että sitä närästää. No syytä etsimään ruokakupin sisällöstä. Eipä mennyt pitkään, kun koira näytti syönnin jälkeen tukehtuvan. Kakoi ja halusi pihalle syömään ruohoa. Ruoka oli samaa mitä se oli aikaisemmin syönyt, eikä kurkussakaan tuntunut olevan mitään ylimääräistä. No koira ell ja rauhoituksessa tutkittiin syytä. Nielussa n. 3x4 cm punoittava alue, kaulan rauhaset turvoksissa ja nenäontelot punoitti. Diagnoosi eosinofiilinen plakki (granulooma). Lääkkeeksi kortisonia ja antihistamiinia. Samalla koira laitettiin eliminaatiodietille ja oireet poistui. No meni useampi viikko, niin kuonosta alkoi lähteä karva ja koira rapsutteli itseään paljon sekä pureskeli tassuja. Tutkittiin koiran turkki kauttaaltaan ja kaikista tassuista sekä rinnasta löytyi karvan alta hilseileviä kohtia. No koira taas lääkäriin. Ei ollut kapia eikä hiivaa. Loislääkitys niskaan ja rasvaa kutiseviin kohtiin. Diagnoosi mahdollinen ruoka-aineallergia. No eliminaatiota jatkettiin ja nielu taas paheni. Syylliseksi osoittautui naudanlihalastu, jota koira sai vain herkkuna. Niitä ei sitten enää annettu ja nielu parani. Iho taas ei. No aikani lueskeltuani kaiken mahdollisen noista allergioista ja atopiasta päätin käyttää koiran allergiatestissä ja nyt odotellaan tuloksia. Tällä haluan sulkea pois ympäristötekijät ja sitten aletaan tutkia tuota ruokapuolta eliminaatiolla. Tällä hetkellä koira syö viljatonta nappulaa ja oikein hyvällä ruokahalulla. Ei ole enää nirsoudesta tietoakaan.

Kysytään vielä lopuksi, että onkos muut palstalaiset tutkineet noita koiriaan miten tarkkaan? Ilmeisesti noita samoja oireita on muillakin, kun noita keskusteluja selailee. Löytyy koukkukarvaa, sopimatonta ruokaa ja hännän pureskelua. Kaikki kokemukset kiinnostaa.
Kaisu Ratinen

Palaa sivulle “Koiran ruokinta ja hoito”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija